Dr. Virgil Musta: „Esențial acum este să reducem viteza de circulație a virusului în comunitate”

virgil musta

virgil musta

Doctorul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a transmis, marți, un mesaj, prin intermediul grupului său de Facebook – City Doctors, Comunitate pentru Sănătate. În Spitalul  „Victor Babeș”, la terapie intensivă sunt internați numai pacienți nevaccinați, iar pe sectiile Covid-19, 95% sunt pacienți nevaccinați, arată cunoscutul medic.

Medicul a precizat că este din nou un moment foarte greu pentru comunitatea noastră.

„Chiar dacă deocamdată resimt acest lucru în primul rând cei care se infectează și ajung la spitale cu forme severe de boală, numărul acestora a început să fie din ce în ce mai mare în ultimele zile și deja depășeste capacitatea spitalelor. Iar aceasta nu este o glumă sau o exagerare!!!

Ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toți (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunoștințe), dacă nu contribuim fiecare dintre noi în perioada imediat următoare la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează și automat si numărul celor care ajung să necesite spitalizare.

Mulți dintre dumneavoastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas.

Din cauza contagiozității mari a tulpinei Delta, creșterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă acum față de celalalte trei valuri pandemice, astfel că, în decurs de mai putin de o lună de zile, secțiile de terapie intensivă și secțiile Covid din spitale s-au umplut”, a transmis dr. Virgil Musta.

Medicul a mai precizat că, din observațiile concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiile de terapie intensivă și mai ales în situatia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală.

„Astfel că, la ora actuală, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie V. Babeș Timișoara, la terapie intensivă sunt internați numai pacienți nevaccinați, iar pe sectiile Covid-19, 95% sunt pacienți nevaccinați, noi internând numai formele severe, care necesită oxigen cu debit mare.

Însă, din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelate valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri.

Acum, Secțiile de Boli Infecțioase care internează cazurile Covid-19 sunt pline și lucrăm la capacitate maximă. Tocmai s-a deschis încă o secție de 34 de paturi în Clinica de Pneumologie, pentru forme severe de preterapie, dar și acestea se vor ocupa în circa două zile, iar alte posibilități de extindere nu avem.

Celelalte spitale suport sunt și ele aproape pline, iar unele dintre acestea nu au posibilitatea să interneze forme severe, ci doar moderate, deoarece nu au capacitatea de a administra oxigen cu debit mare. În Italia, în urmă cu un an și jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost copleșit și nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav!!!”, atrage atenția medicul Virgil Musta.

Acesta a mai precizat că, potrivit statisticilor internaționale, din țările cu rata mică de vaccinare (cum suntem și noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever și peste 3% să decedeze. Aceasta înseamnă că la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel national, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever și care ar necesita internare în secții specializate.

„Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice?

De fapt, la ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede.

Singura soluție viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma și noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei!!!

În Timisoara și în Arad, cu ajutorul platformei Pandemic Controller ce conectează medicii de familie cu Spitalul Victor Babeș sau cu Spitalul Județean din Arad pentru a-i ajuta în tratarea pacienților rămași la domiciliu și prin proiectele „Oxigen pentru Timișoara” și „Respirăm împreună”, prin care se oferă concentratoare de oxigen pentru acasă, mai putem salva și alte vieți, dar tot nu va fi suficient.

Am prezentat toată situație pentru că este cât se poate de reală și puțini conștientizează gravitatea ei”, a spus medicuk=l timișorean.

Dr. Virgil Musta a explicat motivele pentru care s-a ajuns: rata scăzută de vaccinare și renunțarea la respectarea unor măsuri minime de protecție din partea multora.

Din toate statisticile internationale, în țările cu un procent mare de vaccinare (peste 60%) în special în rândul persoanelor vulnerabile, chiar dacă numărul de cazuri noi a fost (sau încă este) în creștere și acolo din cazua tuplinii Delta, numărul de pacienți cu forme severe sau critice este mult mai mic comparativ cu valurile anterioare, cât și numărul de persoane decedate. Iar acesta este, de fapt, cel mai mare câștig, atât pentru cetățeni, cât și pentru sistemele medicale!!!

