Cunoscutul caricaturist Radu Clețiu, (aproape) luat pe sus de Poliția Locală/Foto

A vrut să ofere celor doritori, gratuit, din munca și priceperea sa și a fost luat la bani mărunți de agenții Poliției Locale. Cunoscutul caricaturist Radu Clețiu a aflat că în Capitala Europeană a Culturii nu poate oferi trecătorilor, în cadrul unei acțiuni autorizate, o caricatură, pentru că a fost asociat artiștilor stradali care muncesc în zona zero a Timișoarei, pentru a câștiga bani. Până la urmă a aflat că nici măcar să stea în centru și să facă o pictură având ca subiect Catedrala nu are voie!

A desenat pe străzile marilor orașe europene și nu a avut absolut nicio problemă, dar la Timișoara a fost oprit să o facă. Radu Clețiu, cunoscutul caricaturist timișorean, s-a alăturat unei acțiuni organizate de o biserică timișoreană, în centrul orașului. Sub impresia modului în care un caricaturist e primit pe străzile din Franța, acolo de unde s-a întors de curând, Clețiu a dorit să ofere trecătorilor câte o caricatură.

A avut surpriza să fie oprit de Poliția Locală, să îi fie cerută legitimarea și aproape chiar amendat pentru că ar presta activități artistice pe bani pe stradă. A încercat să le explice, în zadar, că nu e cazul, reacția polițiștilor locali fiind una cel puțin neelegantă.

“Sâmbătă, zi frumoasă de octombrie ne vorbim niște prieteni să ne vedem la pianina din fața librăriei Eminescu. Cine știe să cânte, restul cu o vorbă bună iar eu mă ofer să fac caricaturi portrete. Trecuse de ora 12, ne simțeam ca participanți la Timișoara capitală culturală. A trecut patrula poliției locale, dar s-a și oprit…am întrebat doamna agentă dacă dorește o caricatură, nu, dorea autorizația, i-am spus că eu de abia am venit din Franța…de aia m-a luat valul normalității…”, ne-a declarat Clețiu.

E a fost considerat artist stradal pentru ceea ce oferea, nu și ce care cânta la pianină.

”Am întrebat de ce nu amendează și pianistul. Doar artistul stradal era problema. Nu m-am considerat artist stradal niciodată dar dacă a devenit o categorie ce trebuie autorizată voi adera… eu cu un grup de caricaturiști am editat după revoluție ziarul Strada!”, ne mai spune cunoscutul caricaturist.

Clețiu se declară total indignat de modul în care sunt privite asemenea demersuri în Timișoara și nu își explică de ce în alte țări, se pare mai civilizate, acest lucru nu se întâmplă.

”Eu cred că sunt singurul caricaturist din zonă care am primit invitația de a fi caricaturist oficial la Praga în anul 2000 când Praga era capitală culturală europeană. Am desenat ocazional la Paris, Barcelona, Porto, Belgrad, Nairobi, Istanbul, Miami, Geneva… dar e stresant să desenezi pe centru in Timișoara capitală cultural europeană 2023”, continuă Radu Clețiu.

Cu ocazia dialogului purtat, artistul a aflat de la forțele de impunere a ordinii culturale, că nu are voie să deseneze nici măcar Catedrala, pentru că pentru așa ceva ar avea nevoie de … autorizație.

”Am întrebat organele dacă e voie să fac portretul unui prieten cu care m-am întâlnit întâmplător pe Corso… nici măcar folosind mobilierul stradal, și au rămas impasibili, nici dacă vreau să schițez Catedrala din acel loc susținea patrula că nu se poate fără autorizație. Probabil voi merge de acuma mai des să desenez în centrul Timișoarei, sau poate că voi sta deoparte câțiva ani de acest loc care mi-a lăsat un gust amar”, a încheiat Cleţiu.

Până a fost interzis, el a reușit să ofere trecătorilor câteva caricaturi, rezultatul îl vedeți mai jos.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 11:41 )

Din păcate așa numita mica Vienă a ajuns un oraș oarecare din Balcani și cine așteaptă mai mult de la așa numitele patrule ale poliției locale ar fi bine să o ia la pas prin oraș vă pot spune că are ce vedea.

TMEUTM a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 12:54 )

Cei de la politia locala nu prea stiu sa interpreteze legile. Am avut de a face si eu cu o problema, si mi s-a spus ceva,la altii altceva.

când aud de cultură, îmi vine să pun mâna pe pistol! a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 13:10 )

Mânca-le-aș bibliotecile lor!!! Unde erau când Gigel Simion intra în Primărie ca la mă-sa-n ogradă?

Ism a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 14:34 )

Da ce-i asta, dadaism ? Nunuismul Fritzesk loveste din nou ! Azi maine ne amendeaza si pentru cersit ?!

