Cum să spălați rufele în 10 pași simpli

Nu este dificil să învățați cum să spălați rufele. Țesăturile, detergenții și mașinile de azi scot din proces majoritatea misterului și a greșelilor. Urmați acești 10 pași de bază și veți avea rufe curate pe care să le purtați și să le folosiți imediat.

Citiți etichetele

Verificați etichetele de îngrijire pe îmbrăcăminte și lenjerie. Vă vor spune dacă un articol poate fi sau nu spălat la mașină. De asemenea, fiecare tip de țesătură – de la pantaloni de barbati din bumbac la bluze de damă din mătase – are proprietăți care determină modul în care reacționează la căldură, apă și solvenți de curățare.

Așezați toate hainele care sunt etichetate cu „spălați separat” sau „spălați manual” în grămezi separate. Dacă pe etichetă scrie „numai curățătorie chimică”, credeți-o și puneți-o deoparte pentru a o duce la curățătorie.

Nu este nevoie să riscați să deteriorați țesături speciale, încercând să economisiți timp sau bani și aruncându-le în mașină de spălat. În viitor, încercați să evitați cumpărarea articolelor delicate, dacă preferați să nu vă ocupați de îngrijirea specială a rufelor.

Sortați hainele

Începeți prin sortarea rufelor după culoare:

  • Alburile, pastelurile, griurile deschise și imprimeurile cu fundal alb vor merge într-o singură grămadă.
  • Hainele de culoare profundă – negru, roșu, bleumarin, maro, gri închis – merg într-o altă grămadă.
  • Hainele foarte murdare trebuie spălate separat.

Sortați din nou

Sortați fiecare grămadă încă o dată după tipul de țesătură. De exemplu, în grămada albă, separați prosoapele și cearșafurile de îmbrăcăminte. În culorile întunecate, separați tricourile și blugii de articolele mai ușoare, cum ar fi bluzele și cămășile de îmbrăcăminte.

Spălarea după tip de țesătură vă permite să utilizați diferite temperaturi ale apei și menține ciclurile de uscare simple. Pentru a reduce scamele, nu spălați niciodată țesături care produc scame și țesături care atrag scame împreună.

Dacă nu există suficiente articole pentru o încărcare completă a fiecărui tip de țesătură și vă grăbiți, puteți spăla toate articolele de fiecare culoare împreună. Asigurați-vă că alegeți ciclul de spălare pentru a se potrivi cu cele mai delicate articole de îmbrăcăminte.

Alegeți un detergent

Selectați un detergent de rufe universal. Citiți instrucțiunile pentru a determina cât să utilizați în funcție de mărimea încărcăturii.

Dacă hainele dvs. au pete, tratați-le înainte de a le spăla, astfel încât să nu devină permanente. Pur și simplu aplicați un produs de îndepărtare a petelor sau frecați un pic de detergent pentru rufe.

Adăugați detergentul în tamburul de spălare sau dozator, înainte de a încărca mașina de spalat rufe. Acest lucru va preveni reziduurile de pe îmbrăcăminte.

Alegeți temperatura și ciclul apei

Cu excepția cazului în care îmbrăcămintea dvs. este plină de murdărie și puternic pătată, spălarea cu apă rece vă va satisface nevoile și va preveni majoritatea dezastrelor de rufe.

Excepția o reprezintă lenjeria de corp și lenjeria de pat din bumbac care au nevoie de apă fierbinte pentru a îndepărta uleiul de corp. Lenjeria de pat și prosoapele trebuie spălate la cea mai înaltă temperatură recomandată, cel puțin la fiecare spălare, pentru a le igieniza. Indiferent de temperatură, clătiți întotdeauna cu apă rece.

De asemenea, veți dori să alegeți cel mai bun ciclu de spălare pentru țesături. Ciclul „normal” va fi în regulă pentru majoritatea încărcăturilor, dar poate fi necesar să folosiți „presă permanentă” sau „delicat” pentru anumite țesături. Ciclul intens este excelent pentru articole precum blugi și prosoape.

Verificarea finală

Luați puțin timp pentru a verifica din nou totul înainte de a încărca mașina de spălat. Acest lucru vă va scuti de orice greșeli din ultimul moment.

Căutați orice pete și tratați-le în prealabil. Anumite tipuri de pete necesită tehnici speciale pentru a le îndepărta, în timp ce multe pot fi tratate cu puțin detergent.

