Edilul șef al Timișoarei anunță că a discutat cu reprezentanții primăriei, trimiși în comisiile de concurs constituite pentru selectarea directorilor de școli din oraș. Aceste persoane au fost selectate din societate, nu au puterea de a decide conducătorii unităților școlare, dar Dominic Fritz a vrut să știe ce idei au avut candidații și dacă ce au propus aceștia poate fi promovat în cadrul comunității. În opinia sa, transformarea candidaților din reprezentanți politici în cei ai societății civile a fost un real succes.
Ce au propus candidații la șefia școlilor, ce vor aceștia să aducă bun în dezvoltarea unităților? Aceasta a fost întrebarea pe care primarul a pus-o celor care au reprezentat municipalitatea în comisiile de selecție.
”Am avut o discuție sinceră cu reprezentanții administrației în comisiile de concurs pentru selectarea directorilor de școli, despre cum s-a desfășurat întreg procesul. M-a interesat cu precădere care a fost profilul candidaților, ideile prezentate de aceștia la proba de interviu, cât și practici care merită promovate în rândul comunității educaționale. La aceste concursuri, care nu sunt organizate de Primărie, dar unde Consiliul Local are dreptul să trimită participanți, am introdus în comisiile de examinare profesioniști din comunitate, în locul reprezentanților politici. Ne-au reprezentat persoane care provin atât din sectorul de educație, afaceri, dar și din cel juridic, consultanță, arte și au o înțelegere bună a profilului de lider educațional. La întâlnirea avută cu ei, le-am mulțumit pentru implicare și pentru efortul depus în mod benevol, pentru a avea concursuri cu evaluări mai riguroase”, a anunțat Fritz.
El este extrem de încântat de faptul că acei reprezentanți ai municipalității nu mai sunt oameni politici acum.
”Este un pas mic dar hotărât în transparentizarea modului în care sunt selectați directorii de școli, un proces care ani de zile a stat sub suspiciunea carnetului de partid. Pârghiile noastre ca administrație locală sunt foarte limitate în ceea ce privește procesul educațional, obligațiile noastre fiind, în special, în gestionarea infrastructurii școlare. Dar obiectivul nostru este de a întări și prioritiza domeniul educației în viața comunității, prin găsirea și implicarea celor mai bune resurse. Selectarea directorilor de școli, adică a celor care manageriază sistemul de educație la nivel local, este un punct cheie în realizarea acestui obiectiv. Susținem mai departe prezența comunității locale în viața școlii și prioritizarea sectorului educației care este extrem de important pentru noi”, mai spune primarul.
Comentarii prin facebook