Dorel Săndesc „glonţul de aur” al lui Alfred Simonis. Va fi irosit pentru Primăria Timişoara?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Vestea numirii reputatului medic Dorel Săndesc la conducerea Spitalului Judeţean Timişoara a fost extrem de bine primită. Om cu o imagine excelentă, Săndesc are relaţii  nu doar în sistemul medical, dar şi în mediul cultural, artistic, de bussines, politic, sportiv etc. Este ceea ce s-ar putea numi un  „om al cetăţii”, o personalitate bine conturată a oraşului. Ca atare nu a fost de mirare că ştirea numirii sale a primit imediat şi conotaţii politice. În mediul online şi chiar unii colegi de breaslă au speculat că Săndesc este asul din mâneca PSD pentru scaunul de primar al Timişoarei.

În mod cert există un interes în PSD Timiş ca imaginea foarte bună a medicului să fie fructificată electoral, lucru care mi-a fost confirmat din interiorul partidului. Cât a fost informat „Dodo” Săndesc de aceste calcule politice şi dacă le va da curs e mai greu de spus. Să fie însă candidatura pentru Primăria Timişoara rolul pregătit pentru el? Nu e un secret pentru nimeni, şansele PSD-uluisă câştige Primăria Timişoara sunt comparabile cu cele ale FCSB-ului să câştige Liga Campionilor la fotbal. PSD intră în această cursă, din patru în patru ani, doar în spiritul olimpic al lui Pierre de Coubertin, „important e să participi”, oarecum precum echipajul de bob al Jamaicăi la Jocurile Olimpice de iarnă din 1988.

La un moment dat, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, de altfel un abil jucător politic, a încercat un fel de experiment, încurajând/susţinând din umbră candidatura lui Nicolae Robu ca independent. În calculele lui erau patru candidaţi (Dominic Fritz, Nicolae Robu, reprezentanţii PNL şi PSD) cu şanse aproximativ egale şi, poate-poate, la potou ajunge primul cu o lungime de cap PSD-istul. A realizat însă că e irealizabilă această strategie. Astfel că miza „noului PSD” (cum îi place lui Simonis să spună) pe Timişoara rămâne să obţină un număr cât mai mare de mandate de consilier local. Mai exact, mai multe decât acum, un obiectiv realizabil, atâta timp cât în prezent are PSD doar trei consilieri.

De fapt, lucrurile sunt destul de simplificate în cursa pentru primărie, după atacurile furibunde ale lui Robu şi zeloţilor săi la adresa potenţialului candidat PNL, Cosmin Tabără. Adică e greu de prevăzut o împăcare între Robu şi PNL. Ca să nu spun că nu candidatul PNL încurcă planurile lui Robu, cum crede acesta şi susţinătorii săi, ci Robu loveşte prin candidatura sa independentă în şansele de reuşită ale PNL-istului. Fiindcă e foarte greu de crezut că timişorenii se vor întoarce la epoca unui circar, care acum a îmbrăcat peste costumaţia de clovn miţoasa naţionalistă cu miros de putin(ă) a lui George Simion. Ori un asemenea exemplar este în disonanţă totală cu ceea ce ne place să numim spiritul Timişoarei, cât ar fi şi acesta de pervertit în ultima perioadă. Ca atare, îşi va irosi „Freddy” Simonis „glonţul de aur” Săndesc pentru o cauză pierdută din start?

Altfel stau însă lucrurile la preşedinţia CJ Timiş. Spre deosebire de scaunul de primar al Timişoarei pe care PSD nu l-a câştigat niciodată (şi se pare că va mai curge ceva apă pe Bega până să se întâmple acst lucru, cu orice candidat ar veni), social-democraţii au la activ trei mandate la şefia CJ Timiş. Prin umare, preşedinţia CJT este un obiectiv, inclusiv pentru validarea liderului PSD Timiş ca politician puternic. Nu uşor de atins, dar e un target real. Ca atare, dacă Săndesc va accepta o luptă electorală, cel mai realist scenariu este să candideze aici. El ar avea forţa de-a atrage voturi inclusiv din zone liberale, fiind asttfel un contracandidat redutabil pentru Alin Nica.

