„Miki Boxeru” primar

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Când i s-a cerut rețeta succesului despre cum trebuie făcut curat în Timișoara pe malurile Begăi, acolo unde se știa că mai multe foste baze sportive ar ocupa ilegal domeniul public, primarul Dominic Fritz spunea fălos că dumnealui a pus mâna pe exscavator și apoi juriștii pe dosare și hârtii. Că a avut curajul să demoleze prin decizie de primar acolo unde știa că are 100% dreptate, pentru ca nemulțumiții să dea ei în judecată primăria, nu invers, cum făcea Nicolae Robu.

Pe vremea edilului Gheorghe Ciuhandu se semnau contracte cu unii beneficiari ciudați, în condiții ciudat de avantajoase acelora, pentru ca mai apoi, după ce ieșeau din cadrul legal să vină edilul ajuns pe funcție să remedieze situația prin acțiuni în instanță. Așa a făcut și primarul Nicolae Robu, așteptând să se rezolve cu Heavenul, unde și acum se țin evenimente în folosul justițiabilului atacat de municipalitate, dar și în alte locuri în care primăria avea alte planuri de dezvoltare sau măcar de curățire a zonei.

Revin la Dominic Fritz care era mândru că a luat taurul de coarne și n-a mai așteptat să se judece ani de zile înainte să demoleze, preferând să curețe terenul și apoi să răspundă în instanță la un eventual atac. Numai că la Curtea de Apel dreptatea au primit-o două firme, cărora li s-au dărâmat terase și alte acareturi în zonă. Domnul „Miki Boxeru”, proprietarul, a povestit cum a avut dumnealui dreptate, că acolo el nu a ridicat nimic, ci a primit pe o lungă perioadă de timp o clădire a CS Banatul veche de când lumea, iar asta a reținut instanța în favoarea dumnealui.

Ar fi sinistru de dificil să demolezi acum prin argumente juridice ce-a dărâmat primarul în teren sau ce-a demontat instanța în apel. Pentru asta nici juriștii nu se descurcă toți să o facă, dovada vie fiind, în multe cazuri, procesele pierdute de municipalitate acolo unde lucrurile părea limpezi ca lumina zilei. Un lucru rămâne cert însă: un prim pas a fost făcut de primărie, dar următorii vor fi mult mai dificili după acest episod. Pe de altă parte, ce s-a dărâmat rămâne dărâmat, negocierile freamătă să-nceapă, iar miza este despăgubirea.

Timișoara a mai pățit așa ceva. Ca un primar să plătească din banul public pentru greșeala altora. Știm povestea paralelipipedului din sticlă din fața Operei, făcut aproape cadou unui om de afaceri printr-un fir lung de oportunități administrativ politice imediat după 2000. Pentru ca centrul să arate normal din nou, fără astfel de monstruozități, Nicolae Robu a trebuit să dea o grămadă de imobile cu valori mai mari decât miza în sine, dacă ne referim strict la valorile de piață, nu la cele estetice.

I s-a reproșat acest cost mare plătit de comunitate, dar și acum aș zice că a meritat. Așa se va întâmpla și în relația dintre primarul Dominic Fritz și omul de afaceri „Miki Boxeru”, iar costurile vor fi, din nou, publice, dar tot în folosul orașului. Tactic, professional, și cum vreți să mai socotiți demersul primarului, un pas în spate tot o înfrângere se cheamă, repet, chiar dacă peste mulți ani nu vom mai vedea atât de grav lucrurile. Rămâne evaluarea pe care Dominic Fritz trebuie să și-o facă de acum înainte. El și juriștii primăriei, dacă mai poate pune multă bază în dumnealor.

Sau invers, dacă juriștii i-au spus că nu e bine ce face și edilul n-a priceput, lumea își va pune întrebări. Chiar așa, dacă Călin Georgescu poate ajunge președinte în România de azi, de ce n-ar putea ajunge și domnul „Miki Boxeru” primar?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Ion ionel a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 09:43 )

cat poate sa fie despăgubirea care oricum se va plati pt cs Banatul?un imobil neintabulat abandonat pe teren proprietate privată cat poate sa valoreze? Valoarea cutiei de termopan de lângă Mc a fost supraevaluată,nici un om normal nu dădea 3 terenuri la schimb cu valoare de 2 milioane euro pt cutia aia de termopan.Unde este proiectul autorizat de Robu sub piata pt sosea?

