Sănătate

Atenție la trichineloză, la început seamănă cu o toxiinfecție alimentară. Sfaturile dr. Virgil Musta

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș”, spune că cei care sacrifică porcul trebuie să verifice carnea printr-un examen trichineloscopic realizat la medicul veterinar.

„Dacă după două – trei zile de la consumul de carne prezentăm semnele unei toxiinfecții alimentare, trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Acesta va putea asocia simptomatologia cu suspiciunea de trichineloză și va începe tratamentul specific.

Trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un vierme cilindric ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși.

După ingestia acestor alimente, paraziții ajung în intestinul omului, unde se înmulțesc și apoi pătrund prin mucoasa intestinală în sânge, iar de aici ajung în mușchii striați, unde se închistează, afectând funcționarea corespunzătoare a acestora. Paraziții pot ajunge însă și în alte organe, inimă, plămâni sau chiar în sistemul nervos, ceea ce duce la apariția unor complicații severe, ce pot cauza chiar decesul. Cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă”, a precizat doctorul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit acestuia, boala evoluează în trei faze:

  1. Faza intestinală, ce se manifestă ca o toxiinfecție alimentară, cu scaune moi, grețuri, vărsături, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile până la o săptămână de la ingestia cărnii parazitate. Dacă boala este descoperită în această fază, tratamentul este eficient și paraziții nu se mai pot multiplica.
  2. Faza migrării parazitului prin sânge în mușchi, când, din cauza reacției organismului, apar simptome ca febra, dureri de cap și la nivelul ochilor, erupții cutanate, dureri musculare, edem facial și chiar hemoragii. Dacă afectarea cuprinde și mușchii respiratori, pot apărea tulburări de respirație. Această fază durează 2-4 săptămâni, după care simptomatologia cedează. În această etapă, medicația tiparazitară este mai puțin eficientă, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei și a manifestărilor alergice care se produc și care pot afecta sever organismul.
  3. Dacă ajung în mușchi, larvele se închistează, apoi se calcifică producând tulburări de funcționare a acestora. În această fază, singurul lucru ce ne rămâne de făcut este să favorizăm calcificarea chistelor.

„În infestațiile severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardită, insuficiență cardiacă, aritmii), neurologice (encefalită, meningită, tulburări vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau a encefalitei”, a mai precizat medicul  Virgil Musta.

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chiologice care au avut loc, în acest weekend la…

O oră ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

7 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

9 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

9 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

9 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

10 ore ago