Categories: Sfatul medicului

Top 5 lucruri pe care sa nu le faci cand mergi la dentist

1. Să pui estetica în fața sănătății

Acest lucru se întâmplă destul de des deoarece pacienții, din motive financiare sau de anxietate, cer rezolvarea problemelor care se văd și anume tratarea dinților din față. O dată cu încheierea tratamentului în zona din față, pacienții nu mai vin pentru continuarea tratamentului.

Un tratament corect începe cu o consultație (în cadrul căreia se face un plan de tratament), urmată de o igienizare profesională. Planul de tratament trebuie să urmărească în primul rând rezolvarea urgențelor (infecții, durere) și apoi partea estetică. Infecțiile dentare pot da serioase complicații și pot afecta starea de sănaătate generală a pacienților.

2. Să-l rogi pe dentist să se grăbească.

Tot mai mulți oameni stau foarte prost cu timpul liber și au și mai puțin timp de alocat mersului la dentist. Alocați-vă timp pentru rezolvarea problemelor dentare. Mergeți cu timp și răbdare, pentru că există tratamente care sunt foarte complexe și care necesită mai mult timp. Aici mă refer atât la realizarea lor, cât și la vindecarea postoperatorie.

De exemplu un tratament de canal (scoatere de nerv) poate dura mai multe ore sau ședințe, în funcție de numărul și complexitatea canalelor. Dacă un dentist îți scoate nervul în cinci minute nu înseamnă că este un dentist bun. Dacă a fost rapid înseamnă că a sărit niște etape importante (cum ar fi dezinfecția, sterilizarea canalului) și vor exista consecințe în viitor. Un alt exemplu ar fi realizarea lucrărilor dentare care necesită timp și numeroase probe până la terminarea lor. Dinții îi facem pentru un număr mare de ani, deci nu are nici un sens să grăbim realizarea lor.

3. Să alegi ca variantă de tratament aceea care este mai rapidă

De cele mai multe ori, pacienții vor să petreacă cât mai puțin timp la dentist și să-și rezolve cât mai repede problemele. Din acest motiv aleg uneori ca variantă de tratament metoda cea mai puțin conservatoare. De exemplu am auzit de foarte multe ori expresia „mai bine îl scoateți”.
Decat să mai doară sau să vină de mai multe ori pentru tratarea unui dinte în incercarea de a-l salva, pacienții aleg soluția cea mai simpla: extracția, fără să realizeze că acolo alt dinte nu mai apare și că pierderea unui dinte are consecințe asupra întregii guri.

4. Să te miști sau să te ridici de pe scaun în timpul tratamentului

De cele mai multe ori, copiii fac mișcări bruște în timpul tratamentului, dar există cazuri când și adulții se mișcă în timpul tratamentului. În niciun caz nu trebuie să vă mișcați, să vă ridicați de pe scaun sau să împingeți mâna dentistului în timpul tratamentului. Pericolele sunt multe: de la tăierea limbii sau a obrazului până la distrugerea dintelui .

5. Să te gândești la vizita la dentist ca la ceva foarte neplăcut

De preferat dacă ești un pacient anxios este să-ți faci programare cât mai repede după ce te-ai hotărât să mergi la dentist, nu după o lună, ca să ai timp să te răzgândești. Încearca să-ți faci programarea în cursul dimineții, ca să nu te gândești toată ziua la ea, și încearcă să nu te gândești ca la ceva neplăcut. Ar fi bine s-o asociezi cu ceva plăcut; poți de exemplu să-ți oferi o recompensă după (o cafea bună sau o prăjitură preferată).

www.dentaldesign.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

12 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

15 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

15 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

15 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

15 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

16 ore ago