Timişoara se îndreaptă spre marea revanşă Fritz – Robu în 2024. Fotografia de moment a şanselor celor doi

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În urmă cu două zile, fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi-a anunţat, în termeni categorici, intenţia de-a candida pentru un al treilea mandat la Primăria Timişoara. Mult mai devreme, pe 30 martie anul trecut, şi actualul primar, Dominic Fritz, îşi anunţa candidatura pentru un al doilea mandat. Cei doi au, de altfel, cele mai mari şanse să câştige un nou mandat, la PNL fiind greu de găsit un candidat cu şanse, iar pentru PSD, încă multă vreme de acum încolo, Primăria Timişoara va fi o Fata Morgana.

În 2020, după o competiţie electorală care a ţinut prima pagină, inclusiv a presei centrale, challenger-ul Dominic Fritz obţinea o victorie surprinzătoare în faţa favoritului Nicolae Robu, cel puţin prin proporţia scorului: 53%, faţă de 29%. Astfel, după o campanie electorală foarte bine articulată, Fritz intra în istoria premierelor Timişoarei, ca fiind primul cetăţean străin care ajunge primar al unui mare oraş din România. De atunci însă, lucrurile s-au schimbat mult de tot.

Cu toate că şi-a anunţat doar acum intenţia de a candida, era clar de ceva timp că Robu îşi doreşte foarte mult revanşa. De mult timp este foarte activ pe pagina sa de Facebook, fiind un critic mai mult decât vehement al actualei administraţii. Dar poate cel mai important lucru este schimbarea retoricii sale într-una naţionalistă. Mai mult, nu de puţine ori face recurs chiar şi la teorii conspiraţioniste, aşa cum a făcut-o la TVR Timişoara, în emisiunea în care şi-a anunţat candidatura. ,,Nu voi spune mai multe, dar se întâmpla prin 2017, când o persoană importantă, care trăiește și astăzi, mi-a atras atenția că se pregătește un contracandidat, care urma să participe la alegerile din 2020. Sincer, nu am băgat în seamă acest avertisment, mi-am văzut de treburile mele, în calitate de primar, însă, iată, semnalul acela s-a dovedit cât se poate de adevărat”, povestea Robu cu un aer misterios.

Ori, sunt studii recente care arată că aproape 70% dintre români ar vota un partid naţionalist care promovează valorile religioase şi famila tradiţională. Iar dacă la filonul naţionalist-conservator mai adaugi şi ingredientul conspiraţionist cu Soros, Gates, servicii secrete externe, care l-ar fi vrut pe Fritz primar, reţeta e completă. Sigur, în pofida unui anume conservatorism al timişorenilor, nu cred că aceste date sunt valabile şi pentru Timişoara. Dar e cert că un oarecare val patriotard pe care s-a urcat Robu există în oraş.

Mai mult, trebuie admis că a şi făcut unele lucruri în Timişoara, dincolo de fanfaronismul cu care le prezenta. Plus, a început să-şi mai toarne şi cenuşă în cap: ,,Am greșit față de presa timișoreană, îmi cer iertare pentru felul în care am gestionat relația cu jurnaliștii”. O necunoscută ar fi partidul pentru care va candida, în condiţiile în care, deşi e membru liberal, Robu se află în conflict maxim cu actuala conducere a PNL Timiş. Dar se poate întâmpla orice până în 2024, inclusiv ca Robu să adune în spatele său mai multe formaţiuni, inclusiv PSD, partid pentru care Primăria Timişoara va rămâne în continuare o iluzie. Şi multă lume ar dori ca lucrurile din primărie să se întoarcă la ceea ce erau o dată, şi nu din motive foarte nobile.

De partea cealaltă, Dominic Fritz şi-a început mandatul înconjurat de un mare entuziasm. Ba la un moment dat era văzut inclusiv ca potenţial candidat la preşedinţia României, pe modelul Klaus Iohannis. Lucrurile s-au schimbat foarte mult de atunci, iar entuziasmul a lăsat loc unei oarecare ostilităţi din partea multor timişoreni, inclusiv dintre foştii săi votanţi. Ca primar nu a livrat potrivit aşteptărilor sau nu a ştiut să-şi prezinte realizările. Astfel că i s-a construit la nivel de percepţie imaginea primarului care nu face nimic: DoNimic.

Da, poate fi la mijloc şi cultura în care s-a născut, fiindu-i străin stilul flamboaiant în care politicienii români îşi prezintă unele fapte. Dincolo de acestea, au fost probleme elementare în judeţ: curăţenia şi căldura în case. Nu intru în amănunte în cazul Colterm, dar şi acolo a existat o lipsă de comunicare. Sigur, atacurile împotriva lui s-au înteţit după ce a făcut curăţenie în primărie, în primul rând prin stârpirea cuibului de reptile imobiliare, care ocupaseră instituţia în anii precedenţi, dar şi a unor reţele mufate la fondurile municipalităţii. Dacă vorbim de zona economică, Fritz a făcut greşeala de a lovi chiar în potenţialii săi votanţi, patronii de IMM-uri, prin triplarea impozitelor pentru clădirile de afaceri.

