Dorel Săndesc „glonţul de aur” al lui Alfred Simonis. Va fi irosit pentru Primăria Timişoara?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Vestea numirii reputatului medic Dorel Săndesc la conducerea Spitalului Judeţean Timişoara a fost extrem de bine primită. Om cu o imagine excelentă, Săndesc are relaţii  nu doar în sistemul medical, dar şi în mediul cultural, artistic, de bussines, politic, sportiv etc. Este ceea ce s-ar putea numi un  „om al cetăţii”, o personalitate bine conturată a oraşului. Ca atare nu a fost de mirare că ştirea numirii sale a primit imediat şi conotaţii politice. În mediul online şi chiar unii colegi de breaslă au speculat că Săndesc este asul din mâneca PSD pentru scaunul de primar al Timişoarei.

În mod cert există un interes în PSD Timiş ca imaginea foarte bună a medicului să fie fructificată electoral, lucru care mi-a fost confirmat din interiorul partidului. Cât a fost informat „Dodo” Săndesc de aceste calcule politice şi dacă le va da curs e mai greu de spus. Să fie însă candidatura pentru Primăria Timişoara rolul pregătit pentru el? Nu e un secret pentru nimeni, şansele PSD-uluisă câştige Primăria Timişoara sunt comparabile cu cele ale FCSB-ului să câştige Liga Campionilor la fotbal. PSD intră în această cursă, din patru în patru ani, doar în spiritul olimpic al lui Pierre de Coubertin, „important e să participi”, oarecum precum echipajul de bob al Jamaicăi la Jocurile Olimpice de iarnă din 1988.

La un moment dat, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, de altfel un abil jucător politic, a încercat un fel de experiment, încurajând/susţinând din umbră candidatura lui Nicolae Robu ca independent. În calculele lui erau patru candidaţi (Dominic Fritz, Nicolae Robu, reprezentanţii PNL şi PSD) cu şanse aproximativ egale şi, poate-poate, la potou ajunge primul cu o lungime de cap PSD-istul. A realizat însă că e irealizabilă această strategie. Astfel că miza „noului PSD” (cum îi place lui Simonis să spună) pe Timişoara rămâne să obţină un număr cât mai mare de mandate de consilier local. Mai exact, mai multe decât acum, un obiectiv realizabil, atâta timp cât în prezent are PSD doar trei consilieri.

De fapt, lucrurile sunt destul de simplificate în cursa pentru primărie, după atacurile furibunde ale lui Robu şi zeloţilor săi la adresa potenţialului candidat PNL, Cosmin Tabără. Adică e greu de prevăzut o împăcare între Robu şi PNL. Ca să nu spun că nu candidatul PNL încurcă planurile lui Robu, cum crede acesta şi susţinătorii săi, ci Robu loveşte prin candidatura sa independentă în şansele de reuşită ale PNL-istului. Fiindcă e foarte greu de crezut că timişorenii se vor întoarce la epoca unui circar, care acum a îmbrăcat peste costumaţia de clovn miţoasa naţionalistă cu miros de putin(ă) a lui George Simion. Ori un asemenea exemplar este în disonanţă totală cu ceea ce ne place să numim spiritul Timişoarei, cât ar fi şi acesta de pervertit în ultima perioadă. Ca atare, îşi va irosi „Freddy” Simonis „glonţul de aur” Săndesc pentru o cauză pierdută din start?

Altfel stau însă lucrurile la preşedinţia CJ Timiş. Spre deosebire de scaunul de primar al Timişoarei pe care PSD nu l-a câştigat niciodată (şi se pare că va mai curge ceva apă pe Bega până să se întâmple acst lucru, cu orice candidat ar veni), social-democraţii au la activ trei mandate la şefia CJ Timiş. Prin umare, preşedinţia CJT este un obiectiv, inclusiv pentru validarea liderului PSD Timiş ca politician puternic. Nu uşor de atins, dar e un target real. Ca atare, dacă Săndesc va accepta o luptă electorală, cel mai realist scenariu este să candideze aici. El ar avea forţa de-a atrage voturi inclusiv din zone liberale, fiind asttfel un contracandidat redutabil pentru Alin Nica.