Daniel a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 10:00 )

Acesta este rezultatul haosului lăsat moștenire de comunism în care nu se făceau acte pentru că nu întreba nimeni iar cine întreba urma să fie întrebat la rândul său până se lasă de astfel de inițiative. Până una alta nici nu este clar ce s-a judecat acolo de fapt și ce nu s-a respectat, că de fapt asta trebuie explicat la pachet cu motivarea deoarece în justiție astfel de detalii spun mai multe decât primarul sau așa numitul proprietar, titulatură care de fapt ar trebui pusă în ghilimele.
Aceiași situație este și la alte baze sportive pe care primarul le vrea desființate deși acestea funcționează de zeci de ani într-o situație moștenită de facto legală iar orașul duce lipsă de astfel de facilități. Ajungând să cunoaștem intențiile acestuia cât și a cercului din jurul său, este clar că sunt interese imobiliare acolo, exact ca și în cazul zonelor unde se propun regenerări urbane extrem de costisitoare cu beneficii minime pentru oraș dar evidente pentru factorii de decizie care ar avea ceva de câștigat.

antiVrajeāla a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 10:32 )

Sunt curios cum ar fi procedat un primar in Germania. Sau intr-un oarecare stat de drept🤪. Cred ca acolo nu darama cine ce vrea pe baza de ce crede, caci justitia intr-un stat de drept nu se face cu credinta unuia sau altuia, altfel s-ar ajunge doar sa-si faca fiecare „dreptate” oricum pentru ca i se pare lui… „limpede”🤪. Dar dupa ce ani de zile presa „deontoloaga” a tinut cu o parte sau cu alta fara a prezenta macar si ceva argumente ale celeilalte parti… nu e de mirare ca toti o tin „de-a surda” cu „dreptatea” lor. E celebra povestea cu orbii🤪care ating un elefant si fiecare il descrie altcumva, ba ca e ca un sarpe, ba ca e ca un zid, ba ca e ca un trunchi de copac etc.

Democratia implica responsabilitatea alegatorului. Cand alegatorul greseste, cred ca e justificat si sa plateasca, inclusiv din buzunar prin taxe si impozite. Asa ca e treaba alegatorului sa aleaga pe cine vrea pe ce criterii considera, iar cei carora li se pare lor „limpede” ceva sa-si aduca aminte de cate ori li s-a parut asa si au gresit pana sa doreasca sa impuna altora „dreptatea” lor. Statul de drept si democratia nu se fac cu metode dictatoriale. Dar noi putem avea o „democratie originala” in timp ce-l acuzam pe Iliescu fix pentru asta, deoarece elefantul este🤪 ca un trunchi de copac daca-i pipai doar un picior…

#idiocracy🤪

Miki a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 11:14 )

Vrem sa tratam democratic si legal jaful facut de baietii destepti in vremurile in care Ciuhandu si fostul arhitect sef Radoslav faceau sluj in fata lor (din interes sau incompetenta, nici nu conteaza de ce)?

Jack a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 13:20 )

Chiar asa, cum a ramas cu Heaven? Ca nu au miscat nimic acolo.

Ion ionel a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 13:40 )

Da nimeni nu zice cât plătesc chirie bazele sportive gen Hidrotim ( unde este Epic de vara) pe 2hectare de teren?! Cumva 6.000lei de pe vremea lui Ciuhi?cate terenuri ale statului sunt date pe bani putini pe 49 de ani,etc?

eo55 a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 15:28 )

Înainte să ajungă la Curtea de Apel, a mai trecut printr-o instanță care a dat altă decizie. Revenim la funcționarea justiției și legile interpretabile după bunul plac al unora. Dacă am putea rezolva această problemă, s-ar îndrepta multe în țară, în toate domeniile.
Evident, există o minoritate cu interese clare ca acest lucru să nu se întâmple.

