70 de echipe de măcelari, din mai multe țări, inclusiv România, se întrec la Festivalul Kobasicijada, la Belo Blato în Serbia

Un număr de 70 de echipe din Serbia, România, Ungaria, Bosnia și Herțegovina și Croația se întrec, duminică, în localitatea sârbă Belo Blato, în cadrul unui concurs de realizat cârnați. Întrecerea face parte din evenimentul Kobasicijada, care are loc în weekend în localitatea de lângă Zrenjianin, în Banatul Sârbesc, la doar 110 kilometri de Timișoara.

Localitățile mai mici din Voivodina – Serbia, majoritatea la distanță scurtă de graniță, au fiecare câte un eveniment special al comunității . Iar luna februarie e dedicată unor astfel de acțiuni care au ca ”subiect” realizarea preparatelor din carne și sacrificarea porcului se întâlnesc și reînvie, an de an. Sâmbăă și duminică, 1-2 februarie, la Belo Blato, un sat idilic de lângă Zrenjanin, în Banatul sârbesc, la 110 km distanță de Timișoara, are loc Kobasicijada, ediția a 11-a.

„Sate, orașe, orășele din Voivodina devin în fiecare weekend din această ultimă lună de iarnă gazdele unor sărbători locale care reunesc obiceiuri ce vorbesc despre identitate, comunitate și respect pentru moștenirea gastronomică a acestei provincii autonome. Da, în Voivodina, ca de altfel în multe regiuni de la noi din țară, carnea de porc este baza. Vă invit să descoperiți această parte fascinantă a zestrei culinare sârbești, pe care eu o promovez de peste un deceniu”, declară Romana Rista, diplomat culinar.

Urmează, pe 13-16 februarie Slaninijada, ediția 38, la Kačarevo, lângă Pančevo, Banatul de Sud, iar pe 21-23 februarie, Kobasicijada, ediția 41, la Turija, Srbobran, Bačka de Sud

Voivodina, un mozaic multicultural care cuprinde districtele Banatul sârbesc, Bačka și Srem, și a cărei limbi oficiale sunt sârba, româna, maghiara, slovaca, ruteana și croata, devine epicentrul unor povești culinare și culturale de excepție. Totul se învârte în jurul sacrificării porcului tradițional și al preparării mezelurilor și afumăturilor tradiționale sau a specialităților din carne de porc.

„Festivalurile legate de tăierea porcului din Voivodina sunt și o chemare la dialog, respect reciproc și solidaritate între vecini, dincolo de granițe și conjuncturi. De la sat la sat, de la sat la oraș și din oraș în oraș, eu am adunat, an de an, în călătoriile mele prin Voivodina, un caleidoscop al poveștilor despre oameni și bucate în {Jurnal de călătorii cu zestre culinară}, pe pagina Fata care gătește cu flori. Vă invit așadar, în luna februarie, să treceți granițele Banatului românesc la frații noștri sârbi pentru a înțelege cum tradițiile continuă să modeleze identitatea comunităților sârbești și ale etniilor din Voivodina. Pentru români, participarea la aceste festivaluri poate fi o ocazie unică de a redescoperi legături vechi, de a învăța și de a gusta din bucatele fraților sârbi, dar și o inspirație pentru ceea ce înseamnă gust local păstrat cu sfințenie sau organizarea unui eveniment culinar de anvergură, în care partea culinară este prezentă și omniprezentă până la cel mai mic detaliu, fiind festivaluri 100% culinare.”, mai spune Romana Rista

Kobasicijada de la Belo Blato se desfășoară într-un sat idilic, multietnic, care are o comunitate majoritar slovacă și unde trăiesc și sârbi, maghiari și bulgari. Iar acest lucru îl simți din prima clipă când intri în sat.

Sâmbătă a avut loc, la primele ore ale diminetii, o demonstrație tradițională de sacrificare a porcului pârlit cu foc de paie, în stilul anilor ’60-’90. Au participat cinci echipe de localnici din zona Belo Blato, iar din cei cinci porci din rasa veche Moravka se pregătesc demonstrativ: cârnați proaspeți, jumări, untură, coaste și scărită, karmenada (cotlet), slănină, gușă. Localnicii au înregistrat din acest an și un brand local de cârnați maturați și condimentați cu usturoi, boia și chimen: Beloblatska Fermentisana Kobasica, care pot fi achiziționați în târg la prețul de 1.800 dinari aproximativ 15 euro.

Duminică, 2 februarie, începând cu ora 9, se dă startul competiției de preparare a cârnaților proaspeți, unde sunt înscrise peste 70 de echipe din Serbia, România, Ungaria, Bosnia și Herțegovina și Croația. Aceste întreceri au crescut prestanța festivalului sătesc devenit regional și internațional.

Pe durata celor două zile, pe străduțele din Belo Blato sunt târguri de produse tradiționale, la care anul acesta participă peste 300 de producători din Serbia, în special din districtele Banat, Srem și Bačka și se așteaptă un nou record de vizitatori, adică 30.000.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


ISHO

Administratie vezi arhiva Administratie

dermaskin-orizontal

Politica vezi arhiva Politica

Distracție pe patine 29 noiembrie - 11 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Antrenorul SCM USV este… top! Mugurel Preda, ales cel mai bun tehnician din țară

Mugur Preda a fost desemnat antrenorul anului, în ancheta organizată de Federația Română de Rugby. Antrenorul echipei bănățene a adunat 29.33% din voturi și s-a clasat înaintea lui Viorel Lucaci (Steaua București) și Eugen Apjok (CSM Știința Baia Mare). Aflat la al doilea sezon la Timișoara, Mugur a dus echipa de seniori în toate cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Antrenorul SCM USV este… top! Mugurel Preda, ales cel mai bun tehnician din țară
L'architect du beaute

