Colegiul Fizioterapeuților din România (CFZRO) consideră că protestul medicilor cu specialitatea medicină fizică și reabilitare din fața Ministerului Sănătății, din ziua de joi, 28 noiembrie 2024, reprezintă o deturnare electorală a unei dezbateri care trebuie să se poarte instituțional, fără niciun fel de partizanat politic, între autoritățile publice și partenerii sociali din domeniul sănătății.
“Informăm publicul că organizatoarea protestului, doamna dr. Sorina Dîngă, este candidat la alegerile parlamentare din 1 decembrie, reprezentând un partid politic neparlamentar, aflat în căutare de susținere electorală. Este profund regretabil că medicii cu specialitatea medicină fizică și reabilitare au fost atrași într-o astfel de acțiune publică, care servește unor interese vădit politice. Este foarte probabil că majoritatea celor care au participat la protest nu cunosc agenda politică a doamnei dr. Dîngă și calitatea ei de candidat în alegerile de duminică”, transmit reprezentanţii CFZRO, printr-un comunicat de presă.
Cu privire la informațiile vehiculate de protestatari, CFZRO arată că Ordonanța de urgență contestată, având nr. 66 din 2024, produce deja efecte din momentul adoptării ei – în urmă cu aproape jumătate de an – și nu a avut efectele negative reclamate de protestatari.
“Temerile vehiculate în spațiul public sunt neîntemeiate: OUG nr. 66/2024 nu schimbă rolul pe care îl are medicul cu specialitatea medicină fizică și reabilitare în procesul de recuperare al pacientului cu dizabilități și nu sunt puse sub semnul întrebării nici calitatea actului medical și nici siguranța pacienților”, continuă comunicatul.
Singurele 2 modificări care au privit profesia de fizioterapeut au fost legate pe de o parte de introducerea CFZRO la negocierea cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deci acordarea dreptului de a reprezenta fizioterapeuții în mod echitabil, așa cum o fac deja și celelalte organizații profesionale cum sunt Ordinul biochimistilor, biologilor și al chimistilor și Ordinul Asistenților Medicali (și să reținem că asistentul medical își desfășoară activitatea doar sub supravegherea și îndrumarea unui medic de specialitate). Iar pe de altă parte, la art. 244 alin (4), modificările au fost legate de înlocuirea termenului “proceduri fizioterapeutice” cu „activități de fizioterapie” și referirea la un art. din Legea nr. 229/2016.
“Este important de reținut că acest articol este același încă de la apariția Legii nr. 95/2006, respectiv 28.04.2006. Ne exprimăm încrederea că dialogul pe subiectul reglementării fizioterapiei în România va continua într-un spirit constructiv, bazat pe transparență, corectitudine și respect față de toate perspectivele implicate, fără influențe și interese politice”, se arată în fianul comunicatului CFZRO.
Pentru informații suplimentare, puteţi să contactați:
Daniela STANCA, Președinte CFZRO 0722.839.882, stanca.daniela@cfizio.ro
Mai jos regăsiți tabelul cu parcursul prevederilor controversate:
Comentarii prin facebook