Niște șmecheri în slujba țării

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Cearta pe data alegerilor prezidentiale ne ridică din sprâncene. Păi ce alianță au făcut ei pentru binele poporului, pentru stabilitate în timp de război, cu ostaș în slujba țării și mare adunare politică în jurul său, a revoluționarului de Buzău, dacă azi se ceartă pentru ce? Pentru popor chiar nu există o miză, iar dacă se ceartă pe tema asta tot ei pică prost, că angajează toată societatea în chichițe de-ale lor, pe interese de-ale lor, fără nicio legătură cu binele public. Și prost va pica PNL, căci ei s-au lăsat în ofsaid cu manevrele care să-i facă agenda mai facilă lui Iohannis în cazul în care prindea ceva la NATO sau Uniunea Europeană. Dar n-a prins.

Care a fost miza? Capra vecinului. PSD este pe val, iar cu cât mai amână data alegerilor câstiga timp si teren Mircea Geoană. Desigur că mai sunt aşteptări din partea lui Ciucă să fie alesul alianței, pe ideea că Ciolacu nu vrea președinte, ci premier și mare șef la PSD. Dar Nicolae Ciucă nu poate prinde o nominalizare comună din simplu motiv că nu este un produs vandabil din punct de vedere electoral, găsindu-se în unele sondaje pe locul 5, după toți care mai au chef să candideze și au o brumă de notorietate. Discuția oricum e teoretică, pentru că PSD ca prim partid pe scena politică românească oricum va fi împins să aibă candidat, dar asta e altă dilemă, a lui Marcel Ciolacu, nu a noastră.

Pentru el miza este mare și încearcă să-și optimizeze șansele. Președinte al PSD tot nu va mai fi, dar una este să ajungi o epavă precum Viorica Dăncilă, Victor Ponta sau Liviu Dragnea si alta este că te cazezi la Cotroceni mulți ani de acum înainte. Cu cât mai repede, cu atât mai slab este Geoană. S-a mai mers pe un calcul despre mărirea pensiilor din septembrie și efectele în scorul binefăcătorilor de la PSD, despre vacanțe în care românului cu bani i se rupe de Ciucă, iar ăla fără bani și votant de PSD mai degrabă ar reacționa la „zahărul” și „uleiul” promise de Ciolacu.

Scandaluri între PNL și PSD vor mai tot fi, căci lejeritatea cu care social-democrații îi tratează pe liberali ca pe niște ospătari nu poate rămâne fără reacție la nesfârșit. Dacă tot e să câștige cineva Cotroceniul, atunci să nu fie partenerul de alianță, căci așa ți se consumă mai ușor și eșecul tău, arătând că și partenerul pierde. A fost bine când au câștigat împreună la europarlamentare, poate e mai bine și când pierd laolaltă, la prezidențiale. Până la urmă s-au înțeles pe date din noiembrie-decembrie, contând izolarea PSD pe scena politică pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale, dar tema a creat o uzură inutilă pentru partidele decidente.

Pe fondul acestor ezitări există potențial ca cineva să se ridice pe dreapta scenei politice, iar asta va ruina eforturile liberalilor pentru Nicolae Ciucă. De pe stânga se ridică un Geoană totuși vulnerabil, dar Elena Lasconi de pe dreapta poate fi o variantă oricum mai consumabilă decât prezidențiabilul liberal. Până la urmă, ce facem cu stabilitatea? A fost o șmecherie a lor sau chiar le-a fost frică de extrema dreaptă și au vrut să salveze țara în proximitatea unui război? Dacă au desenat calendarul alegerilor după cum au dorit la locale, n-au vrut să lase prezidențialele la termen, ca atâtea zeci de ani după 1989, te poți aștepta ca pe viitor să modeleze după cum vor legislația din România, sub pretextul unor crize mai mult sau mai puțin inventate.

Nouă ne poate fi frică de un fanfaron ca Simion, de o țață ca Șoșoacă, de neputința lor de a ne oferi stabilitate și prosperitate, democrație, la urma urmelor, dar lor, pesediștilor și liberalilor, ar trebui să le fie mult mai frică de noi, alegătorii. Totuși, anul ăsta cred că s-ar speria degeaba.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

George a spus: (iulie 5th, 2024 at 08:47 )

„Până la urmă, ce facem cu stabilitatea?” Întrebarea este în ce direcție ne duce stabilitatea asta. Ne duce înapoi, către anii 2000, sau ne duce către un viitor mai bun pentru poporul asta nenorocit?

Beni a spus: (iulie 5th, 2024 at 08:57 )

Nu e de colea nici ca alegerile parlamentare sunt pe 1 dec, data simbolica. Comasatii dezbinati s-au gandit ca, daca_candidatii lor la prezidentiale intra in turul 2, voturile pentru parlament vor merge catre partidele lor. Tara bananier-pruniera.

Rămâne cum stabilesc alții, STS-ul execută! a spus: (iulie 5th, 2024 at 09:13 )

Se pare totuși că PSD se va încolona în spatele lui Geoană, la ordin. Deja Ciolacu a spus că va convoca congres, sondajele arată ce vor unii să arate, gurile gușilor, andronicilor, hoandrelor, mireilor și-n general ale tuturor acoperiților din presă au început să-i scuipe pe Ciucă și Ciolacu și să-i aducă osanale lui Geoană, ceea ce spune totuși ceva. Cam multe semne care converg spre varianta Geoană. În ciuda scandalului de plagiat. Deci, Geoană președinte, Ciolacu prim ministru, Ciucă președintele Senatului. În caz că nu se trezește vreun liberal să strice învoiala … Cum care liberal ? Ăla, care … nu există decât în imaginația unora. Vreun John Frum, vreun anunaki liberal, ceva de genul ăsta.