Tot pentru întărirea imaginii lui Săndesc, se pare că acesta va fi însărcinat şi cu supervizarea realizării celui mai grandios obiectiv spitalicesc din ultimele decenii din Timişoara, mă refer la Institutul Oncologic, pentru care s-au obţinut fonduri prin PNRR. Iar atât numirea lui Săndesc la „Judeţean”, cât şi proiectul Institutului Oncologic sunt legate de numele lui Simonis. În fine, trebuie spus că o eventuală candidatură a medicului are pentru Simonis şi o miză să-i spun mai personală. În sensul că îl scapă pe liderul PSD Timiş de povara unei candidaturi pe care nu şi-o doreşte neapărat, dar este destul de presat să şi-o asume.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

bocsig a spus: (februarie 6th, 2023 at 09:10 )

Nici ei nu stiu ce vor sa faca. Au mers cu 2 medici la ultimele alegeri, Craina(mutat la ProRomania) si Vochita Lazureanu. Si evident ca nu au facut nimic, oamenii nu au incredere in general in medici, ca ii stiu ca spagari ( toti in amasamblu, nu ma refer la aceste persoane mentionate). Anul viitor sa-l sustina pe Robu daca vor sa nu iasa Fritz, ca altfel doar iau cateva voturi care nu ajung niciunde.

După doctorate suntem noi, care te facem pe tine! a spus: (februarie 6th, 2023 at 09:10 )

Bărbați cu globuri mari și-n multe perechi, doar că atârnate în alt brad decât al lor.
Să iei un medic bun, încă în putere, și să-l duci în puturoasa administrație românească, să-l mai și folosești apoi ca berbec politic, e risipă pură!
La comuniști, asta se chema metoda Paravanul: utilizarea prestigiului profesional al cuiva pentru justificarea propriilor măgării politice.
Întrebarea este: profesorul Săndesc se lasă târât în povestea asta sulfuroasă?

Fratele a spus: (februarie 6th, 2023 at 09:20 )

In anul 2000 fratele meu a facut ulcer perforat si a fist luat cu salvarea de la serviciu si dus la judetean, unde dr Sandesc era de garda. Am luat rapid un taxi si am ajuns la urgente, dar cum nu eram acasa cand am primit vestea, n-am putut lua bani cu mine. Dar aveam cardul. Ghinion, bancomatul de la judetean
nu functiona. Fratele meu avea nevoie de sange pentru ca puerduse mult. L- am rugat pe dr Sandesc sa faca rost de sange, dar cum nu dadusem nimic mi- a spus ca nu exista. Am sunat sa mi se aduca bani, i- am dat doctorului si atunci a gasit sange. De cate ori aud ca este elogiat, imi creste tensiunea.

DIlema intelectuală a spus: (februarie 6th, 2023 at 11:22 )

Mai mai ce articol interesant. Ce confluente de culori politice… nici nu stii ce să mai crezi… Hai să luăm pas cu pas articolul la analizat printre rânduri.
1. Ce să facem cu Robu în Timișoara la ora actuala? omul e depasit, e cu gândul în altă pare, are nepoți…. ii ruginesc coardele la chitară dacă o lasă neatinsă incă un mandat… apoi se supără si Nicu Covaci pe el ca nu-l acopmpaniază in concerte….
2. Săndesc e Doctor… să rămână la salvat oameni, vieți, gânduri…de salvat PSD ul nu l mai savează nimeni… Simonis încearcă să scoată cărbunii încinsi cu mâna lu altu. S-a mai văzut asta în istorie… nici o sansă…
3. DoNIMIC în schimb și-a arătat azi alura de Robu mai tânăr, fără pespectivă, scandalagiu și pe deasupra și laș….. cand nu mai deține nici un cuvând în portofoliul său si așa sarac în cuvinte, expresii, fraze …. închide ședința…. asta da CAP de oraș… Dar ce fel de cap?
5. Ruben , acel Ruben care nu a știut vineri să dirijeze dezbaterea publica privind bugeul loca….Aceași stil, gandire FRITZO-ROBUISTA…. cand ne lasă repertoriul de cuvinte … fugim la mamica și inchidem ședința sau oprim microfonul celui ce ne pune cu adevărat pe MUT….
6. Tabără, tânăr și cu perspecvtivă, noroc că nu s-a lăsat influențat de PENSIONARUL VOPSIT și ține totuși PRIMĂRIA și PNL-ul pe o linie bună. Să vedem cu ce ne mai surprinde pe viitor…Sperăm că dumnealui va scoate până la urma Timișoara din degringolada asta….
Sunt atât de multe teme interesante în articolul astă că putem scrie lejer 2 pamflete și o EPIGRAMĂ….

