Toamna vrajbei lor. Cum se îndârjeşte PNL să calce în toate străchinele puse în drum

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Cică se duce naibii prea mărita stabilitate a preşedintelui Klaus Iohannis. Culmea, chiar din cauza preşedintelui, pe neaoşul principiu „el a făcut-o, el o omoară”. Bunătatea asta de stabilitate, demnă urmaşă a „interesului naţional” al Generalului „Izmană”, a fost invenţia şi totodată pretextul lui Iohannis şi al PNL de-a intra în cârdăşie cu ceea ce cu puţin timp înainte era „Ciuma roşie”.

Se întâmpla în toamna lui 2021, la un an şi jumătate după ce Iohannis spunea: ”Pe scurt, PSD-ul pentru România a fost și este o catastrofă. Fără PSD, România ar fi fost în rând cu celelalte țări europene.” sau ”României i-ar fi fost mult mai bine fără PSD. Acest partid a ţinut România în loc şi a inhibat dezvoltarea României şi acum suntem în situaţii nemaivăzute” sau “România riscă să fie distrusă de PSD. PSD, cu orice alt chip va apărea în fața oamenilor, rămâne un pericol pentru România”. Pentru a se înhăita cu “pericolul pentru România”, Iohannis şi PNL i-au azvârlit din guvern pe USR-işti, cei care în naivitatea lor credeau că buna guvenare înseamnă iniţierea unor reforme într-un stat  anchilozat care avea mare nevoie de aşa ceva. Plus că USR-iştii nu s-au dus în pelerinaj la Mănăstirea Secu, aşa cum orice lider responsabil al vechilor partide se simţea obligat s-o facă.

După aproape trei ani Nicolae Ciucă şi PNL spun că s-au supărat iremediabil pe cei din PSD. Tresărirea de orgoliu a PNL-iştilor nu vine însă fiindcă s-ar fi contrat cu PSD pe cine ştie ce filozofii fiscale menite să mai atenueze cel mai mare deficit din Europa. Nu s-au luat nici din viziuni diferite privind un program de reformă administrativă, absolut necesară. Supărarea nu s-a întâmplat nici din cauza unor ciocniri dintre abordările liberale şi social-democrate privind dezvoltarea ţării, între urmaşii (sic) lui John Stuarat Mill şi cei ai lui Pierre Proudhon. Supărarea nu vine nici de la perspective diferite privind educaţia, sănătatea sau justiţia, trei domenii intrate în faliment. Şi tot atâtea motive care-i fac pe români să fugă din ţară rupând pământul. În fine, PNL-iştii nu s-au răzvrătit că alianţa lor pentru stabilitate cu PSD-iştii s-a transformat într-o mezalianţă, şi asta folosind un eufemism, că altfel aş spune o relaţie între stăpân şi slugă. Prin extensie PNL a ajuns „slugă la doi stăpîni”, dacă îl pomenim şi pe Iohannis.

Miza vrajbei lor este mai mult decât ridicolă, respectiv opoziţia PSD-ului de-a da o lege pentru un singur om, astfel încât Klaus Iohannis să-şi mute sinecura de la Palatul Cotroceni la Palatul Parlamentului. PNL insistă astfel cu erorile neforţate, insistă să se facă tot mai mic, tot mai neputinciuos, tot mai irelevant. În loc să desfacă şampaniile fiindcă PSD-ul le dezleagă un pietroi de picioare, ei fac scandal. Un scandal public absolut penibil care se va materializa în multe procente în minus pentru partid şi candidatul Nicu Ciucă.

În scandalul declanşat de PNL nu-i vorba de dat „foc la ţară” aşa cum spune Alfred Simonis. Norocul nostru este că ţara ar putea merge chiar şi fără guvern. Sau mai corect spus ţara se încăpăţânează să meargă înainte în pofida unei guvernări care tot încearcă să o îngroape. Formele fără fond ale secolului XIX s-au transformat în fond fără forme. Nu se întâmplă absolut nimic rău dacă PNL iese de la guvernare. Răul a fost făcut deja. PNL şi PSD nu doar că s-au zbătut să facă din România o „ţară eşuată”, ca să citez din clasic, dar au implementat ca sistem de guvernare un fel de melanj între kakistocraţie şi cleptocraţie.

