„Bunul, răul şi urâtul” de Timişoara cu protagoniştii Fritz, Nica şi Robu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Cunoscuta scenă finală a celebrului film “The Good, the Bad and the Ugly” prezintă un duel în trei, cu o mare încărcătură dramatică. (Da, termenul de duel este pentru doi combatanţi, dar nu puteam spune “triel”). Fără a plictisi de loc, timp de câteva minute cei trei protagonişti îşi aruncă priviri de la unul la altul. Important era să nu te grăbeşti să tragi într-un adversar, fiindcă puteai fi împuşcat de al treilea. Suspansul este amplificat şi de muzica lui Ennio Morricone. Evident, “Bunul” interpretat de Clint Eastwood va câştiga într-un final acest duel în faţa „Răului” Lee Van Cheef şi „Urâtului” Elli Walach, cel care mai târziu se va specializa în roluri de mafioţi bătrâni.  

O astfel de scenă parcă o avem în faţă şi în politica timişoreană de la această oră, miza nefiind o comoară, ci influenţa politică în Timişoara. Protagonişti sunt liderul PNL Timiş, Alin Nica, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, şi predecesorul celor doi în funcţiile menţionate, Nicolae Robu. În pofida alianţei între PNL şi USR PLUS, se vede din avion că relaţia dintre cele două formaţiuni nu este tocmai cordială. Iar între principalii exponenţi ai celor două formaţiuni, Nica şi Fritz, nici măcar atât.

Scandalul răbufnit între Nica şi Fritz în urma carantinării Timişoarei, atunci când s-au şi aruncat cuvinte extrem de grele de o parte şi alta, ascunde o adversitate mocnită. Ca reprezentant al principalului partid de guvernre, Nica nu se poate mulţumi doar cu influenţa din judeţ, conferită de calitatea de preşedinte al CJ Timiş. El îşi doreşte una şi în oraş, iar asta se poate doar prin restrângerea influenţei lui Fritz. Cu atât mai mult are nevoie Nica de o asemenea influenţă cu cât îl aşteaptă alegeri în partid. Şi trebuie să pregătească şi un candidat liberal cu şanse pentru scaunul de primar.

Miza lui Dominic Fritz este tot una uriaşă şi nu doar pentru el ci şi pentru USR PLUS, chiar şi la nivel naţional. Dacă el va performa în Timişoara şi USR PLUS va avea multe de câştigat nu doar la nivel local, ci şi central. Un eventual eşec se va răsfrânge negativ şi peste USR PLUS. Nu mai vorbesc aici de discuţiile, niciodată respinse categoric de Fritz, despre o candidatură la Preşedinţia României, pe modelul fostului primar al Sibiului, Klaus Iohannis. Aşadar, Fritz are nevoie să-şi consolideze puterea în Timişoara, acolo unde este atacat atât de Robu, cât şi de Nica.

Disensiunile dintre Nica şi Fritz vor deveni şi mai mari, atunci când se va pune problema numirilor de şefi ai societăţilor din subordinea municipalităţii. Apoi vor fi numirile din instituţiile deconcentrate, care iar se vor lăsa cu “vărsări de sânge”. Fiindcă cu cât ai mai mulţi oameni dedicaţi numiţi în fruntea unor instituţii, cu atât ai o influenţă mai mare.

În schimb, Robu deşi părea total scos din schemă, devine tot mai vizibil pe zi ce trece. Chiar e disperat după vizibilitate. Nu a spus-o hotărât, dar e clar că se gândeşte la o nouă candidatură la scaunul de primar al Timişoarei. Astfel că nu trece aproape o zi fără să lanseze atacuri la adresa primarului Fritz. Iar când nu-l atacă pe Fritz îşi dă cu părerea de mare specialist şi în epidemiologie ţi alte multe domenii. Pe Nica nu-l mai atacă public, aşa cum a făcut-o la un moment dat. În schimb, îi curtează pe toţi nemulţumiţii din PNL Timiş. Aici e greu de crezut că va face o breşă foarte mare, în condiţiile în care nu prea mai are ceva de oferit. Dar aşteaptă orice pas greşit al lui Nica, în speranţa că filiala se va întoarce la el. Iar actualul lider al PNL Timiş, în timp ce atacă o poziţie mai influentă în Timişoara, e nevoit să-şi apere spatele în faţa lui Robu.

Aşadar avem trei personaje, implicate în tot atâtea dispute. Iar “războiul” e pe termen lung şi chiar e greu de spus de acum cine va fi câştigător. Sigur cei mai mulţi vor pune miza pe perdant, adică pe Nicolae Robu, dar la câte surprize ne-a oferit politica din România, e bine să nu-ţi pui toţi banii pe un asemenea pariu. Da, poate contează şi coloana sonoră, respectiv cine va face muzica în locul lui lui Morricone. Vor fi manelele lui Robu, dedicaţie de la Ionuţ Nasleu, gospel-ul lui Fritz sau muzica bănăţeană a lui Nica?