Anul 2022 va fi foarte greu pentru actualul primar, în condiţiile în care adversarii vor juca mult mai dur. De exemplu, Prefectura va avea ca principal obiectiv blocarea multor iniţiative. Marile borne ale acestui an pentru Fritz vor fi acelaşi Colterm, dar şi gestionarea proiectului Timişoara Capitală Culturală. La acesta din urmă, va  întâmpina un alt blocaj via PSD, partid care are de ales pentru funcţia de comisar în Ministerul Culturii pe relaţia TM 2023 între doi mari adversari ai lui Fritz: Ioan Gârboni şi Simona Neumann. Cu o majoritate foarte fragilă în Consiliul Local, fără aliaţi politici, fără sprijin guvernamental, situaţia lui Dominic Fritz, dar şi a  Timişoarei, va fi foarte grea în acest an. Iar acest lucru se poate traduce şi în pierderea de voturi în perspectiva alegerilor din 2024.

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

justitiarul a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 09:27 )

Nici unul nu mai au ce sa caute in primaria Timisoara. Unul a dus Timisoara pe marginea prapastiei, iar urmatorul in prapastie. Doi narcisisti orgoliosi, lipsiti total de simt administrativ, de buna credinta si empatie fata de cei din jurul lor. Megalomani si mitomani, slugile grupurilor de interese din jurul lor. Nu sunt timisoreni decat declarativ si prin urmare nu se regasesc in ceea ce inseamna spirutul acestui oras. Decat sa alegi raul cel mic mai bine nu alegi nimic.

Gogu a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 09:48 )

Doamne fereste, sunteti capabil de a scrie impartial? Cum puteti sa spuneti ca Fritz nu stie sa isi arate realizarile? Pai omul se foloseste de presa/social media mai mult decat cel dinainte. Fritz si-a asumat tot timpul lucrurile bune care au fost si ale lui(foarte putine si extrem de marunte) si pe ale altora. tot ce se intampla bun in jurul Timisoarei si-a asumat indiferent ca era facut de prefectura sau de Guvern, iesea el sa le anunte ca si cum el le-a facut.
Incredibil!!! Pacat, sunteti un ziar prompt in stiri, poate cel mai ok din punctul asta de vedere pe plan local, dar dvs, domnule sunteti un manipulator.

Ion a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 10:13 )

Varianta cu Robu candidat este una fantezistă. Dacă PSD îl va sprijini, va face o mare greșeală strategică: va aplica o judecată rural-teleormăneană unui spațiu urban emancipat. Cu Robu contracandidat, Fritz e reales sigur.

Fritz are de rezolvat două mari probleme: 1) nu are echipă; 2) adaptarea la o realitate socială feudală și de clan, mai precis împotriva ei. Dacă va considera ca unitate de organizare a celorlalți partidul, se înșeală: nu există PNL, nici PSD, există un conglomerat dinamic de grupuri, ceea ce explică marea porozitate dintre PNL și PSD.
Și mai e și Cioloș care nu a avut înțelepciunea de a lăsa pe cineva nou la conducerea USR. Marele avantaj al lui Fritz este că este primarul unui oraș mediu, așa că poate să coboare în stradă, să stea de vorbă cu oamenii și să facă ceva pentru ei. Oricum, acum este momentul să decidă dacă va mai candida sau nu. Dacă nu, trebuie să scoată în față pe altcineva.
USR primește o palmă grea la Timișoara de la infrastructura de putere securisto-millițienească, fortificată, parcă, după evenimentele din 1989. Aici e de fapt bătălia: europeism versus național-securism (care-și arogă și valori identitar-conservatoare). Ca și-n 1989, rezolvarea va veni din afară, cel mai probabil.

Maria a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 12:10 )

Incredibil cum un fost primar pensionar care la viitoarele alegeri locale se apropie de vârsta de 70 ani
se agață de o funcție pe care a obtinut-o cu ajutorul
USL-ului.
E penibil și sper că Timișoara are înțelepciunea să voteze pentru un oraș european.
Sunt câțiva ani până în 2024 și sunt sigură că
Robu nu mai are nici o șansă să câștige un nou mandat(au fost prea multe două).

.

ASFRS a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 13:13 )

Subsemnatul, alături bineînțeles de #Ion și de #Mărie și de alți trotinetiști, voi vota cu Ana ”PAUKER” Munteanu la viitoarele alegeri.
Așa ca să vă învățați minte.

