Fizioterapeuții – în lupta cu COVID-19. Scrisoarea Consiliului Național al Colegiului Fizioterapeuților din România

Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România transmite un mesaj membrilor săi, prin care le transmite sprijinul în această perioadă în care fizioterapeuții, personalul medical de specialitate și personalul auxiliar sanitar depun eforturi comune în lupta cu Covid-19.

Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România transmite o scrisoare membrilor săi, prin care le „pune pe tapet” și clarificările care sunt aduse în fața autorităților.

Conform PhD FT Lucian Galoși, președintele Consiliului Teritorial al Fiziooterapeuților din Timiș-Arad, care transmite că în unitățile spitalicești din România există fizioterapeuți cu un nivel ridicat de pregătire, abilitați să își exercite competențele specifice în sprijinirea luptei împotriva Covid-19.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii transmisă de Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România:

„Consiliul național al Colegiului Fizioterapeuților din România dorește să

transmită acest mesaj membrilor săi, atât pentru a-i sprijini în această perioadă tulbure în care fizioterapeuții, personalul medical de specialitate și personalul auxiliar sanitar depun eforturi comune în lupta cu Covid-19, cât și pentru clarificarea unor aspecte cuprinse în Ordinul comandantului acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74534 din 28 martie 2020 privind stabilirea modului de detașare/delegare a personalului medical și auxiliar pe perioada stării de urgență.

I. În ordinul precizat sunt menționați balneofiziokinetoterapeuții, ca personal sanitar cu studii superioare ce poate fi detașat/delegat la alte unități sanitare publice care înregistrează deficit major de personal.

Considerăm necesar să clarificăm faptul că profesia este cea de fizioterapeut, reglementată încă din anul 2016 prin Legea nr. 229/2016 privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum și pentru înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România. Această profesie reunește mai multe titluri profesionale de calificare: fiziokinetoterapeut, kinetoterapeut, profesor de cultură fizică medicală, iar ocupațiile reglementate conform COR ISCO 08 sunt următoarele: 226402 – fizioterapeut, 226401 – fiziokinetoterapeut, 226405 – kinetoterapeut și 226406 – profesor de cultură fizică medicală.

II. CFZRO recomandă menținerea fizioterapeuților pe funcțiile pe care le ocupă în prezent, unde își pot exercita competențele profesionale la cel mai înalt nivel, acționând în consens și în colaborare cu membrii echipei interdisciplinare din care fac deja parte, în scopul evaluării, planificării și implementării programelor de recuperare care îmbunătățesc sau restabilesc funcțiile motorii umane, măresc capacitatea de mișcare, calmează durerile și tratează ori previn problemele fizice asociate inclusiv cu boli/afecțiuni respiratorii. Reiterăm faptul că fizioterapia ocupă locul 3 la nivel mondial în ceea ce privește numărul profesioniștilor din domeniul sănătății, după medici și asistenți medicali.

În unitățile spitalicești din România există fizioterapeuți cu un nivel ridicat de pregătire, abilitați să își exercite competențele specifice, care în sprijinirea luptei împotriva Covid-19, ar putea obține rezultate mai eficiente și cu impact mai rapid prin desfășurarea activității de fizioterapie specifice și nu prin redistribuirea/ detașarea/ delegarea acestora la triaj, așa cum se întâmplă deja în multe spitale din țară la data prezentei.

Conform informațiilor primite de la membrii CFZRO, în numeroase spitale din țară fizioterapeuții sunt deja redistribuiți în funcție de necesitățile celorlalte secții din cadrul unităților spitalicești implicate în acordarea serviciilor medicale generate de epidemia cu SARS-COV-2, în special la triaj. Astfel, vă rugăm să luați în considerare faptul că, în contextul actual în care sistemul sanitar este evident suprasolicitat, pacienții au deja nevoie de servicii de fizioterapie specifică pacientului din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), printre care enumerăm: fizioterapie respiratorie, mobilizare segmentară și masaj, drenaj limfatic și posturări, inclusiv în poziții proclive, mobilizări active sau pasive (după caz), vibrații, tapotament dacă au secreții, aerosoli dacă medicul indică etc.

