Un scenariu: Timişoara lui Fritz, pe urmele Timişoarei lui Ciuhandu?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În unele cercuri politice se vehiculează încă de pe acum un scenariu potrivit căruia Timişoara condusă şi după anul electoral 2024 de Dominic Fritz să ajungă, la fel ca în perioada mandatelor lui Gheorghe Ciuhandu. Şi mă refer la izolarea politică a oraşului, aşa cum într-o formă sau alta a fost în timpul lui Ciuhandu sau mai exact în ultimele trei mandate din cele patru pe care le-a avut fostul primar ţărănist. Mai exact, o izolare dată de un primar provenind dintr-un partid care şi-a pierdut orice relevanţă la nivel naţional. Că va fi şi această ipoteză o temă de campanie pe care o vor pune pe tapet adversarii primarului Dominic Fritz rămâne de văzut.

Se ştie, după ce a fost principalul partid al coaliţiei aflate la guvernare în perioada 1996-2000, PNŢCD n-a mai intrat în parlament şi a dispărut din prim-planul vieţii politice, în pofida unor încercări de revitalizare a partidului. De altfel chiar Ciuhandu a fost preşedinte  naţional al formaţiunii în perioada 2004-2007. Cu toate că PNŢCD nu mai exista, timişorenii s-au încăpăţânat însă să-l voteze pe Ciuhandu şi poate l-ar mai fi votat şi în 2012, dacă acesta nu se retrăgea. Şi asta în condiţiile în care a avut o ofertă de la USL, chiar înaintea lui Nicolae Robu.

A fost Timişoara dezavantajată de guvernele de la Bucureşti în acea perioadă? Da şi nu. Mai exact, a fost dar nu la nivelul stratosferic în care s-a creat un adevărat mit al “pedepsirii” Timişoarei fiindcă nu votează cum trebuie. Un mit cu care fostele administraţii şi-au cauţionat propriile neputinţe. Şi o să dau un exemplu de dezavantajare a oraşului. Problema Colterm care i-a explodat în faţă lui Fritz îşi are “păcatul originar” în perioada Guvernului Năstase, care le-a pus în braţe autorităţilor locale găunoasele CET-uri, cu promisiunea că se vor acoperi găurile cu bani de la bugetul central. Ciuhandu a rezistat ce a rezistat în faţa acestui cadou otrăvit, fiind obligat în cele din urmă să accepte fuziunea CET cu Calor, formându-se astfel Colterm-ul. Bani nu au mai venit însă decât prin 2012-2013, în perioada prim-ministeriatului lui Victor Ponta. Acest lucru nu absolvă însă vechile administraţii de indiferenţa crasă cu care au tratat subiectul, Colterm fiind, printre altele, un debuşeu pentru sinecurişti politici.

Pentru a se ajunge la scenariul invocat mai sus, mai trebuie însă două condiţii. Una ar fi ca USR să nu se oprească din marşul spre irelevanţă pe care se încăpăţânează să-l parcurgă. Şi aici ar fi două probleme, una internă, alta externă. Da, USR a făcut multe greşeli şi nu insist foarte mult asupra lor. Dar trebuie spus că n-a existat un partid mai diabolizat atât de celelalte formaţiuni, cât şi de televiziunile infractorilor şi securiştilor, iar explicaţia poate fi regăsită într-o deja foarte cunoscută investigaţie Recorder. Deşi nu mai este la guvernare de mai bine de un an, USR este făcut vinovat şi pentru pensiile mici, şi pentru dezastrul din energie, şi pentru inflaţie, şi pentru datoriile externe, poate chiar şi pentru războiul din Ucraina. Astea sunt cauze externe.

Dar sunt şi multe interne. Partidul s-a tribalizat, se pedepseşte delictul de opinie, iar drept consecinţă USR este părăsit pe capete. Se mai pune problema şi de oameni, având în vedere că un şef de organizaţie judeţeană (Suceava) pleacă la PSD. La Prahova a plecat o întreagă organizaţie. Ca fapt divers, într-un discurs ţinut săptămâna trecută chiar la Timişoara, enumerând primarii de municipii ai USR, preşedintele Cătălin Drulă l-a “uitat” pe edilul-şef al Braşovului. Explicaţia ar fi că Allen Coliban nu face parte din “echipa câştigătoare”, ca să împrumut o sintagmă de la un alt partid. Apoi, sunt unele probleme de comunicare. Cu toate că mesajele partidului sunt corecte în proporţie de 99%, nu de puţine ori sunt transmise ori pe un ton arogant, de autosuficienţă, ori pe unul băşcălios, impregnat cu glumiţe. Chiar dacă unele glume pot fi reuşite, nu ştiu dacă e cazul să recurgi la ele în actuala conjuctură în care se află nu doar partidul, ci şi România sau Europa. Sigur, toate acestea se pot rezolva, iar pe fondul unei guvernări cvasi-catastrofale, cum este cea actuală, USR poate să iasă din derivă.