DIlema intelectuală a spus: (februarie 6th, 2023 at 11:27 )

?

Ramon a spus: (februarie 6th, 2023 at 11:30 )

Interesant

Petre a spus: (februarie 6th, 2023 at 11:31 )

Nicio treaba psd.
Vremea mosului de 70 ani a trecut. Vine la butoane cu alin popoviciu si omul cu bac luat la 37 ani, cosmin buboi.
Fritz habar nu are cum sa administreze primaria!
Singurul care e echilibrat si poate strange comunitatea in jurul lui e Cosmin Tabara!

jenel a spus: (februarie 6th, 2023 at 12:02 )

plus ca in urma cu vreo 4-5 ani a facut un accident cu masina in Giroc in urma caruia a murit un om.
nu stiu cum a ramas fara condamnare penala.
probabil stiu altii.

cu doctorate în frunte urina pe voi în cute a spus: (februarie 6th, 2023 at 12:05 )

e aiurea asta! medicul nu va accepta așa ceva niciodată pentru că știe situațiile precedente ale candidaților doctori sub sigla pesede. Doctoru’ Săndesc e un tehnocrat, dar, ținând cont de contextul actual, nu e exclus să accepte roluri de „glonț de gheață”, că politicul de azi se bazează mult pe frici în rândul „meselor”.

@Fratele a spus: (februarie 6th, 2023 at 12:40 )

Din nefericire, cazul tău nu e singular (și nu mă refer la dr. Săndesc) în prea-galonata medical Timișoară. Medicii sunt o castă cu complex de superioritate și vor crede că sunt sub-plătiți, oricât de mult le-ar crește salariile. În țara flămânzilor bolnavi, vânzătorii de mâncare, medicii și umbrele lor, popii, o duc bine. Și pentru că speră că vor ieși din sărăcie prin furt, săracii votează hoți mitomani.

De la gând la cuvânt a spus: (februarie 6th, 2023 at 13:26 )

V-ați gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă ar pica iar primaria pe mana TRIO-ULUI POPOU(VICIU)-ROIBU- BUBOI?? Înseamnă să se întoarcă Timișoara cu 2 ani jumate în timp… În timp ce Robu a început distrugerea COLTERMULUI? Același ROIBU care la vizitele prin cartiere jignea lumea, cetățenii care l-au votat, sfida orice problemă de curățenie, organizare etc…. Același Robu care i-a conferit post de conf Unioversitar propriei fice… Pe ce criteriu? INTELECTUAL sigur nu…. cu toti o cunoastem pe fie-sa…. Apoi POPO VICIU??? Care avea afaceri cu Elena Udrea? oare ce fel de afaceri? hmmm…. Elena e la mititica…. asta spune multe despre afacerile lui POPO viciu …. Buboi săracul e caz pierdut… prin definiție… Ce a făcut el concret pentru oraș….? NIMIC…. Putem spune că în situația de față s-a SPART BUBOIUL…. Știi cum zic ? Aceștia sunt oamenii pe care și dorește TIMIȘOARA pentru încă 4 ani.? Mă îndoiesc…. În concluzie Primatul pardon Primarul de 70 de ani VOPSIT de secretara GREBLĂ, apropo știți de la ce vine numele de GEBLĂ? de la expresia ,, și mana GREBLĂ se facu” ….POPO viciu… de alipire de cuvinte POPOU și VICIU…. sa înțelegem că are un VICIU pentru POPOU? cine știe… aflăm în următoara ediție…. iar la final BUBOI… pe principiul că ,, bubele trec, cicatricia rămâne” Nu ne dorim cicatricii permanente în oraș….