Tot pentru întărirea imaginii lui Săndesc, se pare că acesta va fi însărcinat şi cu supervizarea realizării celui mai grandios obiectiv spitalicesc din ultimele decenii din Timişoara, mă refer la Institutul Oncologic, pentru care s-au obţinut fonduri prin PNRR. Iar atât numirea lui Săndesc la „Judeţean”, cât şi proiectul Institutului Oncologic sunt legate de numele lui Simonis. În fine, trebuie spus că o eventuală candidatură a medicului are pentru Simonis şi o miză să-i spun mai personală. În sensul că îl scapă pe liderul PSD Timiş de povara unei candidaturi pe care nu şi-o doreşte neapărat, dar este destul de presat să şi-o asume.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

bocsig a spus: (februarie 6th, 2023 at 09:10 )

Nici ei nu stiu ce vor sa faca. Au mers cu 2 medici la ultimele alegeri, Craina(mutat la ProRomania) si Vochita Lazureanu. Si evident ca nu au facut nimic, oamenii nu au incredere in general in medici, ca ii stiu ca spagari ( toti in amasamblu, nu ma refer la aceste persoane mentionate). Anul viitor sa-l sustina pe Robu daca vor sa nu iasa Fritz, ca altfel doar iau cateva voturi care nu ajung niciunde.

După doctorate suntem noi, care te facem pe tine! a spus: (februarie 6th, 2023 at 09:10 )

Bărbați cu globuri mari și-n multe perechi, doar că atârnate în alt brad decât al lor.
Să iei un medic bun, încă în putere, și să-l duci în puturoasa administrație românească, să-l mai și folosești apoi ca berbec politic, e risipă pură!
La comuniști, asta se chema metoda Paravanul: utilizarea prestigiului profesional al cuiva pentru justificarea propriilor măgării politice.
Întrebarea este: profesorul Săndesc se lasă târât în povestea asta sulfuroasă?

Fratele a spus: (februarie 6th, 2023 at 09:20 )

In anul 2000 fratele meu a facut ulcer perforat si a fist luat cu salvarea de la serviciu si dus la judetean, unde dr Sandesc era de garda. Am luat rapid un taxi si am ajuns la urgente, dar cum nu eram acasa cand am primit vestea, n-am putut lua bani cu mine. Dar aveam cardul. Ghinion, bancomatul de la judetean
nu functiona. Fratele meu avea nevoie de sange pentru ca puerduse mult. L- am rugat pe dr Sandesc sa faca rost de sange, dar cum nu dadusem nimic mi- a spus ca nu exista. Am sunat sa mi se aduca bani, i- am dat doctorului si atunci a gasit sange. De cate ori aud ca este elogiat, imi creste tensiunea.

DIlema intelectuală a spus: (februarie 6th, 2023 at 11:22 )

Mai mai ce articol interesant. Ce confluente de culori politice… nici nu stii ce să mai crezi… Hai să luăm pas cu pas articolul la analizat printre rânduri.
1. Ce să facem cu Robu în Timișoara la ora actuala? omul e depasit, e cu gândul în altă pare, are nepoți…. ii ruginesc coardele la chitară dacă o lasă neatinsă incă un mandat… apoi se supără si Nicu Covaci pe el ca nu-l acopmpaniază in concerte….
2. Săndesc e Doctor… să rămână la salvat oameni, vieți, gânduri…de salvat PSD ul nu l mai savează nimeni… Simonis încearcă să scoată cărbunii încinsi cu mâna lu altu. S-a mai văzut asta în istorie… nici o sansă…
3. DoNIMIC în schimb și-a arătat azi alura de Robu mai tânăr, fără pespectivă, scandalagiu și pe deasupra și laș….. cand nu mai deține nici un cuvând în portofoliul său si așa sarac în cuvinte, expresii, fraze …. închide ședința…. asta da CAP de oraș… Dar ce fel de cap?
5. Ruben , acel Ruben care nu a știut vineri să dirijeze dezbaterea publica privind bugeul loca….Aceași stil, gandire FRITZO-ROBUISTA…. cand ne lasă repertoriul de cuvinte … fugim la mamica și inchidem ședința sau oprim microfonul celui ce ne pune cu adevărat pe MUT….
6. Tabără, tânăr și cu perspecvtivă, noroc că nu s-a lăsat influențat de PENSIONARUL VOPSIT și ține totuși PRIMĂRIA și PNL-ul pe o linie bună. Să vedem cu ce ne mai surprinde pe viitor…Sperăm că dumnealui va scoate până la urma Timișoara din degringolada asta….
Sunt atât de multe teme interesante în articolul astă că putem scrie lejer 2 pamflete și o EPIGRAMĂ….

