Scandal la votul pentru continuarea carantinei la Timișoara. Primarul Dominic Fritz acuză politizarea luării deciziei

Dominic Samuel Fritz

Dominic Samuel Fritz

Spre surpriza tuturor, votul pentru continuarea carantinei la Timișoara și în zona metropolitană nu a trecut de votul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar surpriza și mai mare a fost decizia de a se abține de la vot din partea unuia dintre principalii susținători ai măsurii, primarul orașului Dominic Fritz. El se justifică și acuză politizarea votului, spunând că i s-a cerut continuarea carantinei pentru localitățile unde sunt primari USR și PSD, dar ridicarea pentru cele cu edili PNL, în ciuda lipsei unor argumente.

Fritz acuză Direcția de Sănătate Public pentru faptul că nu a oferit argumente ale unor asemenea decizii, iar logica unui vot în conformitate cu aceste ”clasificări” ar lipsi.

”Astăzi mi s-a cerut să votez, în același timp, pentru ridicarea carantinei din Moșnița Nouă, unde rata de infectare este de 11,22, cea mai mare din zona carantinată, și să votez pentru continuarea carantinei în Dumbrăvița, cu o rată de 7,42, cea mai mică din zona carantinată. Am cerut explicații pentru această propunere Direcției de Sănătate Publică, dar nu le-am obținut. Deciziile de carantinare trebuie să fie logice ca să aibă credibilitate și ca oamenii să le înțeleagă și să le urmeze. Nu trebuie să existe nicio suspiciune că aceste decizii sunt luate din considerente altele decât strict epidemiologice”, spune Fritz după votul de sâmbătă seara.

El a acuzat pe față politizarea votului pentru continuarea carantinei.

”Astăzi DSP Timiș a propus continuarea carantinei pentru UAT-urile cu primari din USR PLUS și PSD, și a propus ridicarea carantinei pentru UAT-urile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotația politică a acestor decizii. Chiar documentul Institutului Național de Sănătate Publică, care avizează pozitiv ridicarea pentru Moșnița și Ghiroda, menționează expres că ridicarea carantinei va duce la creșterea ratei de infectare și că, în scurt timp, localitățile vor intra din nou în carantină. Am refuzat să particip la această înscenare. M-am abținut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică care ne duce la un șir nesfârșit de ieșiri și intrări în carantină în UAT-uri diferite din jurul Timișoarei”, a mai anunțat primarul Timișoarei.

Totuși, Dominic Fritz rămâne fidel ideii de carantină și de faptul că aceasta producea deja efecte.

”Așa cum am spus mereu, cred că o carantină are rost doar la nivel de zonă metropolitană. Carantina zonală din ultimele două săptămâni a reușit să încetinească ritmul de creștere. De ce să renunțăm la o măsură care producea efect? Sunt îngrijorat cum vom putea reduce rata de infectare în continuare fără măsuri mai restrictive pentru toată zona metropolitană – măsuri pe care le putem lua doar în scenariul carantinei. Eu sunt conștient că poziția mea pentru o continuare a carantinei pentru întreaga zonă metropolitană nu este una populară. Dar uitându-mă ce se întâmplă pe planetă, în țară și în județ, nu văd o altă ieșire responsabilă”,a încheiat primarul.

Nica cere plan de măsuri din partea Primăriei Timișoara și a Prefecturii

Într-o poziție exprimată după ședința CJSU, Alin Nica președintele Consiliului Județean Timiș, spune că prin ridicarea carantinei a fost eliminată o măsură nedreaptă, care a avut ca efect doar stresarea copiilor și pierderi financiare pentru firmele blocate.

”În această seară (n.r. sâmbătă seara), în CJSU Timiș a fost eliminată măsura nedreaptă a punerii în carantină a Timișoarei și a zonei periurbane. Deși am luat poziție fermă împotriva carantinei formale și inutile, și acum, și în urmă cu 2 săptămâni, acesta nu este un moment de bucurie. Simt tristețe și multă părere de rău pentru stresul pus pe copii și părinți, pentru pierderile financiare înregistrate în aceste două săptămâni, atâta chin fără absolut niciun rezultat, rata de infectare fiind în crestere”, a anunțat Nica.