Altfel, răzvrătirea PNL-iştilor vine prea târziu, dincolo de faptul că motivul e penibil. În ultimii ani, baza PNL a fost acaparată de PSD. Nu ştiu exact cum e în alte judeţe, dar cel puţin în Timiş PNL-iştii nu ies din cuvântul lui Simonis. Şi vorbim de un judeţ, veche redută liberală. (Nu trebuie confundat PNL-ismul cu liberalismul). Pe de altă parte, norocul PNL-ului este că PSD nu are încă niciun interes ca acest ultim partid istoric să plece după „fratele” său PNŢCD. Încă…

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

drumul spre haos e pavat cu liberalism bine făcut a spus: (septembrie 26th, 2024 at 08:39 )

fără STS ăștia nu trec pragul pentru parlament.
În Timiș, situația e simplă: dacă vrea jupanul Simonis, într-o săptămână PNL rămâne fără primari. Prin liberalism din ăsta nemțesc, făcut cu imens dispreț față de români și România, ne integrăm în comunitatea statelor mafiot-organizate din Balcani. Chiar, a făcut cineva o analiză a „iubirii de țară” a lui Iohannis??? Sunteți siguri c-a pus mâna pe biblie când a jurat? Și dac-a pus, puteți pune pariu că individul are vreun Dumnezeu, altul decât parvenirea și luxul?

Daniel a spus: (septembrie 26th, 2024 at 10:49 )

Se pare că politicienii din toate partidele nu mai au pic de rușine pentru că știu că majoritatea alegătorilor nu dau un vot bazat pe principii ci pe sentimentalisme generate prin diverse petarde de presă sau în mod clasic prin mită electorală. Astfel se explică persoanele indezirabile sunt trecute pe listele electorale în poziții eligibile uneori chiar pe primul loc. Acest fapt face ca lista respectivă să nu poată fi votată de persoane integre sau cu un anumit grad de inteligență ci doar de profitori și anturajul lor explicand astfel absența de la urne a unei jumătăți din electorat. Din păcate pentru aceștia niciun partid nu a reușit să îi convingă să își exercite acest drept democratic dar nici ei nu au dat dovadă de inițiativă pentru a intra în joc și a da peste cap calculele politicienilor. Astfel că situația actuală este o consecință convenabilă pentru politicieni care le permite multe fără urmări prea costisitoare.

antiVrajeāla a spus: (septembrie 26th, 2024 at 12:22 )

Am sa votez PPR. De ce? Pai… de ce nu?
Si Razvan Constantinescu presedinte.

Strategii cu „raul cel mai mic”, „sansele cele mai mari”, „da, dar ne-au si dat” si altele de genul se vede la ce au dus si cum accelereaza in directia gresita.

PS: pentru ca sunt satul de
#idiocracy🤪

Zdreanță a spus: (septembrie 26th, 2024 at 12:52 )

Pnl nu mai există.Scăderea în sondaje datorită imposturii prezidențiale respectiv a liderilor lipsiți de personalitate a dus la creșterea nemulțumirii electoratului față de clasa politică.Luxul și opulenta prezidențială au arătat imaginea de ansamblu a clasei politice din România.România educată pas cu pas nu a fost decât o propagandă de joasă speță a celor care au profitat de pe urma ei cu un impact dezastruos asupra societății.Pnl și PSD au creat o țară a lor ,cu speciali,cu amante ,cu lideri anchetați pentru diferite fapte de corupție și care din păcate nu mai poate fi dezintegrată și redată poporului prin metode democratice.PNLși PSD au avut parte de un președinte perfect (al lor)iar poporul român a simțit acest lucru în perioada ultimului mandat marca Klaus.Democrația a fost călcată în picioare de Petrov și Klaus cu scopul de a da putere pestrițaților de prin pnl,psd și mai ales pdl care prin tot felul de metode,,democratice”au călcat votul românilor în picioare.

Dudele_sunt_deliciu a spus: (septembrie 26th, 2024 at 15:19 )

Fiecare e liber sa voteze. Stiu manageri de multinatinala care voteaza cu Simion sau sefute care voteaza cu Sosoaca… pe astia ii inteleg, dar NU pot sa inteleg cat de retard poate cineva sa fie sa voteze cu Ciuca? Ala nu e in stare sa lege 2 propozitii fara sa se balbaie…

antiVrajeāla a spus: (septembrie 26th, 2024 at 15:31 )

@Zdreanta, votul romanilor a fost calcat in picioare SI de cei care l-au tinut pe Petrov in functie impotriva rezultatului referendumului de demitere. „Noaptea ca hotii” a aparut o… Erata🤪
Cat despre calcatul votului in picioare de catre 6-Case, pai romanii l-au votat stiind de matrapazlacurile imobiliare ale FDGR ca succesoare a unei organizatii fasciste interzise international si terminand cu cele personale, de inchirierea ulterioara a imobilului dobandit ilegal unei banci austriece condamnata pentru clauze abuzive, de prietenia si invartelile cu austriecii de la Schweighofer, de marea prietenie cu austriacul care vinde BMW-uri si castiga „ca prin minune” contracte cu politia… Nu degeaba a fost decorat de statul austriac, offshore. Pardon, „ofcourse” voiam sa scriu🤪 Asa ca romanii ar fi cazul sa-si mai si asume tampeniile facute si sa nu mai puna botul la vrajeli de doi lei cu Romania Normala, Educata si alte lozinci puerile. Dupa salvarea lui Petrov ar trebui sa fie clar ca Romania e vazuta ca o prada si ca dezbinarea e folosita ca instrument. Iar discursul Dancilei in parlamentul european probabil a iritat pe multi, intelegi ce vreau sa spun adica cum a ajuns Ciolacu mare si tare si primit la guvernare? Offshore ca intelegi. Pardon, ofcourse, tot gresesc la engleza asta🤪 Schmenghen fericit iti doresc!