III. CFZRO face un apel către Comitetele județene pentru situații speciale de urgență să asigure aprovizionarea completă și în timp util a unităților sanitare publice cu echipamente de protecție și de dezinfecție.

Rugăm insistent managerii/directorii unităților sanitare publice care înregistrează deficit major de personal și vor redistribui/detașa/delega fizioterapeuți, să le asigure acestora și întregului personal medico-sanitar măsurile de protecție sanitară adecvată și corectă (mască cu protecție avansată, mănuși speciale și protecție pentru picioare, combinezoane, materiale de dezinfecție, etc.). Având în vedere că specialiștii din domeniul sănătății sunt deja afectați din punct de vedere psiho-emoțional și fizic, adresăm rugămintea de a nu se face apel la intimidări/amenințări/presiuni cu implicații posibil penale.

Este necesar și obligatoriu ca unitatea unde fizioterapeutul va fi detașat/delegat (având încheiat și în vigoare un contract individual de muncă) să ia toate măsurile necesare de protecție a personalului și să asigure condițiile de protecție sanitară în conformitate cu art. 6 din Legea nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă prin care se instituie obligația angajatorului de a asigura sănătatea și securitatea lucrătorilor la locul de muncă, respectiv să ia toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea salariaților, să-i prevină asupra riscurilor la care sunt expuși, să-i informeze și să îi instruiască asupra tuturor aspectelor ce țin de natura locului de muncă și să îi pună la dispoziție mijloacele adecvate pentru protejarea lui.

Deși pe durata stării de urgență unele drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la liberă circulație (art. 25 Constituție) sunt restricționate, limitarea sau suprimarea unor drepturi esențiale precum dreptul la viață sau la sănătate este interzisă prin lege. Astfel, dreptul la ocrotirea sănătății atât a pacienților, cât și a întregului personal medical/auxiliar este garantat prin art. 34 din Constituția României, care prevede dreptul la ocrotirea sănătății, art. 22 – dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, art. 35 – dreptul la un mediu sănătos, precum și prin art. 2 și în special art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care se referă la dreptul la ocrotirea sănătății, Statul având obligația pozitivă de a lua măsuri concrete și eficiente de protejare a integrității fizice a cetățenilor (articole de la care Convenția nu permite nicio derogare). Nerespectarea obligațiilor ce le revin unităților spitalicești și a drepturilor corelative ale fizioterapeuților și a celorlalți membri ai echipei interdisciplinare se reflectă în mod negativ asupra obiectivului asumat, respectiv câștigarea luptei împotriva epidemiei cu noul Coronavirus SARS-COV-2.

CFZRO a înaintat autorităților competente numeroase adrese prin care li s-a adus la cunoștință necesitatea adoptării unor măsuri de sprijin pentru fizioterapeuții care își desfășoară activitatea atât în sistemul public, cât și în cel privat, cele mai necesare în acest moment fiind măsurile de protecție sanitară. Menționăm faptul că până în prezent, nu am primit răspuns la niciuna dintre adresele transmise în această perioadă. Înțelegem situația fără precedent cu care se confruntă autoritățile, însă este imperios să conlucram pentru a proteja această categorie profesională care se consideră nedreptățită de autoritățile care reprezintă factori de decizie, fiind omiși de fiecare dată când s-au dispus măriri salariale în domeniul sanitar.

Dorim ca demersurile noastre să fie luate în considerare de către autorități și factorii de decizie, cu precădere în contextul situației epidemiologice actuale. Vă rugăm să luați în calcul faptul că absența unor măsuri reale de sanitară și de protecție socială poate avea un impact direct asupra stării de sănătate a populației atât în timpul pandemiei, cât și în perioada imediat următoare.

Prin urmare, avem rugămintea să reveniți cu clarificări asupra personalului sanitar cu studii superioare menționat în ordin, respectiv “balneofiziokinetoterapeuți”, și să aveți în vedere demersurile înaintate până în prezent de către CFZRO.

