Administratie

Instaurarea administraţiei româneşti în Banat, prezentată într-o expoziţie deschisă pe 1 Decembrie

Ziua de 1 Decembrie aduce, în Muzeul Național al Banatului şi a Consiliului Judeţean Timiş, expoziția „Instaurarea Administrației Românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin”. Aceasta va fi amenajată la Secția Arte Plastice a Bibliotecii Județene Timiș din cadrul Bastionului Maria Theresia.

Expoziția surprinde, în imagini sugestive, evenimentele care s-au derulat în spațiul bănățean începând cu sfârșitul primei mari conflagrații mondiale: intrarea în disoluție a structurilor militare și administrative ale monarhiei dualiste; constituirea și activitatea consiliilor și gărzilor naționale; constituirea Sfatului Poporului; prezența militară sârbă și franceză; disputa româno-sârbă pentru apartenența zonei în cadrul Conferinței de Pace de la Paris; contribuția românilor bănățeni la organizarea și desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia.

Cea mai mare parte a expoziției este dedicată procesului de instaurare a administrației românești în spațiul bănățean intrat în România după Conferința de Pace de la Paris. Vor fi prezentate fotografii și documente, multe dintre ele inedite, din colecțiile muzeale și arhivistice.

De asemenea, expoziția oferă informații interesante despre reformele guvernului român în anii imediat următori constituirii statului național unitar: legiferarea votului universal, reforma agrară din 1921 și adoptarea Constituției din 1923.

Proiectul expozițional este realizat de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale și Serviciul Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 1-3 decembrie, între orele 10:00 – 18:00.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

10 minute ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

39 de minute ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

42 de minute ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

2 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

3 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

4 ore ago