Acum el cere ca regulile minime de protecție să fie respectate, iar din partea celor de la Primăria Timișoara și Prefectura Timiș solicită un plan concret de măsuri împotriva Covid 19.

”Distanțarea fizică trebuie respectată, iar purtarea măștii și regulile de igienă tratate cu cea mai mare seriozitate. Vă încurajez să vă vaccinați și să respectați restricțiile rămase în vigoare. Nu sunt adeptul amenzilor, cred în respectarea din convingere a regulilor, iar aceasta este o ocazie să arătăm că timișorenii nu au nevoie de amenințări ca să respecte măsurile legale. Pe lângă apelul către voi, cetățenii, fac apel și către Primăria Timișoara și Prefectură, să prezinte un plan coerent și inteligent de măsuri împotriva Covid-19. Eu sunt disponibil, ca întotdeauna, pentru colaborare interinstituțională și ajutor, acolo unde este nevoie”, a încheiat președintele CJT.

Prefectul cere impunerea de măsuri de protecție

Prefectul Zoltan Nemeth subliniază că el a votat pentru menținerea carantinei timp de încă șapte zile. Dar, ca urmare a deciziei luate, el cere acum măsuri suplimentare din partea DSP Timiș pentru prevenirea infectărilor.

”Personal, am votat pentru prelungirea măsurilor de carantinare pentru cele 3 localități pe o perioada de 7 zile, având în vedere incidența și propunerile efectuate de Direcția de Sanatate Publica, cât și situația faptică din spitale, deoarece considerentele instituirii măsurii de carantinare de acum 2 săptămâni nu s-au schimbat. Urmare a votului din cadrul CJSU, în cadrul ședinței CJSU, am solicitat Direcției de Sănătate Publică să efectueze recomandări Comitetelor Locale pentru Situații de Urgentă din localitățile: Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Noua și Ghiroda pentru adoptarea de măsuri suplimentare de prevenție împotriva răspândirii virusului SARS-COV-2, ca urmare a ridicării măsurii de carantinare zonală”, a spus Nemeth.

Totodată el cere autorităților competente verificarea respectării acestor măsuri care vor fi luate de către comitetele locale și a măsurilor stabilite la nivel național.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Dana a spus: (martie 21st, 2021 at 10:22 )

Cum ar fi putut vota? În mod cert susține măsuri de prevenire cum e carantina, dar respectate si controlate. Deci nu putea vota împotriva carantinării. Dar tot așa de adevărat e că această carantină de două săptămâni a fost formală, ineficientă și sabotată de toată lumea. Și prilej de atacuri politice în coaliția locală. Așa că s-a abținut, deși acum își va ridica în cap și pe unii și pe alții.

TMEUTM a spus: (martie 21st, 2021 at 10:43 )

Fritz, deciziile de carantinare sau de orice gen au efect doar in anumite conditii:
-oamenii respecta si sunt responsabili purtand masca si stand la distanta(nici macar in carantina nu se respecta in locuri inchise)
-regulile sunt bine definite, clare si cat mai usoare, ca sa le inteleaga oricine
-toata lumea din aparatul de stat isi face bine si corect treaba-aici nu e vorba doar de a da amenzi. S-au vazut cazuri cu oameni amendati care isi mutau cheful in alta parte. Masurile aplicate trebuie aplicate gradual:de la avertisment, amenda, pana la inculpare pt zadarnicirea combaterii bolilor daca chiar e nevoie. Carantina e o pedeapsa pt cei care deja sunt responsabili, respecta si poarta masca. Carantina pt ceilalti e un mod de a incerca sa fenteze din nou statul. Doar luand o decizie in birourile voastre,nu faceti bine, din contra, faceti mai rau, atat timp cat nu veniti cu solutii pt a limita raspandirea. Sunt focare la evidenta populatiei si in alte parti ale primariei. De ce? Pt ca s-au respectat regulile? La posta daca merg, sunt angajati cu masca sub nas. Si mai peste tot. Ce faceti voi, repet e doar o decizie care enerveaza lumea de buna credinta. Problemele se pot rezolva si fara carantina. Dar se vrea? E mult mai usor sa zici:carantina si stop joc,noi nu mai facem nimic ca lumea e in carantina.