Social vezi arhiva Social

Momente magice și la Facultatea de Macanică UPT cu ocazia Târgului de Crcăciun

Dincolo de activitatea didactică și de cercetare, spiritul Politehnicii se regăsește și în solidaritate, implicare și dorința sinceră de a face bine. În acest context, Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara a organizat, în holul facultății, cea de-a treia ediție a Târgului de Crăciun – un eveniment devenit deja tradiție, dedicat sprijinirii copiilor defavorizați....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Momente magice și la Facultatea de Macanică UPT cu ocazia Târgului de Crcăciun

Economic vezi arhiva Economic

S-au cam dus zăpezile de altă dată. Ce prime de Crăciun au mai încasat angajaţii companiilor de stat

Pe fondul măsurilor de austeritate impuse de Guvernul Bolojan, site-ul Economedia.ro a făcut o analiză a tradiţionalelor prime de Crăciun acordate angajaţilor companiilor de stat. Concluzia a fost că în unele companii „tradiția” a continuat, dar alte multe au strâns cureaua, invocând prudența bugetară Campionii primelor de Crăciun Câteva companii au acordat şi în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au cam dus zăpezile de altă dată. Ce prime de Crăciun au mai încasat angajaţii companiilor de stat

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dincolo de activitatea didactică și de cercetare, spiritul Politehnicii se regăsește și în solidaritate, implicare și dorința sinceră de a face bine. În acest context, Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara a organizat, în holul facultății, cea de-a treia ediție a Târgului de Crăciun – un eveniment devenit deja tradiție, dedicat sprijinirii copiilor defavorizați....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Momente magice și la Facultatea de Macanică UPT cu ocazia Târgului de Crcăciun
Municipalitatea timișoreană vrea să demareze discuțiile pentru preluarea unei noi clădiri în zona Iosefin, pe aceiași stradă 16 decembrie, unde se află și clădirea Maternității Odobescu. Este tot o clădire care aparține unui cult religios, retrocedată. De această dată Ordinului Călugărițelor Notre Dame, iar demararea negocierilor se face la cererea comitetului de părinți de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să cumpere o nouă clădire în zona Iosefin
Oamenii municipalității timișorene s-au mișcat rapid și în locul terasei unui restaurant cunoscut din oraș, situat pe strada Barbu Iscovescu, demolată în urmă cu câteva luni, a fost deja realizat un trotuar și un mic spațiu unde probabil va fi iarbă. În a doua zi de Crăciun, primarul Dominic Fritz a anunțat că în locul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a făcut trotuar pe strada Barbu Iscovescu în locul terasei demolate a unui cunoscut restaurant/VIDEO
Pe fondul măsurilor de austeritate impuse de Guvernul Bolojan, site-ul Economedia.ro a făcut o analiză a tradiţionalelor prime de Crăciun acordate angajaţilor companiilor de stat. Concluzia a fost că în unele companii „tradiția” a continuat, dar alte multe au strâns cureaua, invocând prudența bugetară Campionii primelor de Crăciun Câteva companii au acordat şi în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au cam dus zăpezile de altă dată. Ce prime de Crăciun au mai încasat angajaţii companiilor de stat
Defuncta A6, devenită între timp drum expres, care va lega Drobeta Turnu Severin și Lugoj, are acum semnat contract de finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate. Contractul de finanțare a fost semnat de Ministerul Transporturilor și CNAIR. Din păcate, termenele înaintate ne fac să ne gândim la realizarea acestui drum peste mulți ani. Proiectul are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Drumul expres Lugoj – Drobeta Turnu Severin are asigurată finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate
Mugur Preda a fost desemnat antrenorul anului, în ancheta organizată de Federația Română de Rugby. Antrenorul echipei bănățene a adunat 29.33% din voturi și s-a clasat înaintea lui Viorel Lucaci (Steaua București) și Eugen Apjok (CSM Știința Baia Mare). Aflat la al doilea sezon la Timișoara, Mugur a dus echipa de seniori în toate cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Antrenorul SCM USV este… top! Mugurel Preda, ales cel mai bun tehnician din țară
În 1914, chiar în mijlocul groazei Primului Război Mondial, s-a întâmplat ceva aproape de necrezut: în Ajunul Crăciunului, soldații britanici și germani au încetat focul fără ordin, au ieșit din tranșee și s-au întâlnit în „No Man’s Land” ca niște oameni obișnuiți, nu ca inamici. Au cântat colinde, și-au strâns mâinile, au făcut schimb de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Povestea care trebuie spusă la fiecare Crăciun: atunci când gloanțele au tăcut, inamicii au devenit prieteni! Și au jucat fotbal…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2025 Iubiți frați și surori în Cristos! Să-L așteptăm, să-L primim Începând de la Sfântul Francisc de Assisi, din secolul al XIII-lea, Crăciunul este înconjurat de multe simboluri care, cu multă iubire, ne amintesc de cele întâmplate la primul Crăciun. Aducem toate simbolurile, care ne ajută să sărbătorim: facem,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timişoara
† IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj Scrisoare Pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului – 2025 Clerului, călugărilor, călugărițelor, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu Primi-vom noi bucuria pe care o vestește îngerul, păstorilor din Bethleem? Iubiți frați...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scrisoarea Pastorală de Crăciun a Preasfinţitului Părinte Ioan, episcopul greco-catolic de Lugoj
† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare.              Slavă întru cei de Sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!      (Luca 2, 14) Iubiții mei fii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Crăciun a IPS Ioan, Mitropolitul Banatului
Top
deBANAT.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.