Durerosul parastas al unui simbol al Timişoarei. La Măciuca

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Nunta unui bombardier politic, plămădit prin galerii, dar transformat subit în “salvator” al neamului  a fost marele “eveniment” al weekend-ului trecut. Cel puţin asta rezultă dacă faci o succintă monitorizare a presei. Şi unde putea avea loc paranghelia smardoiului “patriot” decât într-o localitate cu nume predestinat: Măciuca? Nu insist asupra evenimentului, unul dintre cele mai scabroase care s-au putut vedea în România ultimilor ani. (Iar România stă bine la acest capitol.) Şi da, unul care a dorit să imite, începând cu recuzita, nunta lui Corneliu Zelinski (ce ironie pentru “patrioţii” neapărat putinişti!). Iar cei care spun că nu este aşa, probabil încă mai servesc din greu din tona de rahat care li s-a pus la dispoziţie.

Ca să nu spun că de la parodia mondeno-politicianistă nu puteau lipsi preanecuviosul mărturisitor de Putin, Teo „Şpagoveanu”, dar şi goarne din presă, dintre care unul a avut un delir mistic atunci când a recunoscut că e colonel acoperit, unul a făcut puşcărie pentru şantaj, iar altul a fost consilierul megaşpăgarului Muşetescu… Iar ca să se închidă cercul, grotescul bâlci cu iz legionaroid a fost transmis întreaga zi de televiziunea unui alt ”patriot” „made by SRI”, fugit în Serbia. Probabil cu acest gen de personaje a avut de-a face un englez al secolului XVIII (pentru conformitate, Samuel Johnson) când a dat un celebru verdict: „Patriotismul este ultimul refugiu al unei canalii”.

În această atmosferă pestilenţială am consemnat, cu foarte mare regret, şi un deces. Oficial, de această dată. Şi din păcate este vorba de unul din simbolurile Timişoarei, aşa cum, neîndoielnic, a fost trupa Phoenix. Mă număr printre cei care spun că „adevărata Phoenix” a murit de ceva timp. (Aşa cum druckerii din Timişoara ştiu că un alt simbol al oraşului, “adevărata Poli”, cum se mai spune, nu mai există de multă vreme.) Poate nu chiar în 1977, cum spune fostul textier al trupei, Andrei Ujică. Dar Phoenix nu mai există, decât cu numele, de când Nicu Covaci, înconjurat de tot felul de lăutari, s-a încăpăţânat să-i păstreze numele, rămânând singurul din vechea trupă,.

Am văzut reacţii în apărarea lui Covaci, cum că artiştii cântă acolo unde sunt chemaţi, că pandemia i-a sărăcit pe toţi şi nu au ce face. Nu este nici pe departe aşa. Un artist care se respectă trebuie să fie conştient că este şi un model pentru multă lume. Cauţionând cu prezenţa/cântarea un individ atât de toxic precum George Simion arunci la gunoi tot ce ai produs o viaţă. Şi, repet, aici vorbim de un simbol al Timişoarei, fie şi dacă ne raportăm la reprezentarea etnică a foştilor membri.

Iar Phoenix a reprezentat exact opusul a ceea ce este circarul AUR-ist. A fost o formaţie anti-sistem şi în timpul comunismului, fiind interzisă multă vreme. Aşa-zisul anti-sistem al AUR-ului cauţionează de fapt Sistemul, fiind probabil un produs al acestuia, iar Simion o marionetă ale cărei sfori sunt trase de prin nişte cotloane securistoide având linie directă la Kremlin. Phoenix a fost cel mai inovator grup din rock-ul românesc, care s-a reinventat neîncetat. (Sigur, au fost acuzaţii, mai mult nefondate, că au copiat Jethro Tull, atunci când au recurs la filonul folcloric.) AUR copiază din greu legionarismul-ortodox interbelic, dar şi naţionalismul dacopat al lui Ceauşescu. Phoenix a însemnat libertate, AUR… agresiunea Rusiei în Ucraina. Dincolo de membri, Phoenix a însemnat şi poetul postmodernist Şerban Foarţă. AUR e o expresie politică a protocronismului. Şi ar mai fi multe argumente că Phoenix a reprezentat cu totul şi cu totul alte valori decât AUR.

