Alianța Vestului a fost semnată, astăzi, la Timişoara

La Timișoara a fost semnat „certificatul de naștere” al Alianței Vestului. Au iscălit acest document, astăzi, în urbea de pe Bega, cei patru primari inițiatori ai proiectului „Patrulaterala Vestului” — Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc.

alianta vestului

Alianța Vestului, o „structură deschisă”, a fost realizată la inițiativa primarilor Aradului, Oradiei, Clujului și Timișoarei, iar sâmbătă acest organism a primit și „actul de naștere”. Emil Boc, primarul Clujului, a spus că această inițiativă este una de tip „win-win situation” – un demers din care toată lumea are de câștigat, iar cele patru orașe vor putea arage împreună mult mai ușor fonduri europene.

„Această inițiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de separatism teritorial. Această inițiativă nu este îndreptată împotriva Guvernului de la București, ci este pentru ca împreună să avem o Românie mai bogată și puternică. Această inițiativă are la bază principiul subsidiarității, care stă la baza Uniunii Europene. (…) Această inițiativă deschide calea de a accesa direct fondurile europene. Este un proiect din care toată lumea câștigă”, a spus Emil Boc, primarul Clujului, la Timișoara.

Deși abia s-a născut, există deja doritori de a se alătura acestei alianțe. Inițiatorii acestei alianțe nu vor să extindă „de-a valma” acest for, ci vor să se concentreze pe proiecte concrete.

„Am fost întrebați dacă această inițiativa am pornit-o împotriva cuiva, dacă ne-am săturat, nu mai spun de ce. Vrem să fie foarte clar: nu. Nu suntem oameni ai negativului, suntem oameni ai pozitivului. Inițiativa ar trebui să ne permită să facem mai multe decât până acum, să fim mai performanți. (…) Suntem la început de drum cu această structură. Am făcut un inventar al obiectivelor de mare interes și, desigur, conectivitatea este un obiectiv esențial. Urmează să inițiem acea asociație de dezvoltare intercomunitară, vom contacta specialiști și vom veni cu detalii în ceea ce privește o autostradă care să unească cele patru orașțe. Noi comunicăm între noi ca să găsim obiective și soluții, fără să depindă ce facem noi de alte organisme care ar putea frâna. Unul dintre obiective este dezvoltarea aeroporturilor din orașele noastre și accesibilitatea mai ușoară. (…) Există deja demersuri făcute pentru aderarea la această inițiativă. Cei ce le-au făcut se vor anunța singuri. Nu am vrea să extindem așa de-a valma acest for. Vrem să fim cât se poate de concentrați, comunitățile să aibă încredere în inițiativă văzând că rezultă ceva în urma existenței ei”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Un obiectiv al acestei alianțe este și realizarea autostrăzii Transilvania, iar alianța va avea un cuvânt de spus în finanțarea acestei inițiative.

„Scopul nostru princpal este ca unind forțele și energiile noastre să facem ca orașele și comunitățile noastre să fie mai prospere. Cele patru orașe, acționând în comun, pot să fie mult mai atractive pentru investiții. Unul din obiectivele noastre imediate este să constituim o asociație de dezvoltare interregională, care să fie un partener al Guvernului și al Comisiei Europene”, a spus Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a spus că alianța creată dorește să transmită și un mesaj de responsabilitate.

„Această platformă a fost prezentată la Bruxelles. Alianța Vestului dorește să transmită un mesaj de responsabilitate. AVE, salutul roman, este asumarea noastră de oameni care vrem să trăim responsabil. Vorbim foarte concret de stabilitate. Acest proiect înseamnă o fundație pentru cele 3 direcții din platforma noastră”, a spus Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Nelu a spus: (decembrie 8th, 2018 at 16:15 )

Mai exact care e scopul acestei aliante? ca n-am inteles nimic, doar sloganuri si bune intentii. Adica politica romaneasca.

 
Anca S. a spus: (decembrie 9th, 2018 at 00:32 )

Poate se molipseste si al nostru si face TM precum Clujul.

