Fizioterapeuții – în lupta cu COVID-19. Scrisoarea Consiliului Național al Colegiului Fizioterapeuților din România

Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România transmite un mesaj membrilor săi, prin care le transmite sprijinul în această perioadă în care fizioterapeuții, personalul medical de specialitate și personalul auxiliar sanitar depun eforturi comune în lupta cu Covid-19.

Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România transmite o scrisoare membrilor săi, prin care le „pune pe tapet” și clarificările care sunt aduse în fața autorităților.

Conform PhD FT Lucian Galoși, președintele Consiliului Teritorial al Fiziooterapeuților din Timiș-Arad, care transmite că în unitățile spitalicești din România există fizioterapeuți cu un nivel ridicat de pregătire, abilitați să își exercite competențele specifice în sprijinirea luptei împotriva Covid-19.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii transmisă de Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România:

„Consiliul național al Colegiului Fizioterapeuților din România dorește să

transmită acest mesaj membrilor săi, atât pentru a-i sprijini în această perioadă tulbure în care fizioterapeuții, personalul medical de specialitate și personalul auxiliar sanitar depun eforturi comune în lupta cu Covid-19, cât și pentru clarificarea unor aspecte cuprinse în Ordinul comandantului acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74534 din 28 martie 2020 privind stabilirea modului de detașare/delegare a personalului medical și auxiliar pe perioada stării de urgență.

I. În ordinul precizat sunt menționați balneofiziokinetoterapeuții, ca personal sanitar cu studii superioare ce poate fi detașat/delegat la alte unități sanitare publice care înregistrează deficit major de personal.

Considerăm necesar să clarificăm faptul că profesia este cea de fizioterapeut, reglementată încă din anul 2016 prin Legea nr. 229/2016 privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum și pentru înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România. Această profesie reunește mai multe titluri profesionale de calificare: fiziokinetoterapeut, kinetoterapeut, profesor de cultură fizică medicală, iar ocupațiile reglementate conform COR ISCO 08 sunt următoarele: 226402 – fizioterapeut, 226401 – fiziokinetoterapeut, 226405 – kinetoterapeut și 226406 – profesor de cultură fizică medicală.

II. CFZRO recomandă menținerea fizioterapeuților pe funcțiile pe care le ocupă în prezent, unde își pot exercita competențele profesionale la cel mai înalt nivel, acționând în consens și în colaborare cu membrii echipei interdisciplinare din care fac deja parte, în scopul evaluării, planificării și implementării programelor de recuperare care îmbunătățesc sau restabilesc funcțiile motorii umane, măresc capacitatea de mișcare, calmează durerile și tratează ori previn problemele fizice asociate inclusiv cu boli/afecțiuni respiratorii. Reiterăm faptul că fizioterapia ocupă locul 3 la nivel mondial în ceea ce privește numărul profesioniștilor din domeniul sănătății, după medici și asistenți medicali.

În unitățile spitalicești din România există fizioterapeuți cu un nivel ridicat de pregătire, abilitați să își exercite competențele specifice, care în sprijinirea luptei împotriva Covid-19, ar putea obține rezultate mai eficiente și cu impact mai rapid prin desfășurarea activității de fizioterapie specifice și nu prin redistribuirea/ detașarea/ delegarea acestora la triaj, așa cum se întâmplă deja în multe spitale din țară la data prezentei.

Conform informațiilor primite de la membrii CFZRO, în numeroase spitale din țară fizioterapeuții sunt deja redistribuiți în funcție de necesitățile celorlalte secții din cadrul unităților spitalicești implicate în acordarea serviciilor medicale generate de epidemia cu SARS-COV-2, în special la triaj. Astfel, vă rugăm să luați în considerare faptul că, în contextul actual în care sistemul sanitar este evident suprasolicitat, pacienții au deja nevoie de servicii de fizioterapie specifică pacientului din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), printre care enumerăm: fizioterapie respiratorie, mobilizare segmentară și masaj, drenaj limfatic și posturări, inclusiv în poziții proclive, mobilizări active sau pasive (după caz), vibrații, tapotament dacă au secreții, aerosoli dacă medicul indică etc.

III. CFZRO face un apel către Comitetele județene pentru situații speciale de urgență să asigure aprovizionarea completă și în timp util a unităților sanitare publice cu echipamente de protecție și de dezinfecție.

