Categories: EconomicUltima ora

Timisul, investitii straine de 500 de ori mai mari decat Gorjul! Cat de prost stau si Teleormanul sau Giurgiul

De 500 de ori mai mare. Aceasta este diferența între stocul de investiții din Timiș și Gorj! Studiul „Capitalul privat românesc”, realizat de Ziarul Financiar împreună cu Patronatul Investitorilor Autohtoni, arată cât de mare sunt diferențele între județele dezvoltate ale țării și Teleorman, Giurgiu, Vaslui sau Vrancea.

BNR a inclus pentru prima dată în studiul său asupra investiţiilor străine datele defalcate pe judeţe în ceea ce priveşte soldul de investiţii directe la 31 decembrie 2016, iar diferențele sunt enorme. Studiul „Capitalul privat românesc”, realizat de Ziarul Financiar și Patronatul Investitorilor Autohtoni, arată că judeţul Timiş este pe primul loc la atragerea de investitori străini, în afară de judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti. Zona Bucureşti-Ilfov (Bucureşti plus judeţul Ilfov) avea, la sfârşitul anului 2016, un stoc al investiţiilor străine atrase de aproape 40 de miliarde de euro, adică 60% din cele 66 de miliarde de euro investiţii străine directe înregistrate la acea dată. Timișul are un stoc de investiții străine de 3,5 miliarde de euro și o cifră totală de afaceri a companiilor rezidente aici de 54,3 miliarde de lei. Companiile străine au o pondere de 62%. În topul județeleor cu cele mai mari investiții străine urmează Prahova, cu 2,165 miliarde de euro, și Brașovul, cu 2.132 miliarde. În zona de vest, Aradul are 1,06 miliarde, iar Caraș-Severinul, 329 milioane.

Există însă și șapte județe în care investițiile străine sunt în jur 100 de milioane de euro: Botoșani, Brăila, Gorj, Teleorman, Vaslui și Vrancea. Teleormanul are 98 de milioane de euro atrași și o cifră de afaceri de 5,5 miliarde de lei. Giurgiul are aceeași cifră de afaceri și investiții de 127 milioane de euro. Gorjul este de departe ultimul în ceea ce privește volumul investițiilor străine: numai 7 milioane de euro! „Investiţii străine directe reduse înseamnă o cifră de afaceri consolidată a companiilor rezidente în judeţul respectiv foarte redusă (…) Aceasta înseamnă că, în lipsa investiţiilor străine, puterea economică a acestor judeţe este mult diminuată. Investitorii străini creează în regiunile unde vin un ecosistem: companii care furnizează materie primă sau materiale, echipamente sau diverse servicii. Pe de altă parte, un număr mai mare de salariaţi şi salariile mai mari ale acestora creează cerere pentru consum şi investiţii în imobiliare, de exemplu”, se precizează în studiul ZF.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

11 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

12 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

14 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

16 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

17 ore ago