Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, dorește o schimbare din temelii a sistemului de colectare a deșeurilor de la populație sau firme. Împreună cu cei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, care se ocupă ce acest proces, se discută despre schimbarea modului de licitare al procedurii de acordare a colectării spre o firmă sau alta, dar ”pachetul” ar urma să fie unul pe județ, și nu unul pe zone, cum e în prezent.
Din acest motiv apar problemele, unele firme lucrează pe zonele profitabile, adică Timișoara și zona periurbană, în timp ce zonele, de exemplu, muntoase, nu sunt la fel de profitabile, iar colectarea, dacă se realizează, se face la prețuri mari, spune Simonis.
”Întrucât sistemul de management al deșeurilor este extrem de complex și necesită atenția noastră, probabil ani de zile de acum înainte, pentru a-l aduce într-o logică în care trebuie să funcționeze. N-a reușit nimeni să-mi explice de ce Timișul este unul din puținele județe, cred că singurul care a împărțit în atât de multe zone… Unele extrem de profitabile, de atractive, Timișoara și zona periurbană. Și altele, complet neatractive, în zone greu accesibile, în zone muntoase, în care nu merge nimeni și dacă merge, tarifele fiind foarte mari”, a spus Alfred Simonis, în cadrul ședinței de plen a Consiliului Județean Timiș.
Soluția ar fi licitarea la pachet, pentru întreg județul, în care și zonele mai puțin atractive, dar și cele superprofitabile să fie împreună.
”Încercăm să identificăm împreună cu ADID și cu colegii din executiv, și suntem deschiși propunerilor, soluții pentru a scoate în licitație întreg județul. În zone bune și proaste, ești obligat, dacă iei Timișoara, să mergi și la Făget și la Pietroasa, eventual, să colectezi deșeurile, la un preț civilizat. Din păcate, fiind scos pe loturi, s-a scos și pe perioade diferite”, a mai transmis Simonis.
În perioada următoare urmează să fie terminate mai multe contracte, iar după aceasta se va putea discuta despre acest … pachet.
”Unele contracte sunt finalizate, altele mai au aproape 3 ani sau 2 ani și jumătate, și lucrăm la o soluție prin care putem scoate întreg județul la pachet, la licitație, cu intrarea imediată în zonele Făget, Sânnicolau și Jimbolia, Deta. Chiar peste 2 ani, cu finalizarea totală a contractului pe zonele 0 și 1, se înceapă și acolo. Doar așa am putea să ne asigurăm că vine cineva, i-a întâlnit județul, e obligat să meargă și unde nu-i convine, pentru că se face profitul din zonele extrem de profitabile, și anume Timișoara și zona periurbană. Lucrăm la asta, va dura”, a mai declarat Simonis.
Comentarii prin facebook