West Town Story. Instituţiile statului din Timişoara, o nouă capitulare în faţa mafiei imobiliare

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Timişoara, Kilometrul Zero al României în privinţa multiculturalităţii, toleranţei, diversităţii. Sau cel puţin aşa ne place să credem multora dintre noi. Iunie 2022, cu un an înainte de-a deveni Capitală Europeană a Culturii. În chiar centrul burgului o asociaţie umanitară (LOGS) închiriază o clădire pentru a găzdui refugiaţi ucrainieni. Fiindcă, da, unora încă le pasă de ce se întâmplă la frontiera noastră, în timp ce mulţi dintre noi începem să uităm, iar ororile războiului au devenit parte din rutina cotidianului. Iar pentru unii chiar motiv pentru băşcălia noastră strămoşească. În timp ce pregăteau locaţia pentru refugiaţii de teroarea lui Putin, cei de la LOGS s-au lovit de o altă teroare. A Mafiei imobiliare timişorene.

Nu insist asupra faptelor, se cunosc, chiar au transformat Timişoara într-un fenomen la nivel naţional: cei de la LOGS au fost bombardaţi cu pietre şi cuvinte grele pentru a părăsi imobilul. Din păcate, aici nu este vorba nici pe departe de un incident izolat. Sau, dacă vreţi, avem doar un vârf de aisberg. Fiind vorba în cazul de faţă (dar şi în altele de acest gen) de nişte romi, în mentalul colectiv timişorean s-a pus pecetea de “mafie ţigănesacă” sau a “ţiganilor de mătase”. Aşa şi este la prima vedere. Însă nu e o chestiune de etnie, fiindcă această “mafie”, redusă doar la romi, nu exista. Ca să existe, în primul rând, iar apoi ca să se dezvolte, această mafie avea nevoie de implicarea directă şi evident interesată a “gulerelor albe”. Şi vorbesc aici de funcţionari (chiar şi demnitari) din Primăria Timişoara, judecători, procurori, notari, poliţişti sau chiar ofiţeri din servicii. Mulţi dintre aceştia acum îşi numără – şi au ce număra!  – pensiile speciale. Fără acest consistent şi, repet, interesat sprijin, azi nu vorbeam de mafia ţigănească, iar Cârpacii şi Vişineii se limitau poate la vândut seminţe şi cerşit în centrul Timişoarei, probabil şi în alte oraşe europene. Şi cam atât.

Că există un specific ţigănesc în a prelua ostil unele imobile, cu scandaluri, fecale pe uşi, ameninţări, iar este adevărat. Dar asta doar după ce romii în cauză au pus mâinile pe o parte a imobilului disputat. Dacă în prima fază, preluarea unei părţi din imobil, avem complicităţi din primărie, justiţie, notariate, Cadastru, în a doua etapă e treaba poliţiştilor. Şi procurorilor. O chestiune despre care timişorenii nu mai au dubii. Iar în ambele etape ar fi trebuit să se implice şi cei din SRI, existând chiar fapte care te duc cu gândul la terorism. Oare angajaţii SRI nu se pot implica, dacă nu au legi în care să li se ofere imunitate în faţa legii sau nu pot asculta toate telefoanele? Există vreun dosar încheiat privind aceste metode? Pe unde o fi? Dacă a dus la arestări, cum de fenomenul se repetă la infinit? Sau există dosare privind exploatarea de către aceiaşi proprietari a coetnicilor lor prin cerşetorie, prostituţie etc?

Dar mafia imobiliară din Timişoara nu se rezumă la casele din centrul oraşului. Aici e partea agresivă şi care produce mari emoţii negative şi pe bună dreptate. Avem însă o mafie imobiliară (de multe în cârdăşie cu cea de mai sus) mai puţin vizibilă, cu mari tentacule, implicată politic prin tot felul de interpuşi, cu oameni în Consiliul Local, în primărie. O mafie suţinută din umbră de cam aceleaşi instituţii precum şi cea aşa-zis ţigănească. O mafie care ani de zile şi-a pus amprenta pe dezvoltarea imobiliară a Timişoarei, dar care de ceva timp a fost scoasă de la luatul deciziilor. De unde şi scâncetele reprezentantului ei de seamă din Consiliul Local. Care, apropos, deţine o terasă ilegală pe domeniul public. Fiindcă înainte se putea!