Faptul că avem încă mult prea puține persoane protejate (prin vaccin sau boală și vaccin), în special în rândul bătrânilor sau al persoanelor cu factori de risc, suprapus cu renunțarea la aproape orice măsură de protecție peste vară (distanțare, mască, dezinfectare etc.) a reprezentat un teren mai mult decât favorabil pentru circulația foarte rapidă a variantei Delta la noi, cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri.

„Poate vor spune unii că ei nu pățesc nimic, deoarece ei au trecut prin boală. Trebuie să le spun că nu sunt foarte bine protejați și că am avut forme severe la pacienți trecuți prin boală, chiar dacă nivelul de anticorpi era încă bun.

Din datele de până acum, cei mai protejați s-au dovedit a fi pacienții trecuți prin boală și vaccinați, cât și cei netrecuți prin boală, dar vaccinați cu schemă completă, în sensul în care foarte rar fac forme severe și au risc foarte mic de deces. În aceste cazuri menționate mai sus, vă spun clar și răspicat: aveți risc foarte mic să faceți formă severă de boală sau de deces. Acesta este marele avantaj si cheia în această boală, poate fi diferența între viață și moarte!

Nu înseamnă că persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu mai pot contacta din nou virusul sau că nu pot transmite virusul (chiar dacă în măsură mai redusă). În acest caz, așa cum explicam, pentru ei riscul unei forme grave este foarte mic, dar să nu uităm că dacă au în preajmă persoane nevaccinate (familie, prieteni, colegi de serviciu etc) cărora le transmit boala, pentru acestea riscul poate fi major!!

Asadar, inclusiv persoanele trecute prin boală și/sau vaccinate trebuie să respecte măsurile de protecție (distanțare, mască) pentru a diminua circulația virusului și transmiterea lui, în special către cei nevaccinați. Este evident și încă o dovadă de responsabilitate și solidaritate!”, a spus medicul Virgil Musta.

Acesta a mai declarat că, în situația în care deja ne aflăm acum, cel mai important lucru, care poate ajuta la modul concret, este să încetinim cât mai repede și cât mai mult circulația și transmiterea virusului în comunitate, iar aceasta presupune câteva acțiuni la nivel personal, mai ales pentru următoarele 30 de zile, pentru fiecare dintre noi, prin conștientizarea situației grave în care ne aflăm (și care poate deveni dramatică) și prin responsabilizare personală, indiferent dacă suntem nevaccinați/vaccinați sau trecuți prin boală.

Iată ce recomandări are dr. Musta: evitați întâlnirile care nu sunt neapărat necesare, evitați locurile aglomerate de interior sau de exterior; purtați mască în toate locurile închise (aerisiți-le frecvent), cât și în cele deschise mai aglomerate și păstrați o distanță ce circa doi metri față de alte persoane; spălați-vă pe mâini și dezinfectați suprafețele la care au avut acces și alte persoane; dacă aveți simptome, cu atât mai important este să nu mergeți în comunitate, să vă testați, iar dacă testul este pozitiv pentru covid-19, să luați imediat legătura cu medicul de familie; vaccinați-vă, dacă nu ați facut-o până acum, este cea mai puternică armă pe care deja o avem la dispoziție, chiar dacă obținerea imunității după vaccinare începe să se formeze dupa 14 zile de la prima doza și devine protectoare după 1-2 saptămâni de la a doua doză. Cu cât mai repede, cu atât mai important pentru evitarea unor posibile forme grave ulterioare.

„Aș dori să mai insist pe un aspect foarte important: recunoașterea cât se poate de rapidă a simptomatologiei care poate sugera boala covid-19. Vă readuc aminte simptomele uneori banale, ca la o simplă răceală, care ar trebui să vă ridice semne de intrebare și să vă testați: durere în gât la înghițire, dureri de cap, de mușchi, de torace, febră sau subfebrilități, oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături.

