Categories: Zâmbete amare

Mari castigatori, mari perdanti

Fără nicio discuție, marele învingător al alegerilor locale din Timiș este liderul PSD, Titu Bojin. Dacă victoria lui nu este chiar surprinzătoare, scorul absolut detașat cu care l-a bătut pe Constantin Ostaficiuc reprezintă o mare surpriză. Și asta, în condițiile în care Bojin a jucat pe o singură carte, un eșec în alegeri însemnând pentru el o ieșirea din politică, „șacalii” din partid abia așteptând ca acesta să-și rupă capul.

Și mă refer aici inclusiv la un socru de premier, Ilie Sârbu, și un prieten de același premier, Sorin Grindeanu. Pe cai mari acum, Bojin va putea să conducă filiala PSD Timiș din sediul partidului, fiind cunoscut faptul că în PSD Timiș erau mai mulți centri de putere, ba prin primărie, ba prin două hoteluri din oraș sau chiar o pensiune din afara Timișoarei.

Nu l-am socotit drept cel mai mare învingător pe Nicolae Robu, fiindcă victoria sa era anticipată. Doar mașina zvonistică a primăriei, a unei părți din PSD și unor pseudo-analiști vedeau un alt învingător decât liderul liberal. Contestat de mulți neaveniți, Robu a devenit principalul om politic al Timișului, Primăria Timișoara fiind indiscutabil o instituție mai importantă decât consiliul județean. Depinde doar de el să confirme încrederea care i s-a acordat duminică.

Marele înfrânt al alegerilor este, fără nicio îndoială, Constantin Ostaficiuc. După opt ani în funcția de președinte al CJ Timiș și alți patru ca vicepreședinte, încă liderul PD-L Timiș trebuie să-și facă acum bagajele. Scorul indecent de mic pe care l-a obținut l-ar putea chiar scoate din politică, un băiat de casă pe care l-a crescut așteptând de mult să-i ia locul la șefia filialei.

Alegerile de ieri au însemnat și îndepărtarea din fruntea orașului a Clanului Ciuhandu, după 16 ani de domnie. Clan reprezentat la aceste alegeri de Adrian Orza, un alt mare perdant al zilei de duminică. În fine, Timișoara poate ieși din bălteala în care a stat în ultimii ani.

Nu în ultimul rând, aparent paradoxal, un mare perdant este viceprimarul PSD Sorin Grindeanu. Care a pierdut pe ambele planuri, atât administrativ, cât și politic. Este deja secretul lui Polichinelle că Grindeanu și-a dorit continuitate la primărie cu Orza primar (inițial a insistat mult pe Ciuhandu), o continuitate care îi convenea de minune în mlaștina care se întinsese în instituția de pe CD Loga. Politic, Grindeanu aștepta și ca Bojin să-și rupă capul la alegeri, pentru a-i lua locul în fruntea partidului. În mod normal, viitorul politic al lui Grindeanu în Timișoara e terminat. Îl mai poate salva doar prietenul Ponta, care nici el nu se știe cât mai poate paria pe loseri.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

24 de minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

24 de minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

36 de minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

45 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago