West Town Story. Instituţiile statului din Timişoara, o nouă capitulare în faţa mafiei imobiliare

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Timişoara, Kilometrul Zero al României în privinţa multiculturalităţii, toleranţei, diversităţii. Sau cel puţin aşa ne place să credem multora dintre noi. Iunie 2022, cu un an înainte de-a deveni Capitală Europeană a Culturii. În chiar centrul burgului o asociaţie umanitară (LOGS) închiriază o clădire pentru a găzdui refugiaţi ucrainieni. Fiindcă, da, unora încă le pasă de ce se întâmplă la frontiera noastră, în timp ce mulţi dintre noi începem să uităm, iar ororile războiului au devenit parte din rutina cotidianului. Iar pentru unii chiar motiv pentru băşcălia noastră strămoşească. În timp ce pregăteau locaţia pentru refugiaţii de teroarea lui Putin, cei de la LOGS s-au lovit de o altă teroare. A Mafiei imobiliare timişorene.

Nu insist asupra faptelor, se cunosc, chiar au transformat Timişoara într-un fenomen la nivel naţional: cei de la LOGS au fost bombardaţi cu pietre şi cuvinte grele pentru a părăsi imobilul. Din păcate, aici nu este vorba nici pe departe de un incident izolat. Sau, dacă vreţi, avem doar un vârf de aisberg. Fiind vorba în cazul de faţă (dar şi în altele de acest gen) de nişte romi, în mentalul colectiv timişorean s-a pus pecetea de “mafie ţigănesacă” sau a “ţiganilor de mătase”. Aşa şi este la prima vedere. Însă nu e o chestiune de etnie, fiindcă această “mafie”, redusă doar la romi, nu exista. Ca să existe, în primul rând, iar apoi ca să se dezvolte, această mafie avea nevoie de implicarea directă şi evident interesată a “gulerelor albe”. Şi vorbesc aici de funcţionari (chiar şi demnitari) din Primăria Timişoara, judecători, procurori, notari, poliţişti sau chiar ofiţeri din servicii. Mulţi dintre aceştia acum îşi numără – şi au ce număra!  – pensiile speciale. Fără acest consistent şi, repet, interesat sprijin, azi nu vorbeam de mafia ţigănească, iar Cârpacii şi Vişineii se limitau poate la vândut seminţe şi cerşit în centrul Timişoarei, probabil şi în alte oraşe europene. Şi cam atât.

Că există un specific ţigănesc în a prelua ostil unele imobile, cu scandaluri, fecale pe uşi, ameninţări, iar este adevărat. Dar asta doar după ce romii în cauză au pus mâinile pe o parte a imobilului disputat. Dacă în prima fază, preluarea unei părţi din imobil, avem complicităţi din primărie, justiţie, notariate, Cadastru, în a doua etapă e treaba poliţiştilor. Şi procurorilor. O chestiune despre care timişorenii nu mai au dubii. Iar în ambele etape ar fi trebuit să se implice şi cei din SRI, existând chiar fapte care te duc cu gândul la terorism. Oare angajaţii SRI nu se pot implica, dacă nu au legi în care să li se ofere imunitate în faţa legii sau nu pot asculta toate telefoanele? Există vreun dosar încheiat privind aceste metode? Pe unde o fi? Dacă a dus la arestări, cum de fenomenul se repetă la infinit? Sau există dosare privind exploatarea de către aceiaşi proprietari a coetnicilor lor prin cerşetorie, prostituţie etc?

Dar mafia imobiliară din Timişoara nu se rezumă la casele din centrul oraşului. Aici e partea agresivă şi care produce mari emoţii negative şi pe bună dreptate. Avem însă o mafie imobiliară (de multe în cârdăşie cu cea de mai sus) mai puţin vizibilă, cu mari tentacule, implicată politic prin tot felul de interpuşi, cu oameni în Consiliul Local, în primărie. O mafie suţinută din umbră de cam aceleaşi instituţii precum şi cea aşa-zis ţigănească. O mafie care ani de zile şi-a pus amprenta pe dezvoltarea imobiliară a Timişoarei, dar care de ceva timp a fost scoasă de la luatul deciziilor. De unde şi scâncetele reprezentantului ei de seamă din Consiliul Local. Care, apropos, deţine o terasă ilegală pe domeniul public. Fiindcă înainte se putea!

Revin însă la întâmplarea de la început. Aceasta nu are un happy end. Din nou, răul a câştigat în faţa binelui. Cel agresat a fost nevoit să plece, iar agresorul a rămas. Instituţiile statului rămân, din nou, neputincioase. De la liderii administraţiei n-am auzit vreo reacţie, cu excepţia primarului Dominic Fritz. Prefectul Mihai Ritivoiu, cel care are în coordonare Poliţia, probabil încă e ocupat cu număratul steagurilor din oraş. Măcar, strict în această chestiune, putea să-i fi dat mână liberă subprefectului Ovidiu Drăgănescu, cu expertiză în domeniu În rest, rămâne eterna întrebare: cum ne apără instituţiile statului, plătite de noi, inclusiv la nivel de pensii specaile, în faţa unor agresiuni? Dacă şi într-un caz atât de mediatizat, victima a fost obligată să cedeze în faţa agresorului.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Serviciul Român de Bollywoodiații a spus: (iunie 9th, 2022 at 08:37 )

