Cinci curajosi care vor sa salveze Cioca. Aviatia Utilitara va avea consiliu de administratie nou

Doi piloți cu experiență, din care unul care a zburat și în SUA, vor face parte, alături de alți trei curajoși, din CA al SC Aviația Utilitară. CJ Timiș a finalizat procedura de selecție și a stabilit ce așteaptă de la noul consiliu de administrație. Profitul nu este, acum, una dintre priorități.

La începutul lui 2017, SC Aviația Utilitară, societate cu acționar unic CJ Timiș, era în prag de colaps: nu mai erau bani de salarii, nu mai exista personal și nici activitate, iar vechiul consiliu de administrație propunea intrarea în lichidare voluntară. S-au făcut, anul trecut, verificări ale bilanțurilor financiare și de activitate din 2015 și 2016, totul, pentru a putea pune la punct un plan de reorganizare. Nu s-a întreprins nimic concret, dar, la finele lui noiembrie 2017, plenul CJ a votat o hotărâre privind „aprobarea profilului consiliului de administrație”. Selecția urma să se facă pe bază de matrice, al cărei scop „este de a asigura, pe baza analizei sistematice, a existenței unei proceduri de selecție transparente, formale, competitive și comprehensive din punct de vedere decizional”.

Activități efectuate de SC Aviația Utilitară SA

construirea și modernizarea infrastructurii aeroportuare: piste de decolare/aterizare, căi de rulare, platforme, terminale

administrarea, întreținerea curentă și repararea suprafețelor de mișcare aeronave, a terminalelor, precum și administrarea și întreținerea suprafețelor de teren din perimetrul aerodromului, aflate în administrarea societății

asigurarea, în condițiile legii, a spațiilor și a utilităților necesare autorităților publice care efectuează activități specifice de control pe aerodrom (Poliția de Frontieră, birou vamal, SRI – control de securitate al pasagerilor și bagajelor, Poliția de transport aerian)

asigurarea gratuităților de operare pe aerodrom pentru zborurile aeronavelor de stat, zborurile aeronavelor din structurile militare ale MapN, MAI și SRI, pentru aeronavele care efectuează zboruri pentru situații de urgență și umanitare, cât și pentru alte situații reglementate prin acte normative în vigoare

CJ Timiș a organizat, în acest an, selecția pentru membrii CA de la Aviația Utilitară. CJ Timiș, cinci la număr. Procedura a fost, în sfârșit, finalizată, iar cei cinci sunt Vasile Pop, care a obținut 98 puncte, fiind primul la examen, și Sorin Bochiș, Ștefan Sabău, Mihai Trifan și Vlad Andrei Aldea, toți cu câte 91 de puncte. „Pe termen scurt și mediu nu se așteaptă la realizarea unui profit net (…) așteptările (…) pe un orizont de timp cel puțin egal cu perioada mandatului consiliului de administrație sunt acelea de a aduce în regim de profitabilitate compania (…) planul de investiții trebuie elaborat pentru perioada 2017-2021, în baza unei strategii clare pe termen mediu și lung”, este precizat în „scrisoarea de așteptare pentru stabilirea performanțelor așteptate de la Consiliul de Administrație la SC Aviația Utilitară SA Timișoara”.

Sorin Bochiș, unul dintre cei cinci curajoși care vor încerca să salveze Aerodronul Cioca, a fost pilot de MiG, iar la finele anilor 90 a emigrat în America, unde s-a angajat la companie privată. Bochiș povestea, pentru presa locală, că una dintre misiunile sale peste Ocean a fost să „spioneze” posibilii cultivatori de marijuana. A revenit în țară după atacurile de la World Trade Center și și-a înființat propria școală de zbor. Ștefan Sabău a fost pilot la Tarom și apoi controlor de trafic și, acum câțiva ani, și-a făcut nunta într-un hangar al aerodromului de la Șiria. Este unul dintre cei care îi ridică în aer pe cei care merg în localitatea arădeană ca să sară cu parașuta. Una dintre problemele care trebuie rezolvate urgent la Cioca este autorizarea pistei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago