Noul an școlar începe cu unele probleme în școlile și grădinițele din Timiș/FOTO

O bună parte a școlilor și grădinițelor din Timiș vor începe noul an școlar cu probleme. Totuși, nu vorbim despre situații grave, comisia de specialitate constituită pentru verificarea situației acesteia a dat doar avertismente pentru problemele găsite.

În perioada 9 iulie – 30 august 2024, Comisia mixtă de verificare și control a stadiului pregătirii școlilor din județul Timiș pentru începerea anului școlar 2024-2025, formată din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Banat” al Județului Timiș, Direcției de Sănătate Publică Timiș, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a desfășurat activități de verificare și control la nivelul unităților de învățământ din județul Timiș.

La nivelul judeţului Timiș, rețeaua școlară pentru anul de învățământ 2024 – 2025, cuprinde un număr de 617 unităţi de învăţământ preuniversitar, unde vor învăța peste 100.000 de elevi, respectiv: 332 creșe/grădinițe (123 în mediul urban /209 în mediul rural); 205 școli primare/gimnaziale (47 în mediul urban/158 în mediul rural); 62 licee, colegii (55 în mediul urban /7 în mediul rural); 18 cluburi sportive, școli postliceale, etc. (17 în mediul urban /1 în mediul rural).

Conform datelor primite de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș în anul școlar 2024 – 2025 16 unități de învățământ își vor desfășura activitatea în clădiri noi sau construcții de extindere, 20 unități de învățământ își vor desfășura activitatea în clădiri reabilitate/parțial reabilitate.

Pentru un număr de 10 unități de învățământ va fi necesară relocarea unor grupe de grădiniță și clase datorită lucrărilor de reabilitare neterminate până la începerea anului școlar (1 mediul urban și 9 în mediul rural), Din cauza lipsei de spațiu la unele unități de învățământ, 108 clase vor funcționa în spații modulare. Pentru 11 unități de învățământ vor fi date în folosință până în 31.12.2024 construcții noi și reabilitate,

Cu finanțare din PNRR – școli verzi,  în județul Timiș, se vor realiza 13 proiecte (aflate în prezent în faza semnării contractelor de finanțare sau proiectare), tot cu finanțare PNRR,  un număr de 161 de unități de învățământ vor fi dotate cu mobilier școlar, materiale didactice și dotări IT (sunt în desfășurare achizițiile acestora), iar 37 de unități de învățământ vor beneficia de laboratoare inteligente (SMARTLAB).

În județul Timiș nu sunt unități de învățământ cu toalete de tip latrină, toate unitățile de învățământ au toalete interioare. Toate unitățile de învățământ vor putea începe noul an școlar la data de 09.09.2024.

În urma verificărilor efectuate au fost constatate au fost descoperite și o serie de probleme.

În ceea ce privește autorizarea unităților de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Din cele 953 de clădiri cu destinația învățământ, 100 de clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu (23 clădiri în mediu urban,  77 clădiri în mediu rural). Pentru un număr de 55 unități de învățământ (49 pentru unități de stat și 6 private) au fost emise avize pentru realizarea unor investiții, urmând ca după finalizarea investițiilor, beneficiarii să solicite autorizația de securitate la incendiu.

Principalele nereguli identificate au fost următoarele: funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu; nefuncționarea instalațiilor de detectare și alarmare în caz de incendiu; neverificarea cu personal atestat a instalațiilor de apărare împotriva incendiilor; neasigurarea verificării cu personal atestat a instalațiilor electrice precum și exploatarea acestora cu defecțiuni și improvizații.

În ceea ce privește asigurarea securității unităților de învățământ preuniversitar, un număr de 97 unități de învățământ sunt asigurate cu o formă de pază umană din care 46 cu pază proprie, 27 prin societăți specializate și 24 cu pază mixtă; un număr de 297 unități de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției; un număr de 81 unități de învățământ dispun concomitent atât de pază umană, cât și de sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției; nu dispun de sisteme de securitate (pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției) un număr de 142 (28 în mediul urban și 114 în mediul rural), din care 84 creșe/grădinițe (15 în mediul urban, 69 în mediul rural), 50 școli primare/gimnaziale (8 în mediul urban și 42 în mediul rural) și 8 licee/colegii (5 în mediul urban și 3 în mediul rural).

În urma controalelor efectuate s-a constatat că un număr de 59 unități nu dețin analize de risc la securitate fizică, 57 de unități nu au implementat măsurile stabilite în analizele de risc, 43 unități nu respectă cerințele minime de securitate prevăzute în H.G. nr. 301/2012.