Boala evoluează în două faze: în prima saptămână cu semne ușoare, perioadă în care virusul se multiplică și se declanșează mecanismele imune. La circa 50% dintre persoanele infectate, boala se oprește în această fază, dar la ceilați 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanșează mecanisme patologice ce afectează plămânii și apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice.

Dacă simptomatologia persistă peste șapte zile sau dacă, începând cu a șaptea zi de la aparitia primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci nu asteptati până când nu mai puteți respira, ci trebuie să mergeti să fiti evaluați, într-un serviciu medical de specialitate și în funcție de aceasta să extindeti tratamentul.

Nu asteptați ca saturația de oxigen să scadă sub 93%!

Prezentarea tardivă la un centru medical este cel mai important factor ce duce la mortalitate în această boală. Nu asteptați ca boala să evolueze până la forma severă!

Trebuie să acționăm acum pentru a încetini circulația virusului în comunitate! Nu pierdeți timpul!

Domnul să ne ajute să trecem cu bine și peste acest al patrulea val și poate învățăm din ce în ce mai mulți dintre noi ce trebuie să facem să nu mai trecem prin alte valuri de o asemenea amploare!

Numai împreună vom reuși!”, a mai transmis dr. Virgil Must prin intermediul rețelei de socializare.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Daniel a spus: (septembrie 28th, 2021 at 13:20 )

Doar DOUA saptamani sa aplatizam curba.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Nu le desfiinţează, le extind. PNL şi PSD, undă verde pensiilor speciale pentru aleşii locali

În timp ce în declaraţii publice liderii PNL şi PSD dau declaraţii sforăitoare împotriva pensiilor speciale, în spatele uşilor închise nu doar că le desfiinţează, dar le extind. Pe principiul unei celebre anecdote marca Radio Erevan. S-a întmplat astăzi într-o comisie parlamentară. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat, joi, un raport de respingere la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu le desfiinţează, le extind. PNL şi PSD, undă verde pensiilor speciale pentru aleşii locali
PO_300x250px
PO_728x90px

Sport vezi arhiva Sport

Totul pentru victorie. Timişoara vrea să câştige primul meci din noul sezon şi pe teren propriu

Prim-divizionara de baschet a oraşului joacă pe teren propriu în etapa a IV-a a Ligii Naționale, cu CSM Focșani. Partida va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 18.00, la sala Constantin Jude. Cu începere de săptămâna trecută, titulatura echipei s-a schimbat în SCM OHMA Timișoara, iar primul joc a fost un succes în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Totul pentru victorie. Timişoara vrea să câştige primul meci din noul sezon şi pe teren propriu
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Câțiva șoferi din Timiș s-au ales cu dosar penal după ce s-au urcat băuți ori drogați la volan

Joi, în jurul orei 18.30, polițiștii din Sânnicolau Mare au oprit pentru control, pe strada Timișoara din orașul Sânnicolau Mare, un autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 32 de ani. În urma testării cu aparatul Drugtest, a rezultat că bărbatul se afla sub influența substanțelor psihoactive, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câțiva șoferi din Timiș s-au ales cu dosar penal după ce s-au urcat băuți ori drogați la volan
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Societatea Frigoglass va relua activitatea, dar în cadrul unei hale închiriate

