Tot noi suntem aleșii. Altfel se moare în grădina Maicii Domnului!

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Pe vremea lui Ceaușescu, cobora un bloc întreg de oameni în fața alimentarei, că se dădeau ouă. Sistemul nu era capabil să aibă atâtea ouă pentru toți cetățenii blocului, ai cartierului, iar oamenii știau asta. Coborau grăbiți să fie primii, să apuce. Într-o societate normală nu faci așa. Și într-o criză de organizare ori de producție, ideea de a planifica distribuția îți oferă confortul de a nu sta cu tot blocul deodată la coadă la ouă. Ne planificăm să ieșim la ore diferite. Nu toți mâncăm ouă la aceeași oră, nu toți le cumpărăm la aceeași oră.

Când vorbim despre dezastrul gestionării pandemiei de Covid acolo ajungem. Nu toți trebuie să facem boala deodată. Ideal e să nu o facem, dar dacă tot o facem, hai să o facem pe rând, să nu stăm la coadă la ea, să nu stăm la coadă pentru un pat în spital. Despre asta este vorba, despre vaccinare, despre protejarea noastră și a celorlalți prin respectarea unor reguli de distanțare fizică și socială, despre responsabilitate. A noastră, dacă suntem capabili de ea. Responsabilitatea lor, a politicienilor, a specialiștilor, pentru a ne proteja de iresponsabilitatea noastră.

Un grafic devenit viral pe rețelele de socializare arăta cum noi și bulgarii suntem la coada topului vaccinaților, în timp ce danezii, portughezii, olandezii sau englezii sunt în vârf, cumva ca fraierii. Firește că faci legătura în felul ăsta. Ei sunt mai dezvoltați ca noi pentru că au luat decizii mai înțelepte în istoria recentă, că n-o să ne gândim acum la perioada colonială și la bogățiile adunate de englezi de pe unde au cucerit. Nu, se poate face o corelație naturală și de bun simț între ce dezvoltă ei acum, între puterea lor economică, nivelul de trai, testele PISA din educație, decizii sănătoase luate în moment cheie ale vieții cu faptul că socotesc că e bine să se vaccineze. Asta era logica și nimic mai mult.

De unde ar rezulta că „deștepții”, adică noi și bulgarii, suntem în mod inexplicabil în mijlocul unui dezastru precum cel de acum. Comparativ nu cu colonialiștii olandezi, care s-au îmbogățit și ei furând de la amărâtul de sudafrican, dar măcar cu cehii sau ungurii, cu care am suferit jumătate de secol în lagărul socialist stând la coadă la ouă.

Mergând mai departe și vâslind pe același curent, luăm topul vaccinaților din țară. La vârf, București, Cluj, Sibiu, Timișoara. La urmă, Suceava, Giurgiu, Dâmbovița și Teleorman, nu mai contează ordinea. În același glas putem exclama: ”Cât de proști pot fi clujenii să se vaccineze!”, dar oare de ce sunt „proști” numai când e vorba de apetitul la vaccin? Când o duc bine nu sunt „proști”?

Ca și Olanda în zona țărilor civilizate, nu sunt și clujenii sau timișorenii cu mult peste media României în ceea ce privește economia, IT-ul, investițiile, universitățile? Toate astea le-au făcut niște proști? Și uite la România și Bulgaria cât se chinuie, uite la Giurgiu și Teleorman cât de praf sunt ca județe, oare nu ni s-au inversat modelele, oare nu ne punem întrebări de ce „proștii” ăia o duc bine, iar ăia „înțelepți” o duc atât de jalnic? Răspunsul la această dilemă, dacă putem să-i zicem dilemă, a venit tot din mediul ironiei de internet. Oare Bill Gates asta și-a dorit când și-a plănuit să depopuleze planeta? Asta e lumea ce Oculta și-a dorit-o, gestionând o pandemie cu grozave pierderi umane și materiale? Asta vrea domnul Bill, conform teoriilor conspirației, când trimite la moarte prin vaccinare pe toată lumea, rămânând doar cu românii și bulgarii?

Înțelegând aceste glume ușoare și totuși amare din social-media vom observa mai lejer niște situații imposibile pentru orice societate, normale însă la noi. Cred că avem spitale cu doar 50% dintre cadrele medicale vaccinate. Își poate imagina un om normal așa ceva? Să lucrezi acolo unde avem pretenția ca pacientul să fie în siguranță, iar nesiguranța vine chiar din din randul angajaților! Primesc acea picătură de înțelepciune când merg la biserică? Mă sfătuiește cineva cum să fac atunci când am îndoieli? De cele mai multe ori nu, ba chiar te afundă în altele mai mari. Nici dascălii nu sunt departe, dar situația șefului ISU Timiș, nevaccinat deși conduce oastea anti-Covid, face din această țară un loc al absurdului.

