Vesta cu explozibil de pe Guvernul Orban nu e de jucărie

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dumnezeu ne încearcă din greu și guvernul de la București se comportă ca femeia mincinoasă ce susținea că este mama pruncului din pilda lui Solomon. Regele iudeilor știa atunci că dragostea mamei adevărate nu-l va lăsa să taie pruncul în două și așa va afla al cui e. Firește că Ludovic Orban nu e rege, nu știm dacă e iudeu și cert este că nu-l cheamă Solomon. Poate că nu este nici la fel de înțelept, poate că nu-l interesează nici cine sunt cele două „mame”, dar de „copil” tot ar trebui să nu-i fie totuna ce se întâmplă, dacă va crește mare și sănătos sau va rămâne cu sechele de pe urma pandemiei.

Alegerile trebuie să aibă loc cât mai repede. Nu mai reiau multele argumente pentru care cred că e mai sănătos să fie așa. Doar că Ludovic Orban și ai săi nu au puterea „mamei” să renunțe la niște calcule electorale, condamnând astfel „copilul” la tăierea în două. Liberalii mai au de dus țara încă o lună până la alegeri și au pierdut un tren. Astfel că, se pune întrebarea tot mai serios dacă nu cumva bomba asta cu ceas nu-i va exploda exact în față.

Există riscul real ca exact în zi de alegeri să avem niște statistici înfiorătoare cu mulți morți și, mai puternic din punct de vedere emoțional, cu mulți oameni care mor acasă din lipsă de locuri în spitale. Cele două „mame” din pilda regelui Solomon care trag disperate de „copil” nu sunt nici PSD, nici PNL-USR. Da de unde, cele două „mame” sunt economia, industria Horeca, nevoia de școală, evenimentele culturale, biserica, electoratul în ansamblu, pe de o parte, și sistemul sanitar tot mai obosit și dus la limită, de cealaltă. Iar nimeni nu ia alegerea înțeleaptă, măsura dură, măsura pusă în practică, măsura verificată atent să fie pusă în practică.

Soluții pretind că au ambele părți. Cei din Horeca spun că nu de la ei se îmbolnăvește lumea, dar oare fac ceva să nu mai auzim la știri cum în vreun club s-a adunat grămadă tineretul la dans? Fac ceva să arate obrazul ălora de-i primesc pe Ciolacu și Tudose să chefuiască la separeu? Poate că nu fac suficient, poate că au făcut deja, dar nu poți curăța lumea de nesimțire, iar asta duce la pierderi pentru toți.

Sistemul sanitar propune și el soluții. Medicii de specialitate, nu ingineri, nu economiști, nu politicieni. De bun simț este să închizi țara două săptămâni, spun cei din linia întâi. Dumnezeu, când ne-a dat boala asta, ne-a dat și cheia cu care putem meșteri la ea: cele 14 zile după care se amorsează anticorpii esențiali. Dacă voia să ne pedepsească mai rău, ne dădea o ciumă fără leac, cum ne-a mai dat pe vremuri. Acum durează 14 zile și putem lucra cu acest termen. Închiderea totală a României pentru 14 zile nu ar fi adus atâta nenorocire în economie câtă aduce neînchiderea pentru sănătate.

Astăzi Timișoara intră în carantină. Diferențe între limitările de acum cu cele din izolarea de primăvară nu sunt foarte mari așternute pe hârtie. Problema e la relaxarea noastră, la refuzul de-a ne întoarce la restricții. De mers la lucru s-a mers și atunci pe bază de declarație. De mers la cumpărături s-a mers și atunci, la plimbare, să ajuți un bătrân, doar că starea de urgență de atunci punea pe noi greutatate, tăria cuvântului „izolare” te făcea să „ciupești”, să fentezi mai puțin din reguli, căci, nu-i așa?, e mai gravă situația. Și nu e numai asta.

Teoretic, într-o țară ideală, două săptămâni ne-ar aduce la zero cazuri. N-ar fi zero cazuri din simplul motiv că drepturile recâștigate la începutul verii nu ni le mai concepem tăiate. La asta a mai contribuit și politicul. Scormonind ca crocodilul după leșuri, PSD ataca cu toate armele, parlament, avocatul poporului sau CCR măsurile restrictive, a dat curaj celor care nu vor să se supună disciplinei. Acum, că guvernul e prea moale și invită haosul să pună stăpânire pe România, același PSD al lui Ciolacu, Buzatu și alții de pe listele de candidați, covidosceptici consacrați precum local-kombat-istul Ghiță, vin și urlă că Guvernul Orban nu salvează situația agravată și de ei.

