Un frappe la Terapie Intensivă

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Nu trebuie să studiezi la Oxford pentru a înțelege ce se întâmplă cu virusul ăsta. Nu e foarte complicat să pricepi ce ți-au spus dr. Musta, dr. Cherecheș sau alți doctori în medicină, când au estimat că lucrurile într-o localitate carantinată vor evolua așa cum au evoluat la Timișoara. Tot ce-ți trebuie e răbdare, iar răbdarea te ducea la limita a trei-patru săptămâni de restricții pentru a se vedea niște rezultate.

După primele două săptămâni nu faci decât să culegi rezultatele după tiparul comportamental din ultimele zile de dinainte de carantinare, plus altele câteva până la acomodarea cu noile reguli. Apoi urma să vină un platou și chiar o scădere ușoară, chiar urcări, apoi iar scăderi. Asta ți-o spunea în teorie oricine, nu știu dacă și Maria Grapini, dar cu puțină logică ajungi liniștit la o astfel de concluzie când segmentul de populație studiat nu este unul bezmetic și lipsit de răspundere.

Timișoara și Timișul se înscriu în aceste curbe. Oarecum surprizător, căci la cum pornise carantina puteai trăi o senzație de deșertăciune, apoi de revoltă, că cineva incert din politica globală ne asuprește și nu ne lasă să trăim în libertate, tocmai aici, în orașul în care a pornit revoluția. Interesant este că trei săptămâni de carantină ne-au trezit și alte curiozități. Nu, nu de numărul de morți, poate nici de numărul de spitalizați la ATI, nici de numărul de paturi libere rămase, ci de numărul de persoane participante la mitingurile celor care nu mai suportă această „dictatură sanitară” și-au ieșit în stradă în mai multe orașe ale țării să-i amintească lui Raed Arafat că asta nu-i țara lui, că Timișoara nu-i a lui, iar Mehala și Fratelia nu-s deloc ale lui Fritz, de parcă a zis cineva că sunt.

Singura discuție serioasă ce-ar reuși să o pornească acest val „revoluționar” nu e dacă lumea e la fel de numeroasă pe străzi ca în 1989, dacă jandarmeria trage cu cartușe de război în „eroi”, dacă mitropolitul sau părintele vicar ar fi închis ușile la catedrală, dacă Dominic Fritz își pune piciorul în ghips, aiurea, niciuna dintre acestea, ci ce suntem dispuși să sacrificăm. Bun, am obosit. E și asta o discuție. Nu mai rezistăm fără „libertate” mai mult de un an de zile, deși comparația cu regimul în care au trăit părinții noștri decenii de comunism e obraznică, penibilă și de un retard logic. Dar dacă nu mai rezistăm ca societate, firește că trebuie să decidem la un moment dat ce suntem dispuși să sacrificăm.

Nu mai vrem să sacrificăm Horeca de grija acelor oameni sau de grija noastră că vine primăvara și se închid terasele, iar noaptea se înviorează cluburile precum Bamboo, nu e clar încă. Nu mai vrem să sacrificăm industria spectacolelor, de dragul celor care lucrează în ea sau de teamă că vine Untold și ne prinde „închiși” de Arafat, nici asta nu e clar. Vrem să-i salvăm pe cei cu salariile la minimum pe economie din sălile de sport, să aibă și oamenii ce pune copiilor pe masă când merg seara acasă, sau suntem oripilați la gândul că vine vara și duduilor li se vede celulita la plajă? Dacă „revoluționarii” decid împreună cu un guvern care va rezulta din această „insurecție” că astea trebuie salvate, atunci astea să fie salvate! Să se ducă naibi medicii și asistentele, ce dacă nu mai știu pe cine să aleagă pe holurile pline, în așteptarea eliberării prin deces a unui loc la ATI?!

Să ia noua orânduire AUR, bocitoarele de la PSD, brigăzile „libertății”, „folosofii” de galerie, oastea domnului Teodosie, toți laolaltă să ia decizia ca bătrânii cu plămânii distruși peste 40% să nu mai fie duși la spital, ci direct pe stadionul CFR, unde ar putea fi organizat un spital cu servicii paleative și chiar religioase în pregătirea ultimului drum. Așa se pune problema acum. Nu că suntem insensibili la durerea Horeca sau alții nu văd cum se moare fără locuri în spitale. Toți ne facem că nu e așa, că propaganda celorlalți minte, că lucrurile nu sunt atât de grave, când mai bine ne-am decide ca stat ce salvăm: economia ospitalității sau bolnavul? Frappe-ul sau pensionarul? Pizza guatro-formaggi sau brancardierul? Că soluții de mijloc văd că nu mai suntem dispuși să acdeptăm.