DIlema intelectuală a spus: (februarie 6th, 2023 at 11:27 )

?

Ramon a spus: (februarie 6th, 2023 at 11:30 )

Interesant

Petre a spus: (februarie 6th, 2023 at 11:31 )

Nicio treaba psd.
Vremea mosului de 70 ani a trecut. Vine la butoane cu alin popoviciu si omul cu bac luat la 37 ani, cosmin buboi.
Fritz habar nu are cum sa administreze primaria!
Singurul care e echilibrat si poate strange comunitatea in jurul lui e Cosmin Tabara!

jenel a spus: (februarie 6th, 2023 at 12:02 )

plus ca in urma cu vreo 4-5 ani a facut un accident cu masina in Giroc in urma caruia a murit un om.
nu stiu cum a ramas fara condamnare penala.
probabil stiu altii.

cu doctorate în frunte urina pe voi în cute a spus: (februarie 6th, 2023 at 12:05 )

e aiurea asta! medicul nu va accepta așa ceva niciodată pentru că știe situațiile precedente ale candidaților doctori sub sigla pesede. Doctoru’ Săndesc e un tehnocrat, dar, ținând cont de contextul actual, nu e exclus să accepte roluri de „glonț de gheață”, că politicul de azi se bazează mult pe frici în rândul „meselor”.

@Fratele a spus: (februarie 6th, 2023 at 12:40 )

Din nefericire, cazul tău nu e singular (și nu mă refer la dr. Săndesc) în prea-galonata medical Timișoară. Medicii sunt o castă cu complex de superioritate și vor crede că sunt sub-plătiți, oricât de mult le-ar crește salariile. În țara flămânzilor bolnavi, vânzătorii de mâncare, medicii și umbrele lor, popii, o duc bine. Și pentru că speră că vor ieși din sărăcie prin furt, săracii votează hoți mitomani.

De la gând la cuvânt a spus: (februarie 6th, 2023 at 13:26 )

V-ați gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă ar pica iar primaria pe mana TRIO-ULUI POPOU(VICIU)-ROIBU- BUBOI?? Înseamnă să se întoarcă Timișoara cu 2 ani jumate în timp… În timp ce Robu a început distrugerea COLTERMULUI? Același ROIBU care la vizitele prin cartiere jignea lumea, cetățenii care l-au votat, sfida orice problemă de curățenie, organizare etc…. Același Robu care i-a conferit post de conf Unioversitar propriei fice… Pe ce criteriu? INTELECTUAL sigur nu…. cu toti o cunoastem pe fie-sa…. Apoi POPO VICIU??? Care avea afaceri cu Elena Udrea? oare ce fel de afaceri? hmmm…. Elena e la mititica…. asta spune multe despre afacerile lui POPO viciu …. Buboi săracul e caz pierdut… prin definiție… Ce a făcut el concret pentru oraș….? NIMIC…. Putem spune că în situația de față s-a SPART BUBOIUL…. Știi cum zic ? Aceștia sunt oamenii pe care și dorește TIMIȘOARA pentru încă 4 ani.? Mă îndoiesc…. În concluzie Primatul pardon Primarul de 70 de ani VOPSIT de secretara GREBLĂ, apropo știți de la ce vine numele de GEBLĂ? de la expresia ,, și mana GREBLĂ se facu” ….POPO viciu… de alipire de cuvinte POPOU și VICIU…. sa înțelegem că are un VICIU pentru POPOU? cine știe… aflăm în următoara ediție…. iar la final BUBOI… pe principiul că ,, bubele trec, cicatricia rămâne” Nu ne dorim cicatricii permanente în oraș….

Giroc a spus: (februarie 6th, 2023 at 14:03 )

Dl doctor a omorât cu mașina- neacordare de prioritate- ,100% vinovat pe patroana de laTRIO GIROC chiar în ziua de Paște Marincu Ofelia RIP. Să-l punem în funcții pe ucigaș !

