Timșul va avea la Lovrin cel mai important centru de recuperare medicală din țară, o investiție de zece milioane de euro/FOTO

Comuna Lovrin va fi locul unde se va ridica una dintre cele mai importante și mari baze de recuperare medicală din România. Prin intermediul proiectului „Servicii de sănătate reziliente, integrate și accesibile transfrontaliere”, acolo vor fi investiți 10 milioane de euro. Finanțarea e asigurată, în cea mai mare parte prin Programul INTERREG VI-A România – Ungaria 2021 – 2027.

Cofinanțarea va veni de la Consiliul Județean Timiș.

Am prezentat astăzi o nouă investiție în domeniul sanitar în județul Timiș, centrul de recuperare, traumatologie, ortopedică, traumatologie de la Lovrin. Este un proiect de aproximativ 10 milioane de euro, poate chiar peste. Mare parte din bani vin din fondurile transfrontaliere pe programul Operational România-Ungaria și o parte de ei, o treime din ei, probabil din fondurilor Consiliu Județean Timiș”, a declarat, luni, Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul este deja în desfășurare, în câteva săptămâni vom avea și un câștigător, o firmă sau grup de firme care se va ocupa de ridicarea noului centru.

În câteva săptămâni vom deschide și ofertele și vom desemna câștigătorul pentru această nouă investiție atât de importantă în județul Timiș”, a mai spus Simonis.

Proiectul medical, unul extrem de important, era aproape de a deveni istorie încă înainte de a se realiza. Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara a menționat că președintele CJT a insistat ca priectul să rămână unul prioritar.

Șansele se diminuaseră îngrijorător de mult, dar iată domnul președinte a luat decizia să-l sprijine și astăzi avem acest moment deosebit în care lansăm un proiect de utilitate extraordinară. Pentru că e unul din domeniile cele mai deficitare ale medicinii românești, recuperarea medicală, tratăm, operăm, dar după aceea, dacă nu beneficiază de recuperare, pacienții de diverse patologii sunt condamnați ca rezultatul final să fie compromis. Mulți să rămână cu un handicap, și asta e un handicap nu doar personal, ci și familial, și social, și costurile cresc foarte mult. Statistici iinternaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și alte instituții arată că aproximativ o treime din pacienți, din oameni dintr-o comunitate au nevoie, la un moment dat, de un serviciu de recuperare. Deci vă dați seama ce număr uriaș, numai dacă raportăm la județul Timiș, dar, după cum bine știm, hub-ul medical de la Timișoara primește mulți, foarte mulți pacienți, mai mulți din afara județului Timiș decât din Timiș. Deci e o nevoie foarte mare”, a declarat Săndesc.

”Clienți” pentru centrul de recuperare de la Lovrin vor fi destui.

Noi, ca spital, am susținut de la început necesitatea asta, pentru că avem un profil foarte complex, foarte multe patologii, la care e nevoie de recuperare și nu ai unde să trimiți pacientul. Vorbesc de ATI-ul nostru, unde pacienții scapă din situații grave, dar nu ai unde sa-i trimiți și asta e foarte grav pentru ei, e foarte grav pentru situația spitalului, că nu ai loc să primești noi cazuri urgente, dar avem ortopedie, traumatologie, neurochirurgie, neurologie, arși, dar și pacienți cardiologici și de alte profile necesită aceste servicii”, a mai suliniat Săndesc.

Este un centru de mari dimensiuni, sunt 42 de paturi, plus serviciul ambulatoriu.

Acum are prevăzut (n.r. spitalul) 42 de paturi de tratament, foarte mult, când te gândești față de nimic, plus servici ambulatorii, cei mai mulți vor fi ambulatorii. Apele termale sunt confirmate, utile, va fi o piscină pentru tratament și relaxare modernă cu acoperiș de sticlă retractabil, de 12 luni pe an, continuu deschisă, și vom avea marea șansă să colaborăm cu partenerii noștri din Ungaria.

La noua unitate medicală kinetoterapeuții vor avea un rol principal, dar nu vor lipsi, desigur, și medicii.

Puține centre au dotare cu echipamente robotice de recuperare. Și există pe piața muncii, chiar discutam cu colegii mei, kinetoterapeuții, cu coordonatorul kinetoterapeuților pe spitalul nostru, va trebui să începem doar interviul și să îi selectăm. Eu sunt convins că vor dori să lucreze. Numărul va fi, sigur, undeva până la 20 de kinetoterapeuti va fi nevoie. Și medici mult mai puțin, dar există și aici interes. Îmi spunea o colegă care e medic de recuperare că sunt medici care doresc să meargă oriunde. Și la Jimbolia s-au dus, chit că nu există o bază așa modernă. Cum să nu vrea? Noi mizăm chiar pe competiție pentru a putea selecta oameni foarte buni, pentru că asta este un lucru important, să ai condiții bune. Acum, salariile nu mai sunt un motiv super serios, grav, că nu vrei să lucrezi, dar condițiile de lucru sunt extrem de importante și acest centru chiar va asigura cele mai bune condiții”, transmite directorul Județeanului.

Despre numărul beneficiarilor nu se poate stabili încă o cifră certă, dar sunt 42 de paturi, cu o durată medie de recuperare de 12 zile, plus în ambulatoriu. Doar Spitalul Județean în sine asigură destui pacienți pentru recuperare.