Așa dă din fălci crocodilul. Tocmai din aceste motive, o izolare nu va mai fi la fel de eficientă ca în primăvară. Vă amintiți câtă lume era pe stradă în aprilie? Dar cât de puține mașini aveam în trafic? Acum e nebunie, de parcă am face zilnic cumpărăturile de revelion. Cu o izolare luată din vreme și mai dur am fi revenit la două-trei mii de cazuri pe zi, poate la 50 de decese și cu un sector ATI mult mai ușor de gestionat, iar alegerile nu ar mai fi fost astăzi un subiect de discuție dincolo de ipocriziile capilor de partide.

Deputatul Alfred Simonis de la PSD se întreba care e nenorocirea dacă amânăm aceste alegeri parlamentare. Răspunsul tot junele social-democrat îl dă, dar dumnealui i-a plăcut cum sună întrebarea în urechile alegătorului. Domnule Simonis, nenorocirea e PSD, asta unu la mână. Doi la mână, tot matale ai spus că PNL gestionează atât de prost pandemia încât pierde două procente la săptămână, de ajunge să se desființeze. Poate că desființarea PNL n-ar fi o problemă, dar dacă liberalii gestionează atât de prost pandemia, nu vrei matale să câștigi alegerile cât mai repede, acum, dacă se poate, să scoți țara asta din necaz? Nu?

Iohannis ar trebui să fie înțeleptul Solomon. Zilele astea a încercat să fie. PNL a ales o altfel de salvare a țării, salvarea de PSD, dar pentru asta trebuia să se gândească la salvarea economiei și la salvarea aparențelor în ochii electoratului. Partea bună e că prin alegeri rupem pisica și blocajul guvern-parlament care ne-ar bloca orice reformă. Salvând cât de cât economia, dând sentimentul de normalitate în țară, Orban se așteaptă să câștige mai ușor alegerile, dar nu vreau să-mi imaginez ce alegeri ar fi acelea pentru PNL, dacă am avea camioane pline de sicrie pe stradă, cum se întâmpla în primăvară prin Lombardia.

PNL se teme de cuvinte tari înainte de alegeri, de „carantină” de „izolare”, de „urgență”, de „armată pe străzi” și aruncă decizia spre autoritățile locale, deși acolo lucrurile nu sunt deloc sub control, mai ales din cauza testării neuniforme. Repet, alegerile trebuie să aibă loc cât mai repede. Cu cât vor avea loc mai târziu, cu atât autoritatea va fi mai castrată în luarea deciziilor și este inacceptabil acest vid prelungit de autoritate. Am vedea aceeași neputință de până acum până la noua dată fixată pentru alegeri, dacă s-ar fi reușit amânarea scrutinului, cum dorea PSD.

Doar că Ludovic Orban cheamă lumea la vot cu jumătăți de decizie luate. El vrea și să meargă economia, și să controleze pandemia, iar la această combinație e tare complicat să ajungi fără voință politică. Orban s-ar mulțumi cu jumătate de copil. Jumate de la economie, jumate de la sănătate, doar pentru a nu avea jumătate de democrație, dar pentru asta e cam târziu.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

vasile popescu a spus: (noiembrie 9th, 2020 at 10:06 )

Toata lumea porneste de la premisa ca PNL (cu altii) va detine majoritatea in noul parlament.
Ce se intampla daca PNL nu reuseste sa faca majoritatea ? Caci guvernul va fi, oricum, tot al lui ! Iar PSD, plasat pe locul I, se va va prevala ca este preferatul multimii? Oficial, la zi … Nu in urma votului de-acum 4 ani ! O sa-i mai conteste cineva legitimitatea ? Merita, in acest caz, sacrificarea populatiei pentru un vot care – mai devreme sau mai tarziu – nu rezolva situatia majoritatii ?

Daniel a spus: (noiembrie 10th, 2020 at 15:53 )

In 6 decembrie PSD va castiga detasat fiindca PNL a facut marea greseala de a „lovi” in Biserica, astfel mobilizand la un vot anti-PNL si persoanele care pana acum erau indiferente politic.

Ochiul limpede a spus: (noiembrie 11th, 2020 at 12:51 )

Editorial de pus în rama, dar problema este alta :printre indivizii puși pe listele celor doua partide mari politice sunt și unii cu hibe adică cu dosare. Presa a semnalat zilele acestea o grămadă de abateri de la lege a unor candidații, deci viitori aleși care se folosesc de sigla de partid pentru a primi de fapt imunitate prin votul cetățenilor.Atunci ce votam interesele cetățenilor sau ceva creionat înainte de partide pentru bunul mers al lucrurilor. De pe urma unor astfel de politici pesedisto-peneliste sau invers nu au de pierdut decât cetatenii. Schimbarea mult sperata bazata pe aceleasi figuri politice este de fapt o iluzie, fiindcă avem de-a face cu aceleași personaje care de fapt ce au făcut?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
Top