Santu a spus: (februarie 6th, 2023 at 19:16 )

Hai bă să-l rugăm pe Ciuhandu să fie primar mai vreo douăj de ani, cu Nicușor Mihuț proaspăt liberat de la gheboaia, șef la patrimoniu și nea Cojocari secretar. Ce mai atâta Robu, Fritz , Mritz și alți Lăscăi sau Bedeleni.
Îmi vine să râd, da e de plâns bă, că suntem plini de kko la 30 de ani de la răscoală.
Chestia cu PSD-ul să fie uitată. Dr. Sandesc a participat, alaturi de alti 30-40 pupincuriști, la un miting de susținere Fritz, după escapada lu penibilu’ ăla de Simion in primăria Timișoara.
M-am gândit și până la urmă hai să-l punem pe unul din clanul Cârpaci primar și scăpăm de toate grijile!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Adversar din Argentina pentru Biea, în meciul cu centura mondială pe masă

Flavius Biea și-a aflat adversarul pentru gala în care va ataca în premieră titlul mondial. Acesta este Juan José Velasco, pugilist care a făcut parte din lotul național al Argentinei și are o experiență importantă în boxul amator cu competiții pe care și le-a adjudecat în Cuba, Azerbaidjan sau Rusia. În boxul profesionist are 24...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adversar din Argentina pentru Biea, în meciul cu centura mondială pe masă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Evaluarea Națională

Emoții pentru elevii claselor a 8-a: simulare națională la română

Repetiție generală pentru marele examen din vară. După simulările județene de la începutul anului, în martie au loc simulările naționale pentru elevii claselor a VIII-a. Au fost așadar emoții, dar constructive și o bună lecție de recapitulare a cunoștințelor. Așadar, astăzi a avut loc prima probă la Simularea Națională a Evaluării Naționale pentru elevii clasei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoții pentru elevii claselor a 8-a: simulare națională la română

Economic vezi arhiva Economic

În Timiș, rata șomajului scade continuu de la an la an

Un grafic întocmit de Direcția Regională de Statistică Timiș arată scăderea puternică a numărului de șomeri din această parte a țării. Dintre județele din Regiunea de Vest, Timișul este un adevărat ”burete” pentru atragerea de forță de muncă, atât din regiune, dar și din alte zone ale României. Conform datelor oficiale, în luna decembrie a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiș, rata șomajului scade continuu de la an la an

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cele două noi clădiri pentru extinderea Școlii Generale 30 au fost ridicate. Vor fi construite 16 noi săli de clasă. Începute în 2022, lucrările de construire a acestora au înaintat excelent, la Școala Generală nr. 30 mai rămân de reabilitat și corpurile de școală existente, proiectul a ajuns la jumătate. La finalul lucrărilor, capacitatea școlii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la noile clădiri de la Școala Generală 30 din Timișoara au ajuns la jumătate din întregul proiect
Repetiție generală pentru marele examen din vară. După simulările județene de la începutul anului, în martie au loc simulările naționale pentru elevii claselor a VIII-a. Au fost așadar emoții, dar constructive și o bună lecție de recapitulare a cunoștințelor. Așadar, astăzi a avut loc prima probă la Simularea Națională a Evaluării Naționale pentru elevii clasei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoții pentru elevii claselor a 8-a: simulare națională la română
Naționala de rugby a României a câștigat meciul pentru locul 3 în ediția 2023 a Rugby Europe Championship, învingând Spania cu 31-25 (8-10). Deși conduși în prima parte a întâlnirii, Stejarii au revenit spectaculos reușind să marcheze trei eseuri în 12 minute. Cu 10 minute înainte de final scorul era egal, 25-25, România jucând tactic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bronz în Rugby Europe Championship! Contribuție importantă din partea jucătorilor Timișoarei
Societatea Strabag a fost aleasă, în urma analizării ofertelor, să se ocupe de extinderea la patru benzi a drumului de legătură de pe DJ 691, porțiunea dintre Centura Timișoara și autostrada A1. De asemenea, societatea Seal Control & Consulting va realiza asistența tehnică și dirigenția de șantier. Proiectul „Modernizare DJ 691: Lărgirea la 4 benzi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Strabag, declarată câștigătoare în contractul de extindere la patru benzi a drumului spre autostrada A1
Duminică după-amiază, pompierii din cadrul Stației Sânnicolau Mare, cu două  autospeciale de stingere din dotare, au intervenit pentru stingerea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și stufăriș, în localitatea Dudeștii Vechi. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, pe două bălți uscate, cu mai multe focare. De asemenea, având în vedere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul FOTO Arde miriștea, arde balta! Intervenții de urgență ale pompierilor
Top