Tot noi suntem aleșii. Altfel se moare în grădina Maicii Domnului!

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Pe vremea lui Ceaușescu, cobora un bloc întreg de oameni în fața alimentarei, că se dădeau ouă. Sistemul nu era capabil să aibă atâtea ouă pentru toți cetățenii blocului, ai cartierului, iar oamenii știau asta. Coborau grăbiți să fie primii, să apuce. Într-o societate normală nu faci așa. Și într-o criză de organizare ori de producție, ideea de a planifica distribuția îți oferă confortul de a nu sta cu tot blocul deodată la coadă la ouă. Ne planificăm să ieșim la ore diferite. Nu toți mâncăm ouă la aceeași oră, nu toți le cumpărăm la aceeași oră.

Când vorbim despre dezastrul gestionării pandemiei de Covid acolo ajungem. Nu toți trebuie să facem boala deodată. Ideal e să nu o facem, dar dacă tot o facem, hai să o facem pe rând, să nu stăm la coadă la ea, să nu stăm la coadă pentru un pat în spital. Despre asta este vorba, despre vaccinare, despre protejarea noastră și a celorlalți prin respectarea unor reguli de distanțare fizică și socială, despre responsabilitate. A noastră, dacă suntem capabili de ea. Responsabilitatea lor, a politicienilor, a specialiștilor, pentru a ne proteja de iresponsabilitatea noastră.

Un grafic devenit viral pe rețelele de socializare arăta cum noi și bulgarii suntem la coada topului vaccinaților, în timp ce danezii, portughezii, olandezii sau englezii sunt în vârf, cumva ca fraierii. Firește că faci legătura în felul ăsta. Ei sunt mai dezvoltați ca noi pentru că au luat decizii mai înțelepte în istoria recentă, că n-o să ne gândim acum la perioada colonială și la bogățiile adunate de englezi de pe unde au cucerit. Nu, se poate face o corelație naturală și de bun simț între ce dezvoltă ei acum, între puterea lor economică, nivelul de trai, testele PISA din educație, decizii sănătoase luate în moment cheie ale vieții cu faptul că socotesc că e bine să se vaccineze. Asta era logica și nimic mai mult.

De unde ar rezulta că „deștepții”, adică noi și bulgarii, suntem în mod inexplicabil în mijlocul unui dezastru precum cel de acum. Comparativ nu cu colonialiștii olandezi, care s-au îmbogățit și ei furând de la amărâtul de sudafrican, dar măcar cu cehii sau ungurii, cu care am suferit jumătate de secol în lagărul socialist stând la coadă la ouă.

Mergând mai departe și vâslind pe același curent, luăm topul vaccinaților din țară. La vârf, București, Cluj, Sibiu, Timișoara. La urmă, Suceava, Giurgiu, Dâmbovița și Teleorman, nu mai contează ordinea. În același glas putem exclama: ”Cât de proști pot fi clujenii să se vaccineze!”, dar oare de ce sunt „proști” numai când e vorba de apetitul la vaccin? Când o duc bine nu sunt „proști”?

Ca și Olanda în zona țărilor civilizate, nu sunt și clujenii sau timișorenii cu mult peste media României în ceea ce privește economia, IT-ul, investițiile, universitățile? Toate astea le-au făcut niște proști? Și uite la România și Bulgaria cât se chinuie, uite la Giurgiu și Teleorman cât de praf sunt ca județe, oare nu ni s-au inversat modelele, oare nu ne punem întrebări de ce „proștii” ăia o duc bine, iar ăia „înțelepți” o duc atât de jalnic? Răspunsul la această dilemă, dacă putem să-i zicem dilemă, a venit tot din mediul ironiei de internet. Oare Bill Gates asta și-a dorit când și-a plănuit să depopuleze planeta? Asta e lumea ce Oculta și-a dorit-o, gestionând o pandemie cu grozave pierderi umane și materiale? Asta vrea domnul Bill, conform teoriilor conspirației, când trimite la moarte prin vaccinare pe toată lumea, rămânând doar cu românii și bulgarii?