Jack a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 14:06 )

Nu va fi niciunul.
Probabil Tabara va fi candidatul PNL

eu a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 18:13 )

Robu iese la pensie, ce sa mai faca peste 3 ani ? Il mai voteaza cativa pensionari nostalgici.
Proabil va fi sustinut doar de PSD, care l-a sustinut si cand a fost ales prima oara, ca altceva sigur nu au cum sa realizeze

Un cetatean a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 20:31 )

Sper ca niciunul sa nu câștige. Robu e depășit, Fritz e sfidător si infatuat exact cum a fost Robu cand era primar. Nu ii place sa il contrazici, s-a înconjurat doar de slugi si nu are niciun respect fata de lege. De aceea vedem si atatea decizii ale acestui primar anulate de instanta judecătorească. Pur si simplu e prea mare orasul asta pentru un om ….atât de mic.

Un cetatean a spus: (ianuarie 10th, 2022 at 22:19 )

Robu e istorie. Fritz din păcate nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Multe greșeli cu o echipă lipsită de profesionalism în administrație. E și ăsta un domeniu în care trebuie să te specializezi, așa cum o faci in orice meserie dacă vrei să fii bun. Nu poți aduce oameni care habar nu au de legile ce se aplică in acest domeniu și să ai performanță. Dar dl Fritz nu vede realitatea din cauza megalomaniei dezvoltate repede in această funcție pe care o ocupă de puțin timp. Păcat!

Eu a spus: (ianuarie 12th, 2022 at 17:28 )

Castiga Fitz la pas urmatoarele alegeri. Cate vrea el.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Medalii obţinute de atleţii de la Poli în competiţii internaţionale

Doi dintre atleții Politehnicii Timișoara s-au remarcat în cadrul unor concursuri de anvergură care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Gabriel Voicu a terminat pe locul 2 cursa de 800 de metri de la „Papaflessia International Athletics”, competiție care a avut loc în Kalamata, oraș situat în sudul Greciei. Anita Zaro, aflată la studii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medalii obţinute de atleţii de la Poli în competiţii internaţionale
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de hotărâre propus de consilierii PSD în Consiliul Județean, de realocare a banilor pentru întreținerea drumurilor din județ, prin care suma alocată era micșorată de la 14 la două milioane de lei a picat la un vot. Acum cei de la PSD acuză conducerea instituției că a manipulate votul, două dintre cele exprimate nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD Timiș acuză conducerea CJT de “manevre tehnice” pentru a pica proiectul de realocare a banilor pentru drumuri
Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim să respecte contractele de salubrizare semnate. Societatea are contract cu ADID, nu cu primăria, se justifică primarul. Acum, Primăria Timișoara lansează un nou apel spre Retim și ADID, responsabile de colectarea deșeurilor, să ia măsuri eficiente astfel încât echipele să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul RETIM, sancţionată de Poliţia Locală cu amenzi totalizând 137.000 de lei
Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani de istorie, remarcându-se într-un top academic internaţional. Cel mai nou clasament mondial care realizează evaluarea activității academice în întreaga lume, ScholarGPS™, cu sediul în California, deținut și operat de Meta Analytics LL, plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe poziții remarcabile, atât...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional
Comunele și orașele timișene primesc, în sfârșit, bruma de bani provenită din sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale. Propunerea lansată de consilierii PSD și susținută și de cei de la PNL care nu au votat alături de Alin Nica, plecat între timp de la liberalii de la PNL la liberalii de la Forța Dreptei, a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a rezolvat, vin bani banii pentru echilibrarea bugetelor! Noile alianțe electorale au aprobat o altă hotărâre a CJT, diferită de cea ajunsă în instanță
Deși întârziat semnificativ, la proiectul Pasajului Solventul se lucrează, ne asigură Primăria Timișoara. Se avansează cu lucrări complexe necesare pentru împingerea chesonului pe sub liniile de cale ferată. Executantul pasajului Solventul, care, în această lună, începe construcția structurii în lungime de aproximativ 70 de metri și cu o lățime de 28 de metri, lucrează atât...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Pasajul Solventul se împinge tunelul. Se lucrează la platforma de lansare a chesonului, la zidul de împingere și la pereții mulați/FOTO
După ce a promis solemn că va aduce la Dumbrăviţa toate relele din lume, urmând să deschidă (sic!) Cutia Pandorei, candidata comasată PSD-PNL Alina Sperlea a trecut la un alt nivel de promisiuni. Cică s-a pus să se lupte cu mafia imobiliară din bogata comună lipită de Timişoara. Pe bune, nu-i glumă! “Mafia imobiliară din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (11). Bătălia pentru Dumbrăviţa. Totul pentru comasată, totul pentru comasări (imobiliare). Caz social în locul unui donator PNL de top
Performanţă deosebită pentru învăţământul timişean. Antonia Ioana Balcu, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, a fost selecționată în lotul internațional care va reprezenta România în China. În weekend, Aradul a fost gazda unei competiţii şcolare inedite: Olimpiada Naţională Interdisciplinară „Ştiinţele Pământului”, la care au participat liceeni ce au făcut dovada performanţei la patru discipline:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoreanca Antonia Ioana Balcu merge în China la Olimpiada interdisciplinară Ştiințele Pământului
Top