CJ Timiș acuză realizarea unor defrișări masive de pădure în zona Nădrag. Drumul județean, afectat de exploatarea lemnului/FOTO

O problemă semnalată pe un drum județean din Timiș scoate la iveală altele mult mai mari, în zona comunei Nădrag. După ce firma de deszăpezire care avea în grijă șoseaua respectivă nu și-a făcut treaba, cei de la Consiliul Județean Timiș au mers la fața locului și au descoperit minuni care mai de care. Zone întregi curățate de copaci, lemn aruncat în șanțurile de scurgere a apelor, acestea fiind distruse, acostamente de drum afectate.

Imediat după apariția unui filmuleț care arăta cum firma care se ocupa de curățarea DJ 681, în zona Nădrag – Hăuzești a mimat că și-a făcut treaba  , cei de la Direcția de Drumuri au mers pe teren, și acolo au găsit mai mult rău decât se așteptau. Pe teren s-a aflat și vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alexandru Proteasa. Ce au descoperit pe teren, în zona amintită e mult mai rău decât se așteptau cei de la CJT.

”Un subiect delicat, ar trebui să ne aplecăm cu toții. Am făcut toate actele pentru a rezolva problema”, a spus Proteasa.

Conform cu cele spune de acesta, pe teren au găsit exact în acea zonă suprafețe întregi care au rămas fără copacii exploatați, ca și masă lemnoasă, de către ocolurile silvice din zonă. Ok, nu e problema județului, doar că exploatarea s-ar fi făcut cu afectarea drumului județean din zonă, mai spune Proteasa.

”Problema cu drumul de la Nădrag, a fost că un strat de gheață nu a fost curățat. Direcția de Drumuri a constatat că nu a intervenit societatea de deszăpezire și am aplicat amenda maximă. Dar. cei care exploatează lemn în zonă au distrus șanțurile și acostamentul. A creat o mare problemă pentru cetățenii de acolo. În situații de urgență se ajunge greu în zonă, este singura modalitate de acces pe un drum pentru ambulanță sau pompieri. Am observat că Poliția Națională nu ne-a informat că sunt probleme, că lemnul stă pe drum, nici autoritățile de acolo nu au semnalat că e pericol pentru cetățeni. Sunt lemne depozitate chiar pe drum, care afectează circulația”, a declarat, marți, Proteasa.

Oficialul își pune întrebări despre ce se întâmplă acolo, după ce a observat că sunt zone întregi care ar fi fost defrișate.

”Am fost personal și am fost surprins, am observat dealuri întregi defrișate masiv, ne stârnește îngrijorarea. Timișul are sub 12% suprafață acoperită de păduri. Nimeni nu a semnalat problema la Garda Forestieră, la Garda de mediu. Am folosit un instrument extrem de util în zilele noastre, Google Earth, și m-am uitat pe zonă, de la an la an din ce în ce mai mult dealurile au lemnul tăiat. E îngrijorător pentru că Nădrag avea potențial turistic, acolo este vârful Padeș. Această exploatare nesustenabilă scade succesul turismului acolo”, a spus Proteasa.

El ne-a informat că a sesizat Prefectura și Garda Forestieră, pentru a e verifica ce se întâmplă acolo.

În urma verificărilor derulate au fost descoperite șanțuri de scurgere a apelor pluviale de pe drumul județean, care erau acoperite de trunchiuri de copaci, multe chiar și distruse, mașini de mare tonaj care circulau, peste greutatea permisă.

”Am descoperit cine exploatează, primul este Ocolul Silvic Ana Lugojana, noi l-am amendat pe cel care exploatează lemnul cu 6000 de lei, cât ne permite legea. Pe Ocolul Silvic Făget, care avea partea cealaltă a pădurii, la fel. Am cerut refacerea infrastructurii și aducerea la starea inițială. Aceste probleme nu sunt răzlețe, le-am descoperit în 10 – 15 puncte. Vom merge cu sancțiunile la maxim”, a mai spus vicele CJ Timiș.

Proteasa spine că i s-a părut ciudat comportamentul celor găsiți pe teren.

”Mi s-a părut ciudat comportamentul celor de la fața locului. Am găsit în două puncte oameni, ei deja știau se aflase că a apărut o mașină de la CJT, ei deja acționau pentru a duce lemnul de acolo, s-au ascuns, unii în mașini, alții în pădure, unii își puneau mâinile pe față. Tot puneau tot felul de întrebări, ne spuneau că sunt gunoaie în sat că aruncă gunoaie în apă, continuau să devieze de la subiect. Legat de exploatare, din păcate nu suntem noi în măsură să sancționăm. Faptul că poliția de acolo, autoritățile nu iau măsuri ne dă de gândit. Ceea ce am constatat arată că este ceva în neregulă. În comunele vecine nu se observă acele defrișări”, spune reprezentantul CJT.