În țara asta mai rămâne să aflăm că bucătarul nu se spală pe mâini din convingere, că salvamarul nu vrea să înoate protejat de legislația muncii, că mecanicul de locomotivă refuză să se odihnească în timpul liber, că, filosofal, funcționarul nu vrea să muncească opt ore, că prototipul politicianului nu vrea să nu ia șpagă, că președintele, altfel înalt și frumos de bubuie, ne trimite să jucăm golf cu PSD-ul…

P.S. Vorbeam de slabul apetit al românului pentru vaccin. De frică sau luminați de apropiați, unii decid epocal: „Mă duc la vaccinare!”. Dezarmant este cazul unui lugojean și probabil nu numai al lui. Convins de neamuri să-și facă injecția, omul s-a dus fără programare la centrul de pe strada Caransebeșului nr. 2. A cerut o vaccinare cu Pfizer și I s-a spus că nu se poate. De ce nu se poate? Că trebuie programare? Bun, pe când? Pe 13 noiembrie, peste mai bine de trei săptămâni. E așa de mare avântul lugojenilor la vaccinare sau de ce sunt planificarile așa largi?, a întrebat omul. Păi, în Lugoj e doar un singur centru de vaccinare pentru un oraș de 40 de mii de locuitori, plus alte câteva mii din zona rurală apropiată. De aia nu se poate. Să fie omul sănătos până pe 13 noiembrie. Poate se răzgândește.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Jean a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 09:57 )

Vă-nșelați: în România se merge la vaccinare mai des decât la dentist. Pe bune.

vasile popescu a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 12:49 )

Intr-un comentariu la un alt articol, cineva – in loc sa inteleaga ce transmiteam prin intrebarile si indoielile legate de obligativitatea vaccinului – m-a etichetat foarte simplu ca sunt din categoria lui Sosoaca si altii. Etichetare, in locul prezentarii unor contra-argumente!… Imi asumt sa merg pe aceeasi linie a indoielilor, cu riscul unei noi etichetari . Astfel, toate teoriile antivaccin de dinaintea aparitiei si extinderii vaccinului se bazau pe scenariile fanteziste cu Bill Gates, cu 5 G, cu cip-uri etc. In momentul de fata, cred ca ele trec in planul 2, fiind apanajul doar al celor care, din varii motive, nu accepta deloc vaccinul. Problema reala, care aduce o nota suplimentara de rezistenta fata de acceptarea vaccinului, este impunerea acestuia ca obligatoriu (desi si la nivel european, cel putin teoretic si legal, acceptul este facultativ), vs limitarea unor drepturi constitutionale. Aceasta in conditiile in care vaccinul – care este, desigur, unul din instrumentele de lupta impotriva virusului – si-a dovedit limitele utilitatii in diminuarea efectelor pandemiei, neputand s[-l scoata pe vaccinat din randul celor care se infecteaza, transmit sau chiar fac complicatii (inclusiv mortale). Ori, cred eu, ca in lipsa unei strategii coerente de actiune si de comunicare , pe intregul flux al bolii – de la prevenire, testare, tratament, recuperare – oamenii mai au ezitari (si vor mai ezita) legate de vaccinare, pe care obstinenta cu care ea este promovata si impusa le intretin sau chiar le amplifica. Fara ca persoanele in cauza sa fie , cu orice pret, antivaccin. Iar acordarea unor libertati suplimentare celor vaccinati fata de cei nevaccinati (dar care respecta celelelate masuri) nu are o logica, mai ales atata timp cat primii sunt la fel de potentiali bolnavi sau transmitatori. Mai ales ca, in multe cazuri, statutul de vaccinat le confera acrstora o siguranta in plus, care-i face, pe multi dintre ei, sa ignore celelalte masuri de protectie (pe care nevaccinatii responsabili, avertizati de potentialele riscuri, le respecta mai strict)…

cel mai normal dintre paminteni a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 14:46 )

Cei de la Giurgiu si TeleoRman nimic nu au in afaRa de anticoRpii proprii care aR trebuin sa functioneze ca Lumea!!!
Nu au nici fabRici de medicamente si nici auRu’ dacic precum cei Transilvania!
Au DECAT o gradina de legume, niste gaini si un poRc in spatele casei!
Va putes uita si benocla cat vrets la unii aRtisti-poets-cantarets din Kuweit ca de Liviu Vasilica Nu ati hauzit
https://www.youtube.com/watch?v=vvo-vnvgG-4
https://www.youtube.com/watch?v=2wkIrdKSguU
PRobabil doRits cu Povestea moRalista
„MaRiRea si decadeRea echipei Petrolu’ Stoina”

dinu a spus: (octombrie 23rd, 2021 at 03:04 )