Ovidiu Drăgănescu a avut clinciuri cu clanurile (a primit acum vreo 10 ani și amenințări cu moartea), însă a fost o voce (1 buc. voce!) și-atât. Așadar e de așteptat că i se va cere de la partid să tacă!!! Ritivoiu nici măcar nu va risca să arunce pisica asta moartă și pestilențial mirositoare în grădina PNL-ului. Pentru că.
Dacă inițiază cineva proceduri oficiale, rămân hârtii, poate se fac audieri, iar romii sunt slobozi la gură, plus că unii anchetatori se vor autosuspenda pentru a nu-și ancheta finii etc. etc. etc. SRI-ul, ca de obicei: noi am trimis rapoarte dar nu li s-a dat curs. Procurorii au fost ocupați. Polițaii erau și ei ocupați: păzeau nunțile și înmormântările.

Mai țineți minte când poliția și procuratura germană au venit la Timișoara să facă ceva anchete pe la castele? Dar partea română n-a vrut, că e și ea competentă! Sau când austriecii au avut intenția de a ne construi gratis o închisoare? Da, dar asta este o jignire pentru noi!!! Sau când italienii au făcut un pic de amnistie fiscală pentru a grebla vreun sfert de miliard de euro din Banat (doar lichidități, nu valori imobile!)?

Aici e Timișoara, aici e Occident! Atât de Occident, încât în curând românii vor fi minoritari, apoi rari. Pentru că dacă avem un căcat imens în mijlocul orașului și vieții sociale, ne spunem că trandafirii nu mai sunt ce-au fost. În rest, e OK, comuniști as usual, slugi as usual, trădători as usual, curve as allways.

z a spus: (iunie 9th, 2022 at 09:14 )

autorule, poate te prinzi si tu, intr-o zi, ca statul roman e cretin.

vest a spus: (iunie 9th, 2022 at 10:21 )

Tocmai gradul inalt de toleranta al timisorenilor favorizeaza aparitia si manifestarea unor asemenea personaje cum e femeia aia care ameninta si arunca cu pietre. Ea nu reprezinta doar cultura tiganilor, ci si a zonei din care provine si din care provin cam toti tiganii aciuiti prin centrul Timisoarei: Mehedinti, Gorj, Dolj si chiar Caransebes. Autoritatile nu sunt, poate, atat de implicate in porcariile mafiei imobiliare, cat incompetente, mai ales daca ne gandim ca traim in tara formelor fara fond.

George a spus: (iunie 9th, 2022 at 10:25 )

@Z, exact asta a sustinut. Aflai asta daca citeai cu mai multa atentie.

Reos a spus: (iunie 9th, 2022 at 11:58 )

Din păcate situația este scăpată de sub control din toate punctele de vedere și nu se pare că statul cu instituțiile aferente reacționează adecvat deci se va trata cu indiferență în continuare numai că asemenea personaje nu cunosc o limită.

z a spus: (iunie 9th, 2022 at 12:22 )

citeste tu mai cu atentie. inca viseaza.

@Htffh a spus: (iunie 9th, 2022 at 15:18 )

Rog moderați și suprimați comentariul lui Htffh de azi de la ora 11:10. Este profund jignitor pentru toată lumea, indiferent de etnie.

ABSOLUT CORECT INO 👏👏👏 a spus: (iunie 9th, 2022 at 19:31 )

TOT ce ai afirmat in articol!!
Toți tac, precum in Mafia Siciliana, desi e arhicunoscut de autoritatila de forta, plus administratia NOUĂ, plus ANAF, etc…
Dnii Ministrii Predoiu, Bode NIMIC?
Vorbim de un FENOMEN GENERALIZAT, nu doar izolat.
STAT ESUAT…
Faceti voi presa un SONDAJ in ri’dul populatiei pe cest subiect. Poate asa se trezesc institutiile de la Palatul Victoria + Cotroceni.
E mai acut si in pericol Romania de la acest fenomen decit de la pericolul unei agresiuni de la Putin.
Demnitarii din CSAT de ce sunt NEPASATORI, si dorm pe ei…?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO

Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Nicolae Robu și-a prezentat viziunea cu care vrea să redevină primar la Timișoara

Sâmbătă a fost rândul fostului primar, Nicolae Robu, acum reprezentantul a două partide, PNL și PSD, să își prezinte viziunea cu care vrea să obțină un al treilea mandat de primar al Timișoarei. Cu multe proiecte pe care le dorea în precedentele mandate, cu unele ”reparații” prin care să se revină la modul de guvernare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu și-a prezentat viziunea cu care vrea să redevină primar la Timișoara
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara

Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO
Joi, 25 aprilie, săptămânala şedinţă a Guvernului României va avea loc la Timişoara. Cu această ocazie se va da Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru noul stadion Dan Păltinișanu. Cu aceeaşi ocazie se va da o HG privind deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche. De la Doha la Timişoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Guvernul României se mută saptămâna viitoare la Timişoara. Pe lângă HG pentru stadionul, se va da undă verde deschiderii punctului de frontieră de la Beba Veche
Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Top