De 500 de ori mai mare. Aceasta este diferența între stocul de investiții din Timiș și Gorj! Studiul „Capitalul privat românesc”, realizat de Ziarul Financiar împreună cu Patronatul Investitorilor Autohtoni, arată cât de mare sunt diferențele între județele dezvoltate ale țării și Teleorman, Giurgiu, Vaslui sau Vrancea.
BNR a inclus pentru prima dată în studiul său asupra investiţiilor străine datele defalcate pe judeţe în ceea ce priveşte soldul de investiţii directe la 31 decembrie 2016, iar diferențele sunt enorme. Studiul „Capitalul privat românesc”, realizat de Ziarul Financiar și Patronatul Investitorilor Autohtoni, arată că judeţul Timiş este pe primul loc la atragerea de investitori străini, în afară de judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti. Zona Bucureşti-Ilfov (Bucureşti plus judeţul Ilfov) avea, la sfârşitul anului 2016, un stoc al investiţiilor străine atrase de aproape 40 de miliarde de euro, adică 60% din cele 66 de miliarde de euro investiţii străine directe înregistrate la acea dată. Timișul are un stoc de investiții străine de 3,5 miliarde de euro și o cifră totală de afaceri a companiilor rezidente aici de 54,3 miliarde de lei. Companiile străine au o pondere de 62%. În topul județeleor cu cele mai mari investiții străine urmează Prahova, cu 2,165 miliarde de euro, și Brașovul, cu 2.132 miliarde. În zona de vest, Aradul are 1,06 miliarde, iar Caraș-Severinul, 329 milioane.
Există însă și șapte județe în care investițiile străine sunt în jur 100 de milioane de euro: Botoșani, Brăila, Gorj, Teleorman, Vaslui și Vrancea. Teleormanul are 98 de milioane de euro atrași și o cifră de afaceri de 5,5 miliarde de lei. Giurgiul are aceeași cifră de afaceri și investiții de 127 milioane de euro. Gorjul este de departe ultimul în ceea ce privește volumul investițiilor străine: numai 7 milioane de euro! „Investiţii străine directe reduse înseamnă o cifră de afaceri consolidată a companiilor rezidente în judeţul respectiv foarte redusă (…) Aceasta înseamnă că, în lipsa investiţiilor străine, puterea economică a acestor judeţe este mult diminuată. Investitorii străini creează în regiunile unde vin un ecosistem: companii care furnizează materie primă sau materiale, echipamente sau diverse servicii. Pe de altă parte, un număr mai mare de salariaţi şi salariile mai mari ale acestora creează cerere pentru consum şi investiţii în imobiliare, de exemplu”, se precizează în studiul ZF.
Comentarii prin facebook