Revin însă la întâmplarea de la început. Aceasta nu are un happy end. Din nou, răul a câştigat în faţa binelui. Cel agresat a fost nevoit să plece, iar agresorul a rămas. Instituţiile statului rămân, din nou, neputincioase. De la liderii administraţiei n-am auzit vreo reacţie, cu excepţia primarului Dominic Fritz. Prefectul Mihai Ritivoiu, cel care are în coordonare Poliţia, probabil încă e ocupat cu număratul steagurilor din oraş. Măcar, strict în această chestiune, putea să-i fi dat mână liberă subprefectului Ovidiu Drăgănescu, cu expertiză în domeniu În rest, rămâne eterna întrebare: cum ne apără instituţiile statului, plătite de noi, inclusiv la nivel de pensii specaile, în faţa unor agresiuni? Dacă şi într-un caz atât de mediatizat, victima a fost obligată să cedeze în faţa agresorului.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Serviciul Român de Bollywoodiații a spus: (iunie 9th, 2022 at 08:37 )

Ovidiu Drăgănescu a avut clinciuri cu clanurile (a primit acum vreo 10 ani și amenințări cu moartea), însă a fost o voce (1 buc. voce!) și-atât. Așadar e de așteptat că i se va cere de la partid să tacă!!! Ritivoiu nici măcar nu va risca să arunce pisica asta moartă și pestilențial mirositoare în grădina PNL-ului. Pentru că.
Dacă inițiază cineva proceduri oficiale, rămân hârtii, poate se fac audieri, iar romii sunt slobozi la gură, plus că unii anchetatori se vor autosuspenda pentru a nu-și ancheta finii etc. etc. etc. SRI-ul, ca de obicei: noi am trimis rapoarte dar nu li s-a dat curs. Procurorii au fost ocupați. Polițaii erau și ei ocupați: păzeau nunțile și înmormântările.

Mai țineți minte când poliția și procuratura germană au venit la Timișoara să facă ceva anchete pe la castele? Dar partea română n-a vrut, că e și ea competentă! Sau când austriecii au avut intenția de a ne construi gratis o închisoare? Da, dar asta este o jignire pentru noi!!! Sau când italienii au făcut un pic de amnistie fiscală pentru a grebla vreun sfert de miliard de euro din Banat (doar lichidități, nu valori imobile!)?

Aici e Timișoara, aici e Occident! Atât de Occident, încât în curând românii vor fi minoritari, apoi rari. Pentru că dacă avem un căcat imens în mijlocul orașului și vieții sociale, ne spunem că trandafirii nu mai sunt ce-au fost. În rest, e OK, comuniști as usual, slugi as usual, trădători as usual, curve as allways.

z a spus: (iunie 9th, 2022 at 09:14 )

autorule, poate te prinzi si tu, intr-o zi, ca statul roman e cretin.

vest a spus: (iunie 9th, 2022 at 10:21 )

Tocmai gradul inalt de toleranta al timisorenilor favorizeaza aparitia si manifestarea unor asemenea personaje cum e femeia aia care ameninta si arunca cu pietre. Ea nu reprezinta doar cultura tiganilor, ci si a zonei din care provine si din care provin cam toti tiganii aciuiti prin centrul Timisoarei: Mehedinti, Gorj, Dolj si chiar Caransebes. Autoritatile nu sunt, poate, atat de implicate in porcariile mafiei imobiliare, cat incompetente, mai ales daca ne gandim ca traim in tara formelor fara fond.

George a spus: (iunie 9th, 2022 at 10:25 )

@Z, exact asta a sustinut. Aflai asta daca citeai cu mai multa atentie.

Reos a spus: (iunie 9th, 2022 at 11:58 )

Din păcate situația este scăpată de sub control din toate punctele de vedere și nu se pare că statul cu instituțiile aferente reacționează adecvat deci se va trata cu indiferență în continuare numai că asemenea personaje nu cunosc o limită.

z a spus: (iunie 9th, 2022 at 12:22 )

citeste tu mai cu atentie. inca viseaza.

@Htffh a spus: (iunie 9th, 2022 at 15:18 )

Rog moderați și suprimați comentariul lui Htffh de azi de la ora 11:10. Este profund jignitor pentru toată lumea, indiferent de etnie.

ABSOLUT CORECT INO 👏👏👏 a spus: (iunie 9th, 2022 at 19:31 )

TOT ce ai afirmat in articol!!
Toți tac, precum in Mafia Siciliana, desi e arhicunoscut de autoritatila de forta, plus administratia NOUĂ, plus ANAF, etc…
Dnii Ministrii Predoiu, Bode NIMIC?
Vorbim de un FENOMEN GENERALIZAT, nu doar izolat.
STAT ESUAT…
Faceti voi presa un SONDAJ in ri’dul populatiei pe cest subiect. Poate asa se trezesc institutiile de la Palatul Victoria + Cotroceni.
E mai acut si in pericol Romania de la acest fenomen decit de la pericolul unei agresiuni de la Putin.
Demnitarii din CSAT de ce sunt NEPASATORI, si dorm pe ei…?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gara de Nord Timișoara intră oficial în șantier, pentru 17,6 milioane de lei

