După ce în cursul zilei de miercuri Spitalul Municipal Timișoara a rămas fără autorizație sanitară, șeful CJ Timiș a anunțat că în urma discuțiilor purtate la București s-a reușit obținerea unei autorizații provizorii sanitare pentru unitatea medicală, ca aceasta să poată funcționa. El a transmis Primăriei Timișoara, care are în subordine și Municipalul, să vină la discuții pentru a se putea dezvolta infrastructura medicală locală, una în care spitalul primăriei nu a reușit prea mult.
Ușor ironic, Alfred Simonis a spus că primarul Fritz e puțin ocupat cu rezolvarea problemelor politice de partid, anume retragerea candidaturii Elenei Lasconi din campania electorală.
„Știți că domnul primar Dominic Fritz e un pic ocupat în orele astea. Am rămas în contact de dimineață cu ministrul Sănătății, cu DSP Timiș, am discutat cu cei implicați, cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru moment, s-a rezolvat această situație, va primi spitalul o autorizație sanitară de funcționare provizorie, astfel încât să nu se întâmple nimic, să nu fi afectat niciun fel de de act medical și pacienții, mai ales, urmând ca Primăria Timișoara să identifice soluțiile. Suntem la dispoziția lor dacă au nevoie de ajutor. Suntem aici, putem sprijini, așa cum am făcut în această dimineață. Repet, am discutat și cu ministru, și cu șeful DSP, și cu șeful Casei de sănătate pentru a ne asigura că, indiferent de actul managerial, de performanțele acestuia nu suferă timișenii, timișorii care au nevoie de servicii medicale de calitate” a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
El a spus că nu caută vinovați, dar că problemele de la Spitalul Municipal sunt de fond, comparând unitatea medicală cu Spitalul Județean, care e în subordinea CJT.
”Fără să vreau să caut vinovați, fără să încerc să atac pe nimeni, pentru că nu e o problemă care ține de un om în mod deosebit, de actualul primar sau de altcineva. Problema e una de fond. Dacă facem o comparație în ceea ce privește dezvoltarea Spitalul Județean în ultimii 10 ani, raportat a se întâmpla la Spitalul Municipal, diferențele sunt colosale, deci e o problemă de fond. Poate că o analiză împreună cu primăria, cu ministerul, despre cum ar trebui să fie finanțat acest spital ar putea să aibă loc, pentru că, repet, diferențe sunt mari. La Spitalul Județean se construiesc noi corpuri, se abilitează secție după secție, se face centru de mare arși și s-a făcut maternitatea, deci ceea ce a ținut de noi am făcut ca acest spital să fie unul dintre cele mai performante din țară, dacă nu cel mai performant. Nu putem spune același lucru de spitalul municipal și de aceea, în loc să căutăm vinovați, poate ne punem la aceeași masă cu toții și găsim o strategie de dezvoltare armonioasă, unitară a întregului sistem medical din județul Timiș. Pentru că am această ambiție ca în următorii ani de zile cu investițiile pe care le aducem, oncologic, cu maternitate, am vorbit despre centrul de arși, dar nu doar în centru de arși, este vorba de unitatea de Primiri Urgențe, secția ATI, bloc operator. Practic, tot ceea ce este invaziv și foarte foarte grav se mută de la Spitalul Județean în Spitalul de Mare Arși, pentru că așa a fost el denumit, dar are un singur nivel pentru mari arși”; a mai subliniat Simonis.
Comentarii prin facebook