Opinii

Dorel Săndesc „glonţul de aur” al lui Alfred Simonis. Va fi irosit pentru Primăria Timişoara?

Vestea numirii reputatului medic Dorel Săndesc la conducerea Spitalului Judeţean Timişoara a fost extrem de bine primită. Om cu o imagine excelentă, Săndesc are relaţii  nu doar în sistemul medical, dar şi în mediul cultural, artistic, de bussines, politic, sportiv etc. Este ceea ce s-ar putea numi un  „om al cetăţii”, o personalitate bine conturată a oraşului. Ca atare nu a fost de mirare că ştirea numirii sale a primit imediat şi conotaţii politice. În mediul online şi chiar unii colegi de breaslă au speculat că Săndesc este asul din mâneca PSD pentru scaunul de primar al Timişoarei.

În mod cert există un interes în PSD Timiş ca imaginea foarte bună a medicului să fie fructificată electoral, lucru care mi-a fost confirmat din interiorul partidului. Cât a fost informat „Dodo” Săndesc de aceste calcule politice şi dacă le va da curs e mai greu de spus. Să fie însă candidatura pentru Primăria Timişoara rolul pregătit pentru el? Nu e un secret pentru nimeni, şansele PSD-uluisă câştige Primăria Timişoara sunt comparabile cu cele ale FCSB-ului să câştige Liga Campionilor la fotbal. PSD intră în această cursă, din patru în patru ani, doar în spiritul olimpic al lui Pierre de Coubertin, „important e să participi”, oarecum precum echipajul de bob al Jamaicăi la Jocurile Olimpice de iarnă din 1988.

La un moment dat, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, de altfel un abil jucător politic, a încercat un fel de experiment, încurajând/susţinând din umbră candidatura lui Nicolae Robu ca independent. În calculele lui erau patru candidaţi (Dominic Fritz, Nicolae Robu, reprezentanţii PNL şi PSD) cu şanse aproximativ egale şi, poate-poate, la potou ajunge primul cu o lungime de cap PSD-istul. A realizat însă că e irealizabilă această strategie. Astfel că miza „noului PSD” (cum îi place lui Simonis să spună) pe Timişoara rămâne să obţină un număr cât mai mare de mandate de consilier local. Mai exact, mai multe decât acum, un obiectiv realizabil, atâta timp cât în prezent are PSD doar trei consilieri.

De fapt, lucrurile sunt destul de simplificate în cursa pentru primărie, după atacurile furibunde ale lui Robu şi zeloţilor săi la adresa potenţialului candidat PNL, Cosmin Tabără. Adică e greu de prevăzut o împăcare între Robu şi PNL. Ca să nu spun că nu candidatul PNL încurcă planurile lui Robu, cum crede acesta şi susţinătorii săi, ci Robu loveşte prin candidatura sa independentă în şansele de reuşită ale PNL-istului. Fiindcă e foarte greu de crezut că timişorenii se vor întoarce la epoca unui circar, care acum a îmbrăcat peste costumaţia de clovn miţoasa naţionalistă cu miros de putin(ă) a lui George Simion. Ori un asemenea exemplar este în disonanţă totală cu ceea ce ne place să numim spiritul Timişoarei, cât ar fi şi acesta de pervertit în ultima perioadă. Ca atare, îşi va irosi „Freddy” Simonis „glonţul de aur” Săndesc pentru o cauză pierdută din start?

Altfel stau însă lucrurile la preşedinţia CJ Timiş. Spre deosebire de scaunul de primar al Timişoarei pe care PSD nu l-a câştigat niciodată (şi se pare că va mai curge ceva apă pe Bega până să se întâmple acst lucru, cu orice candidat ar veni), social-democraţii au la activ trei mandate la şefia CJ Timiş. Prin umare, preşedinţia CJT este un obiectiv, inclusiv pentru validarea liderului PSD Timiş ca politician puternic. Nu uşor de atins, dar e un target real. Ca atare, dacă Săndesc va accepta o luptă electorală, cel mai realist scenariu este să candideze aici. El ar avea forţa de-a atrage voturi inclusiv din zone liberale, fiind asttfel un contracandidat redutabil pentru Alin Nica.

Tot pentru întărirea imaginii lui Săndesc, se pare că acesta va fi însărcinat şi cu supervizarea realizării celui mai grandios obiectiv spitalicesc din ultimele decenii din Timişoara, mă refer la Institutul Oncologic, pentru care s-au obţinut fonduri prin PNRR. Iar atât numirea lui Săndesc la „Judeţean”, cât şi proiectul Institutului Oncologic sunt legate de numele lui Simonis. În fine, trebuie spus că o eventuală candidatură a medicului are pentru Simonis şi o miză să-i spun mai personală. În sensul că îl scapă pe liderul PSD Timiş de povara unei candidaturi pe care nu şi-o doreşte neapărat, dar este destul de presat să şi-o asume.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

5 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

5 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

12 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

12 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

12 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

15 ore ago