În acest sens au fost aplicate un număr de 4 sancțiuni contravenționale (avertismente) pentru nerespectarea legislației în vigoare și au fost trasate măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate cu termene clare de îndeplinire, unitățile de învățământ urmând a fi recontrolate pentru verificarea modului de implementare a măsurilor.

În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță a elevilor și/sau al personalului didactic pe timpul deplasării cu mijloacele de transport destinate special transportului de elevi și verificarea legalității efectuării acestui tip de transport pentru anul de învățământ, precum și asigurarea siguranței pietonilor în zona unităților de învățământ: au fost verificate un număr total de 156 de autovehicule destinate transportului școlar care aparțin atât unităților de învățământ, cât și unităților administrativ teritoriale; au fost instruiți/reinstruiți conducătorii acestor vehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului școlar; au fost reinstruiți și coordonatorii activității acestor autovehicule cu privire la respectarea destinației pentru care au fost repartizate (respectiv transportul de elevi și profesori însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare, nefiind permisă folosirea în alte scopuri); s-a solicitat coordonatorilor de transport, orarul și traseul autovehiculelor destinate transportului de elevi pe perioada anului școlar 2024 – 2025; au fost desfășurate activități de verificare a existenței și a funcționalității mijloacelor de semnalizare rutieră din dreptul unităților de învățământ sau din zona adiacentă acestora, precum și a amenajărilor rutiere și dispozitivelor speciale realizate/amplasate în scopul asigurării siguranței pietonilor;

În acest sens au fost constatate un număr de 45 deficiențe de semnalizare rutieră orizontală și verticală despre care au fost notificați administratorii de drum cu  termen de remediere până la începerea noului an școlar. 

În ceea ce privește autorizarea sanitară de funcționare a unităților de învățământ: 27 unități școlare din Județul Timiș (9 din mediu urban și 16 din mediu rural), nu au autorizație sanitară de funcționare. Dintre acestea 20 de unități au depus documentația în vederea obținerii autorizației.

În ceea ce privește respectarea cerințelor de siguranța alimentelor și de igienă a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea și servirea mesei în incinta unităților de învățământ.

În județul Timiș există un număr de 113 unități tip cantină înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aparținând unităților de învățământ și 15 unități care primesc alimente de la unități de catering cu care au încheiate contracte de livrări (unități care asigură doar servirea alimentelor în spațiile proprii, fiind, de asemenea, înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor).

Au fost controlate un număr de 20 de unități de învățământ – grădinițe, care au funcționat în perioada iulie – august. În urma controalelor efectuate, nu au fost identificate produse alimentare preparate fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare.

În ceea ce privește situația unităților de învățământ special, aflate în finanțarea Consiliului Județean Timiș: Liceul Teoretic Special “Iris” Timișoara, Liceul  Tehnologic  Special  “Gheorghe  Atanasiu”  Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Paul Popescu Neveanu” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Dumitru Ciumăgeanu” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Pufan” Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Alexandru Roșca” Lugoj, Școala Profesională Specială Buziaș și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Păunescu” Recaș s-au efectuat activități de curățenie generală, dezinsecție-deratizare, igienizare, lucrări de reparații și de zugrăvire pentru începerea în condiții optime a noului an școlar, nefiind semnalate probleme/dificultăți majore.

Semnalăm faptul că, având în vedere investiția derulată în prezent la nivelul Liceului Tehnologic Special  “Gheorghe Atanasiu” Timișoara, pentru desfășurarea cursurilor școlare au fost achiziționate 28 containere, urmând a se suplimenta cele achiziționate, cu încă 11 pentru ca procesul educativ să se realizeze în condiții optime.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei

Ziua de miercuri a adus definitivarea listelor de candidați cu care PNL Timiș se va prezenta în toamnă la alegerile pentru Parlamentului României. Nu fără surprize, dar cu candidații așteptați pe primele poziții. Așadar, Vasile Blaga, interimarul pus în fruntea filialei județene PNL Timiș, după demisia lui Alin Nica, care a reprezentat PNL până în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Mai clar decât o arată scorul! Dumbrăviţa bate Bihorul cu un gol de trei puncte

