Timisoara ar putea ingheta la iarna. Colterm asteapta acum bani de la guvern

Timișoara ar putea rămâne fără căldură la iarnă – asta scrie, negru pe alb, în motivarea prin care Colterm cere ajutor de urgență de la guvern. Subiectul a fost discutat în ședința de joi a Colegiului Prefectural și a rămas acum la mâna executivului.

Situația Colterm este cât se poate de complicată, iar prefectul Eva Andreaș i-a reproșat directorului societății de termoficare, Emil Șerpe, faptul că nu i-a făcut cunoscute datoriile curente ale Colterm la niciuna dintre întâlnirile avute în această toamnă. „La acel moment nu exista nicio problemă, eram cu toate plățile la zi. Furnizorul de gaz a vrut să încheie cu noi contract cu plata în avans, deși noi le-am propus o convenție de plată în trei, așa cum s-a încheiat și cu Bucureștiul. Abia după o întâlnire de la Ministerul Energiei, cu secretarul de stat Doru Vișan, furnizorul de gaz a dorit încheierea unui astfel de contract, pe toată perioada iernii, cu o convenție de plată între Colterm, PMT și furnizorul de gaz. Aceasta prevede că toate sumele provenite din convenție intră direct în contul furnizorulu de gaz, ca și contravaloarea gazului consumat în luna respectivă. În noiembrie am încheiat întreaga factură de gaz, în luna decembrie am făcut, cum sunt procedurile, factura de regularizare a subvenției. Pentru luna decembrie am solicitat subvenție în avans de la Primăria Timișoara, bani care ar fi trebuit să ne vină abia în ianuarie. Aici am întâmpinat o problemă, am primit doar o parte din subvenție, care a acoperit doar o parte din subvenția lunii decembrie, care ajunge la vreo 8-9 milioane de lei. Datoriile sunt istorice”, a explicat Șerpe.

Reprezentantul Colterm a înaintat, la finele săptămânii trecute, o solicitare pentru a primi ajutor financiar de la guvern. În caz contrar, timișorenii ar putea îngheța în case. „Vă rugăm să ne sprijiniți în regim de urgență pentru a asigura continuitatea serviciul de furnizare a energiei în Timișoara, în caz contrar existând riscul întreruperii acestui serviciu. Pentru a asigura furnizarea energiei termice (…) Colterm are nevoie urgentă de 30 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane reprezintă consumul de gaz aferent lunii decembrie Singurul mod în care Colterm se poate aproviziona cu gaz este plata în avans, cu contracte extrem de scurte. Până în data de 8 decembrie, trebuie achitată către E-On Energie SA suma de mai sus, în caz contrar furnizorul nu va mai semna un nou contract, iar municipiul Timișoara va rămâne fără încălzire în plin sezon rece. Suma de 15 milioane de lei pentru cărbunele necesare sezonului de iarnă 2017/2018 și transportul aferent – facturile au ajuns deja la scadență. Suma de 3 milioane de lei, pentru energie electrică, necesară producerii de energie termică. Facturile sunt deja scadente (…) Sumele de mai sus reprezintă datoriile curente ale societății și nu conțin datoriile mai vechi, care se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei”, scrie în acest document. Conform reprezentanților societății de termoficare, Primăria Timișoara ar avea și restanțe: circa 13 milioane de lei, reprezentând subvenții pentru lunile noiembrie și decembrie.

În luna octombrie, consilierii locali au votat creșterea prețului de producție al gigacaloriei, de la 374,26 lei/Gcal, sumă care include TVA, la 398,49 lei/Gcal, inclusiv TVA. Prețul facturat populației va rămâne 242 lei/Gcal, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă că diferența dintre prețul de producție și cel de facturare este acoperită de subvenții de la bugetul local. Până acum, era vorba de 132 lei, sumă care va crește, de la 1 noiembrie, la 156 lei. Subvenția anuală ar crește cu aproximativ 10 milioane. Bugetul pe 2017 al Colterm, fundamentat pe un preț de producție al gigacaloriei de 374,26 lei/Gcal, inclusiv TVA, respectiv un preț de facturare către populaţie de 242 lei/Gcal, cu tot cu TVA, prevedea subvenții de la bugetul local de 45,254 milioane de lei.

„Am înaintat guvernului nota de fundamentare, guvernul caută soluții”, a conchis, joi, prefectul Eva Andreaș. Primarul Nicolae Robu declara, la finele săptămânii trecute, că, în acest an, de la bugetul local au intrat în conturile societății de termoficare aproape 80 de milioane de lei: 28 milioane, reprezentând 30% din majorarea de capital de 84 de milioane aprobată în CL, 10 de milioane – pierderi induse și 40 de milioane, contravaloarea subvențiilor de la 1 ianuarie și până la data actuală. Colterm are, în acest moment, datorii de 110 milioane de lei, la care se adaugă 16 milioane penalități.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

anteconbega a spus: (decembrie 15th, 2017 at 05:48 )

„Am înaintat guvernului nota de fundamentare, guvernul caută soluții”, a conchis, joi, prefectul Eva Andreaș.
Vorba cee , soluţii Hexi Pharma, pregătite în”laboratoarele” guvernului Mişu Brăileanu, care emană o politică economică nosocomială

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Timisoara 2021

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

pnl timișoara

PNL Timișoara îi dă lui Alin Popoviciu cu strategia în cap

Cu unanimitate de voturi, Biroul Permanent Local al PNL Timișoara a respins strategia făcută de Alin Popoviciu pentru partid. Membrii BPL s-au declarat revoltați de acuzele pe care secretarul general al PNL Timiș le-a făcut la adresa lor, declanșând astfel un nou conflict în organizația păstorită de Nicolae Robu.
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timișoara îi dă lui Alin Popoviciu cu strategia în cap
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

angajatori de top

Angajatori de top. 70 firme caută oameni în această toamnă la Timișoara

Sunteți în căutarea unui nou loc de muncă? Cel mai mare târg de carieră din România – Angajatori de Top vine din nou la Timișoara în această toamnă și va avea și o ediție virtuală. 70 de angajatori își vor prezenta ofertele. Edițiile din această toamnă vor reuni peste 340 de angajatori în cadrul celor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajatori de top. 70 firme caută oameni în această toamnă la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com