Tot noi suntem aleșii. Altfel se moare în grădina Maicii Domnului!

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Pe vremea lui Ceaușescu, cobora un bloc întreg de oameni în fața alimentarei, că se dădeau ouă. Sistemul nu era capabil să aibă atâtea ouă pentru toți cetățenii blocului, ai cartierului, iar oamenii știau asta. Coborau grăbiți să fie primii, să apuce. Într-o societate normală nu faci așa. Și într-o criză de organizare ori de producție, ideea de a planifica distribuția îți oferă confortul de a nu sta cu tot blocul deodată la coadă la ouă. Ne planificăm să ieșim la ore diferite. Nu toți mâncăm ouă la aceeași oră, nu toți le cumpărăm la aceeași oră.

Când vorbim despre dezastrul gestionării pandemiei de Covid acolo ajungem. Nu toți trebuie să facem boala deodată. Ideal e să nu o facem, dar dacă tot o facem, hai să o facem pe rând, să nu stăm la coadă la ea, să nu stăm la coadă pentru un pat în spital. Despre asta este vorba, despre vaccinare, despre protejarea noastră și a celorlalți prin respectarea unor reguli de distanțare fizică și socială, despre responsabilitate. A noastră, dacă suntem capabili de ea. Responsabilitatea lor, a politicienilor, a specialiștilor, pentru a ne proteja de iresponsabilitatea noastră.

Un grafic devenit viral pe rețelele de socializare arăta cum noi și bulgarii suntem la coada topului vaccinaților, în timp ce danezii, portughezii, olandezii sau englezii sunt în vârf, cumva ca fraierii. Firește că faci legătura în felul ăsta. Ei sunt mai dezvoltați ca noi pentru că au luat decizii mai înțelepte în istoria recentă, că n-o să ne gândim acum la perioada colonială și la bogățiile adunate de englezi de pe unde au cucerit. Nu, se poate face o corelație naturală și de bun simț între ce dezvoltă ei acum, între puterea lor economică, nivelul de trai, testele PISA din educație, decizii sănătoase luate în moment cheie ale vieții cu faptul că socotesc că e bine să se vaccineze. Asta era logica și nimic mai mult.

De unde ar rezulta că „deștepții”, adică noi și bulgarii, suntem în mod inexplicabil în mijlocul unui dezastru precum cel de acum. Comparativ nu cu colonialiștii olandezi, care s-au îmbogățit și ei furând de la amărâtul de sudafrican, dar măcar cu cehii sau ungurii, cu care am suferit jumătate de secol în lagărul socialist stând la coadă la ouă.

Mergând mai departe și vâslind pe același curent, luăm topul vaccinaților din țară. La vârf, București, Cluj, Sibiu, Timișoara. La urmă, Suceava, Giurgiu, Dâmbovița și Teleorman, nu mai contează ordinea. În același glas putem exclama: ”Cât de proști pot fi clujenii să se vaccineze!”, dar oare de ce sunt „proști” numai când e vorba de apetitul la vaccin? Când o duc bine nu sunt „proști”?

Ca și Olanda în zona țărilor civilizate, nu sunt și clujenii sau timișorenii cu mult peste media României în ceea ce privește economia, IT-ul, investițiile, universitățile? Toate astea le-au făcut niște proști? Și uite la România și Bulgaria cât se chinuie, uite la Giurgiu și Teleorman cât de praf sunt ca județe, oare nu ni s-au inversat modelele, oare nu ne punem întrebări de ce „proștii” ăia o duc bine, iar ăia „înțelepți” o duc atât de jalnic? Răspunsul la această dilemă, dacă putem să-i zicem dilemă, a venit tot din mediul ironiei de internet. Oare Bill Gates asta și-a dorit când și-a plănuit să depopuleze planeta? Asta e lumea ce Oculta și-a dorit-o, gestionând o pandemie cu grozave pierderi umane și materiale? Asta vrea domnul Bill, conform teoriilor conspirației, când trimite la moarte prin vaccinare pe toată lumea, rămânând doar cu românii și bulgarii?

Înțelegând aceste glume ușoare și totuși amare din social-media vom observa mai lejer niște situații imposibile pentru orice societate, normale însă la noi. Cred că avem spitale cu doar 50% dintre cadrele medicale vaccinate. Își poate imagina un om normal așa ceva? Să lucrezi acolo unde avem pretenția ca pacientul să fie în siguranță, iar nesiguranța vine chiar din din randul angajaților! Primesc acea picătură de înțelepciune când merg la biserică? Mă sfătuiește cineva cum să fac atunci când am îndoieli? De cele mai multe ori nu, ba chiar te afundă în altele mai mari. Nici dascălii nu sunt departe, dar situația șefului ISU Timiș, nevaccinat deși conduce oastea anti-Covid, face din această țară un loc al absurdului.