În fine, în funcţie de simpatii, fiecare îşi va alege dintre cei trei care este “bunul”, “răul” şi urâtul”. În titlu i-am pus în ordine alfabetică, nu că aş considera că Fritz e bunul, Nica răul, iar Robu urâtul.

P.S. Mulţi vor întreba unde este PSD în această scenă. Răspunsul este că… încă nu este. A încercat uneori să se implice şi să regizeze disputa, dar mai are până să aducă a Sergio Leone.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Folică a spus: (martie 17th, 2021 at 10:12 )

Sunteți într-o mare confuzie(manipulați), cei trei indivizi fac parte din coaliția de Guvernare PNL-USR-UDMR care a ANULAT DREPTURILE ȘI LIBERTĂȚILE CONSTITUȚIONALE ale poporului român. Vor fi judecați pentru complicitate la Crime Împotriva Umanităţii.

pt folica a spus: (martie 18th, 2021 at 12:07 )

Folica nebunule, ti-au dat astia drumul de la Jebel?
Cum ai reusit sa-i fentezi, ca se vede de la posta, ca nu esti sanatos la cap.
APP, din ce iti castigi painea Folica?

j a spus: (martie 18th, 2021 at 18:59 )

In 27.03.2021 adica sambata aceasta se implinesc 6 luni de la alegerile locale in care Dominic Fritz a fost votat primar.

Bilantul realizarilor lui in aceste 6 luni arata catastrofal din punctul meu de vedere, unul care l-a votat si si-a pus mari sperante in el.

Ar fi timpul ca voi cei din presa sa il luati la intrebari si sa ii reamintiti pentru ce a fost votat.

Nu vad sa fi inceputa sau sa fi continuat macar marile proiecte de infrastructura din Timisoara.
Nu vad sa il preocupe macar Pasajul Solventul. A promis ca in februarie se livreaza proiectul. Nimic!
Nu vad sa il preocupe realizarea vreunui pod nou in Timisoara.
Nu vad sa il preocupe realizare vreunei parcari noi in centru.Ba mai mult a anulat singura licitatie din ultimii 30 de ani la o parcare etajata pe Bdul Take Ionescu.
A inchis gradina zoologica cand putea sa rezolve problema hranei animalelor si sa ne lase sa ne plimbam copiii acolo in weekend si sa o modernizeze pe bucati.

A promis ca restructureaza Primaria Timisoara si el continua sa organizeze concursuri cu dedicatie. Exemplu clar e cel de la urbanism unde ii aranjeaza ploile Gabrielei Borcsi sa castige cu diploma de inginer in instalatii si nasa cu in comisia de concurs.

El trebuia sa se apuce sa lucreze pentru timisoreni din seara alegerilor, dar a continuat doua luni de zile sa dea interviuri de parca campania electorala ar fi continuat dupa alegeri.

Nu am auzit de la el decat vaiete ca nu sunt bani, in loc sa isi bata capul sa faca rost de bani, sa faca economii din salariile functionarilor inutili. Sau sa renegocieze credite, sa emita obligatiuni sau sa rostogoleasca credite vechi pentru a finanta infrastructura in Timisoara.

In toata aceste 6 luni Dominic Fritz a aratat ca este un incapabil si un fricos. Exemplu clar este momentul cand timisorenii nemultumiti de gropile din asfalt aparute dupa trecerea iernii i-au cerut sa le astupe si el in loc sa o faca a aruncat vina pe viceprimar,desi el e raspunzator pentru toti cei din Primaria Timisoara.

Cum nu a facut mare branza in astea 6 luni asa nu cred ca va face mai nimic in urmatorii trei ani si jumatate. Dominic Fritz e un impostor, un politician cu gura mare. Mult ambalaj si putin continut.
Si vina e si a consilierilor locali din UsrPlus care puteau si ei sa mai miste unele proiecte,dar nu au facut-o nici ei.Ma simt prostit de acet Fritz pentru ca i-am dat votul si el nu a livrat nimic in jumatate de an.

Nastasiu Mircea a spus: (martie 28th, 2021 at 21:07 )

Peștele de la cap se impute. Suferă de aceeași incompetență gravă ca toți #REZIȘTII lui Klaus Johannis din „Guvernul meu nr.2” aleși în mod criminal după chipul și asemănarea sa. Nu mai contează dacă #rezistul e ministru, sau primar precum acest neamț Dominic Fritz pripășit la Timișoara.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top