De ce a recurs Nicu Covaci la această ucidere aproape ritualică a grupului al cărui cofondator a fost? Greu de spus. Egolatru şi dificil, Nicu Covbaci a fost însă un artist desăvârşit, nimeni nu poate să-i conteste acest lucru. În cartea sa „Phoenix, însă eu”, chiar el îşi asuma aceste „calităţi”. Despre caracter nu vreau să discut. Poate chiar acesta l-a condus spre acest final ruşinos în ghena AUR-istă. Chit că denumirea formaţiei vine de la o mitică pasăre, care, periodic, renăştea din propria cenuşă, de această dată totul e terminat. După evenimentul de la Măciuca n-a mai rămas nici măcar cenuşa din care să poată reînvia…

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (august 29th, 2022 at 10:35 )

Iar eu tot Aur voi vota.
Pentru ca Psd e mafia.
Pentru ca Pnl e tot un fel de Psd vopsit. Se vede si din actuala si din mai vechea alianta.
Pentru ca Usr a promovat homosexualii, ateismul si feminismul.

Vai ţigani, ţigani, gipsy şi gitani... a spus: (august 29th, 2022 at 10:45 )

Nici Nicu Covaci nu mai e ce-a fost, dar nici Timișoara, să-mi fie iertat! Nu cred că Nicu ar trebui să mai aibă ceva datorii față de orașul în care i-a fost asasinată mama (la modul multicultural, de doi borfași unguri!). De ce-ar trebui să se simtă rușinat Covaci de orașul în care chelneri și șoferi din mafia italiană, ca și țigani autohtoni, au ajuns oameni cu influență? De ce-ar lăsa privirea-n pământ un om plecat dintr-un oraș condus atunci de șefi comuniști, iar acum de fiii lor liberali, democrați, populari etc.? Cu aceeași aristocrație securistă la putere.
Mai e o diferență între Nicu Covaci și Gigel Simion: primul se poate spăla mâine, cu un nou album (ori doar un cântec) excepțional, în timp ce al doilea rămâne în veci ca băiatul balaoacheș, modest la minte, care îmbracă sumanul mâncat de molii al unui anarhist-fascist (a propos, Corneliu Zelinsky Codreanu era un #rezist al vremurilor lui – ar trebui să știe și băloșenia sa, Ciutacu!!!) și construiește pe nisipuri mișcătoare țărmul speranței pentru învinșii capitalismului, turma tristă, săracă la pungă și minte.
De ce-aș asculta „Mugur de fluier” umbrit fiind de amintirea unui bâlci grețos din Măciuca? Pot eventual să consider că, la Măciuca, Nicu Covaci a mai intrat, încă o dată, în umbra marelui urs.

Timisorean obiectiv a spus: (august 29th, 2022 at 11:08 )

NCU COVACI „Am cântat și de 23 august, am cântat și pentru Ceaușescu, și pentru Iliescu, Constantinescu. Care e problema? Textele noastre au mesaj. Este vorba de poporul român. Mesajul nostru ăsta este. Unde văd România și văd români adevărați, acolo mă simt bine”,

vasile popescu a spus: (august 29th, 2022 at 11:20 )

Poate ne spune cineva ce cantece a cantat Phoenix la aceasta nunta? Pana la urma, cantecele exprima un mesaj, nu prezenta fizica la o manifestare privata, pe care fiecare e liber sa o organizeze cum vrea….