Toți pacienții operați la genunchi, la coapsă, cu fracturi operate, pacienți de la neurologie, de la neurochirurgie, de la arș, toți vor putea beneficia. Facem centrul de mare arși. Dar minunat se cuplează toate și după ce au trecut de faza acută, vor putea beneficia de tratament de recuperare. Din păcate, noi aici, în Spitalul Județean, acum nu avem o secție mare, avem două compartimente de recuperare mici, în cadrul celor două clinici de ortopedie, care fac tot ce pot. chiar crescut numărul pentru că nu mai fac față, pentru că uneori recuperarea durează luni de zile”, a mai subliniat Săndesc.

Ca și termen de finalizare a lucrărilor a fost înaint finalul lui 2027.

Deja suntem în faza de evaluare a proiectului, s-a finalizat depunerea. Evaluăm fiecare proiect în parte, clarificări. Sunt săptămâni, două, trei, patru, cinci, până desemnăm câștigătorul. Licitația e în curs, s-a finalizat depunerea ofertelor, selectăm cea mai bună ofertă dintre ele, analiza durează câteva săptămâni, după care se va desemna câștigător”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

dan a spus: (aprilie 7th, 2025 at 16:04 )

bravo Simonis. sa vada si nica & co cum s eace administratie adevrata, cu investitii majore de la buget.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Nicușor Dan

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul

Baschetbaliștii de la SCM Timișoara au încheiat sezonul regular cu o înfrângere pe terenul deținătoarei Cupei României și a trofeului întrecerii continentale European North Basketball League, CSO Voluntari. A fost 66-90 într-un meci mai puțin reușit de bănățeni, care veneau după o victortie la Cluj și un eșec în ultimul minut cu Oradea. Alb-violeții au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare

Pista de biciclete, în lungime totală de 4,2 kilometri, construită la Moşniţa Nouă, prin fondurei PNRR, este aproape de-a fi dată în folosinţă. Mai trebuie executate doar lucrările de semnalizare rutieră. Proiectul este important pentru încurajarea mobilității sustenabile și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. În cadrul proiectului, au fost amenajate piste de biciclete pe tronsonul Str....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

cursuri CCIAT

CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivelm 3 Operator Introducere,Validare Și Prelucrare Date, în cadrul proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest. Perioada de desfășurare este mai – august 2025, începând cu data de 19.05.2025. Durata este de 360 ore, cu evaluare inițială Tematici abordate: Aplicarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 27 aprilie, „Turul Obiectivelor” a adus Banatul la viață pe două roți, într-o aventură dedicată cicloturismului, gastronomiei locale și promovării producătorilor autentici. Organizat de GAL Colinele Recaș, în parteneriat cu GAL Timișul de Centru, GAL Țara Gugulanilor, GAL Timișoara și GAL Freidorf, evenimentul a adunat aproximativ 100 de participanți, de la cicliști experimentați la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turul Obiectivelor, aventura pe două roți în Banat, a adunat peste 100 de participanţi/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivelm 3 Operator Introducere,Validare Și Prelucrare Date, în cadrul proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest. Perioada de desfășurare este mai – august 2025, începând cu data de 19.05.2025. Durata este de 360 ore, cu evaluare inițială Tematici abordate: Aplicarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională
La trei zile după ce Primăria Timișoara a fost acuzată de liberalul Marilen Pirtea că favorizează anumite școli de elită la care învață copiii membrilor USR, în defavoarea altor școli (cazul Colegiul Tehnologic de Vest vs Colegiul Ana Aslan – n.a.), viceprimarul Ruben Lațcău îi răspunde. Nu e normal ca un membru al Comisiei de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe tema școlilor din Timișoara continuă. Poziția lui Ruben Lațcău – Declarațiile lui Pirtea sunt mârlănie dâmbovițeană
Pista de biciclete, în lungime totală de 4,2 kilometri, construită la Moşniţa Nouă, prin fondurei PNRR, este aproape de-a fi dată în folosinţă. Mai trebuie executate doar lucrările de semnalizare rutieră. Proiectul este important pentru încurajarea mobilității sustenabile și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. În cadrul proiectului, au fost amenajate piste de biciclete pe tronsonul Str....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare
Baschetbaliștii de la SCM Timișoara au încheiat sezonul regular cu o înfrângere pe terenul deținătoarei Cupei României și a trofeului întrecerii continentale European North Basketball League, CSO Voluntari. A fost 66-90 într-un meci mai puțin reușit de bănățeni, care veneau după o victortie la Cluj și un eșec în ultimul minut cu Oradea. Alb-violeții au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul
Antepenultima etapă a Ligii Naționale a programat o deplasare dificilă pentru SCM Politehnica Timișoara. Handbaliștii viola au remizat după un meci cu răsturnări de scor și după ce echipa gazdă a egalat cu 16 secunde înaintea finalului. Alb-violeții au condus în cinci rânduri în start de meci. Mare parte a primei reprize a fost echilibrată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un punct care poate va conta decisiv
Banatul, tărâm al multiculturalității și al creativității autentice, continuă să inspire generații de artiști, meșteșugari și vizionari. În mijlocul acestui peisaj cultural divers, în orașul Timișoara – un veritabil hub cultural al regiunii – se conturează un proiect unic în peisajul designului românesc: LUN. Mai mult decât un studio de obiecte, LUN este o stare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul LUN – Design născut în Banat, crescut din suflet și natură/Foto
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.