Robert a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 20:59 )

Domnul Sasu, este cam periculoasa abordarea dvs potrivit careia mai intai actionam si vedem apoi ce spune justitia, stiind ca acest lucru incalca legea!
Cred ca este o forma de dictatura si sincer, nu ne dorim sa ne intoarcem acolo!! Se pare insa ca exact asta face administratia Fritz! La fel a facut si cu Colterm, ca si cu spatiile demolate fara decizii judecatoresti si, mai ales, fara autorizatie de demolare!!
Cum ar fi sa ne facem dreptate singuri, fiecare dintre noi? Si sa demolam si sa construim fiecare ce vrem, doar pentru ca noi consideram ca este legal?? Asta face aceasta administratie NULA, ZERO proiecte!!
Cred ca dvs, ca jurnalist, ar trebui sa sanctionati aceste forme de dictatura, nu sa le incurajati!!
Am ajuns la coada de jos a primelor 10 orase din Romania, iar acest lucru imi provoaca o frustrare mai mare decat gardurile, cladirile si ce altceva mai vede Fritz ilegal in oras!! Probabil ca Fritz isi doreste sa fie un mic Hitler si democratia il cam incomodeaza!
Ar fi frumos sa se uite si in ograda constructiilor, autorizatiilor si PUZurilor realizate de super arhitectii USR!!

ciuhandru, robu si mafia din primarie legati! a spus: (ianuarie 5th, 2025 at 22:17 )

E in dezastru sa si primari complici cu mafia din primarii si din zone ale orasului. Iar cand vine unul si vrea sa aseze lucrurile in normalitate incepe justitia(alta aripioara mifioto/politica de sistem) sa complice lucrurile.
Miki boxerul a investit într-o locatie care aparține orașului, cu acte in “regula”, primarul sesizeaza situația si ia masura corecta, iar cocota justiție, complice la multe înstrăinări, ii da dreptate jmecherului. Tara polii.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul Carpați, turneu de verificare încheiat aseară la Mioveni. Interul în vârstă de 25 de ani și-a făcut debutul la naționala de seniori cu ocazia acestei competiții, unde a fost folosit aproape exclusiv pe faza defensivă. Selecționerul a avut cuvinte de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN

Firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile clase CAEN. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN Rev.3, se va realiza fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate, fie cu ocazia înregistrării unei/unor alte mențiuni în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000 de “sorosişti” din România. În acest sens, el a dat drumul unuia din “sondajele” cu care s-a remarcat în trecut. Se ştie, miliardarul şi filantropul american este una din ţintele preferate ale conspiraţioniştilor de extremă drepta. În Occident, cei care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără achiziții în acest sector. După ce au livrvrat o flotă de zeci de tramvaie noi, turcii de la Bozankaya vor livra orașului și 33 de noi astfel de mijloace de transport. Vor fi două tipuri de astfel de toleibuze, 25...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya
Noua senzaţie a tenisului românesc, timişoreanca Anca Todoni, şi-a respectat statutul de favorită 12 a calificărilor de la Australian Open şi a depăşit primul tur. Românca nu a avut însă un meci uşor, după ce partida ei contra jucătoarei din Andorra, Victoria Jimenez Kasintseva (19 ani, 156 WTA), a fost amânată din cauza ploii. Anca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu emoţii, dar merge mai departe! Anca Todoni, în turul 2 al calificărilor la Australian Open
În suita celor 12 sărbători importante creștine se numără și Boboteaza (Botezul Domnului), ținută în fiecare an, în ziua a șasea a lunii ianuarie. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numește Epifanie. Boboteaza aduce cu ea multe obiceiuri. Boboteaza (Botezul Domnului) este sărbătorită de credincioşi, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Botezul Domnului, sărbătoarea în care se împarte agheasma. Tradiții care aduc norocul de Bobotează
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile principale ale turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, care va debuta pe 12 ianuarie, la Melbourne. Toți vor evolua în primul tur în noaptea de duminică spre luni în România, începând cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni începe lupta pentru Melbourne. Patru românce în calificările primului Mare Şlem din 2025
Firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile clase CAEN. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN Rev.3, se va realiza fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate, fie cu ocazia înregistrării unei/unor alte mențiuni în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN
Top