Dar după ce decidem ce salvăm și ce moare, să nu mai vină „revoluționarii” să se minuneze când văd cum cad românii precum muștele la intrarea-n spitale, după ce o viață au contribuit la fondul public de sănătate. Să nu vină ai lui Simion și Ciolacu să zică că vor și aia, și aialaltă, să le fie bine și viului, și mortului, că asta nu se poate după atâtea bâlbe preelectorale. AUR poate eventual decide ridicarea restricțiilor, abolirea purtatului măștii, nu și salvarea economiei. Ei nu știu să salveze economia.

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

desteptarea! a spus: (aprilie 1st, 2021 at 14:51 )

Problema este ca aceasta lupta impotriva acestui virus apocaliptic(da, spun apocaliptic, pt ca masurile sunt apocaliptice: cu scoli si gradinite inchise, cu ingradiri de drepturi si libertati, cu ingradirea dreptului la munca, asemenea masuri nu credeam ca vor fi luate nici in cazul unui razboi nuclear); normal, logic ca aceasta lupta ‘epocala’ pe care o ducem cu ‘pandemia’ necesita resurse finaciare si aici este adevarata problema care naste frustrari. Aceasta cost al luptei (epocale) cu covidul este suportat finaciar doar de unii, de amaratii din strada, de saraci ramasi far loc de munca, de ce ce au stat in 75%, de cei ce poate au ramas cu afacerile dee familie distruse, afaceri incepute poate cu credite sau apartamentul pus gaj, etc. Atunci hai sa suportam si costul financiar al aceste ‘lupte epocale’ cu covidul! nu unii mai speciali, mai esentiali, sa stea cu salariile si sporurile si pensiile speciale intregi si sa scuipe seminte de la balcon peste ‘saracii’ si ‘pleava societatii’ ‘frustratii’ din strada! aici este cheia acceptarii acestor restrictii! Dar guvernantii nu doar ca nu permit de exemplu copiilor accesul la educatie, scoli si gradinite inchise, dar ii mai si indatoreaza pe acesti micuti, si generatiile viitoare, ca sa poata plati pensii speciale la 45 de ani si sporuri salarii cu 70% mai mari bugetarilor decat privatilor(70%record in lumea civilizata)! cum sa nu iasa ‘saracii’ in strada cand ei isi pierd locul de munca iar vecinii bugetari-esentiali le ranjesc in fata cu salariile si sporurile intregi?! aici e marea problema! iar cand este vorba sa sustina si ei esentialii acest cost al pandemiei, nu mai este pandemie, atunci esetialii trag de garduri in fata MAI, sau si mai josnic alti ‘eroi’ prin vocea medicului ‘erou’ d.sandesc(un jeg), spunea ca daca li se iau sporurile de covid, medicii o sa paraseasca sectiile ATI lasand bolnavii sa moara! medici platiti ca in occident de ‘saracii’ si „analfabetii functionali” ce protesteaza in strada! aceata declaratie a ‘eroului’ local sandesc ce ne face de rusine pe toti banateni, este de ogravitate nemaintalnita(declaratie necomentata de presa si trecuta repede cu vederea)!
Bine spunea Benjamin Franklin: „cei care renunță la libertate pentru un pic de securitate, nu merită nici una nici alta!”

Ochiul limpede a spus: (aprilie 1st, 2021 at 21:41 )

Rușine celor care au promovat negotul imoral al practicării unei îndeletniciri. Sunt perfect de acord cu,, Deșteptarea ” care ilustrează doar un episod din viata celor care profita de pe urma plebei. Unde a fost domnul Sandesc, Tătaru, Rafila în perioada când toate erau cică bune, o tăcere a celor care trebuiau sa vorbească de carentele unui sistem medical bolnav, de riscul la care cel care cotizează o viata se expune când datorita unei probleme de sănătate trebuie sa ajungă în spital,etc. Declarația cu părăsirea secțiilor ATI este atât de josnica încât trebuia sa atragă după ea o grămadă de reacții morale a presei, a societatii civile la adresa celor care practica medicina sub sintagma profitului. Apropo eroii pentru a fi eroi nu au nevoie de bani, de laude, mai degraba de fapte.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni va deschide balul pe tabloul principal la Australian Open pe legendara arenă Rod Laver

Anca Todoni, aflată pentru a doua oară la un turneu de Grand Slam pe tabloul principal, are onoarea de a deschide Australian Open 2025 pe Rod Laver Arena, cea mai impunătoare arenă de tenis din emisfera sudică. Partida sa contra campioanei olimpice, Qinwen Zheng, va fi prima de pe cea mai mare arenă de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni va deschide balul pe tabloul principal la Australian Open pe legendara arenă Rod Laver
isho.ro