Mioriticus a spus: (august 29th, 2022 at 12:26 )

Cînd citești unele comentarii te întrebi oare sunt mulți care gîndesc așa sau numai cîte unul pentru că dacă ar fi majoritari rămîne numai bocceluța și adio,și mai ceva pentru ziua de luni,USR-ul a promovat homosexualii,ateismul,feminismul ????

Vasile a spus: (august 29th, 2022 at 13:11 )

Deci una e sa fii un bolsevic samanatorist si alta e sa ti iubesti onest patria. Stimabile, sunteti parte a problemei, nu a solutiei!

George a spus: (august 29th, 2022 at 14:05 )

@mioriticule, ia-ți bocceluța și adio. Să auzim numai de bine. Să ne scrii cum se tund oile prin NZ.

vest a spus: (august 29th, 2022 at 17:11 )

Nu cred ca simbolul Phoenix pentru Timisoara a murit, pentru ca el are legatura cu anii de dinainte de ’89. Ceea ce se intampla in ultimii ani cu aceasta trupa e ceva normal, schimbarile sunt enorme si sunt multe trupe, chiar mult mai mari decat Phoenix (nu din Romania…), care de-a lungul timpului au ramas in peisaj, dar au involuat, pana au ajuns de nerecunoscut. Sa nu confundam, deci, Phoenix de pe vremuri, cu Phoenix de acum si nici Phoenix cu Covaci (care s-a autodeclarat de multi ani drept un mare nationalist/patriot si mare admirator al tunelului secret de sub Muntii Bucegi).

Kata a spus: (august 29th, 2022 at 17:20 )

@Jack, toate cele 3 asa-zise motive pentru care nu votezi USR-ul (nu te acuz ca nu-i votezi, ci ca motivele tale nu stau in picioare) sunt sau neadevaruri sau “nemotive”…

Care-i problema cu fenimismul?! Este defapt drepturile femeilor – egaliatatea dintre sexe!!! Tu esti inca in evul mediu, sau in secolul 19?!

USR-ul nu promoveaza nici homosexualitatea si nici ateismul, ci respecta DREPTURILE OMULUI, drepturile oricarei minoritati, lupta cu discriminarea de orice fel.
Au dreptul si minoritatiile sa traiasca? Sau dupa tine, care daca te lupti cu homosexualii si cu ateii, presupun ca esti credincios practicant, homosexualii sau ateii n-au dreptul sa traiasca?? Nu inteleg de ce nu te revolti fata de pedofilia din biserica? Aia-i mult mai grava decat ambele la unloc!!! Si din pct de vedere moral si legal. Homosexualitatea presupune acceptarea in deplinatatea facultatilor mintale a ambilor indivizi, altfel este un viol (!!!). Pe cand pedofilia este oricum un abuz, fie ca este sau nu acceptat de catre copil!!! Asta din pct de vedere legal, iar etic… ce sa mai zic deca un preot sau un calugar, care se presupune ca intelege mai profund aspectul moral al actului de pedofilie sau cel homosexual si nu doar ca face asa ceva, dar anumiti “sefi” ai bisericiilor ii protejeaza pe abuzatori, iar asta conducand la continuarea abuzurilor asupra acelor copii, dar si a altora!!!
Foarte multi USR-isti si votanti USR sunt cucernici, dar spre deosebire de psdnl-isti nu vor sa foloseasca asta in politica! Eu ii apreciez pt asta.

Ion și Gheorghe a spus: (august 29th, 2022 at 19:39 )

