UVT și ADR Vest au semnat acordul de colaborare în vederea dezvoltării infrastructurii universitare, în valoare de 25 de milioane de lei

Universitatea de Vest din Timișoara a demarat proiectul „Dotarea infrastructurii Universității de Vest din Timișoara în acord cu nevoile pieței forței de muncă“, prin care se va realiza creșterea calității academice și a capacității de inovare a instituției, prin dezvoltarea infrastructurii educaționale a celor unsprezece facultăți. Reprezentanții ADR Vest și UVT au semnat contractul de finanțare al acestui proiect, inclus în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027

Proiectul are o durată de implementare de 24 luni, începând din 25 martie 2025, și este finanțat prin Agenția pentru Dezvoltare Regionala Regiunea Vest ca Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 25.248.180,25 lei, cu o valoare totală eligibilă a proiectului (inclusiv TVA eligibil) de 23.297.110,30 lei, o valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+/FC/FTJ) de 17.272.477,58 lei, o valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 5.558.690,55 lei, o valoare eligibilă a cofinanțării care îi revine beneficiarului de 465.942,17 lei și cu o valoare totală neeligibilă a proiectului (inclusiv TVA neeligibil) de  1.951.069,95 lei.

Obiectivul general al proiectului vizează creșterea calității academice și a capacității de inovare a Universității de Vest din Timișoara prin dezvoltarea infrastructurii educaționale a celor unsprezece facultăți, în acord cu progresul tehnologic și dinamica socio-economică, iar activitățile și rezultatele principale aferente proiectului vor consta în achiziții de echipamente și dotarea spațiilor de învățământ, precum și dezvoltarea programelor de formare existente și a unor programe noi.

Astfel, va fi finanțată dotarea și echiparea a două amfiteatre, a șapte laboratoare și a unui container remote pentru garantarea unui nivel ridicat de performanță academică și de cercetare. De asemenea, va avea loc optimizarea infrastructurii educaționale prin furnizarea de platforme avansate de învățare pentru dezvoltarea abilităților practice și teoretice în diverse domenii, asigurând accesul echitabil la resurse digitale avansate.

Prin intermediul proiectului vor fi dotate spațiile de învățare cu echipamente de ultimă generație (state of the art) pentru a sprijini atractivitatea universității și pentru a asigura un nivel ridicat de congruență între specializările/programele de studii și nevoile pieței muncii regionale. Spațiile de învățare din cadrul facultăților beneficiare ale proiectului vor fi dotate cu tehnologie Wireless.

Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT va fi dotată cu aer condiționat. În cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării va fi realizat un laborator de jurnalism necesar pentru formarea viitorilor jurnaliști și pentru îmbunătățirea calității educației în domeniul jurnalismului.

În cadrul Facultății de Arte și Design va fi dotat prin intermediul proiectului un laborator de prototipare și gaming. Laboratorul va fi dotat cu echipamente de ultimă generație și va contribui la dezvoltarea creativității și inovației în rândul studenților (prototipare rapidă, explorarea tehnologiilor noi, interdisciplinaritate, colaborare între domeniile arte, design și programare; integrarea jocurilor în arte aptitudini în utilizarea tehnologiilor digitale și programare și design de jocuri etc.).

În cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie (FSP), se vor dota trei laboratoare: 1 laborator de cercetare de ultimă generație, denumit LabNeuroCog, cu echipamente avansate pentru cercetarea neurocognitivă, facilitând astfel studii și experimente de înaltă calitate., 1 laborator de Psihologie Experimentală cu echipamente avansate necesare pentru desfășurarea studiilor de psihologie experimentală și 1 laborator de sociologie cu echipamente și tehnologii avansate pentru facilitarea studiilor sociologice și a cercetării sociale.

În cadrul Facultății de Fizică se va dota un laborator de fizică cuantică destinat noilor cursuri: Mecanică cuantică avansată și aplicații, anul 3, secțiile Fizică/Fizică informatică; Theory of quantum information, master Advanced Research Methods in Physics. În cadrul dotărilor vor fi integrate modulele: sursă de inseparabilitate ajustabilă, filtru de polarizare motorizat și cuplare cu fibră optică; studiul NV-urilor în diamant cu configurare confocală, ce include o sursa de microunde pulsate, sursa laser și bobine; Interferometru Michelson împreuna cu un sistem de deplasare motorizat și oglinzi piezoelectrice și interferometrul Hong-Ou-Mandel pentru demonstrarea interferenței a 2 fotoni.

În cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, facultate din categoria 3, se va dota un Laborator de imunologie destinat mai multor discipline din planurile de învățământ ale specializărilor de la ciclul de licență Biologie (anul II), Biochimie (anul II), Chimie medicală (anul III) și a programelor de masterat Biologia dezvoltării și influența factorilor exogeni asupra organismelor (anul I) și Masterat didactic în Biologie (anul I).

În cadrul Universității de Vest din Timișoara, vor fi dotate 2 amfiteatre, cu dotări IT, mobilier, corpuri iluminat etc., A32 (alocat Facultății de Educație Fizică și Sport) și A33 (alocat Facultății de Sociologie și Psihologie). Amfiteatrele dotate vor dispune de locuri accesibile pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, va fi achiziționat un Container Remote computing și echipamentele Remote computing aferente pentru utilizarea de către Facultatea de Matematică și Informatică. Containerul facilitează dezvoltarea și implementarea rapidă a aplicațiilor, în timp ce echipamentele remote computing asigură resursele și infrastructura necesară pentru a sprijini aceste aplicații.

