În acest an, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va definitiva, până la sfârșitul anului, cadrul general al împărțirii administrativ-teritoriale în regiuni, județe, municipii, orașe și comune, având drept scop descentralizarea, prin transferarea de competențe de la nivel guvernamental la nivel de consilii regionale.
În cadrul dezbaterilor publice organizate de MDRAP s-a precizat că prin acest proces se urmărește, pe de o parte, adaptarea la modelele de organizare din statele membre UE și, pe de altă parte, îmbunătățirea și simplificarea sistemului administrativ, concomitent cu reducerea birocrației și crearea de premize în vederea creșterii capacității de absorbție a fondurilor europene pe perioada ciclului financiar 2014-2020.
Simplificarea sistemului administrativ, rearanjarea competențelor administrative prin transferul acestora cât mai aproape de cetățean, pentru exercitarea acestora în mod eficient și în interesul cetățeanului, are o țintă finală ghișeul unic la care cetățeanul poate să apeleze cu orice problemă, urmând ca eventualele avizări necesare de la alte eșaloane ierarhice să se facă de către sistemul administrativ, fără ca cetățeanul să mai fie implicat.
Acest transfer de competențe se va face gradual, în perioada 2014-2016, între cele trei niveluri ierarhice: guvern-regiuni-județe-unități administrative municipale, orășenești sau comunale. Consiliile regionale nu vor avea atribuțiuni legislative, nu vor fi guverne regionale, ci vor avea doar competențe de a emite hotărâri cu caracter administrativ și cu valabilitate în regiune.
În vederea acoperirii mai judicioase a finanțării obiectivelor de interes regional, județean ori local, la nivel regional se va constitui o autoritate de management a fondurilor europene, prin aceasta putându-se folosi, prin priotizare locală, mult mai bine fondurile alocate regiunilor. Expertiza pentru a se realiza rapid acest deziderat există în primul rând în cadrul agențiilor de dezvoltare regională, înființate încă din 1998, dar și în cadrul altor instituții regionale sau județene care sunt operaționale, acestea preluând doar alte atribuțiuni.