Ați vrut să mergeți cumva câteva zile la Băile Herculane? Un weekend romantic sau pur și simplu un reset mental în aerul curat de pe Valea Cernei? Nu v-ați dus vara, că e prea mare țigănia, te enervau aglomerația și manelele de pe terasele din Centrul Nou? Toamna și primăvara devreme era invers, aproape deprimant.
Pe lângă ruinele post Franz Josef, post Gheorghe Gheorghiu-Dej și post Armaș mai bântuiai printr-o stațiune goală, cu viață doar de interior, acolo unde Casa de Pensii trimite turiști de vârsta a treia pentru tratament. Și nu voiai nici asta. Atunci când să mergi? Vremea frumoasă te scoate din dilemă, te urci în mașină și, la final de octombrie, te îndrepți spre acest Karlovy Vary în mizerie al Banatului.
Dacă ai bun gust te îndrepți spre Centrul Vechi. În ciuda băilor abandonate, a hotelurilor „Hercules” părăsite, „Apolo” la fel, dar cu un „Cerna” cu iz interbelic atât pe exterior, cât și pe interior, parcul e un loc de promenadă încă ispititor. Dar nu prea ai unde te caza decent, poate la „Ferdinand” până la final de octombrie, când se închide de iarnă. În Centrul Nou ai „Minerva”, „Afrodita” și „Diana”, în această ordine cu pretenții de turism civilizat.
Până anul ăsta, în extrasezon, te așteptau cu prețuri nu ieftine, dar cu un pahar de șampanie, cu un ornament de petale pe patul matrimonial, parte a marketingului făcut de prestatorul de serivicii ce aleargă după clientelă. Acum nu mai aleargă nimeni după clientelă.
Stațiunea e plină. Te întrebi de unde până unde. Nu e spirala bivolarienilor, a trecut crosul organizat de iubitorii de viață lungă și sănătoasă, e final de octombrie, atât. De abia găsești ceva cu 280 lei / camera pe noapte, dar la concurență dai aproape 400. Totuși, e plin. Hotelurile, centrele spa în aduce aminte de pozele cu plajele Chinei, coate în gură și atmosferă mai sulfuroasă decât o oferă cadrul natural.
Turistul din poveste a dat 60 de euro pe noapte, dar caloriferele îi erau reci. Reclamație după reclamație, pentru ca în final să-l mute în singura cameră twin eliberată în hotel. Ce e nou, de unde atâția bani la români, de unde apetit de Herculane în extrasezon, de vând hotelurile, pe bani grei, și camere fără căldură? Răspunsul l-au dat, odată cu o ordonanță de guvern, Viorica Vasilica Dăncilă și Olguța Vasilescu: cupoanele turistice oferite bugetarilor.
Ce-au făcut ele bun? Au dat de lucru oamenilor în stațiunile moarte în această perioadă. Bugetarul cu cupon vine, că e gratis. Poate că nu s-ar fi dus pe banii lui, dar că e gratis merge, și merge în orice condiții, ca să nu-l piardă. Tu, ca angajat la privat, dar nu la multinaționale, ești fiul ploii. Dai din taxele tale ca bugetarul să spargă acolo cuponul, nu găsești cazare, că a crescut clientela, iar odată cu aceasta și prețul, ați ghicit. Vor zice unii că nicicum nu e bine, că dacă omul se odihnește după munca „grea” în sistemul bugetar e omenesc să își permită o ieșire la munte, e profitabil pentru agenții economic din zonă și cam atât.
Oameni buni, poate la alții mai cu bun simț ar merge, dar la noi turismul nu se va dezvolta prin cuponiadă. Cum aproape niciun hotel fost sindical nu a devenit decent prin banii nu puțini decontați de guvern ai celor cu bilete de pensionari, tot așa nu se va face mai nimic cu banul venit de la guvern, prin buzunarul bugetarilor.
Hotelierilor le-a pus Dumnezeu mâna în cap, iar nouă, celorlalți, mâna în buzunar. De ce să renoveze ceva când totul merge atât de bine acum, când miliarde de lei se plimbă de la buget spre conturile lor cu atâta ușurință? Cu câtă ușurință? Ia să vedeți. La sfârșit de septembrie, un foarte bun hotel din Herculane a scos la vânzare o ofertă de 1 decembrie. 1.200 lei de persoană pentru trei zile. Mâncare și cazare. Pentru un cuplu lași 2.400 lei, adică 500 de euro. 500 de euro pentru 3 zile? În România? Da, în România, nu în Austria, nu în Turcia, la all inclusive. Peste câteva zile, site-ul hotelului cu pricina a afișat mențiunea SOLD OUT peste bannerul din ofertă. Distracție plăcută, oameni ai muncii de la orașe și sate!
Primăria Timișoara a primit susținerea consilierilor locali pentru susținerea propunerii de achiziționare a clădirii de…
Câteva sute de persoane, majoritatea tineri, s-au mobilizat, marți seara, în zona zero a Timișoarei,…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, marți, propunerea lansată de Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT),…
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a simţit eşecul de la alegerile de duminică ca pe…
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a reușit realizarea a 75% din lucrările de…
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADID) Timiş reaminteşte că ne aflăm în ultima etapă a…