Un număr de 70 de echipe din Serbia, România, Ungaria, Bosnia și Herțegovina și Croația se întrec, duminică, în localitatea sârbă Belo Blato, în cadrul unui concurs de realizat cârnați. Întrecerea face parte din evenimentul Kobasicijada, care are loc în weekend în localitatea de lângă Zrenjianin, în Banatul Sârbesc, la doar 110 kilometri de Timișoara.
Localitățile mai mici din Voivodina – Serbia, majoritatea la distanță scurtă de graniță, au fiecare câte un eveniment special al comunității . Iar luna februarie e dedicată unor astfel de acțiuni care au ca ”subiect” realizarea preparatelor din carne și sacrificarea porcului se întâlnesc și reînvie, an de an. Sâmbăă și duminică, 1-2 februarie, la Belo Blato, un sat idilic de lângă Zrenjanin, în Banatul sârbesc, la 110 km distanță de Timișoara, are loc Kobasicijada, ediția a 11-a.
„Sate, orașe, orășele din Voivodina devin în fiecare weekend din această ultimă lună de iarnă gazdele unor sărbători locale care reunesc obiceiuri ce vorbesc despre identitate, comunitate și respect pentru moștenirea gastronomică a acestei provincii autonome. Da, în Voivodina, ca de altfel în multe regiuni de la noi din țară, carnea de porc este baza. Vă invit să descoperiți această parte fascinantă a zestrei culinare sârbești, pe care eu o promovez de peste un deceniu”, declară Romana Rista, diplomat culinar.
Urmează, pe 13-16 februarie Slaninijada, ediția 38, la Kačarevo, lângă Pančevo, Banatul de Sud, iar pe 21-23 februarie, Kobasicijada, ediția 41, la Turija, Srbobran, Bačka de Sud
Voivodina, un mozaic multicultural care cuprinde districtele Banatul sârbesc, Bačka și Srem, și a cărei limbi oficiale sunt sârba, româna, maghiara, slovaca, ruteana și croata, devine epicentrul unor povești culinare și culturale de excepție. Totul se învârte în jurul sacrificării porcului tradițional și al preparării mezelurilor și afumăturilor tradiționale sau a specialităților din carne de porc.
„Festivalurile legate de tăierea porcului din Voivodina sunt și o chemare la dialog, respect reciproc și solidaritate între vecini, dincolo de granițe și conjuncturi. De la sat la sat, de la sat la oraș și din oraș în oraș, eu am adunat, an de an, în călătoriile mele prin Voivodina, un caleidoscop al poveștilor despre oameni și bucate în {Jurnal de călătorii cu zestre culinară}, pe pagina Fata care gătește cu flori. Vă invit așadar, în luna februarie, să treceți granițele Banatului românesc la frații noștri sârbi pentru a înțelege cum tradițiile continuă să modeleze identitatea comunităților sârbești și ale etniilor din Voivodina. Pentru români, participarea la aceste festivaluri poate fi o ocazie unică de a redescoperi legături vechi, de a învăța și de a gusta din bucatele fraților sârbi, dar și o inspirație pentru ceea ce înseamnă gust local păstrat cu sfințenie sau organizarea unui eveniment culinar de anvergură, în care partea culinară este prezentă și omniprezentă până la cel mai mic detaliu, fiind festivaluri 100% culinare.”, mai spune Romana Rista
Kobasicijada de la Belo Blato se desfășoară într-un sat idilic, multietnic, care are o comunitate majoritar slovacă și unde trăiesc și sârbi, maghiari și bulgari. Iar acest lucru îl simți din prima clipă când intri în sat.
Sâmbătă a avut loc, la primele ore ale diminetii, o demonstrație tradițională de sacrificare a porcului pârlit cu foc de paie, în stilul anilor ’60-’90. Au participat cinci echipe de localnici din zona Belo Blato, iar din cei cinci porci din rasa veche Moravka se pregătesc demonstrativ: cârnați proaspeți, jumări, untură, coaste și scărită, karmenada (cotlet), slănină, gușă. Localnicii au înregistrat din acest an și un brand local de cârnați maturați și condimentați cu usturoi, boia și chimen: Beloblatska Fermentisana Kobasica, care pot fi achiziționați în târg la prețul de 1.800 dinari aproximativ 15 euro.
Duminică, 2 februarie, începând cu ora 9, se dă startul competiției de preparare a cârnaților proaspeți, unde sunt înscrise peste 70 de echipe din Serbia, România, Ungaria, Bosnia și Herțegovina și Croația. Aceste întreceri au crescut prestanța festivalului sătesc devenit regional și internațional.
Pe durata celor două zile, pe străduțele din Belo Blato sunt târguri de produse tradiționale, la care anul acesta participă peste 300 de producători din Serbia, în special din districtele Banat, Srem și Bačka și se așteaptă un nou record de vizitatori, adică 30.000.
Comentarii prin facebook