 
Ovidiu a spus: (decembrie 9th, 2018 at 12:21 )

@Nelu: spitale regionale, dacă mai ții minte spitalele astea trebuiau să fie câte unul în fiecare regiune, moderne, bla bla, apoi s-au redus la trei: Cluj, Iași și Craiova (Timișoara fiind sărită, deși s-a construit deja o parte din spital). Acum și aceste trei au fost amânate. Ei bine Boc a spus că împreună pot accesa fonduri europene și să finalizeze aceste spitale regionale. Asta e unul din proiecte. Apoi cele de infrastructură: autostradă Cluj-Oradea-Arad, Timișoara-Belgrad. Sunt idei, important e să le pună în practică.

 
Ovidiu a spus: (decembrie 9th, 2018 at 12:23 )

@Anca S.: slabe șanse, dar ar putea să-l lase pe al nostru să de-ai din gură iar Boc și Bolojan să administreze fondurile și proiectele comune. Așa ar ieși ceva, dacă-l lasă pe Robu, vor vedea și Clujenii ce înseamnă să nu ai iluminat stradal și orașul să fie o uriașă groapă de gunoi 🙁 – nu le doresc așa ceva.

 
Anca S. a spus: (decembrie 9th, 2018 at 12:47 )

@Ovidiu ai dreptate, din pacate.

 
anteconbega a spus: (decembrie 17th, 2018 at 07:43 )

” De câțiva ani funcționează Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării (ADI-ITI DD) – așa că n-ai auzit despre ea? N-au sărit nici pesediștii să-ți spună că se rupe țara, nu s-au cutremurat platourile tv de ciufutoșenia marilor analiștii ai patriei – pur și simplu, sunt în zona Deltei 38 de instituții (consilii județene și primării) care s-au asociat și au adus 1,2 miliarde de euro, bani europeni. Îmi spui care dintre guverne se poate lăuda cu astfel de investiții în zonă? Mira-m-aș… Dar când vorba de orașe din Transilvania și Banat, o iau toți pe arătură, ca și când destinul acestor regiuni istorice e să stea nemișcate, încăciulate veșnic pe la ușa miniștrilor de la Centru.” Vorbe de clujean, via Toronto. Mulţam, Nicule!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Robu „uită” de îngheață Drumul Boilor. Realitatea despre întâlnirea „convocată” de primarul Timișoarei pe tema centurii

Dacă nu ar fi o chestiune extrem de serioasă, s-ar putea zice că lucrurile următoare sunt desprinse de la Radio Erevan. În urmă cu două zile, Robu a afirmat că, în urma unui telefon pe care i l-a dat șefului DRDP a avut loc o întâlnire de lucru pe marginea Centurii de Sud. Numai că telefonul a fost dat de șeful DRDP, iar la întâlnirea cu pricina Robu n-a fost prezent. Mai mult, reprezentantul primăriei a cerut girație la intersecția centurii cu Drumul Boilor, în timp e Robu spune că e vorba de pasaj.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” de îngheață Drumul Boilor. Realitatea despre întâlnirea „convocată” de primarul Timișoarei pe tema centurii
Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Contrareplică marca Robu: confuzia dintre CNAIR și DRDP, „un fleac”

Primarul Nicolae Robu se miră de furtuna pe care a creat-o după ce a încurcat CNAIR cu DRDP. Într-o contrareplică dată celor de la DRDP Timișoara, Robu contiuă să-și asume merite pentru construirea centurii, cu toate că a constatat la final că proiectul nu e bun. În urmă cu două zile, printr-o postare pe Facebook,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contrareplică marca Robu: confuzia dintre CNAIR și DRDP, „un fleac”
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri de cantonament! Ripensia mai joacă un amical şi şi-a aflat încă un adversar din Antalya

Divizionara secundă Ripensia Timişoara continuă antrenamentele din Timişoara, iar mâine va susţine al doilea amical al iernii, contra echipei Universităţii de Vest, ocazie cu care antrenorul Alexandru Pelici va stabili lotul care va pleca în pregătirea centralizată din Antalya. Reamintim că în această săptămână, „Ripi” a învins în primul joc al iernii Becicherecu Mic cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri de cantonament! Ripensia mai joacă un amical şi şi-a aflat încă un adversar din Antalya
CCIAT