#idiocracy🤪

Zdreanță a spus: (septembrie 26th, 2024 at 16:29 )

antivrăjeală se pare că românii nu au învățat mai nimic sau poate au fost modelați pentru astfel de experimente politice.Urmează încă unul și suntem cu toții europeni🙃.

Daniel a spus: (septembrie 26th, 2024 at 16:47 )

@Dudele_sunt_deliciu
Cu siguranță că @antiVrăjeală îți poate răspunde la intre bare.

antiVrajeāla a spus: (septembrie 26th, 2024 at 17:31 )

@Zdreanta daca nu cumva vom fi laolata cu oiropenii … ☢️, conform cu noua doctrina in domeniu a Rusiei dat fiind ca psihopatii care conduc vestul nu pricep ca-l conduc spre mama lui 👿. Vorbeste cineva de PACE? Nu, ca „war is peace” dupa „mintea” astora.

si cum „ignorance is strength”…:

#🤪

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Poli - Rapid

Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă

Echipa de old-boys a Rapidului va întreprinde la finalul acestei săptămâni un turneu cu două meciuri demonstrative la Timișoara și Arad, anunţă clubul giuleştean. Vineri, 27 septembrie, de la ora 16:000, Rapid o va înfrunta pe Politehnica Timișoara pe arena Dan Păltinișanu, acesta fiind unul din ultimele meciuri pe acest stadion înainte de demolare. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria Timișoara a finalizat și lucrările de reabilitare a acoperișului corpului de clădire de pe str. C. Sălceanu, care aparține de Liceul Teoretic „J. L. Calderon”. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 120.000 de euro. „Am făcut lucrări la acoperișul clădirii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28
Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează, și pentru cei care o contemplă, iar pentru cei care-și doresc să-i descopere virtuțile, un loc perfect este splendida expoziție de pictură arabă deschisă în aceste zile la Galeria POD a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș. Joi,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat
Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai Politehnicii. Evenimentul va avea loc pe data de 27 septembrie 2024, începând cu ora 17:00, la Cinema Timiș. Gala va aduce în prim-plan realizările remarcabile ale comunității Alumni UPT și impactul lor la nivel global,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri
Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit, pe care ar trebui să îl repare și să îl folosească sub formă de soluție de cazare pentru șoferii și vatmanii pe care i-a atras la Timișoara din alte localități, pentru a acoperi necesarul pe aceste posturi. Locația era nefolosită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze
Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare este una proastă, e de părere edilul-șef, Dominic Fritz, răspunzând, astfel, unei interpelări a unui consilier local, care acuza faptul că acestea ar fi fost desființate. Acum se gândește o nouă licitație, care să aducă la Timișoara alte coșuri, pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata
Consilierii județeni au primit, joi, pe lista proiectelor de votat în ședința de plen, un proiect de hotărâre prin care ”privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 257.000.000 lei”, de către Consiliul Județean Timiș. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata finanțării unor proiecte proprii, respectiv pentru cofinanțarea unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș vrea să ia un credit de 257 de milioane de lei. Banii, folosiți pentru demolare stadion, Muzeul Banatului, drumuri
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii
Flavius Roşu, primarul comunei Şag, a anunţat că vrea să candideze pentru preşedinţia Asociației Comunelor din România (ACoR) – Filiala Timiş. În acest sens, la Şag se construieşte un nou sediu pentru asociaţia, care acum este condusă de primarul comunei Birda, Marius Stoian. Plasat pe lista PSD Timiş pentru Camera Deputaţilor, Flavius Roşu anunţa, zilele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, îşi depune candidatura pentru preşedinţia Asociația Comunelor din Timiş
Zilele Culturii Maghiare a ajuns la ediția cu numărul nouă și  programează activități diverse, de la promovarea culturii maghiare, la sport, protecția mediului înconjurător, dezvoltarea unui stil de viață sănătos, dar mai ales toleranța interetnică. Începând de astn diverse spații din oraș vor avea loc expoziții, cercuri literare si spectacole. A 9-a ediție a acestui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În centrul Timişoarei, astăzi încep Zilele Culturii Maghiare
Top