De asemenea, verificați dacă toate buzunarele sunt goale – nici țesături sau hârtie – pentru a preveni dezastrele. Îndepărtați orice accesorii precum curele și bijuterii. Închideți toate fermoarele, velcro și nasturi pentru a preveni prinderea țesăturilor.

Încărcați mașina de spălat

Încărcați articole în mașină de spălat unul câte unul, asigurându-vă că nu se află într-o grămadă. Nu înghesuiți mașina de spălat. Hainele au nevoie de loc pentru a se deplasa în apă.

Pentru a proteja finisajele țesăturii și a reduce aspectul „spălat”, întoarceți articolele tricotate, catifea, țesătura texturată și culorile întunecate pe dos.

Descărcați mașina de spălat

Scoateți imediat rufele umede din mașină de spălat pentru a diminua ridurile și pentru a preveni mucegaiul. Agățați articolele pentru a le usca la aer sau așezați-le în uscător.

Încărcați uscătorul

Dacă nu ați separat hainele în funcție de tipul de țesătură la spălare, faceți-o acum înainte de a plasa articole în uscător. Este important să uscați împreună toate articolele ușoare și toate articolele din material textil greu separat și să alegeți temperatura corectă a uscătorului pentru fiecare. Acest lucru vă va ajuta să preveniți micșorarea și să vă protejați hainele.

Există multe motive bune pentru care ați putea lua în considerare uscarea rufelor la aer. Principalele dintre acestea sunt economisirea de energie (și bani) și mai puține daune hainelor. Totuși, nu toată lumea poate face acest lucru din cauza restricțiilor de spațiu și vreme.

Agățați sau depozitați hainele

De îndată ce hainele dvs. sunt uscate, veți dori să le puneți la loc imediat. Agățați sau pliați fiecare piesă pe măsură ce iese din uscător, pentru a preveni cutele. Și, desigur, călcați-le, dacă trebuie. Întoarceți hainele și lenjeria în dulapul sau sertarul corespunzător, cât mai curând posibil.

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Stadionul Dan Păltinișanu

A fost emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive Dan Păltinișanu/Doc.

Proiectul noului stadion al Timișoarei face un nou pas înainte. Primăria a emis autorizația de desființare a celui vechi, acum poate începe efectiv acțiunea de demolare.  Proiectul noului stadion Dan Păltinișanu merge mai departe, astăzi fiind emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive. “Au existat în ultimele luni multe voci care au pus la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive Dan Păltinișanu/Doc.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Cartea lui Ciucă există! PNL Timiș anunță prezentarea oficială a cărții scrise de președintele partidului/Video

Volumul scris de Nicolae Ciucă, actualul președinte al Partidului Național Liberal, are acum un site și film de prezentare oficial, ne anunță reprezentanții filialei locale a liberalilor. Reclama la volumul ”În slujba țării”, alături de imaginea lui Ciucă, a fost prezentată intens pe billboard-urile de reclamă de pe mai multe drumuri încă din tipul campaniei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cartea lui Ciucă există! PNL Timiș anunță prezentarea oficială a cărții scrise de președintele partidului/Video
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimele teste pentru Leii din Banat se dau în Ungaria

Echipa de baschet a Timișoarei se deplasează în Ungaria pentru ultimele două partide de verificare dinaintea startului oficial de sezon. Alb-violeții vor participa la Bányász Kupa, competiție organizată de clubul MVM-OSE Lions, în sala din Oroszlány. SCM winsed.swiss pleacă astăzi spre Ungaria și va juca vineri, împotriva bronzului din precedenta ediției a primei ligi maghiare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimele teste pentru Leii din Banat se dau în Ungaria
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Piaţa muncii, dinamică dar în schimbare. Se caută specialişti în domeniile apropiate tehnologiei, iar nevoia de educaţie devine esenţială. Analiza UPT