Gâga a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 15:32 )

In permanență, în parcarea de la Modex, doi polițiști locali stau intr–un autoturism proprietate și își studiază telefoanele mobile, în așteptarea trecerii celor 8 ore de muncă.
Din păcate majoritatea celor care încadrează rândurile acestei instituții, care căpușază bugetul local, nu au nicio pregătire profesională.
Proști și aroganți, cu uniforme neajustate și soioase, se plimbă toată ziua prin centru în căutarea persoanelor fără adăpost sau nevoiase, fără să fie deranjați de hoții de buzunare sau de apucăturile grupurilor de cetățeni care aparțin clanurilor care au acaparat centrul orașului.

@comunism a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 15:36 )

Bucurați-vă că nu vă amendează pentru prostie, c-ar trebui s-aveți fiecare câte 3-4 rinichi!

Dan A. a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 17:11 )

Patrula Politiei Locale actioneaza conform indicatiilor date de sefi. Cautati problema acolo de unde porneste: conducerea Politiei Locale, neclaritatile din HCL.

George a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 17:55 )

@ Ism, să ne prezinți și nouă procesul verbal semnat de Fritz. Apropos, PL e in grija veșnicului nemulțumit viceprimar Tabăra. Dacă n-ai înțeles, nu e vina noastră, ci a celor ce te-au îndobitocit.

Rumburak a spus: (octombrie 22nd, 2023 at 22:37 )

Anul trecut eram avertizați că dacă nu ne recenzam o sa fie redus numărul de polițiști locali. Recensământul a trecut, populația s-a redus pe hartie si primăria nu a redus la jumătate numărul purtători de chipiu.

ion a spus: (octombrie 23rd, 2023 at 07:19 )

Deci domnul Cletiu s-a alaturat unei actiuni organizate de catre o biserica timisoreana. Interesant ca nu ni se spune care biserica. Si in ce consta acea actiune? Este cumva vorba de adunat semnaturi? Sau doar oferirea de pliante?

gicu a spus: (octombrie 23rd, 2023 at 10:06 )

Politia comunitara Timosoara în zodia urechiatului țuții cu teaca nepotului ca oti haihui nu exista. Asteptari desarte cand pui pensia peste salaru iese ceva asa ca dușmăneanu face falci .

2 Trackbacks pentru acest articol

Revista presei–23.10.2023 – Info Timișoara Says:

[…] Cunoscutul caricaturist Radu Clețiu, (aproape) luat pe sus de Poliția Locală/Foto […]

Revista presei–23.10.2023 – Info KAM Red Room Says:

[…] Cunoscutul caricaturist Radu Clețiu, (aproape) luat pe sus de Poliția Locală/Foto […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința de plen extraordinară, susținută online. Unul dintre proiectele depuse cu (extremă) urgență pe lista suplimentarelor a picat cu brio, pentru că nu era cine să ridice mâna să-l voteze. ”Efectul Raul Ambruș” s-a văzut din plin! Cu un Raul Ambruș...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului din elita futsalului românesc între CFR Timişoara şi campioana în exerciţiu, United Galaţi. Partida a fost extrem de spectaculoasă, s-a jucat deschis, la victorie, dar de meci s-au bucurat doar vreo 40 de spectatori. Cam atât poate publicul timişorean într-un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Miei de Paște

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința de plen extraordinară, susținută online. Unul dintre proiectele depuse cu (extremă) urgență pe lista suplimentarelor a picat cu brio, pentru că nu era cine să ridice mâna să-l voteze. ”Efectul Raul Ambruș” s-a văzut din plin! Cu un Raul Ambruș...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT
Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraș-Severin, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în Caraș-Severin și Timiș. Au fost vizate persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri risc și mare risc, efectuarea fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave
În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea noului adăpost pentru animale fără stăpân. Acum câteva luni primarul Dominic Fritz anunța că Primăria Timișoara are în plan construirea unui nou adăpost pentru animale fără stăpân în zona Freidorf. Pe terenul destul de mare se dorește adăpostirea a 600...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini
Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului din elita futsalului românesc între CFR Timişoara şi campioana în exerciţiu, United Galaţi. Partida a fost extrem de spectaculoasă, s-a jucat deschis, la victorie, dar de meci s-au bucurat doar vreo 40 de spectatori. Cam atât poate publicul timişorean într-un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity adresat întreprinderilor mici și mijlocii din zona de Vest a României – CyberTM 2024. Tematica vizează provocările actuale în domeniu și soluțiile la dispoziția IMM-urilor în materie de securitate cibernetică: software, hardware și opțiuni de finanțare. ADR Vest este partener...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru gazul furnizat de Romgaz pentru luna mai. ”Colterm reușește să recâștige încrederea partenerilor de afaceri de pe piață! În ultimii ani, societatea a dovedit că este un jucător serios, care își achită datoriile conform înțelegerilor, iar acest lucru este susținut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin
Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la jumătatea lunii mai, dintre cele pentru care administrația locală timișoreană a obținut finanțare prin PNRR 2020-2026, Componenta C10: Fondul Local.. Odată contractate lucrări, acestea au un termen de realizare de 12 luni. Proiectul face parte din obiectivul de investiții „Realizare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO
Top