Rugăm insistent managerii/directorii unităților sanitare publice care înregistrează deficit major de personal și vor redistribui/detașa/delega fizioterapeuți, să le asigure acestora și întregului personal medico-sanitar măsurile de protecție sanitară adecvată și corectă (mască cu protecție avansată, mănuși speciale și protecție pentru picioare, combinezoane, materiale de dezinfecție, etc.). Având în vedere că specialiștii din domeniul sănătății sunt deja afectați din punct de vedere psiho-emoțional și fizic, adresăm rugămintea de a nu se face apel la intimidări/amenințări/presiuni cu implicații posibil penale.

Este necesar și obligatoriu ca unitatea unde fizioterapeutul va fi detașat/delegat (având încheiat și în vigoare un contract individual de muncă) să ia toate măsurile necesare de protecție a personalului și să asigure condițiile de protecție sanitară în conformitate cu art. 6 din Legea nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă prin care se instituie obligația angajatorului de a asigura sănătatea și securitatea lucrătorilor la locul de muncă, respectiv să ia toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea salariaților, să-i prevină asupra riscurilor la care sunt expuși, să-i informeze și să îi instruiască asupra tuturor aspectelor ce țin de natura locului de muncă și să îi pună la dispoziție mijloacele adecvate pentru protejarea lui.

Deși pe durata stării de urgență unele drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la liberă circulație (art. 25 Constituție) sunt restricționate, limitarea sau suprimarea unor drepturi esențiale precum dreptul la viață sau la sănătate este interzisă prin lege. Astfel, dreptul la ocrotirea sănătății atât a pacienților, cât și a întregului personal medical/auxiliar este garantat prin art. 34 din Constituția României, care prevede dreptul la ocrotirea sănătății, art. 22 – dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, art. 35 – dreptul la un mediu sănătos, precum și prin art. 2 și în special art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care se referă la dreptul la ocrotirea sănătății, Statul având obligația pozitivă de a lua măsuri concrete și eficiente de protejare a integrității fizice a cetățenilor (articole de la care Convenția nu permite nicio derogare). Nerespectarea obligațiilor ce le revin unităților spitalicești și a drepturilor corelative ale fizioterapeuților și a celorlalți membri ai echipei interdisciplinare se reflectă în mod negativ asupra obiectivului asumat, respectiv câștigarea luptei împotriva epidemiei cu noul Coronavirus SARS-COV-2.

CFZRO a înaintat autorităților competente numeroase adrese prin care li s-a adus la cunoștință necesitatea adoptării unor măsuri de sprijin pentru fizioterapeuții care își desfășoară activitatea atât în sistemul public, cât și în cel privat, cele mai necesare în acest moment fiind măsurile de protecție sanitară. Menționăm faptul că până în prezent, nu am primit răspuns la niciuna dintre adresele transmise în această perioadă. Înțelegem situația fără precedent cu care se confruntă autoritățile, însă este imperios să conlucram pentru a proteja această categorie profesională care se consideră nedreptățită de autoritățile care reprezintă factori de decizie, fiind omiși de fiecare dată când s-au dispus măriri salariale în domeniul sanitar.

Dorim ca demersurile noastre să fie luate în considerare de către autorități și factorii de decizie, cu precădere în contextul situației epidemiologice actuale. Vă rugăm să luați în calcul faptul că absența unor măsuri reale de sanitară și de protecție socială poate avea un impact direct asupra stării de sănătate a populației atât în timpul pandemiei, cât și în perioada imediat următoare.

Prin urmare, avem rugămintea să reveniți cu clarificări asupra personalului sanitar cu studii superioare menționat în ordin, respectiv “balneofiziokinetoterapeuți”, și să aveți în vedere demersurile înaintate până în prezent de către CFZRO.

Nu în ultimul rând, CFZRO vă asigură asupra faptului că este și va rămâne un partener responsabil al autorităților române în lupta cu pandemia”, transmite Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 19669 cazuri

4573
active
1296
decese
13800
vindecate

Situația globală

Total: 6523208 cazuri

3033902
active
385016
decese
3104290
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Cu Dragoste despre baschet în timp de pandemie

Mirel Dragoste este unul dintre jucătorii care vor evolua în alb-violet şi în stagiunea baschetbalistică 2020-2021. În perioada în care a fost declarată starea de urgenţă, şeptarul echipei bănățene s-a antrenat singur, în apartament şi în aer liber, la Cluj-Napoca. Internaţionalul român abia aşteaptă reluarea antrenamentelor şi a competiţiilor, precum şi revederea cu publicul timişorean....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu Dragoste despre baschet în timp de pandemie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

A fost descoperit bărbatul care a dat foc maşinii avocatului Carin Antonescu. Nu a fost răzbunare