Lucrările de reparații la Gara de Nord din Timișoara pot începe, după un an de așteptare. Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara a predat astăzi amplasamentul pentru demararea lucrărilor de reparații și intervenții în Stația Timișoara Nord. Principalele lucrări care se vor executa, la cele șase corpuri de clădire, sunt consolidarea elementelor structurale, afectate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gara de Nord Timișoara intră oficial în șantier, pentru 17,6 milioane de lei

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Mii de oameni au fost interesați să descopere tehnologiile viitorului, inventate și realizate la Timișoara/Foto

Mii de timișoreni au ales să aloce ziua de sâmbătă pentru a afla ce produce unul dintre cei mai mari investitori din orașul de pe Bega. În cadrul ContiShowOff 2022, care a avut loc în campusul companiei germane Continental Automotive Timișoara, angajații acesteia au prezentat tehnologiile viitorului, cele mai noi produse Continental, maşinile folosite pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mii de oameni au fost interesați să descopere tehnologiile viitorului, inventate și realizate la Timișoara/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Mii de timișoreni au ales să aloce ziua de sâmbătă pentru a afla ce produce unul dintre cei mai mari investitori din orașul de pe Bega. În cadrul ContiShowOff 2022, care a avut loc în campusul companiei germane Continental Automotive Timișoara, angajații acesteia au prezentat tehnologiile viitorului, cele mai noi produse Continental, maşinile folosite pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mii de oameni au fost interesați să descopere tehnologiile viitorului, inventate și realizate la Timișoara/Foto
Nu doar dezvoltarea infrastructurii rutiere este în prim planul atenției oficialilor români și sârbi atunci când vine vorba de colaborarea dintre cele două țări. Zilele viitoare o delegație de la București se va deplasa în capitala Serbiei pentru a stabili cele mai bune modalități de dezvoltare a transportului interstatal pe calea ferată și pe apă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministerele Transporturilor din Serbia și România anunță dezvoltarea colaborării pe calea ferată și pe apă
Universitatea de Vest din Timișoara oferă timișorenilor un eveniment liric special, Proiectul „Mozart”, pe care Facultatea de Muzică și Teatru îl propune comunității timișorene și care va fi organizat în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, în seara zilei de miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19. Evenimentul lyric este prilejuit de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Facultatea de Muzică și Teatru a UVT propune Proiectul „Mozart”, un eveniment liric prilejuit de examenul de licență al sopranei Marina Santrač
Festivalul vinului Vinofest, festivalul Internațional de Folclor „Vršački Venac” – ”Cununa Vârșețului” și seria de concerte reunite sub sigla Wind Rock sunt oferta lansată în perioada următoare pentru timișoreni de orașul sârbesc aflat la granița cu România. Așadar, la o oră de mers cu mașina aveți la dispoziție o alternativă bună de distracție de weekend....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oraşul Vârșeț oferă timișorenilor o lună iulie cu evenimente pe toate gusturile
Astăzi a avut loc nouă acțiune de ecologizare organizată de Poliția Locală, în zona Aradului. Voluntarii au adunat peste 25 de metri cubi de resturi de la construcții și deșeuri reciclabile abandonate. Direcția Poliţiei Locale Timișoara a organizat astăzi, 25 iunie, o nouă acțiune de ecologizare, la care au participat, pe bază de voluntariat, polițiști...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acţiune de ecologizare a Poliţiei Locale. 25 de metri cubi de deşeuri adunate în zona Aradului/Foto
Astăzi, la ora 12.00, cei de la ISU Timiş au fost anunţaţi despre producerea unui incendiu de deșeuri de materiale plastice, în comuna Becicherecu Mic. Incendiul se manifestă pe o surafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi.  La fața locului s-au deplasat de urgență doi ofițeri și 15 subofițeri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incendiu la Becicherecu Mic. Ard deşeuri de materiale plastice. A fost sesizată Garda de Mediu
În această dimineață, pompierii din cadrul Detaşamentului 2 Timișoara au intervenit, la Săcălaz, pentru a salva un pisoi, rămas blocat într-o bucată de tavan fals.  Angajații unei farmacii din comuna din Săcălaz au auzit mieunatul pisoiul devreme și i-au anunțat pe salvatori. În jurul orei 8:35, trei subofițeri s-au deplasat de îndată pentru a interveni în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pompierii timişoreni au salvat, la Săcălaz, un pisoi blocat într-un tavan fals/Foto
Top