Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor – Regiunea Vest a efectuat, în perioada 01.01.2023-30.09.2023, un număr de 6230 acțiuni de control aplicând 3603 amenzi în valoare totală de 18.205.600 lei, 2065 de avertismente și au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 3.645.606 lei. La nivelul CRPC Regiunea Vest,în perioada 01.01.2023-30.09.2023 au fost înregistrate un număr de 8425 reclamații.
La nivelul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timis, în perioada amintită au fost înregistrate un număr de 5188 reclamații. Comisarii instituției au desfășurat un număr de 2024 acțiuni de control aplicând 1241 amenzi în valoare totală de 6.367.800 lei,653 de avertismente, au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 1.224.386 lei și a fost dispusă sancțiunea complementară oprire temporară prestare servicii pentru 111 unități
Astfel, în primele 9 luni ale anului 2023, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a efectuat, la nivelul județului, un număr de 598 acțiuni de control control la unitățile de alimentație publică (restaurante, fast-food-uri, patiserii, brutării).
În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat următoarele sancțiuni în domeniul alimentației publice (restaurante, fast-food-uri, patiserii, brutării), 467 amenzi contravenționale în valoare totală de 2.989.500 lei, 205 avertismente
Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare: oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de peste 127.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 75 unități
Cele mai frecvente nereguli constatate sunt: comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate, comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj), comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai, nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C conformă), utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
De asemenea, au fost constatate numeroase practici comerciale incorecte, Nerespectare condițiilor de depozitare, comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită, comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte, utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre, utilizarea unor cuptoare, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse, existența unor insecte vii în spațiul de preparare, folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, bloc alimentar (bucătărie,strat de grăsimi gros,igrasie) neigienizat corespunzător,prezența muștelor pe alimentele în curs de preparare
Comentarii prin facebook