Piața muncii din România, în special în domeniile din aria tehnologiei, trece printr-o transformare rapidă, ceea ce determină tot mai mulți profesioniști să își reevalueze abilitățile și să caute oportunități de recalificare. Într-un mediu în care tehnologiile evoluează constant, chiar și cei care dețin un loc de muncă stabil resimt nevoia de a se adapta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Piaţa muncii, dinamică dar în schimbare. Se caută specialişti în domeniile apropiate tehnologiei, iar nevoia de educaţie devine esenţială. Analiza UPT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul noului stadion al Timișoarei face un nou pas înainte. Primăria a emis autorizația de desființare a celui vechi, acum poate începe efectiv acțiunea de demolare.  Proiectul noului stadion Dan Păltinișanu merge mai departe, astăzi fiind emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive. “Au existat în ultimele luni multe voci care au pus la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive Dan Păltinișanu/Doc.
Turcii de la Bozankaya vor produce pentru Timișoara un număr de 33 de noi troleibuze. Primul urmează să fie livrat orașului în luna aprilie a anului viitor, semnarea contractului pentru producerea mijloacelor de transport având loc joi, la sediul municipalității timișorene. Documentul a fost parafat de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și vicepreședintele Bozankaya, Tufan Ozkan....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bozankaya și Primăria Timișoara au semnat contractul pentru producerea și livrarea a 33 noi de troleibuze/Foto
În perioada 13-22 septembrie 2024 va avea loc la Timișoara, a cincea ediție a festivalului internațional de film Science Fiction și Fantasy (SFF) „The Galactic Imaginarium”. Este primul și singurul festival de film SFF din România, fiind organizat în sistem hibrid: la locație și online. Festivalul are loc prin contribuția esențială a finanțatorului principal, Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul de film „The Galactic Imaginarium” 13-22 septembrie 2024 Ediția a cincea
Primăria și Consiliul Local Ghiroda, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române Giarmata Vii și în parteneriat cu Asociația Pro Datina, organizează duminică, de Sfânta Maria Mică, Ruga de la Giarmata Vii. Pe 8 septembrie, spectatorii vor putea urmări reprezentații de muzică și dans interpretate de artiști de renume care vor urca pe scena din curtea Căminului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De Sfânta Maria Mică, mare rugă la Giarmata Vii!
Un minut și 46 de secunde au avut nevoie consilierii timișoreni pentru a aproba acordarea a zece milioane de lei din bugetul Primăriei Timișoara către Colterm. În cadrul unei ședințe de plen extraordinare, de îndată, aleșii locali au aprobat alocarea sumei respective pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse, aferente anului 2022. ”Se aprobă plata sumei de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm primește de la Primăria Timișoara 10 milioane de lei, pentru pierderile induse
Echipa de baschet a Timișoarei se deplasează în Ungaria pentru ultimele două partide de verificare dinaintea startului oficial de sezon. Alb-violeții vor participa la Bányász Kupa, competiție organizată de clubul MVM-OSE Lions, în sala din Oroszlány. SCM winsed.swiss pleacă astăzi spre Ungaria și va juca vineri, împotriva bronzului din precedenta ediției a primei ligi maghiare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimele teste pentru Leii din Banat se dau în Ungaria
Volumul scris de Nicolae Ciucă, actualul președinte al Partidului Național Liberal, are acum un site și film de prezentare oficial, ne anunță reprezentanții filialei locale a liberalilor. Reclama la volumul ”În slujba țării”, alături de imaginea lui Ciucă, a fost prezentată intens pe billboard-urile de reclamă de pe mai multe drumuri încă din tipul campaniei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cartea lui Ciucă există! PNL Timiș anunță prezentarea oficială a cărții scrise de președintele partidului/Video
După ce a chemat la sediul Prefecturii Timiș resprezentanții crescătorilor de oi afectați de pesta micilor rumegătoare, prefectul de Timiș a decis să meargă la Clopodia, pentru a discuta direct cu oamenii de acolo. ”De la confirmarea primului focar de pestă am păstrat o legătură continuă cu președintele ANSVSA, directorul DSVSA Timiș și cu primarul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută soluții pentru crescătorii de ovine afectați de pesta micilor rumegătoare/FOTO
Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a organizat în parteneriat cu Federația Română de Fotbal (FRF), la începutul lunii septembrie, în premieră în Banat, la Timișoara, Campionatul Național de fotbal al ucrainenilor din România. Evenimentul, desfășurat între 1 și 5 septembrie la Stadionul Colterm, a reunit șase echipe sportive reprezentând filialele UUR din Arad, Timiș, Caraș-Severin,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ucrainenii din Timiș, cei mai buni din țară la fotbal/FOTO
Top