În țara asta mai rămâne să aflăm că bucătarul nu se spală pe mâini din convingere, că salvamarul nu vrea să înoate protejat de legislația muncii, că mecanicul de locomotivă refuză să se odihnească în timpul liber, că, filosofal, funcționarul nu vrea să muncească opt ore, că prototipul politicianului nu vrea să nu ia șpagă, că președintele, altfel înalt și frumos de bubuie, ne trimite să jucăm golf cu PSD-ul…

P.S. Vorbeam de slabul apetit al românului pentru vaccin. De frică sau luminați de apropiați, unii decid epocal: „Mă duc la vaccinare!”. Dezarmant este cazul unui lugojean și probabil nu numai al lui. Convins de neamuri să-și facă injecția, omul s-a dus fără programare la centrul de pe strada Caransebeșului nr. 2. A cerut o vaccinare cu Pfizer și I s-a spus că nu se poate. De ce nu se poate? Că trebuie programare? Bun, pe când? Pe 13 noiembrie, peste mai bine de trei săptămâni. E așa de mare avântul lugojenilor la vaccinare sau de ce sunt planificarile așa largi?, a întrebat omul. Păi, în Lugoj e doar un singur centru de vaccinare pentru un oraș de 40 de mii de locuitori, plus alte câteva mii din zona rurală apropiată. De aia nu se poate. Să fie omul sănătos până pe 13 noiembrie. Poate se răzgândește.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Jean a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 09:57 )

Vă-nșelați: în România se merge la vaccinare mai des decât la dentist. Pe bune.

vasile popescu a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 12:49 )

Intr-un comentariu la un alt articol, cineva – in loc sa inteleaga ce transmiteam prin intrebarile si indoielile legate de obligativitatea vaccinului – m-a etichetat foarte simplu ca sunt din categoria lui Sosoaca si altii. Etichetare, in locul prezentarii unor contra-argumente!… Imi asumt sa merg pe aceeasi linie a indoielilor, cu riscul unei noi etichetari . Astfel, toate teoriile antivaccin de dinaintea aparitiei si extinderii vaccinului se bazau pe scenariile fanteziste cu Bill Gates, cu 5 G, cu cip-uri etc. In momentul de fata, cred ca ele trec in planul 2, fiind apanajul doar al celor care, din varii motive, nu accepta deloc vaccinul. Problema reala, care aduce o nota suplimentara de rezistenta fata de acceptarea vaccinului, este impunerea acestuia ca obligatoriu (desi si la nivel european, cel putin teoretic si legal, acceptul este facultativ), vs limitarea unor drepturi constitutionale. Aceasta in conditiile in care vaccinul – care este, desigur, unul din instrumentele de lupta impotriva virusului – si-a dovedit limitele utilitatii in diminuarea efectelor pandemiei, neputand s[-l scoata pe vaccinat din randul celor care se infecteaza, transmit sau chiar fac complicatii (inclusiv mortale). Ori, cred eu, ca in lipsa unei strategii coerente de actiune si de comunicare , pe intregul flux al bolii – de la prevenire, testare, tratament, recuperare – oamenii mai au ezitari (si vor mai ezita) legate de vaccinare, pe care obstinenta cu care ea este promovata si impusa le intretin sau chiar le amplifica. Fara ca persoanele in cauza sa fie , cu orice pret, antivaccin. Iar acordarea unor libertati suplimentare celor vaccinati fata de cei nevaccinati (dar care respecta celelelate masuri) nu are o logica, mai ales atata timp cat primii sunt la fel de potentiali bolnavi sau transmitatori. Mai ales ca, in multe cazuri, statutul de vaccinat le confera acrstora o siguranta in plus, care-i face, pe multi dintre ei, sa ignore celelalte masuri de protectie (pe care nevaccinatii responsabili, avertizati de potentialele riscuri, le respecta mai strict)…

cel mai normal dintre paminteni a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 14:46 )

Cei de la Giurgiu si TeleoRman nimic nu au in afaRa de anticoRpii proprii care aR trebuin sa functioneze ca Lumea!!!
Nu au nici fabRici de medicamente si nici auRu’ dacic precum cei Transilvania!
Au DECAT o gradina de legume, niste gaini si un poRc in spatele casei!
Va putes uita si benocla cat vrets la unii aRtisti-poets-cantarets din Kuweit ca de Liviu Vasilica Nu ati hauzit
https://www.youtube.com/watch?v=vvo-vnvgG-4
https://www.youtube.com/watch?v=2wkIrdKSguU
PRobabil doRits cu Povestea moRalista
„MaRiRea si decadeRea echipei Petrolu’ Stoina”

dinu a spus: (octombrie 23rd, 2021 at 03:04 )