Societatea Frigoglass, aflată la câțiva kilometri de Timișoara, reia activitatea de producție, chiar dacă pentru aceasta s-a apelat la închirierea unei hale în cadrul unui parc industrial. În urmă cu câteva luni, fabrica societății, aflată lângă drumul național Timișoara – Moravița, a fost distrusă în cadrul unui incendiu. Compania Frigoglass anunţă că a reluat activitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Frigoglass va relua activitatea, dar în cadrul unei hale închiriate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Joi, în jurul orei 18.30, polițiștii din Sânnicolau Mare au oprit pentru control, pe strada Timișoara din orașul Sânnicolau Mare, un autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 32 de ani. În urma testării cu aparatul Drugtest, a rezultat că bărbatul se afla sub influența substanțelor psihoactive, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câțiva șoferi din Timiș s-au ales cu dosar penal după ce s-au urcat băuți ori drogați la volan
Omul de afaceri timișorean Dan Dinu a anunțat că a atacat în instanță decizia Primăriei Timișoara de a închide, prin intermediul Direcției Poliției Locale Timișoara și a Serviciului Inspecția Comercială, a Berăriei 700, funcțională în zona omonimă din Timișoara. Decizia suspendării activității pe durata a 15 zile ar fi fost luată de municipalitate pentru tulburarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara, dată în judecată de societatea deținută de omul de afaceri Dan Dinu pentru închiderea Berăriei 700
Prim-divizionara de baschet a oraşului joacă pe teren propriu în etapa a IV-a a Ligii Naționale, cu CSM Focșani. Partida va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 18.00, la sala Constantin Jude. Cu începere de săptămâna trecută, titulatura echipei s-a schimbat în SCM OHMA Timișoara, iar primul joc a fost un succes în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Totul pentru victorie. Timişoara vrea să câştige primul meci din noul sezon şi pe teren propriu
Până astăzi, 15 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.430.475 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 5.232 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.220.953 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus: 15.828 persoane infectate şi 365 de decese, în ultimele 24 de ore
Rata de infectare a ajuns în Timişoara la 13,07 la mia de locuitori, după ce în ziua precedentă a fost 12,96. Rata de infectare la nivelul judeţului este 10,56, în uşoară scădere faţă de ziua precedentă, când a fost 10,60. Cea mai mare rată din Timiş se înregistrează la Moşniţa Nouă: 18,29. Astăzi, conform datelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata de infectare în Timişoara a trecut de 13 la mia de locuitori. La nivelul judeţului, rata a scăzut puţin
În judeţul Timiş, în ultimele 24 de ore, 613 persoane au fost confirmate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 4.045 teste, dintre care 1.840 teste rapide. În Timişoara au fost confirmate 325 cazuri. În Timiş, 546 persoane infectate cu Covid-19 sunt internate în spitale, dintre care 61 la ATI. În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, 613 persoane confirmate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore, 325 fiind din Timişoara
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a adoptat o hotărâre în baza căreia s-a aprobat solicitarea Universității de Vest privind schimbarea temporară a destinației actuale a spațiului situat în Timișoara, Aleea Studenților, Căminul C12 Aflat la parterul căminului, spaţiul cu o suprafață de 40 de mp, este folosit acum ca agenție bancară. Acesta se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se înfiinţează un centru de vaccinare într-un cămin studenţesc al Universităţii de Vest
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre în baza căreia s-a aprobat suspendarea activității didactice față în față și transferul în online, din cauza infectărilor cu virusul SARS-COV-2, în cazul a două unităţi de învăţământ din judeţul Timiş. Este vorba de: Grădinița cu Program Normal Otvești, Sacoșu Turcesc, și Școala Primară Otvești,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O şcoală şi o grădiniţă din comuna Sacoşu Turcesc intră în sistem online
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJUS), convocat de subprefectul Ovidiu Drăgănescu, a aprobat, astăzi, o hotărâre în baza căreia s-au actualizat anexele cuprinzând incidența de la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Timiș, anexe întocmite pe baza ratei de infectare pe ultimele 14 zile. UAT Teremia Mare a fost trecut pe anexa 2, cuprinzând UAT-urile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au modificat anexele pentru mai multe comune din judeţul Timiş
Societatea Frigoglass, aflată la câțiva kilometri de Timișoara, reia activitatea de producție, chiar dacă pentru aceasta s-a apelat la închirierea unei hale în cadrul unui parc industrial. În urmă cu câteva luni, fabrica societății, aflată lângă drumul național Timișoara – Moravița, a fost distrusă în cadrul unui incendiu. Compania Frigoglass anunţă că a reluat activitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Frigoglass va relua activitatea, dar în cadrul unei hale închiriate
Top