Daniel a spus: (iulie 5th, 2024 at 13:01 )

In acest context se poate observa inca o data cat de mult conteaza pentru ei persoanele dar mai ales functiile lor in partide raportat la orice altceva. Probabil ca aceasta mentalitate face parte din repertoriul democratiei originale implementate de tov. Ion Ilici Iliescu la inceputul anilor ’90.

Zdreanță a spus: (iulie 5th, 2024 at 15:26 )

Pentru a mima democrația pentru naivi este nevoie de alegerea unui președinte,,independent”.Ura viscerală față de partidele mari nu a ținut la alegerile locale,unde alegătorii au hotărât menținerea în mare parte a moșierilor în funcții.Să fim serioși,surprize mari nu au prea fost.Privind în urmă la alegerile prezidențiale,români au votat dreapta ceea ce în prezent este foarte greu de ales deoarece nivelul de trai merge pe o pantă descendentă prin scăderea puterii de cumpărare.Elena Lasconi este la ora actuală cel mai bine poziționat candidat din punct de vedere al imaginii dar și din punct de vedere al unui posibil atac mediatic tipic campaniei prezidențiale.Dezicerea lui Klaus de PNL și acceptarea compromisului cu PSD din perioada acestui ultim mandat a dezavantajat gradul de credibilitate în instituția prezidențială.Candidați scoși din joben într-o societate extrem de securizată nu pot avea un impact prea mare asupra opțiunii electoratului.Dar cine poate știi?

Nein, nichts a spus: (iulie 5th, 2024 at 17:02 )

Nein, nichts ioha? Ioha Șomer rămâne?
Pariu că se învârte ceva pentru ioha , afară că România îi pute …!! el este o somnitate massonika!

Corto Maltese a spus: (iulie 5th, 2024 at 18:42 )

Nu le este frică de nimic! Asta arată și tocmelile jenante făcute sub ochii națiunii. Ne scuipă în cap pe toți. Iar PNL-ul este compromis 100%, nu mai ai ce să aștepți de la ei. Șoșoaca și Simion sunt lăsați în arena electorală ca să se creeze mecanismul de vor „alegem răul cel mai mic”. Nici nu-mi pot imagina o Românie cu Simion președinte și Șoșoaca prim-ministru.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Joc solid în Bănie pentru Dumbrăviţa

CSC Dumbrăviţa a pierdut la limită amicalul disputat în baza sportivă Lunca Jiului, cu Universitatea Craiova. A treia clasată din ediția trecută a Superligii s-a impus cu 1-0. Prima repriză a fost echilibrată, cu situații importante de ambele părți, însă tabela a rămas intactă. În repriza a doua, staff-ul bănăţenilor a rulat întreg lotul avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Joc solid în Bănie pentru Dumbrăviţa
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Dubițkaia Tatiana Anatol, viceprimar al Primăriei Municipiului Bălți din Republica Moldova, și purtător al mesajului președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ea a fost însoțită de Consulul Republicii Moldova la Timișoara. Silviu Șofronie. Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Rezultatele la prima sesiune a examenului de bacalaureat vor fi afişate luni până la ora 12,00 în centrele de examen şi online. În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoţiile vor fi maxime pentru liceeni luni, odată cu afişarea rezultatelor la Bacalaureat 2024
Sub sloganul „Alergăm împreună, trăim istoria, ne proiectăm viitorul în fiecare pas”, începând din 2024, evenimentul sportiv Timișoara City Marathon (TCM) trece într-o nouă etapă și se va desfășura în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara. Cea de-a opta ediție a maratonului va avea loc duminică, 27 octombrie 2024, colaborarea dintre Clubul Sportiv Alergotura, organizatorul Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maratonul Timişoarei trece într-o nouă eră, iar UPT va fi acolo să îi garanteze succesul
CSC Dumbrăviţa a pierdut la limită amicalul disputat în baza sportivă Lunca Jiului, cu Universitatea Craiova. A treia clasată din ediția trecută a Superligii s-a impus cu 1-0. Prima repriză a fost echilibrată, cu situații importante de ambele părți, însă tabela a rămas intactă. În repriza a doua, staff-ul bănăţenilor a rulat întreg lotul avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Joc solid în Bănie pentru Dumbrăviţa
La aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare, primăriile din Timișoara, Becicherecu Mic și Dudeștii Noi, au ajuns, în sfârșit, la etapa în care vor semna protocolul de colaborare prin care vor achiziționa un autobuz electric și două stații de încărcare, una normală, una rapidă. Întreaga investiție, adică un autobuz de 18 metri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Timișoara, Becicherecu Mic și Dudeștii Noi pun la cale un parteneriat ce are finanțare asigurată deja de doi ani
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Dubițkaia Tatiana Anatol, viceprimar al Primăriei Municipiului Bălți din Republica Moldova, și purtător al mesajului președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ea a fost însoțită de Consulul Republicii Moldova la Timișoara. Silviu Șofronie. Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova
Mai e un singur pas până când indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea complexului sportiv Dacia vor ajunge la Comisia de specialitate, iar ulterior aceștia vor fi supuși votului consilierilor locali. ”Dintr-un bazin de înot și o sală de gimnastică, am gândit să avem două bazine de înot, la parter, și două săli de gimnastică, la etaj....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul de modernizare al complexului Dacia e aproape de aprobarea în plenul Consiliului Local
Top