Circul a apărut după ce în mediul public a fost plasat un filmuleț în care se vedea un drum necurățat de gheață și zăpadă. Era o filmare incompletă, spune Proteasa.

”Domnul primar a oprit filmarea la curba de dinaintea locației unde se află sursa acestei probleme, acolo erau șanțurile stricate și lemnul depozitat pe marginea drumului. În ianuarie, primarul de la Nădrag a depus o adresă la CJT, ne spune să reparăm șanțurile că s-au colmatat de la ploi. (…) În acea zonă nu aveam semnal la telefonul mobil. Când am avut din nou semnal la telefon, m-a sunat primarul și m-a întrebat de ce am venit în zonă fără să îl anunț și că dacă vin să îl anunț că vin. Am depus sesizare la Prefectură și am încredere că își va face treaba”, a încheiat Alexandru Proteasa.

Acum a fost depusă o plângere la Prefectura Timiș și, mai departe, la Garda Forestieră. Acum, Proteasa așteaptă verificări pe speța defrișărilor și măsuri în consecință.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Dan A. a spus: (februarie 21st, 2023 at 17:52 )

Autoritatile locale (toate = primarie, politie, etc) stiu exact ce se intampla si tac pentru ca le convine.

Welcome in Romania, mister vice-president Proteassa! a spus: (februarie 21st, 2023 at 21:06 )

E altul care fură mai bine decât mine (autorități) ?
Cu-atât mai rău țării și lui cu-atât mai bine!

(Sunt curios dacă până la ora 12 noaptea vicepreșul de CJ mai bagă o ipocrizie de-asta grosolană – ar fi a treia în presă, pe ziua de azi! În viața reală, n-aș vrea să-i fiu pe-aproape. Poate doar cu pastile de Emetix.)

cetatdean contra prostiei a spus: (februarie 21st, 2023 at 21:10 )

Asa arata in toata splendoarea lui statul „ESUAT”!

GetoDaos a spus: (februarie 22nd, 2023 at 07:31 )

Primarul comunei Nadrag și rudele dânsului care se ocupa de exploatari silvice, respectiv combinații și trafic de influență.

Anubis a spus: (februarie 22nd, 2023 at 10:02 )

Nu pot sa cred ca CJT face treaba. BRAVO Proteasa, big like. Sincer felicitari!
Dar sa vedem si urmarile acestor actiuni. Se va face ceva… sau se arunca mizeria sub pres?

PS: nu-mi vine sa cred, ca eu mare hater al PNL-ului vad ca se mai fac si fapte bune.

Reparăm busuioc! a spus: (februarie 22nd, 2023 at 10:28 )

tu ca mare hater, te grăbești să feliciți deși nu știi dacă vor fi urmări etc. etc. etc. etc.

(dar dacă stăm și judecăm ca egiptenii, când PNL e felicitat de Anubis, lucrurile sunt clare: le mai trebuie pânză de in, uleiuri mirositoare, săruri deshidratatnte și un loc ascuns în stâncă și uscat!)

Sandor a spus: (februarie 23rd, 2023 at 00:34 )

Verificati si zona Cosava,Cosevita ,Homojdia pt si acolo se fac defrisari zi de zi !

Eugen a spus: (februarie 23rd, 2023 at 04:23 )

Veniți în zona turistică a lacului Surduc….!,
….În zona împădurită din jurul lacului Surduc….și peste tot în zonă , pe nenumăratele drumuri de exploatare forestieră create fără bariere și lacăt, s au făcut insistent și permanent ,tăieri masive ( pe sărite…și chiar la ras) astfel că tot arborele gros și de valoare a fost tăiat , extras ,transportat și valorificat de personaje și utilaje ușor de identificat care chiar și la ore nefirești și zile de sărbătoare ,treceau pe aceleași traseu , prin fața camerelor de supraveghere( care …zicese ,nu funcționează…sau care inenționat primesc aiurea…) …..
Totul se a făcut și se face pt bani și de cele mai multe ori fără scrupule….
Au acționat și acționează TAF urî fară numere de înmatriculare , s au făcut averi și unii din asta trăiesc…. și nimeni nu se simte responsabil iar instituțiile nu se implică .
Vă rog să veniți că un eventual cumpărător … și veți fi rapid direcționat către cei care la orice oră sau zi ,taie ,extrag , eventual prelucrează,transportă și vînd …. totul conform cerințelor exprimate și totul conta cost.
S au făcut averi….iar uni din asta trăiesc.
S au pus , … și pot fi constatate cel puțin 10 panouri ce fac referință la o așa zisă Arie protejată a lacului Surduc.
Se menționează specii de arbori și faună și faptul că peisagistic frumusețea zonei trebuie menținută și păstrată ecologic…se vorbește de reziliență și potențialul zonei….sau făcut pliante ,acțiuni , probabil cursuri și s au alocat fonduri….dar se vede că fără că cineva să dorească rezultate certe….
Se apleacă oare cineva cu seriozitate asupra acestor aspecte?….

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top