Cu cât se apropie alegerile, vor deveni tot mai frecvente provocările de tip „Eu votez AUR!”, ceea ce nici măcar nu-i o participare la mini-dezbaterea de-aici. E o afirmație sinonimă cu „Nu mă interesează argumentele voastre!” Ce dracu cauți, atunci, aici? Du-te la vot!
Probabil că cineva vrea ca „mesajul” lor să ajungă în toate media. Trebuie să ne amintim că toate partidele care „le ziceau bine” au fost niște operațiuni: operațiunea PRM, operațiunea PD(L), operațiunea PUNR, operațiunea PMP, operațiunea „preluarea PNL” și altele. Și mai mult decât atât, ar trebui să ne-amintim ce-au făcut aceste partide – dacă excludem răul făcut din abundență României și românilor, iese NIMIC. Au fost construcții temporare, care au servit unui scop de moment. N-au avut nicio treabă cu istoria și și mai puțin cu istoria românilor și a României. Toți au dispărut sau vor dispărea pentru că forțele răului sunt mari , iar ei trebuie mereu să renască sub nume noi, cu gura mai mare, cu înjurătura mai aprigă și vorba mai găunoasă. Pentru surzi și amnezici trebuie tobe mai mari și mai răsunătoare (pentru că-s pline de iubire pentru România, bineînțeles).

liviu a spus: (august 30th, 2022 at 07:02 )

oare catI MUZICIENI a distrus cuplul daco- securist covaci-baniciu ?
sigur pe: moni,jozsi, bela spitzli,mani,tibi etc .
singura lor vina era ca NU ERAU GANDACI , ERAU GERMANI EVREI MAGHIARI SARBI ROMANI care vorbeau intre ei toate aceste limbi .

M_d a spus: (august 31st, 2022 at 08:22 )

Felicitari autorului!

E plină țara de proști care nu stiu pe ce lume traiesc. Cand vezi un om care intelege diferenta dintre dacopații-orci ai lui Putin si românii normali trebuie sâ îl apreciezi, sunt din ce in ce mai putini.

Cand faci circ politic dintr-un eveniment de viată poate unic, e foarte clar că nu mai ai Dumnezeu.

Covaci, păcat!
Puteai să rămăi un simbol in memoria noastră, dar ai ales să te vinzi pe 30 de arginți. Tu esti incă viu?
Chiar dacă sttim ca viata e grea pentru artisti, nu te poti duce sa i sugi p**a lui Putin dacă te cheamă, chiar dacă mănânci pâine goală…

1 Trackbacks pentru acest articol

Ma despart….. | Ioanavram's Blog Says:

[…] Ma despart de ultimul editorial semnat de Ino Ardelean:https://debanat.ro/2022/08/durerosul-parastas-al-unui-simbol-al-timisoarei-la-maciuca_375949.html […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Centura Sud se ”naște” greu. Constructorul italian are o prezență extrem de slabă pe șantier/Foto

Pe șantierul variantei de ocolire Timișoara Sud, luna septembrie s-a încheiat cu un progres redus, iar stadiul total de execuție este de circa 57%. Până și verificările întreprinse de oamenii Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara au constatat că firma italiană care se ocupă de investiție mai mult învârte lopețile degeaba pe șantier. ”Antreprenorul are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Sud se ”naște” greu. Constructorul italian are o prezență extrem de slabă pe șantier/Foto
Shop Express - marea inaugurare
Shop Express - marea inaugurare

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Duş rece la început de octombrie. Echipa de rugby a Timişoarei, umilită în Ghencea

Din rău în mai rău. Nimic nu prevestea dezastrul, mai ales că SCM Timişoara a plecat cu curaj în meciul din Ghencea, în ciuda faptului că Digo Mosese a văzut galben din debut. Mai mult, Vlaicu putea deschide scorul din minutul 10, dar a ratat ţinta dintr-o „pedepasă”. Moment în care Steaua a preluat conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duş rece la început de octombrie. Echipa de rugby a Timişoarei, umilită în Ghencea
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

cj timiș

Garda Forestieră Timișoara a dat amenzi în valoare totală de sute de mii de lei

Garda Forestieră Timișoara a acordat în ultimele luni amenzi de aproape 400.000 de lei și a confiscat material lemnos în valoare de aproape jumătate de milion de lei. Au fost efectuate acțiuni și cu Poliția, iar în cadrul acestora materialul lemnos confiscat a fost în cantitate de 804 metri cubi. În perioada iunie-septembrie 2022, reprezentanții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda Forestieră Timișoara a dat amenzi în valoare totală de sute de mii de lei

