Un proiect derulat împreună de specialiştii Universităţii Politehnica Timişoara şi cei ai societăţii de apă şi canal Aquatim va permite reducerea costurilor cu energia electrică necesară pompării apei în reţelele de alimentare din oraş.
Costurile de pompare a apei în rețeaua municipiului Timișoara, ce însumează peste 700 de km, au fost reduse substanțial, grație unui proiect de cercetare coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu societatea Aquatim. Contractul de cercetare cu titlul „Modul software pentru evaluarea energetică a funcționării generatoarelor hidraulice din sistemele de apă potabilă” a avut ca scop dezvoltarea de algoritmi de evaluare a punctului de funcționare optim al pompelor de la Stația de Pompare 1 Bega pentru consumul pe timp de noapte și pentru consumul pe timp de zi al timișorenilor, precum și dezvoltarea de instrumente software de monitorizare.
Proiectul a vizat modificarea regimului de pompare a apei potabile în Timișoara cu o reducere substanțială de costuri. Astfel, începând cu dimineața zilei de 27 mai 2020, grupul de pompe AMF500, care operează în paralel la Stația de Pompare 1 Bega, a fost reconfigurat astfel încât acestea să funcționeze atât pe timp de noapte, având consumul mai redus, precum și pe timp de zi, în jurul punctului de randament hidraulic maxim. Consumul de energie electrică a fost redus de la 0.073 mc / KWh la 0.044 mc / KWh realizându-se în acest fel o economie de 40% din cheltuielile cu electricitatea, la care se adaugă economiile de mentenanță și întreținere ale pompelor.
Comentarii prin facebook