Scrisoare pastorală de nașterea Domnului nostru Isus Cristos – Preasfințitul Alexandru Mesian – 2020

PS Alexandru Mesian

PS Alexandru Mesian

ALEXANDRU, Din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei,
Episcop Român Unit Greco-Catolic al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler și iubitorului popor credincios har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl și de la Domnul nostru Isus Cristos

„Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară,
ci să aibă viaţă veşnică” (In 3,16)

Iubiți frați întru preoție,
Iubiți credincioși,
Iubiții mei fii sufletești!

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, Biserica noastră Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, după o persecuție de patruzeci de ani, sărbătorește pentru a XXXI-a oară în libertate marele Praznic al Nașterii Domnului Nostru Isus Cristos, Sfântul Crăciun!

Venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, Domnul Nostru Isus Cristos, este o mare bucurie pentru întreg neamul omenesc, deoarece Cristos este acela care aduce în lume împăcarea omului cu Dumnezeu, adică răscumpărarea din păcatul strămoșesc al întregii omeniri: „De aceea, precum printr-un om a intrat păcatul în lume şi prin păcat moartea, aşa şi moartea a trecut la toţi oamenii, pentru că toţi au păcătuit în el” (Rom 5,12).

După căderea sa, omul nu a fost părăsit de Dumnezeu, Dumnezeu îl cheamă și îi vestește în chip misterios că răul va fi biruit și omul va fi ridicat din cădere: „Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul” (Gen 3,15).

Tradiția creștină ne învață că noul Adam, adică Isus Cristos, prin ascultarea Lui până la moartea pe cruce, repară cu prisosință neascultarea primului Adam. În femeia vestită în citatul de mai sus o vedem pe mama lui Cristos, pe Preacurata FecioarăMaria, noua Evă. Sfântul Pavel ne spune: „unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul” (cf. Rom 5,20) iar Sfântul Toma de Aquino spune: „O, fericită vină, care ai avut parte de un atât de mare Răscumpărător!”.

Iubiți credincioși,
Iubiții mei fii sufletești,

Conform credinței creștinilor, această lume a fost creată și este păstrată de dragostea creatorului; ea a căzut, ce-i drept, în robia păcatului, dar Cristos, prin cruce și înviere, a răpus puterea celui viclean și a eliberat-o.

Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu, a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, ca pe cei de sub Lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea” (conform Gal 4,4-5). Noi credem și mărturisim că Isus Cristos din Nazaret S-a născut din Preacurata Fecioară Maria, fiică din poporul lui Israel, la Betleem, în timpul regelui Irod cel Mare și al împăratului Cezar Augustus, a fost de meserie tâmplar, a murit prin răstignire la Ierusalim, în timpul lui Ponțiu Pilat. Acest Isus este Fiul veșnic al lui Dumnezeu, „Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, S-a coborât din cer și S-a întrupat de la Spiritul Sfânt și din Maria Fecioară și S-a făcut om” (conform Simbolului credinței)!

Sărbătoarea Crăciunului ne face să retrăim cel mai fericit eveniment din istoria omenirii: nașterea lui Cristos, venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu în trup omenesc: „Căci Prunc s-a născut nouă, un Fiu s-a dat nouă” (Isaia 9,5). Acest Prunc a sfărâmat jugul care ne apăsa și toiagul care ne lovea spinarea. El este cel Care ne-a împăcat cu Tatăl ceresc și cu prețul sângelui Său ne-a dobândit mântuirea, luând asupra Sa păcatele noastre. Profetul îl numește „Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie” (Isaia 9,5).

Iubiți credincioși,

Isus Cristos S-a născut într-o peșteră sărăcăcioasă de vite de la marginea cetății Betleem și a fost culcat în iesle. Ca Dumnezeu putea să Se nască într-un palat, însă încă de la naștere ne dă o lecție de umilință și virtute a sărăciei.

