Noul an școlar începe cu unele probleme în școlile și grădinițele din Timiș/FOTO

O bună parte a școlilor și grădinițelor din Timiș vor începe noul an școlar cu probleme. Totuși, nu vorbim despre situații grave, comisia de specialitate constituită pentru verificarea situației acesteia a dat doar avertismente pentru problemele găsite.

În perioada 9 iulie – 30 august 2024, Comisia mixtă de verificare și control a stadiului pregătirii școlilor din județul Timiș pentru începerea anului școlar 2024-2025, formată din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Banat” al Județului Timiș, Direcției de Sănătate Publică Timiș, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a desfășurat activități de verificare și control la nivelul unităților de învățământ din județul Timiș.

La nivelul judeţului Timiș, rețeaua școlară pentru anul de învățământ 2024 – 2025, cuprinde un număr de 617 unităţi de învăţământ preuniversitar, unde vor învăța peste 100.000 de elevi, respectiv: 332 creșe/grădinițe (123 în mediul urban /209 în mediul rural); 205 școli primare/gimnaziale (47 în mediul urban/158 în mediul rural); 62 licee, colegii (55 în mediul urban /7 în mediul rural); 18 cluburi sportive, școli postliceale, etc. (17 în mediul urban /1 în mediul rural).

Conform datelor primite de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș în anul școlar 2024 – 2025 16 unități de învățământ își vor desfășura activitatea în clădiri noi sau construcții de extindere, 20 unități de învățământ își vor desfășura activitatea în clădiri reabilitate/parțial reabilitate.

Pentru un număr de 10 unități de învățământ va fi necesară relocarea unor grupe de grădiniță și clase datorită lucrărilor de reabilitare neterminate până la începerea anului școlar (1 mediul urban și 9 în mediul rural), Din cauza lipsei de spațiu la unele unități de învățământ, 108 clase vor funcționa în spații modulare. Pentru 11 unități de învățământ vor fi date în folosință până în 31.12.2024 construcții noi și reabilitate,

Cu finanțare din PNRR – școli verzi,  în județul Timiș, se vor realiza 13 proiecte (aflate în prezent în faza semnării contractelor de finanțare sau proiectare), tot cu finanțare PNRR,  un număr de 161 de unități de învățământ vor fi dotate cu mobilier școlar, materiale didactice și dotări IT (sunt în desfășurare achizițiile acestora), iar 37 de unități de învățământ vor beneficia de laboratoare inteligente (SMARTLAB).

În județul Timiș nu sunt unități de învățământ cu toalete de tip latrină, toate unitățile de învățământ au toalete interioare. Toate unitățile de învățământ vor putea începe noul an școlar la data de 09.09.2024.

În urma verificărilor efectuate au fost constatate au fost descoperite și o serie de probleme.

În ceea ce privește autorizarea unităților de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Din cele 953 de clădiri cu destinația învățământ, 100 de clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu (23 clădiri în mediu urban,  77 clădiri în mediu rural). Pentru un număr de 55 unități de învățământ (49 pentru unități de stat și 6 private) au fost emise avize pentru realizarea unor investiții, urmând ca după finalizarea investițiilor, beneficiarii să solicite autorizația de securitate la incendiu.

Principalele nereguli identificate au fost următoarele: funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu; nefuncționarea instalațiilor de detectare și alarmare în caz de incendiu; neverificarea cu personal atestat a instalațiilor de apărare împotriva incendiilor; neasigurarea verificării cu personal atestat a instalațiilor electrice precum și exploatarea acestora cu defecțiuni și improvizații.

În ceea ce privește asigurarea securității unităților de învățământ preuniversitar, un număr de 97 unități de învățământ sunt asigurate cu o formă de pază umană din care 46 cu pază proprie, 27 prin societăți specializate și 24 cu pază mixtă; un număr de 297 unități de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției; un număr de 81 unități de învățământ dispun concomitent atât de pază umană, cât și de sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției; nu dispun de sisteme de securitate (pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției) un număr de 142 (28 în mediul urban și 114 în mediul rural), din care 84 creșe/grădinițe (15 în mediul urban, 69 în mediul rural), 50 școli primare/gimnaziale (8 în mediul urban și 42 în mediul rural) și 8 licee/colegii (5 în mediul urban și 3 în mediul rural).

În urma controalelor efectuate s-a constatat că un număr de 59 unități nu dețin analize de risc la securitate fizică, 57 de unități nu au implementat măsurile stabilite în analizele de risc, 43 unități nu respectă cerințele minime de securitate prevăzute în H.G. nr. 301/2012.