Giroc a spus: (februarie 6th, 2023 at 14:03 )

Dl doctor a omorât cu mașina- neacordare de prioritate- ,100% vinovat pe patroana de laTRIO GIROC chiar în ziua de Paște Marincu Ofelia RIP. Să-l punem în funcții pe ucigaș !

Santu a spus: (februarie 6th, 2023 at 19:16 )

Hai bă să-l rugăm pe Ciuhandu să fie primar mai vreo douăj de ani, cu Nicușor Mihuț proaspăt liberat de la gheboaia, șef la patrimoniu și nea Cojocari secretar. Ce mai atâta Robu, Fritz , Mritz și alți Lăscăi sau Bedeleni.
Îmi vine să râd, da e de plâns bă, că suntem plini de kko la 30 de ani de la răscoală.
Chestia cu PSD-ul să fie uitată. Dr. Sandesc a participat, alaturi de alti 30-40 pupincuriști, la un miting de susținere Fritz, după escapada lu penibilu’ ăla de Simion in primăria Timișoara.
M-am gândit și până la urmă hai să-l punem pe unul din clanul Cârpaci primar și scăpăm de toate grijile!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă

În perioada 20-21 aprilie s-a desfășurat campionatul național de judo, la categoria sub 15 ani și sub 13 ani, la Arad, unde au participat peste 750 de copii. Aşadar, o competiţie puternică, la care au participat cele mai titrare cluburi din ţară. Un club relativ nou în peisajul acestui sport olimpic din România, Promotrica Timișoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare. Polițiștii s-au deplasat la fața locului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amendă în cinci cifre pentru un şofer care a ars deşeuri pe câmp
Conducerea PNL Timiş a stabilit ordinea de pe listele de consilieri locali şi judeţeni pentru alegerile din 9 iunie. De menţionat că PNL va avea liste comune cu PSD, atât la CL Timişora, cîât la la CJ Timiş. Ponderea celor două partide pe liste va fi de 1,5/1 pentru PNL la Consiliul Local şi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL a stabilit ordinea pe listele pentru Consiliul Local Timişoara şi CJ Timiş. Dan Diaconu (CLT) şi Marin Popescu (CJT), pe primele poziţii
Unul din capii mafiei imobiliare de romi din Timişoara, Cristopher Cîrpaci, i-a îndemnat pe coetnicii săi să-l voteze pe Nicolae Robu la alegerile locale. Acelaşi Cîrpaci l-a ameninţat pe primarul Dominic Fritz, „anunţându-l” că nu va mai fi primar. Acţiunea de demolare a unor construcţii ilegale demarată luni de Primăria Timişoara a lăsat răni adânci...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clanurile mafiote ţigăneşti îşi anunţă sprijinul pentru Nicolae Robu la alegeri!
Pregătirile pentru organizarea Forumului Internațional de Afaceri Timișoara,  premieră CCIA Timiș în sistemul cameral românesc și european, se apropie de final.  Din cele 7 țări participante, s-au înregistrat până în prezent pentru întâlnirile B2B peste 90 de companii din străinătate – Serbia (32), Turcia (20), Germania (19, inclusiv membri AHK), Polonia (11),  Italia (10, inclusiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de lideri de afaceri europeni sunt așteptați la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara
Consilierii locali vor avea de aprobat tarifele pe care adăpostul public de câini urmează să îl perceapă proprietarilor animalelor pierdute și ajunse în acest adăpost. Pentru fiecare zi de ”cazare” urmează să fie solicitați bani, la fel și pentru operațiuni medicale. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara stabilește tarifele percepute celor care își recuperează câinii pierduți și ajunși în adăpostul public
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, filiala Timiș a decis să meargă, la alegerile pentru funcția de președinte al consiliului județean, pe candidatul propus de alianța PSD – PNL și nu pe cel propus de cea din care face parte la nivelul Timișoarei, deci îl vor susține pe Alfred Simonis. Decizia nu aduce nicio atingere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UDMR Timiș a decis și a luat o decizie pragmatică. Îl susține pe Alfred Simonis la șefia CJT 
Top