Victorie importantă pentru CSC Dumbrăviţa în etapa a şasea a sezonului regular. Bănăţenii s-au impus mai clar decât o arată scorul în faţa lui FC Bihor. A fost 1-0, după un gol frumos marcat de Nicu Modan, iar echipa de la Pădurea Verde are trei victorii în campionat, toate obţinute în faţa unor formații nou-promovate....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai clar decât o arată scorul! Dumbrăviţa bate Bihorul cu un gol de trei puncte
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Agenția pentru Dezvoltare Regională are la dispoziție peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor și liceelor de stat, prin Programul Regional Vest. Acum, ghidul de finanțare este în consultare publică. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Odată realizată testarea liniilor de tramvai de pe Calea Stan Vidrighin, primăria mai are de realizat acolo doar mici ”reglaje”. Mai sunt operațiuni de mici dimensiuni de efectuat la infrastructură și la spațiul verde, și trebuie montat mobilierul urban. ”Lucrările la bulevardul Vidrighin au ajuns în ultima etapă. Suntem aproape de finish, așa că am...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La bulevardul Stan Vidrighin mai sunt de realizat lucrări la spațiul verde și montat mobilier urban
Poate că cel mai important câștig pentru oraș, odată cu deschiderea Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara, desigur alături de eveniment în sine, este redarea spațiului Garnizoanei din Piața Libertății către timișoreni. Organizatorii evenimentului, Ordinul Arhitecților, filiala Timiș, au făcut o treabă extraordinară și au readus ”lumina” în clădirea amintită. Rămasă în uitare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Efectul” bienalei Beta asupra patrimoniului Timișoarei. Fosta Cazarmă din Piața Libertății, un atu cu un potențial extraordinar
Specialistul în securitate cibernetică Bogdan Albei, cel care a și făcut publică solicitarea de ransomware lansată după atacul asupra serverelor Primăriei Timișoara,  a anunțat, în urmă cu câteva ore, că date furate de pe rețeaua digitală a municipalității ar fi fost făcute publice. Acestea sunt la dispoziția oricui spune acesta, pe LinkedIn, dar nu oferă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Specialistul care a prezentat vânzarea datelor timișorenilor spune că acestea au fost făcute publice pe net
Meci intens pe semicercul Sălii UVT, acolo unde în etapa a 3-a, SCM Poli a întâlnit CSM Bacău. După 60 de minute echilibrate de handbal, bănăţenii s-au impus, după ce au avut o revenire superbă în parta secundă, 24-20 (10-11). Alb-violeţii au obţinut un succes muncit cu Focşaniul în prima eatpă, apoi au pierdut, aşteptat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe mâna veteranilor. Sadoveac şi portarul Stojkovic, principalii protagonişti ai victoriei cu Bacăul
Ediţia a 66-a a Zilelor Culesului de Struguri de la Vârșeț, Serbia, se desfăşoară în acest weekend, iar bănăţenii, dar şi ceilalţi locuitori din Vestul ţării sunt aşteptaţi în oraşul de la graniţă pentru zile de petrecere. Cei care vor dori să ajungă aşadar în Serbia, surprizele se vor ţine lanţ. Pe lângă celebra bucătărie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mâncare aleasă, vin proaspăt şi Lepa Brena! Timişenii sunt aşteptaţi în acest weekend la Vârșeț
Selecţionata Romanian Wolves intenţionează să debuteze cu o victorie în noul sezon al Rugby Europe Super Cup, duminică (ora 18:00), în deplasare, la Praga, cu Bohemia Warriors, în Grupa B a competiţiei. „Ne aşteptăm la un meci dificil duminică, nu ştim foarte multe despre adversarii noştri, însă suntem încrezători în noi, în grup şi vom...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai mulţi campioni ai României, în lotul Lupilor pentru primul meci din Super Cup
Având ca temă principală ”Cover me softly”, la Timișoara s-a deschis o nouă ediție a Beta – bienala de arhitectură, principalul eveniment din domeniu, organizat de Ordinul Arhitecților, filiala Timiș. Locația aleasă pentru bienală, fosta Cazarmă din Piața Libertății, se deschide din nou integral publicului dornic să descopere locația deosebită, unde vor expune zeci de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fosta Garnizoană din Piața Libertății se (re)deschide integral publicului, în calitate de gazdă pentru Beta – bienala de arhitectură/FOTO
Sunscape Festival își propune să crească nivelul de conștientizare al publicului privind Soarele și sistemul nostru solar, Calea Lactee, într-un limbaj artistic și accesibil, dezvoltând sentimentul de apartenență la o comunitate și spiritul civic. Soarele și protecția mediului reprezintă tema picturilor murale realizate de Alexei Luca și Șevaletul Anei la Giarmata, în perioada 5 septembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe Sunscape Festival, un eveniment unic ce promovează cultura și arta în lumina razelor solare
Agenția pentru Dezvoltare Regională are la dispoziție peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor și liceelor de stat, prin Programul Regional Vest. Acum, ghidul de finanțare este în consultare publică. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee
Top