A doua condiţie pentru scenariul amintind de perioada Ciuhandu este, sigur, ca Fritz să obţină un nou mandat. Un lucru nu foarte facil, cum sunt convinşi partizanii lui, dar nici imposibil, cum cred adversarii săi. Dar subiectul acesta e inepuizabil.

Pe de altă parte, trebuie spus că nici apartenenţa la un partid aflat la putere nu este garanţia succesului. Caz concret, îl avem chiar la îndemână. Chit că este vicepreşedinte naţional al PNL, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a dat-o monumental în bară până acum cu cele mai importante proiecte care au nevoie de sprijinul autorităţilor centrale, şi mă refer la un nou stadion, respectiv la Castelul Huniade. Ba la al doilea obiectiv, Nica a acuzat actuala guvernare de pierderea banilor prin PNRR, bani direcţionaţi spre proiecte similare din zona secuimii. Ori actuala guvernare îl are ca prenier exact pe preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. Faptul că la nivel de percerpţie, Ciucă este considerat PSD-ist e o altă discuţie…

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Un-cetatean a spus: (noiembrie 8th, 2022 at 09:41 )

Am putea spune ca si in al doilea mandat al lui Robu am avut aceeasi situatie. A fost izolat politic in partid, sprijin aproape zero de la centru pentru oras in perioada 2016-2020. Nu cred ca un nou mandat Robu in 2024 va fi benefic pentru noi, va avea 72 de ani si dupa pierderea alegerilor din 2020 a fost aruncat practic in ghena PNL si este un cadavru politic pe toate planurile. Daca va ajunge Robu primar in 2024 garantat vor urma 4 ani de plangeri si istericale prin care isi va arunca toate nerealizarile si greselile pe seama grelei mosteniri lasata de Fritz. SI uite asa cu balacareala trece mandatul, cei nemultumiti de Fritz isi vor confirma bias-ul si vor avea satisfactia pur egoista cu „v-am zis eu va Fritz e prost” si uite asa Timisoara pierde teren in continuare fata de restul oraselor din tara.

O explicație a spus: (noiembrie 8th, 2022 at 11:06 )

Timișoara a votat Ciuhandu și PNȚCD (cel mai occidental oraș al României a votat partidul ȚĂRĂNESC care normal trebuia să se ocupe de problemele țărănimii!!!) nu pentru izolare politică, ci din spirit ANTICOMUNIST!!!
De-aia au fost și Fritz, pentru SCHIMBARE, de greață de USL, UDMR, PRM, AUR etc. și de COMUNISM și de SECURITATE. (Iar comuniștii și securiștii au înțeles că timișorenii sunt LGBTQ!)

Kroko a spus: (noiembrie 8th, 2022 at 12:57 )

Se uita, sau se omite intentionat esentialul,adica aproape toate marile investitii nemtesti din Timisoara se datoreaza lui Ciuhandu,care fiind vorbitor de limba germana a avut un avantaj hotarator
Bine, era si inginer,deci avea ce vorbi,ceeace Fritznu poate.

bla bla a spus: (noiembrie 8th, 2022 at 14:26 )

Robu a fost izolat doar din cauza caracterului nenorocit, un om infumurat care nu stie sa colaboreze decat cu cei care il aproba neconditionat. Si Bolojan era din PNL, nu a fost ajutat de la centru prea mult, dar si-a facut echipa in primul mandat, in al doilea au inceput sa se vada rezultatele, in al treiea Oradea a devenit un exemplu pentru toata tara, si dupa al treilea s-a mutat la judet ca sa faca si acolo treaba. Fritz e din alt material, oamenii cu care lucreaza il stimeaza si il respecta. Rezultatele vin cand ai echipa , bani se gasesc , Timisoara are potential mare – exact ce s-a vazut in timpul lui Ciuhandu.

Supapa a spus: (noiembrie 8th, 2022 at 15:07 )

Ar fi de dosarele x sa castige fritz iar. In 2 ani a ingropat orasul in mizerie si datorii

@Răsuflătoarea a spus: (noiembrie 8th, 2022 at 16:55 )

Ce trist: te-ai culcat cu Robu primar în Timișoara și te-ai trezit cu Fritz primar în Vaslui, pe Bega!!! Vai-Vai!
Du-te și lucrează într-un zgârâie-nori în Mizil, să simți gustul civilizației!

liviu a spus: (noiembrie 11th, 2022 at 08:28 )

Cetateanul TURMENTAT de poluare , de mizerie,de parcarile pe trotuar,de minciuna ,de hotie, TIP CIUHI TIP ROBULACHE se intreaba: NOI CU CINE VOTAM ? CU UN SECURIST MASCAT SAU LA VEDERE ? Cetateanul onest, care a inteles ca securismul a patruns peste tot si in toate, a spus de mult ” ADIEU MON PAYS !”-si se afla de mult in spatiul Schengen.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Top