În loc să ajungă la gunoi, mâncarea este vândută la preț redus pe internet, la finalul zilei. Este ideea unor tineri din Timișoara, care au încheiat contracte cu mai multe restaurante din oraș. Patronii fac economii și reduc astfel risipa alimentară.
Potrivit unui studiu, mii de tone de mâncare sunt risipite zilnic la noi in țară, în timp ce semeni de-ai noștri nu au ce pune pe masă.
Rareş Mara şi Marius Pascu, absolvenţi ai Facultăţii de Economie din Timişoara, au pus pe picioare un start-up care ajută restaurantele să vândă mâncarea rămasă la sfârșitul programului, cu aproximativ 60 la sută mai ieftin decât în timpul zilei.
Ideea i-a venit lui Rareş în timpul masterului pe care l-a urmat, timp de 10 luni, în Danemarca. A revenit acasă și, din luna martie, când a început proiectul, a reușit să convingă 12 patroni de restaurante din Timişoara.
„Am început cu mall-urile, pentru că acolo este risipă mai mare și este și un număr mai mare de oameni”, a explicat Rareș Mara, cofondator Clever Eat.
Ofertele cu mâncarea de la finalul zilei sunt postate pe o rețea socială, iar cei interesați pot rezerva meniul.
Iar la ora închiderii, angajații pregătesc pachetele pe care urmează să le ia fiecare acasă. Tot pentru a reduce risipa de alimente.
„Le oferim personalului să le ia acasă, ducem la părinți, mai avem câteva persoane mai în vârstă care se bucură primind un meniu, o ciorbă, un felul doi”, a declarat un manager de restaurant.
În România, zilnic ajung la gunoi aproximativ 6.000 de tone de alimente.
Pana acum, cei doi tineri au vândut la preț redus în jur de 700 de kg de mâncare. Proiectul lor a fost finanțat cu 5.000 de euro, sumă câștigată la un concurs organizat cu ocazia Flight Festival, relatează stirileprotv.ro.
Comentarii prin facebook