Politicieni

Fostul primar din Peciu Nou – condamnat la patru ani închisoare pentru luare de mită

Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Ioan Fărcălău la patru ani de închisoare. Liberalul Ioan Fărcălău, fost primar de Peciu Nou, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a luat mită aproape 90.000 de euro de la un om de afaceri. Fărcălău, care din octombrie 2018 este viceprimar în Peciu Nou, a făcut deja închisoare, după ce a fost prins băut la volan. Acum, instanța l-a condamnat pe fostul edil la patru ani după gratii.

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara l-au reținut, în luna octombrie 2017 pentru 24 de ore, pe Ioan Fărcălău, fost primar al comunei Peciu Nou, pentru luare de mită. Conform dosarului de la Tribunalul Timiș, „în perioada februarie 2014 – ianuarie 2015, inculpatul Fărcălău Ioan, în calitate de primar al comunei Peciu Nou, județ Timiș, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de suma de 403.650 lei reprezentând 4,5% din valoarea unor contracte pe care acesta urma să le încheie cu primăria respectivă (…) Fărcălău Ioan i-a promis omului de afaceri că va depune toate demersurile pentru ca acele contracte să fie încheiate cu firma sa (…) În acest context, omul de afaceri a remis inculpatului Fărcălău Ioan un ceas de mână și, în 10 tranșe, sumele de 129.200 lei și 2.000 euro (…) În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului, în vederea confiscării speciale”, scrie în rechizitoriul procurorilor.

Ioan Fărcălău a mai fost după gratii

Ioan Fărcălău a făcut, în 2015, opt luni de închisoare, după ce a fost prins conducând fără permis. Tribunalul Timiș a dat, în 26 februarie, sentința de „condamnare fără acord de recunoaştere”. Practic, Tribunalul a respins cererea inculpatului privind constatarea nulităţii probelor reprezentând înregistrarea în mediul ambiental din data de 07.01.2015, realizată de denunţătorul M.F.D., a convorbirilor purtate şi înlăturarea lor de la dosarul cauze și îl condamnă pe Frăcălău la patru ani înschisoare..

„În baza art.289 alin. l C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 condamnă pe inculpatul F. I., la pedeapsa de: -4 (patru ) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În baza art. 67 alin. 2 C.pen. raportat la art. 66 alin.1 lit. a, b, g C. pen. interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executări pedepsei ori după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate.

Tribunalul dispune și confiscarea de la inculpat a sumelor de 2000 euro şi 129.200 lei, restituirea sumei de 2000 de euro către martorul denunțător M.F.D. Instanța instituie sechestru asiguratoriu asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului şi poprirea asiguratorie pe sumele datorate inculpatului, în vederea confiscării precum şi în vederea achitării cheltuielilor judiciare. Sentința pe care a primit-o Ioan Fărcălău este cu apel în termen de 10 zile.

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

59 de minute ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

3 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

4 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

4 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

5 ore ago