Poli 21 a spus: (martie 21st, 2021 at 13:23 )

Fotografia de mai sus este o imagine graitoare a acestui individ. Nici el nu intelege cum de a ajuns intr-o functie pentru care nu are nici un fel de aptitudini.

Ochiul limpede a spus: (martie 21st, 2021 at 16:32 )

Rușine celor care tac! Carantina presupune interzicerea intrarilor respectiv a ieșirilor în și din zona carantinata pe o perioada de timp stabilita. Parca suntem nebuni dispunem de utilizarea unor hărti nule de parca virusul se impiedica în aceste formalități. Pandemia a afectat toată populația lumii, mergeți și întrebați cum au redus rata de infectare chinezii din wuhan și poate de acolo putem scoate ceva util și credibil. A trecut un an aceasi problema a paturilor ATI macină psihicul celor care se gândesc ca pot sa se infecteze și implicit sa nu aibă nici o șansă datorita carentelor sistemului sanitar. În calitate de asigurat ma gândesc la faptul ca nu-mi folosește la nimic acest lucru. Peste tot se vorbește de solidaritate doar de ochii lumii dar de un an de zile pot sa spun ca acest sentiment este inexistent.Doctorii nu știau de aceste carente sau poate știau și au tăcut fiindcă lucrurile mergeau și asa, înainte de pandemie? Brusc au dat de greu și ce sa vezi nevoia de bani în plus a apărut și o data cu ea și carentele sistemului medical.Cei care se expun muncind în producție nu au riscuri, mai ales ca ei întrețin economia reala? Sau poate virusul acționează selectiv în funcție de uniforma purtata, condiție sociala sau intelect?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”

Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret

Tinerii handbaliștii alb-violeți participă în aceste zile la turneul Final 8 al Campionatului Național de Tineret. Acesta se dispută la Plopeni, în sistem eliminatoriu. În sferturi, băieții în alb-violet au trecut de HC Buzău, cu 32-29 (18-12). Darius Bran a înscris 9 goluri și a dat 3 pase decisive, Turcitu și Burzo au punctat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă

Marţi a fost semnat contractul în vederea execuției lucrărilor de reparații cu asfalt a străzilor din comuna Moșnița Nouă. Aceste reparaţii fac parte în cadrul obiectivului ”REABILITARE STRĂZI, PARCAJE, TROTUARE, ACCESE AUTO, RIGOLE, CANAL TEHNIC, AMENAJARE ZONA VERDE” Valoarea contractului este de 𝟏.𝟗𝟕𝟑.𝟑𝟓𝟎,𝟗𝟑 𝐥𝐞𝐢, finanţarea fiind făcută de la bugetul local. Termenul de execuție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Marţi a fost semnat contractul în vederea execuției lucrărilor de reparații cu asfalt a străzilor din comuna Moșnița Nouă. Aceste reparaţii fac parte în cadrul obiectivului ”REABILITARE STRĂZI, PARCAJE, TROTUARE, ACCESE AUTO, RIGOLE, CANAL TEHNIC, AMENAJARE ZONA VERDE” Valoarea contractului este de 𝟏.𝟗𝟕𝟑.𝟑𝟓𝟎,𝟗𝟑 𝐥𝐞𝐢, finanţarea fiind făcută de la bugetul local. Termenul de execuție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că, situându-se în primii trei contribuabili ai țării, Timişul are tot dreptul la  investiții serioase atât în județ, cât și în Timișoara. Ca atare timioşorenii şi timişenii nu trebuie să fie șantajați electoral ca să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale.  El porneşte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale
Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand
Localitatea Otelec, găzduiește în această sâmbătă, un Concurs Internațional Gastronomic, în organizarea  Asociației Ótelek Magyarul Magyarokért. Evenimentul a ajuns la cea de a noua ediție și are loc în proximitatea fostului port din localitate. Cu această ocazie, STPT va oferi o cursă specială, navală, pe Bega, între Timișoara și Otelec. Evenimentul are caracter internațional, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu vaporașul de la Timișoara la Concursul Internațional Gastronomic, la Otelec. Bucătarii din Serbia sosesc pe apă/FOTO
Top