Simplificarea recunoașterii calificărilor profesionale în țările europene se va face în urma unui acord la care au ajuns miercuri la Bruxelles Parlamentul European, Comisia Europeană și Președinția Uniunii Europene.
Acest acord va intra în vigoare după adoptarea lui de către Parlamentul European și Consiliul Europei și se referă la revizuirea unei directive europene privind calificările profesionale, pentru a simplifica și încuraja mobilitatea forței de muncă în Europa, în special în cazurile unor mobilități temporare.
Pentru a vedea în ce măsură acest acord poate influența angajabilitatea cetățenilor români în țările UE, am analizat fluxul de forță de muncă dinspre România înspre țările Uniunii Europene în perioada 2008-2012. Astfel, din cei peste 20.500 cetățeni plecați din țară, reprezentând 142 profesii, pe primul loc se găsește profesia de infirmier, cu peste 6.000 de persoane plecate, iar pe ultimul loc profesia de psihoterapeut, cu o persoană plecată. Pe primele locuri se mai găsesc medicii (peste 4.200), profesorii de școală generală (peste 1.600) și medicii stomatologi, cu aproape 1.000.
Primele locuri ca și destinație au fost Marea Britanie, cu peste 5.400 persoane, apoi Italia, cu peste 5.200, și Belgia, cu peste 4.100. În privința recunoașterii acestor calificări în țara de destinație au fost și probleme, întrucât, de exemplu în Marea Britanie în e perioadă doar la 870 de persoane cu calificarea de infirmier li s-a recunoscut această calificare,reprezentând aproximativ 50% din numărul celor care au cerut această recunoaștere. În schimb, la medici există o recunoaștere aproape totală, de exemplu în Belgia au primit recunoaștere 726 de persoane din 762.
Iată că acest acord, după intrarea lui în vigoare, va fi benefic și pentru cetățenii români care lucrează în străinătate, cărora le va fi mai ușor să-și găsească de lucru în calificarea dobândită în România.
Comentarii prin facebook