În acest sens au fost aplicate un număr de 4 sancțiuni contravenționale (avertismente) pentru nerespectarea legislației în vigoare și au fost trasate măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate cu termene clare de îndeplinire, unitățile de învățământ urmând a fi recontrolate pentru verificarea modului de implementare a măsurilor.

În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță a elevilor și/sau al personalului didactic pe timpul deplasării cu mijloacele de transport destinate special transportului de elevi și verificarea legalității efectuării acestui tip de transport pentru anul de învățământ, precum și asigurarea siguranței pietonilor în zona unităților de învățământ: au fost verificate un număr total de 156 de autovehicule destinate transportului școlar care aparțin atât unităților de învățământ, cât și unităților administrativ teritoriale; au fost instruiți/reinstruiți conducătorii acestor vehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului școlar; au fost reinstruiți și coordonatorii activității acestor autovehicule cu privire la respectarea destinației pentru care au fost repartizate (respectiv transportul de elevi și profesori însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare, nefiind permisă folosirea în alte scopuri); s-a solicitat coordonatorilor de transport, orarul și traseul autovehiculelor destinate transportului de elevi pe perioada anului școlar 2024 – 2025; au fost desfășurate activități de verificare a existenței și a funcționalității mijloacelor de semnalizare rutieră din dreptul unităților de învățământ sau din zona adiacentă acestora, precum și a amenajărilor rutiere și dispozitivelor speciale realizate/amplasate în scopul asigurării siguranței pietonilor;

În acest sens au fost constatate un număr de 45 deficiențe de semnalizare rutieră orizontală și verticală despre care au fost notificați administratorii de drum cu  termen de remediere până la începerea noului an școlar. 

În ceea ce privește autorizarea sanitară de funcționare a unităților de învățământ: 27 unități școlare din Județul Timiș (9 din mediu urban și 16 din mediu rural), nu au autorizație sanitară de funcționare. Dintre acestea 20 de unități au depus documentația în vederea obținerii autorizației.

În ceea ce privește respectarea cerințelor de siguranța alimentelor și de igienă a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea și servirea mesei în incinta unităților de învățământ.

În județul Timiș există un număr de 113 unități tip cantină înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aparținând unităților de învățământ și 15 unități care primesc alimente de la unități de catering cu care au încheiate contracte de livrări (unități care asigură doar servirea alimentelor în spațiile proprii, fiind, de asemenea, înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor).

Au fost controlate un număr de 20 de unități de învățământ – grădinițe, care au funcționat în perioada iulie – august. În urma controalelor efectuate, nu au fost identificate produse alimentare preparate fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare.

În ceea ce privește situația unităților de învățământ special, aflate în finanțarea Consiliului Județean Timiș: Liceul Teoretic Special “Iris” Timișoara, Liceul  Tehnologic  Special  “Gheorghe  Atanasiu”  Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Paul Popescu Neveanu” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Dumitru Ciumăgeanu” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Pufan” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Alexandru Roșca” Lugoj, Școala Profesională Specială Buziaș și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Păunescu” Recaș s-au efectuat activități de curățenie generală, dezinsecție-deratizare, igienizare, lucrări de reparații și de zugrăvire pentru începerea în condiții optime a noului an școlar, nefiind semnalate probleme/dificultăți majore.

Semnalăm faptul că, având în vedere investiția derulată în prezent la nivelul Liceului Tehnologic Special  “Gheorghe Atanasiu” Timișoara, pentru desfășurarea cursurilor școlare au fost achiziționate 28 containere, urmând a se suplimenta cele achiziționate, cu încă 11 pentru ca procesul educativ să se realizeze în condiții optime.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului la Lugoj, unde echipa locală CSM a întâlnit o adversară de tradiţie, CSM Bucureşti. Gazdele veneau după două victorii importante obţinute tot acasă, 3-2 cu Dinamo şi Corona Braşov, în timp ce oaspetele, în scădere mare de formă, şapte eşecuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali timișoreni de la USR, PSD și PNL s-au pus de acord după ce șefii de partid au agreat o reducere a cotei cu care să se aplice clădirilor nerezidențiale. Primarul Dominic Fritz a făcut amendamentul, care a scăzut la 1,7%...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul impozitelor locale pe 2025 trece de votul consilierilor. Scade doar impozitul pe clădiri nerezidențiale, nu și pentru autovehiculele timișorenilor
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de furt. În fapt, la data de 20 decembrie, polițiștii au pus în executare dou[ mandate de percheziție domiciliară, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
Top