Înțelegând aceste glume ușoare și totuși amare din social-media vom observa mai lejer niște situații imposibile pentru orice societate, normale însă la noi. Cred că avem spitale cu doar 50% dintre cadrele medicale vaccinate. Își poate imagina un om normal așa ceva? Să lucrezi acolo unde avem pretenția ca pacientul să fie în siguranță, iar nesiguranța vine chiar din din randul angajaților! Primesc acea picătură de înțelepciune când merg la biserică? Mă sfătuiește cineva cum să fac atunci când am îndoieli? De cele mai multe ori nu, ba chiar te afundă în altele mai mari. Nici dascălii nu sunt departe, dar situația șefului ISU Timiș, nevaccinat deși conduce oastea anti-Covid, face din această țară un loc al absurdului.

În țara asta mai rămâne să aflăm că bucătarul nu se spală pe mâini din convingere, că salvamarul nu vrea să înoate protejat de legislația muncii, că mecanicul de locomotivă refuză să se odihnească în timpul liber, că, filosofal, funcționarul nu vrea să muncească opt ore, că prototipul politicianului nu vrea să nu ia șpagă, că președintele, altfel înalt și frumos de bubuie, ne trimite să jucăm golf cu PSD-ul…

P.S. Vorbeam de slabul apetit al românului pentru vaccin. De frică sau luminați de apropiați, unii decid epocal: „Mă duc la vaccinare!”. Dezarmant este cazul unui lugojean și probabil nu numai al lui. Convins de neamuri să-și facă injecția, omul s-a dus fără programare la centrul de pe strada Caransebeșului nr. 2. A cerut o vaccinare cu Pfizer și I s-a spus că nu se poate. De ce nu se poate? Că trebuie programare? Bun, pe când? Pe 13 noiembrie, peste mai bine de trei săptămâni. E așa de mare avântul lugojenilor la vaccinare sau de ce sunt planificarile așa largi?, a întrebat omul. Păi, în Lugoj e doar un singur centru de vaccinare pentru un oraș de 40 de mii de locuitori, plus alte câteva mii din zona rurală apropiată. De aia nu se poate. Să fie omul sănătos până pe 13 noiembrie. Poate se răzgândește.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Jean a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 09:57 )

Vă-nșelați: în România se merge la vaccinare mai des decât la dentist. Pe bune.

vasile popescu a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 12:49 )

Intr-un comentariu la un alt articol, cineva – in loc sa inteleaga ce transmiteam prin intrebarile si indoielile legate de obligativitatea vaccinului – m-a etichetat foarte simplu ca sunt din categoria lui Sosoaca si altii. Etichetare, in locul prezentarii unor contra-argumente!… Imi asumt sa merg pe aceeasi linie a indoielilor, cu riscul unei noi etichetari . Astfel, toate teoriile antivaccin de dinaintea aparitiei si extinderii vaccinului se bazau pe scenariile fanteziste cu Bill Gates, cu 5 G, cu cip-uri etc. In momentul de fata, cred ca ele trec in planul 2, fiind apanajul doar al celor care, din varii motive, nu accepta deloc vaccinul. Problema reala, care aduce o nota suplimentara de rezistenta fata de acceptarea vaccinului, este impunerea acestuia ca obligatoriu (desi si la nivel european, cel putin teoretic si legal, acceptul este facultativ), vs limitarea unor drepturi constitutionale. Aceasta in conditiile in care vaccinul – care este, desigur, unul din instrumentele de lupta impotriva virusului – si-a dovedit limitele utilitatii in diminuarea efectelor pandemiei, neputand s[-l scoata pe vaccinat din randul celor care se infecteaza, transmit sau chiar fac complicatii (inclusiv mortale). Ori, cred eu, ca in lipsa unei strategii coerente de actiune si de comunicare , pe intregul flux al bolii – de la prevenire, testare, tratament, recuperare – oamenii mai au ezitari (si vor mai ezita) legate de vaccinare, pe care obstinenta cu care ea este promovata si impusa le intretin sau chiar le amplifica. Fara ca persoanele in cauza sa fie , cu orice pret, antivaccin. Iar acordarea unor libertati suplimentare celor vaccinati fata de cei nevaccinati (dar care respecta celelelate masuri) nu are o logica, mai ales atata timp cat primii sunt la fel de potentiali bolnavi sau transmitatori. Mai ales ca, in multe cazuri, statutul de vaccinat le confera acrstora o siguranta in plus, care-i face, pe multi dintre ei, sa ignore celelalte masuri de protectie (pe care nevaccinatii responsabili, avertizati de potentialele riscuri, le respecta mai strict)…