Totodată, vor fi realizate Activități de creștere a calității și accesului la educație, inclusiv pentru dezvoltarea de noi specializări, de tipul Fondului Social European Plus (FSE+).

Grupul țintă care va beneficia de dotările prevăzute este format din cei aproape cinsprezece mii de studenți, din cadrul celor unsprezece facultăți UVT. Grupul țintă este format, de asemenea, și din Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de proprietar al infrastructurilor, cu facultățile subiect al investițiilor.

„Acest nou proiect de investiții, cofinanțat cu fonduri europene asigurate prin ADR Vest, va contribui la dezvoltarea unui ecosistem educațional modernizat, util studenților și cercetătorilor de la UVT, dar și comunității timișorene, în general. Vom asigura, astfel, un context educațional aliniat cu cele mai avansate tendințe ale progresului tehnologic și ale dinamicii socio-economice, un mediu care va susține semnificativ integrarea studenților și absolvenților UVT la cerințele pieței muncii.”, a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Nicușor Dan

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul

Baschetbaliștii de la SCM Timișoara au încheiat sezonul regular cu o înfrângere pe terenul deținătoarei Cupei României și a trofeului întrecerii continentale European North Basketball League, CSO Voluntari. A fost 66-90 într-un meci mai puțin reușit de bănățeni, care veneau după o victortie la Cluj și un eșec în ultimul minut cu Oradea. Alb-violeții au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare

Pista de biciclete, în lungime totală de 4,2 kilometri, construită la Moşniţa Nouă, prin fondurei PNRR, este aproape de-a fi dată în folosinţă. Mai trebuie executate doar lucrările de semnalizare rutieră. Proiectul este important pentru încurajarea mobilității sustenabile și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. În cadrul proiectului, au fost amenajate piste de biciclete pe tronsonul Str....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

cursuri CCIAT

CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivelm 3 Operator Introducere,Validare Și Prelucrare Date, în cadrul proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest. Perioada de desfășurare este mai – august 2025, începând cu data de 19.05.2025. Durata este de 360 ore, cu evaluare inițială Tematici abordate: Aplicarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 27 aprilie, „Turul Obiectivelor” a adus Banatul la viață pe două roți, într-o aventură dedicată cicloturismului, gastronomiei locale și promovării producătorilor autentici. Organizat de GAL Colinele Recaș, în parteneriat cu GAL Timișul de Centru, GAL Țara Gugulanilor, GAL Timișoara și GAL Freidorf, evenimentul a adunat aproximativ 100 de participanți, de la cicliști experimentați la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turul Obiectivelor, aventura pe două roți în Banat, a adunat peste 100 de participanţi/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivelm 3 Operator Introducere,Validare Și Prelucrare Date, în cadrul proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest. Perioada de desfășurare este mai – august 2025, începând cu data de 19.05.2025. Durata este de 360 ore, cu evaluare inițială Tematici abordate: Aplicarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională
La trei zile după ce Primăria Timișoara a fost acuzată de liberalul Marilen Pirtea că favorizează anumite școli de elită la care învață copiii membrilor USR, în defavoarea altor școli (cazul Colegiul Tehnologic de Vest vs Colegiul Ana Aslan – n.a.), viceprimarul Ruben Lațcău îi răspunde. Nu e normal ca un membru al Comisiei de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe tema școlilor din Timișoara continuă. Poziția lui Ruben Lațcău – Declarațiile lui Pirtea sunt mârlănie dâmbovițeană
Pista de biciclete, în lungime totală de 4,2 kilometri, construită la Moşniţa Nouă, prin fondurei PNRR, este aproape de-a fi dată în folosinţă. Mai trebuie executate doar lucrările de semnalizare rutieră. Proiectul este important pentru încurajarea mobilității sustenabile și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. În cadrul proiectului, au fost amenajate piste de biciclete pe tronsonul Str....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare
Baschetbaliștii de la SCM Timișoara au încheiat sezonul regular cu o înfrângere pe terenul deținătoarei Cupei României și a trofeului întrecerii continentale European North Basketball League, CSO Voluntari. A fost 66-90 într-un meci mai puțin reușit de bănățeni, care veneau după o victortie la Cluj și un eșec în ultimul minut cu Oradea. Alb-violeții au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul
Antepenultima etapă a Ligii Naționale a programat o deplasare dificilă pentru SCM Politehnica Timișoara. Handbaliștii viola au remizat după un meci cu răsturnări de scor și după ce echipa gazdă a egalat cu 16 secunde înaintea finalului. Alb-violeții au condus în cinci rânduri în start de meci. Mare parte a primei reprize a fost echilibrată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un punct care poate va conta decisiv
Banatul, tărâm al multiculturalității și al creativității autentice, continuă să inspire generații de artiști, meșteșugari și vizionari. În mijlocul acestui peisaj cultural divers, în orașul Timișoara – un veritabil hub cultural al regiunii – se conturează un proiect unic în peisajul designului românesc: LUN. Mai mult decât un studio de obiecte, LUN este o stare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul LUN – Design născut în Banat, crescut din suflet și natură/Foto
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.