Poliţiştii timişoreni au depistat persoana care, săptămâna trecută, a incendiat maşina cunoscutului avocat timişorean Carin Antonescu. Este vorba de un bărbat instabil psihic, care a mai intrat în atenţia publicului în urmă cu 14 ani. Folosind şi atunci sticle cu combustibil, a vrut să-şi dea foc în Piaţa Operei. A fost mână criminală, dar nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost descoperit bărbatul care a dat foc maşinii avocatului Carin Antonescu. Nu a fost răzbunare
banner-iulius-town_728x90

Economic vezi arhiva Economic

hotel turism

Pandemia de coronavirus a produs dezastru în sectorul hotelier. Cifre oficiale

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică, în luna aprilie 2020, comparativ cu a aceeaşi lună a anului trecut, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 98,1%, iar înnoptările cu 97,4%. Comparativ cu luna aprilie 2019, în luna aprilie 2020, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pandemia de coronavirus a produs dezastru în sectorul hotelier. Cifre oficiale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Poliţiştii timişoreni au depistat persoana care, săptămâna trecută, a incendiat maşina cunoscutului avocat timişorean Carin Antonescu. Este vorba de un bărbat instabil psihic, care a mai intrat în atenţia publicului în urmă cu 14 ani. Folosind şi atunci sticle cu combustibil, a vrut să-şi dea foc în Piaţa Operei. A fost mână criminală, dar nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost descoperit bărbatul care a dat foc maşinii avocatului Carin Antonescu. Nu a fost răzbunare
Pandemia de Covid-19 este pe o pantă descendentă în Timiș, ținând cont de faptul că în ultimele aproape două săptămâni s-au îmbolnăvit de SARS-Cov2 doar 13 persoane. Peste 400 de pacienți din Timiș s-au vindecat de această boală. În spitalele din Timiș mai sunt internate astăzi 16 persoane depistate pozitiv cu Covid-19 (15 persoane în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În două săptămâni s-au îmbolnăvit în Timiș de Covid-19 doar 13 pacienți. 16 persoane mai sunt internate în spitale
Triumf final în visul edilului-şef al Timişoarei, el a reuşit să demoleze toate garajele dintr-un cartier timişorean, făcând din Soarelui o zonă fără niciun fel de noroi, iar aerul lipsit de praf. Acum, dacă un asemenea garaj a scăpat dezvoltării în forţă, cetăţenii sunt rugaţi să „toarne” existenţa acestuia! Desigur, ne referim la acele garaje...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Timişoarei a anunţat un nou fel de premieră românească: primul cartier fără garaje din România
Municipalitatea timişoreană a decis şi ultimele detalii legate de concertul premieră, cu spectatori cu măşti, în care va cânta Cargo. Pentru acest eveniment se închide total circulaţia în piaţă, tramvaiele nu vorm mai opri în staţiile din zonă, iar obţinerea biletelor se va face gratuit pe internet. Concertul unic, în adevăratul sens al cuvântului, va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biletele la concertul Cargo, obţinute gratuit, pe internet
Reprezentanții Prefecturii Timiș transmit că a fost reluată furnizarea gazelor în localitățile Denta și Moravița, urmând ca astăzi după-amiază să fie reluată aprovizionarea cu gaze și la Voiteg. Nu este însă o soluție pe termen lung. La Voiteg, Denta și Moravița, din seara zilei de 1 iunie a fost întreruptă furnizarea gazelor către consumatorii casnici....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timiș: s-a găsit o soluție pentru realimentarea cu gaz a locuitorilor din Voiteg. Nu este însă o „rezolvare” pe termen lung
Mirel Dragoste este unul dintre jucătorii care vor evolua în alb-violet şi în stagiunea baschetbalistică 2020-2021. În perioada în care a fost declarată starea de urgenţă, şeptarul echipei bănățene s-a antrenat singur, în apartament şi în aer liber, la Cluj-Napoca. Internaţionalul român abia aşteaptă reluarea antrenamentelor şi a competiţiilor, precum şi revederea cu publicul timişorean....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu Dragoste despre baschet în timp de pandemie
Un grup de parlamentari PSD şi Pro România încearcă să revitalizeze, cu zece milioane de lei de la buget, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, un fel de instituţie de casă a PSD, preşedinte onorific fiind Ion Iliescu. Printre membrii respectivei “academii” se numără şi Nicolae Robu, retribuit pentru această calitate cu aproape zece mii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD vrea să reînvie, cu bani de la buget, “fake academia”, unde este şi Nicolae Robu “academician”/Update. PNL a votat alături de PSD finanţarea
Top