„nevaccinații responsabili”?!? Față de ce sunt responsabili? Față de sănătatea lor și a familiilor lor? Cred că nu se simt responsabili, dar nu e treaba mea. Față de sănătatea celor cu care se întâlnesc, cei care nu știu că se află față în față cu unul care nu știe ce e aia să fii responsabil, da.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Winter in My Town
Winter in My Town

Sport vezi arhiva Sport

scm rugby

Timișorenii revin în număr mare la naționala de rugby

Stejarii vor mai juca un meci-test, în acest an, după cele trei partide din noiembrie (una oficială și două teste). Va fi un meci de pregătire între România A și Emerging Italy (Italia A). Partida va avea loc la Parma, pe Stadio Lanfranchi, sâmbătă 18 decembrie, ora 15:00. Pentru această partidă, staff-ul tehnic format din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii revin în număr mare la naționala de rugby
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Harta Revoluţiei din Timişoara, un proiect inedit realizat de tineri pentru tineri

Proiectul reMIND MAPPING 89, inițiativa unui ONG timișorean specializat în hărți interactive, dezvoltă de mai bine de 2 ani o arhivă de memorie vie a Revoluției de la Timişoara. Această arhivă se prezintă azi sub forma unei hărți cu acces liber pe www.gistm.ro/revolutie. Harta conține date despre arestările de la Revoluție în Timișoara, fotografii, interviuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Harta Revoluţiei din Timişoara, un proiect inedit realizat de tineri pentru tineri
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Marius_Pentek_Managing_director_Doctari_Group_Technologies

Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software

Un hub technologic este deschis la Timișoara de către doctari group, lider german în furnizarea serviciilor medicale doctari group furnizează tehnologii inteligente, instrumente digitale, noi modele de lucru pentru plasamente profesionale temporare sau permanente, tehnologii și soluții pentru domeniul medical Noua echipă creată la Timișoara, parte a doctari group, lucrează la dezvoltarea unei platforme integrate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul reMIND MAPPING 89, inițiativa unui ONG timișorean specializat în hărți interactive, dezvoltă de mai bine de 2 ani o arhivă de memorie vie a Revoluției de la Timişoara. Această arhivă se prezintă azi sub forma unei hărți cu acces liber pe www.gistm.ro/revolutie. Harta conține date despre arestările de la Revoluție în Timișoara, fotografii, interviuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Harta Revoluţiei din Timişoara, un proiect inedit realizat de tineri pentru tineri
Incidentul a avut loc la spălătoria spitalului. Din fericire, în momentul în care bucata de mortar de câteva kilograme s-a desprins și a căzut, în spălătorie nu se afla nimeni. Descoperirea a fost făcută de angajați marți dimineață, relatează Lugoj Info.ro. Tavanul spălătoriei a fost reabilitat în urmă cu doi ani, iar angajații spitalului susțin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tavan prăbușit la spitalul din Lugoj
Poliţiştii de frontieră din Timiș au depistat doi cetățeni din Bosnia-Herțegovina şi un român care au prezentat la intrarea în ţară certificate de vaccinare împotriva COVID-19 care aparţineau altor persoane sau erau false. Luni, în jurul orei 12:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au încercat să treacă granița cu certificate Covid-19 aparținând altor persoane sau false
Rata de infectare a ajuns în Timişoara la 2,28 la mia de locuitori, după ce în ziua precedentă a fost 2,36. Rata de infectare la nivelul judeţului este 1,80, în mică scădere faţă de ziua precedentă, când a fost 1,82. Cea mai mare rată din Timiş se înregistrează la Pesac: 5,36. Astăzi, conform datelor furnizate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata de infectare în Timiş a ajuns la 1,8 la mia de locuitori. Doar şase comune din judeţ au rata mai mare de 3
În judeţul Timiş, în ultimele 24 de ore, 51 de persoane au fost confirmate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 2.913 teste, dintre care 1.184 teste rapide. În Timişoara au fost confirmate 28 de cazuri. În Timiş, 268 persoane infectate cu Covid-19 sunt internate în spitale, dintre care 24 la ATI. În ultimele 24 de ore, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, 51 de persoane confirmate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore. La ATI mai sunt doar 24 de pacienţi
Un hub technologic este deschis la Timișoara de către doctari group, lider german în furnizarea serviciilor medicale doctari group furnizează tehnologii inteligente, instrumente digitale, noi modele de lucru pentru plasamente profesionale temporare sau permanente, tehnologii și soluții pentru domeniul medical Noua echipă creată la Timișoara, parte a doctari group, lucrează la dezvoltarea unei platforme integrate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software
Top