Social vezi arhiva Social

Vestul țării se află sub Cod Galben de precipitații și polei

Vestul țării se află sub Cod Galben de vreme severă. Sunt așteptate precipitații mixte – ninsoare și ploaie – ce vor determina depuneri de polei. Județele vizate sunt Timiș, Arad și Bihor. Localitățile timișene afecatate sunt Sânnicolau Mare, Variaș, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Comloșu Mare, Periam, Cenad, Teremia Mare, Lovrin, Sânpetru Mare, Tomnatic, Saravale, Gottlob, Pesac...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vestul țării se află sub Cod Galben de precipitații și polei

Economic vezi arhiva Economic

Seminar privind aspecte de mediu, organizat de CCIA Timiș

Programul anual al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş de informare a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale în diferite sectoare de activitate, debutează cu seminarul dedicat mediului. Tema acestuia privește responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și a gestionării deșeurilor. Organizat în parteneriat cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seminar privind aspecte de mediu, organizat de CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vestul țării se află sub Cod Galben de vreme severă. Sunt așteptate precipitații mixte – ninsoare și ploaie – ce vor determina depuneri de polei. Județele vizate sunt Timiș, Arad și Bihor. Localitățile timișene afecatate sunt Sânnicolau Mare, Variaș, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Comloșu Mare, Periam, Cenad, Teremia Mare, Lovrin, Sânpetru Mare, Tomnatic, Saravale, Gottlob, Pesac...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vestul țării se află sub Cod Galben de precipitații și polei
Dacă nu ar fi o chestiune extrem de serioasă, s-ar putea zice că lucrurile următoare sunt desprinse de la Radio Erevan. În urmă cu două zile, Robu a afirmat că, în urma unui telefon pe care i l-a dat șefului DRDP a avut loc o întâlnire de lucru pe marginea Centurii de Sud. Numai că telefonul a fost dat de șeful DRDP, iar la întâlnirea cu pricina Robu n-a fost prezent. Mai mult, reprezentantul primăriei a cerut girație la intersecția centurii cu Drumul Boilor, în timp e Robu spune că e vorba de pasaj.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” de îngheață Drumul Boilor. Realitatea despre întâlnirea „convocată” de primarul Timișoarei pe tema centurii
Divizionara secundă Ripensia Timişoara continuă antrenamentele din Timişoara, iar mâine va susţine al doilea amical al iernii, contra echipei Universităţii de Vest, ocazie cu care antrenorul Alexandru Pelici va stabili lotul care va pleca în pregătirea centralizată din Antalya. Reamintim că în această săptămână, „Ripi” a învins în primul joc al iernii Becicherecu Mic cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri de cantonament! Ripensia mai joacă un amical şi şi-a aflat încă un adversar din Antalya
Viitorul arată bine în tenisul masculin românesc. Tânărul Filip Jianu, în vârstă de 17 ani, a obținut calificarea în semifinalele probei de simplu a juniorilor, la turneul Australian Open, primul Mare Șlem al anului. Jianu a trecut de americanul Cannon Kinglsey cu 7-6, 4-6, 6-4. Tânărul tenismen este al patrulea favorit al competiției, impunându-se după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Filip Jianu, tânăr tenismen român, în semifinalele Australian Open, la juniori
Programul anual al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş de informare a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale în diferite sectoare de activitate, debutează cu seminarul dedicat mediului. Tema acestuia privește responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și a gestionării deșeurilor. Organizat în parteneriat cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seminar privind aspecte de mediu, organizat de CCIA Timiș
Reprezentanții CNAIR au comentat „ultimele alegații prezentate pe pagina sa de facebook de primarul Timișoarei, domnul Nicolae Robu, referitoare la Centura Timișoara Sud”. Cei de la CNAIR transmit că directorul general Narcis Neaga nu a avut niciun fel de discuție cu Nicolae Robu nici telefonic, nici sub o altă formă. Într-o postare pe Facebook, primarul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNAIR îl acuză pe Nicolae Robu de lipsă de interes față de centura de Sud a Timișoarei
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top