cel mai normal dintre paminteni a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 14:46 )

Cei de la Giurgiu si TeleoRman nimic nu au in afaRa de anticoRpii proprii care aR trebuin sa functioneze ca Lumea!!!
Nu au nici fabRici de medicamente si nici auRu’ dacic precum cei Transilvania!
Au DECAT o gradina de legume, niste gaini si un poRc in spatele casei!
Va putes uita si benocla cat vrets la unii aRtisti-poets-cantarets din Kuweit ca de Liviu Vasilica Nu ati hauzit
https://www.youtube.com/watch?v=vvo-vnvgG-4
https://www.youtube.com/watch?v=2wkIrdKSguU
PRobabil doRits cu Povestea moRalista
„MaRiRea si decadeRea echipei Petrolu’ Stoina”

dinu a spus: (octombrie 23rd, 2021 at 03:04 )

„nevaccinații responsabili”?!? Față de ce sunt responsabili? Față de sănătatea lor și a familiilor lor? Cred că nu se simt responsabili, dar nu e treaba mea. Față de sănătatea celor cu care se întâlnesc, cei care nu știu că se află față în față cu unul care nu știe ce e aia să fii responsabil, da.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național

SCM USV Timișoara se află la București unde se pregătește pentru finala Ligii de Rugby. Meciul cu Știința Baia Mare va avea loc duminică, 8 septembrie, de la ora 19.00, la stadionul Arcul de Triumf. Este a șaptea finală de campionat cu Timișoara implicată. Din cele șase precedente, cinci s-au încheiat cu victorie, în 2012,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false care circulă online, referitoare la așa-numitele carduri STPT care oferă transport public gratuit timp de șase luni. Postările recente susțin că Primăria Timișoara ar fi lansat o inițiativă verde și că oferta ar fi valabilă până la sfârșitul lunii, invitându-i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie
Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto
Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Ruga Timișoarei. Nici în acest an nu lipsește un alt eveniment care a fost asociat acestui moment, anume Ziua Minorităților. Aceste acțiuni încheie stagiunea Casei de Cultură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii
Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
Toți șoferii care circulă pe principalele autostrăzi din România, dar și pe pe drumuri naţionale, vor fi filmați de un sistem performant de camere, care vor fi instalate de Compania de Drumuri. Viteză excesivă, lipsă rovinietă, toate vor fi văzute de acest sistem, spun cei de la CNAIR. Vestea a fost anunțată, la Timișoara, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Big Brother se instalează confortabil pe principalele drumuri din România. Se pun camere de 220 de milioane de lei
Unul dintre cele mai importante evenimente de networking dedicat comunității locale de IT, Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition, va avea loc pe data de 10 septembrie, în Iulius Gardens. Momente artistice speciale, activități interactive, competiții tematice, dar și o serie de surprize ce vor fi dezvăluite în timpul evenimentului sunt pregătite pentru aniversarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hubul de business din Iulius Town Timișoara se pregătește pentru Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition
Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu 25.000 de lei pentru neîntreținerea curățeniei. Este a patra sancțiune pentru aceeași faptă primită de socetatea în cauză, Columbus Active SRL, cu sediul în București.   Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat astăzi măsura sancționării contravenționale a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată cu 25.000 de lei, pentru mizerie
Top