În jurul acestei peșteri corurile de îngeri vin din cer ca să-L adore pe Fiul lui Dumnezeu venit pe pământ, intonând imnuri de glorie: „Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Lc 2,14).

Peste puțin timp vin să-L caute pe Isus câțiva păstori, cărora îngerul Domnului le adusese vestea cea bună, așteptată de mii de ani, spunându-le: „iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David” (Lc 2,10-11).

Iubiți credincioși,

Sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea bucuriei; este sărbătoarea Tatălui Ceresc pentru omenire: „Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (In 3,16).

Și noi avem datoria să avem dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele. Să-L adorăm și noi pe Isus împreună cu Preacurata Sa Mamă, și cu toți creștinii. Să-I mulțumim pentru toate harurile. Să ne rugăm Fiului lui Dumnezeu născut om între noi oamenii, ca să aducă pe pământ pacea și dragostea sa dumnezeiască, unitatea creștinilor, să-i mângâie pe cei mâhniți și să-i vindece pe cei bolnavi.

Aducem mereu mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite, pe care ni le-a dăruit  și în acest an.

Iubiți credincioși,

Anul acesta omenirea întreagă a fost încercată de așa-numitul SARS-CoV 2 (COVID-19), perturbând viața socială și spirituală a tuturor.

Dintre evenimentele mai importante pentru Eparhia de Lugoj din acest an 2020, amintim două: Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit ca Episcop auxiliar pentru Eparhia de Lugoj pe Mons. Călin Ioan Bot, fost Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. Datorită pandemiei, ceremonia consacrării întru Episcop a avut loc la 21 iunie 2020, într-un cadru restrâns, în Catedrala din Blaj, fără alte solemnități.

Cel de-al doilea eveniment al anului este apariția în limba spaniolă a lucrării „Lanţuri şi teroare” a Î.P.S. Arhiepiscop emerit Ioan Ploscaru, lucrare tradusă și publicată în limba spaniolă de Părintele Daniel Lazăr, preot greco-catolic român din Spania. Această lucrare reprezintă o carte de vizită pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prezentând în paginile sale martiriul Bisericii Române Unite în perioada comunistă. Cartea a fost tradusă și publicată și în limbile italiană (2013) și franceză (2017).

Pentru toate încercările vieții și harurile primite și în acest an, aducem recunoștință Bunului Dumnezeu, Pruncului Isus venit pe pământ prin Preacurata Fecioară Maria.

În încheiere, dimpreună cu Episcopul auxiliar al Eparhiei de Lugoj, Preasfinția Sa Episcopul Ioan, avându-vă mereu în rugăciunile Noastre, vă dorim să petreceţi Sfintele Sărbători ale Naşterii Domnului şi ale Anului Nou 2021 cu sănătate, belşug de haruri cereşti, chiar în aceste condiții încă de pandemie prin care trece omenirea. Să nu uităm că Isus Cristos este mereu împreună cu noi!

Sărbători fericite!

Întru mulți și fericiți ani!

Cu arhierești binecuvântări,

† ALEXANDRU
Episcop de Lugoj

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

0 comentarii pentru acest articol

1 Trackbacks pentru acest articol

Mesaj pastoral al episcopului Român Unit Greco-Catolic al Eparhiei de Lugoj - Banat NEWS Says:

[…] Scaun Apostolic al Romei, Episcop Român Unit Greco-Catolic al Eparhiei de Lugoj, conform, debanat.ro.Publicitate. Scroll pentru a […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Mall
Iulius Mall

Sport vezi arhiva Sport

ASU Politehnica Timișoara

Când își dorești puțin, nu obții nimic! Poli pierde pe final în fața Rapidului

Din nou o prestație de neînțeles a Politehnicii. Acum în fața Rapidului, în fața căreia a mai pierdut în acest an, tot acasă, tot după o evoluție ciudată. De data asta Poli a avut în mână jocul, dar efectiv l-a cedat pe final. Inexplicabil!  Alb-violeții au avut o primă repriză foarte bună. Au plimbat bine...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când își dorești puțin, nu obții nimic! Poli pierde pe final în fața Rapidului
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Pesta porcină