Nu în ultimul rând, CFZRO vă asigură asupra faptului că este și va rămâne un partener responsabil al autorităților române în lupta cu pandemia”, transmite Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Cristian Moş va candida la Primăria Timişoara! El a fost deturnat de la o candidatură la preşedinţia CJ Timiş chiar de colegii din USR

Fondator şi fost preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş va candida la Primăria Timişoara, urmând să se lupte cu (încă) colegul său de partid Dominic Fritz. Iniţial, în momentul „defectării” din partid, în urmă cu două zile, Moş ar fi dorit să candideze la preşedinţia CJ Timiş. Potrivit unor surse, faptul că a fost făcut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moş va candida la Primăria Timişoara! El a fost deturnat de la o candidatură la preşedinţia CJ Timiş chiar de colegii din USR
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul

CSM Petrolul Ploieşti a redus din diferenţă în seria decisivă pentru rămânerea în liga de elită la baschet masculin. A fost 83-79 în meciul trei din seria cea mai bună din cinci partide, într-un joc disputat pe teren prahovean. După trei partide Timişoara rămâne în faţă, 2-1 la general. Partida disputată luni seara a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

O importată companie din domeniul automotive a deschis a Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis a Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 29 aprilie devine efectiv funcțională obțiunea de a se rezolva online operațiunea de a obține o autorizație de construire, la Primăria Timișoara. Cei care vor depune primele trei astfel de cereri vor fi extrem de fericiți, primele trei solicitări depuse în format digital pentru obținerea autorizației de construire, vor fi operate cu prioritate, fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara devine funcțională rezolvarea online a cererilor pentru autorizația de construire. Primii trei solicitanți, tratați cu prioritate, fără taxe
Universitatea Politehnica Timișoara e pregătită de un nou eveniment în care practic îşi pregăteşze viitorul… Ziua Porţilor Deschise, rezervat viitorul studenţi. UPT a cultivat mereu o bună relație de colaborare cu elevii și cu școlile, organizând o serie de cursuri, concursuri și evenimente dedicate acestora, de la „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment aşteptat se apropie cu paşi repezi: Zilele Porților Deschise la UPT
Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis a Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto
Fondator şi fost preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş va candida la Primăria Timişoara, urmând să se lupte cu (încă) colegul său de partid Dominic Fritz. Iniţial, în momentul „defectării” din partid, în urmă cu două zile, Moş ar fi dorit să candideze la preşedinţia CJ Timiş. Potrivit unor surse, faptul că a fost făcut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moş va candida la Primăria Timişoara! El a fost deturnat de la o candidatură la preşedinţia CJ Timiş chiar de colegii din USR
Deși finalizat de o bună perioadă, bulevardul realizat de dezvoltatorul imobiliar care a realizat complexul ISHO, nu este nici acum deschis circulației rutiere. Primăria Timișoara și dezvoltatorul imobiliar tot ”discută” de ceva vreme, dar deschiderea efectivă se amână. Dacă ar fi deschisă circulației, această arteră a decongestiona mult din traficul din zonă, fiind și parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bulevardul ”ISHO” ar putea să fie deschis în perioada următoare. Podurile peste Bega mai așteaptă
Miercuri de dimineaţă, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, pun în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară, în județul Timiș și municipiul București, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc. Din cercetări a reieșit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grup infracţional organizat specializat pe droguri tari ca „heroina”, destructurat de oamenii legii din Timiş
Aprilie este o lună aglomerată pentru grădinarii harnici, în care se pot realiza multe lucrări de întreținere și de plantare în grădină. Specialiştii de la SC Horticultura oferă câteva sfaturi pentru îngrijirea grădinii în această lună. Principalele lucrări în grădină din această lună sunt: Se aplică tratamente fitosanitare. Se plantează arbori și arbuști. Se continuă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sfaturi de la specialiştii Horticultura pentru îngrijirea grădinii în luna aprilie
Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
Top