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

CSC Dumbrăviţa demonstrează că este echipa momentului din întregul Banat. Formaţia pregătită de Cosmin Stan, calificată şi în grupele Cupei României a obţinut prima victorie pe teren propriu în acest sezon de ligă secundă, 1-0 cu Ripensia Timişoara. A fost un joc îndârjit pe un teren extrem de greu, care a pus probleme ambelor echipe....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa străpunge gheaţa, mai bine zis noroiul, pe teren propriu! Victorie mare cu Ripensia
Sâmbătă, 1 octombrie, polițiștii Biroului de Poliție Autostrăzi A1 Deva-Nădlac au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că pe autostrada A1, sens de mers Timișoara-Margina s-a produs un accident de circulație. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 57 de ani, a condus un autoturism pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a riscat, acum va plăti! Probleme pentru un şofer care a făcut două maşini zob FOTO
Vineri, polițiștii orașului Sânnicolau Mare au reținut o femeie, în vârstă de 42 de ani, bănuită de furt. Acesta a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. În fapt, în data de 07.09.2022 și în data de 22.09.2022, aceasta ar fisustras din supermarket-ul situat pe strada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce a furat o femeie din supermarket? Bineînţeles, cosmetice şi… băuturi alcoolice scumpe
Pe șantierul variantei de ocolire Timișoara Sud, luna septembrie s-a încheiat cu un progres redus, iar stadiul total de execuție este de circa 57%. Până și verificările întreprinse de oamenii Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara au constatat că firma italiană care se ocupă de investiție mai mult învârte lopețile degeaba pe șantier. ”Antreprenorul are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Sud se ”naște” greu. Constructorul italian are o prezență extrem de slabă pe șantier/Foto
Garda Forestieră Timișoara a acordat în ultimele luni amenzi de aproape 400.000 de lei și a confiscat material lemnos în valoare de aproape jumătate de milion de lei. Au fost efectuate acțiuni și cu Poliția, iar în cadrul acestora materialul lemnos confiscat a fost în cantitate de 804 metri cubi. În perioada iunie-septembrie 2022, reprezentanții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda Forestieră Timișoara a dat amenzi în valoare totală de sute de mii de lei
Proiectul ,,Îmbunătăţirea eficienţei energetice în sectorul rezidenţial prin reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe: zona Averescu ”, este împărțit în două louri, având o valoare totală de 894.394. Lotul 1 prevede „Reabilitare termică imobil str. Mures, nr.129”. Valoarea fără TVA a contractului este de 472.802 lei, iar durata este de patru luni. Lotul 2 se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două noi contracte pentru reabilitarea termică a unor blocuri din Timișoara au fost semnate de municipalitate. Valoarea totală e de aproape 900.000 de lei
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează în perioada 4 – 15 decembrie 2022 o misiune economică în Mexic. Scopul evenimentului este intensificarea relaţiilor comercial-economice româno-mexicane, identificarea de noi oporrtunități de afaceri și stabilirea de contacte directe de colaborare reciproc avantajoase cu oameni de afaceri mexicani. Pachetul deplasării include transport cu avionul dus/întors pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene sunt invitate la o misiune economică în Mexic
După doi ani de pauză, cauzată de pandemie, cea mai mare şi populară manifestare de gen din vestul României, Festivalul Papricaşului şi Vinului de la Buziaş, revine la finalul săptămînii viitoare. În zilele de 8 şi 9 octombrie va avea loc o nouă ediţie a tradiţionalului festival, cea cu numărul XII. Festivalul este organizat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Buziaş se pregătesc ceaunele! Festivalul Papricaşului şi Vinului revine cu a XII-a ediţie
Top