Pestă porcină într-o gospodărie din Lovrin

Un focar de pestă porcină a fost descoperit într-o exploataţie non-profesională din Lovrin. Ca atare s-au trasat zone de protecţie şi, respectiv supraveghere în jurul acestui focar.  Prefectul Zoltan Nemeth a convocat, astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiș, ca urmare a confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație non-profesională, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pestă porcină într-o gospodărie din Lovrin
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Luxoft

Munca într-o multinațională: patru avantaje de neratat, pentru care merită să te angajezi la Luxoft

Te întrebi dacă un job într-o companie multinațională este alegerea potrivită pentru tine? Atunci trebuie să știi că cei aflați în căutarea unei oportunități inedite de carieră o pot găsi chiar într-o astfel de organizație. De ce? Pentru că munca într-o companie multinațională îți oferă cel puțin patru avantaje majore, precum: Oportunități de dezvoltare profesională...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Munca într-o multinațională: patru avantaje de neratat, pentru care merită să te angajezi la Luxoft

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Diferiți, așa cum îi știe toată lumea, cei de la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), au găsit o metodă cu totul în afara tiparelor pentru a stabili candidatul care va încerca să câștige postul de primar la Voiteg. Au făcut concurs! Anunțul lansat a fost unul ”pe bune”, așa cum se face la orice concurs...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politică inedită în Timiș. AUR a făcut concurs pentru stabilirea candidatului partidului la postul de primar în Voiteg
Un focar de pestă porcină a fost descoperit într-o exploataţie non-profesională din Lovrin. Ca atare s-au trasat zone de protecţie şi, respectiv supraveghere în jurul acestui focar.  Prefectul Zoltan Nemeth a convocat, astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiș, ca urmare a confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație non-profesională, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pestă porcină într-o gospodărie din Lovrin
Se caută personal medical pentru o perioadă determinată la o unitate sanitară din oraș. Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” angajează pe perioada determinată: * 3 posturi – asistent medical debutant, structura de sprijin epidemiologic * 1 post – fiziokinetoterapeut debutant, structura de sprijin epidemiologic * 2 posturi – brancardier debutant, structura de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul Militar din Timișoara face angajări
O păpușă, o mașină cu telecomandă, dulciuri. Lucruri banale pentru majoritatea copiilor din oraș, însă unii micuți, ai căror părinți se luptă cu sărăcia, doar visează la ele. Le va aduce Iepurașul? Acest lucru ar fi posibil doar cu sprijinul oamenilor cu suflet mare care donează hrană și îmbrăcăminte Două familii din Timișoara au primit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoreni cu suflet mare au făcut fericite două familii nevoiașe. Ce donații au primit/FOTO
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus, joi, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei inculpaţi, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic ilicit de droguri de risc. În perioada 01.03-14.04.2021, inculpaţii au cultivat droguri de risc, fără drept și în scop de comercializare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei arădeni care cultivau cannabis, arestați
Sala Sporturilor “Constantin Jude” (fosta Olimpia) va funcţiona cu destinaţie de centru de vaccinare în perioada 14-17 mai. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Sala Polivalentă a Centrului de Afaceri, dar în perioada 23 – 26 aprilie. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJUS), convocat de prefectul Zoltan Nemeth, astăzi, în ședință online, a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Olimpia şi CRAFT se transformă în centre de vaccinare
 În judeţul Timiş există opt focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Faţă de ziua precedentă n-a apărut niciun nou focar. Focarele active sunt: FIRMĂ PRIVATĂ UTVIN –  35 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere PENITENCIAR TIMIȘOARA– 21 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere PRIMĂRIA MOȘNIȚA NOUĂ–...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au izbucnit focare noi de coronavirus în Timiș
Top