Social vezi arhiva Social

poduri

Urmărire ca în filme pentru oprirea unui „şofer” beat, drogat şi fără permis. Acesta a sărit şi în Bega să scape de poliţişti

În cursul zilei de 9 ianuarie, polițiștii Biroului Rutier Timișoara, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au reținut un bărbat bănuit de comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, precum și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. În fapt, la data de 9 ianuarie, în jurul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Urmărire ca în filme pentru oprirea unui „şofer” beat, drogat şi fără permis. Acesta a sărit şi în Bega să scape de poliţişti
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Nu departe de Timişoara se va construi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Va costa 800 de milioane de euro, fiind o investiție privată

Primăriile comunelor Pilu şi Grăniceri din judeţul Arad au emis toate autorizaţiile necesare pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, transmite Agerpres.   Este vorba o investiţie privată estimată la 800 de milioane de euro ce se va face pe o suprafaţă totală de peste 1.000 de hectare. Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu departe de Timişoara se va construi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Va costa 800 de milioane de euro, fiind o investiție privată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Societatea de Transport Public Timișoara a anunțat că toate tramvaiele din parcul propriu vor fi verificatedin punct de vedere tehnic, insistând-se asupra instalațiilor de climatizare. Măsura a fost decisă după ce în seara zilei de joi, la una dintre garniturile de tip Armonia a fost înregistrat un incident, una dintre aceste instalații de climatizare luând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate tramvaiele din dotarea STPT vor fi verificate din punct de vedere tehnic
În cursul zilei de 9 ianuarie, polițiștii Biroului Rutier Timișoara, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au reținut un bărbat bănuit de comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, precum și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. În fapt, la data de 9 ianuarie, în jurul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Urmărire ca în filme pentru oprirea unui „şofer” beat, drogat şi fără permis. Acesta a sărit şi în Bega să scape de poliţişti
Fostul deputat PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că situaţia din filial condusă de Marilen Pirtea continuă să fie dezastruoasă, în pofida unor schimbări de lideri. Şandru spune că nici pănă acum n-a avut loc o analiză serioasă a alegerilor desfăşurate anul trecut, deşi PNL a avut cele mai slabe rezultate din istorie.  La conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru, scurtă radiografie a situaţiei din PNL Timiş: Din păcate, degringolada din noua eră continuă
Black metalistii bucuresteni de la Akral Necrosis revin la Timisoara pentru un concert exclusiv alaturi de speed/thrasherii locali de la Ruyned in Escape Underground Hub pe 8 Februarie 2025. Concertul este prezentat de Headbangershop.ro. Bilete au fost puse in vanzare in reteaua ambilet.ro: – Oferta presale la 50 de lei. – Pret full la 60...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De neratat! Akral Necrosis concertează la Timişoara alături de Ruyned în Escape Underground Hub
Luna ianuarie nu va fi una plină pentru mari realizări pe teren pentru infrastructura rutieră din Timiș, dar în această lună ar urma să fie definitivate câteva licitații extrem de importante. Asta dacă nu vor apărea veșnicele contestații. În ceea ce privește lucrările în curs de execuție, de luni sunt așteptați să revină pe teren...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Repornesc șantierele de infrastructură rutieră în Timiș. Se finalizează și licitații noi
Alți doi jucători de la câștigătoarea Diviziei Naționale de Seniori, CSM Constanța, și-au pus semnătura pe contractul cu SCM USV Timişoara. Este vorba despre o revenire și despre transferul unui jucător de perspectivă. Laurențiu Nica (foto, stânga) revine la SCM Timișoara, după ce a mai evoluat în alb-violet în perioada iulie 2021-august 2023. Nica va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăritri pe înaintare. Doi pilieri vin la campioana naţională de rugby, SCM USV Timişoara
Handbaliștii de la SCM Politehnica Timișoara au reluat pregătirile în efectiv aproape complet. A lipsit interul Răzvan Trif, aflat în Spania, alături de lotul național de seniori al României. În schimb, centrul Christian Manojlovic – selecționat la naționala Italiei – nu a fost reținut în lotul care va face deplasarea la Campionatul Mondial și s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Handabliştii şi-au reluat pregătirea şi vor juca împotriva primelor clasate din Serbia
În primele două luni de mandat, noua conducere a Consiliului Județean Timiș a atras fonduri în valoare de 17 milioane de euro din diferite surse, a anunțat vicepreședintele instituției, Alexandru Iovescu. Banii sunt atrași în mai multe domenii, de catre mai multe instituții aflate în subordinea administrației județului. Banii vor fi folosiți în educație, asistență...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a atras 17 milioane de euro în două luni
Top