„nevaccinații responsabili”?!? Față de ce sunt responsabili? Față de sănătatea lor și a familiilor lor? Cred că nu se simt responsabili, dar nu e treaba mea. Față de sănătatea celor cu care se întâlnesc, cei care nu știu că se află față în față cu unul care nu știe ce e aia să fii responsabil, da.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei

Ziua de miercuri a adus definitivarea listelor de candidați cu care PNL Timiș se va prezenta în toamnă la alegerile pentru Parlamentului României. Nu fără surprize, dar cu candidații așteptați pe primele poziții. Așadar, Vasile Blaga, interimarul pus în fruntea filialei județene PNL Timiș, după demisia lui Alin Nica, care a reprezentat PNL până în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Mai clar decât o arată scorul! Dumbrăviţa bate Bihorul cu un gol de trei puncte

Victorie importantă pentru CSC Dumbrăviţa în etapa a şasea a sezonului regular. Bănăţenii s-au impus mai clar decât o arată scorul în faţa lui FC Bihor. A fost 1-0, după un gol frumos marcat de Nicu Modan, iar echipa de la Pădurea Verde are trei victorii în campionat, toate obţinute în faţa unor formații nou-promovate....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai clar decât o arată scorul! Dumbrăviţa bate Bihorul cu un gol de trei puncte
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Agenția pentru Dezvoltare Regională are la dispoziție peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor și liceelor de stat, prin Programul Regional Vest. Acum, ghidul de finanțare este în consultare publică. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Odată realizată testarea liniilor de tramvai de pe Calea Stan Vidrighin, primăria mai are de realizat acolo doar mici ”reglaje”. Mai sunt operațiuni de mici dimensiuni de efectuat la infrastructură și la spațiul verde, și trebuie montat mobilierul urban. ”Lucrările la bulevardul Vidrighin au ajuns în ultima etapă. Suntem aproape de finish, așa că am...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La bulevardul Stan Vidrighin mai sunt de realizat lucrări la spațiul verde și montat mobilier urban
Poate că cel mai important câștig pentru oraș, odată cu deschiderea Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara, desigur alături de eveniment în sine, este redarea spațiului Garnizoanei din Piața Libertății către timișoreni. Organizatorii evenimentului, Ordinul Arhitecților, filiala Timiș, au făcut o treabă extraordinară și au readus ”lumina” în clădirea amintită. Rămasă în uitare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Efectul” bienalei Beta asupra patrimoniului Timișoarei. Fosta Cazarmă din Piața Libertății, un atu cu un potențial extraordinar
Specialistul în securitate cibernetică Bogdan Albei, cel care a și făcut publică solicitarea de ransomware lansată după atacul asupra serverelor Primăriei Timișoara,  a anunțat, în urmă cu câteva ore, că date furate de pe rețeaua digitală a municipalității ar fi fost făcute publice. Acestea sunt la dispoziția oricui spune acesta, pe LinkedIn, dar nu oferă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Specialistul care a prezentat vânzarea datelor timișorenilor spune că acestea au fost făcute publice pe net
Meci intens pe semicercul Sălii UVT, acolo unde în etapa a 3-a, SCM Poli a întâlnit CSM Bacău. După 60 de minute echilibrate de handbal, bănăţenii s-au impus, după ce au avut o revenire superbă în parta secundă, 24-20 (10-11). Alb-violeţii au obţinut un succes muncit cu Focşaniul în prima eatpă, apoi au pierdut, aşteptat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe mâna veteranilor. Sadoveac şi portarul Stojkovic, principalii protagonişti ai victoriei cu Bacăul
Ediţia a 66-a a Zilelor Culesului de Struguri de la Vârșeț, Serbia, se desfăşoară în acest weekend, iar bănăţenii, dar şi ceilalţi locuitori din Vestul ţării sunt aşteptaţi în oraşul de la graniţă pentru zile de petrecere. Cei care vor dori să ajungă aşadar în Serbia, surprizele se vor ţine lanţ. Pe lângă celebra bucătărie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mâncare aleasă, vin proaspăt şi Lepa Brena! Timişenii sunt aşteptaţi în acest weekend la Vârșeț
Selecţionata Romanian Wolves intenţionează să debuteze cu o victorie în noul sezon al Rugby Europe Super Cup, duminică (ora 18:00), în deplasare, la Praga, cu Bohemia Warriors, în Grupa B a competiţiei. „Ne aşteptăm la un meci dificil duminică, nu ştim foarte multe despre adversarii noştri, însă suntem încrezători în noi, în grup şi vom...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai mulţi campioni ai României, în lotul Lupilor pentru primul meci din Super Cup
Având ca temă principală ”Cover me softly”, la Timișoara s-a deschis o nouă ediție a Beta – bienala de arhitectură, principalul eveniment din domeniu, organizat de Ordinul Arhitecților, filiala Timiș. Locația aleasă pentru bienală, fosta Cazarmă din Piața Libertății, se deschide din nou integral publicului dornic să descopere locația deosebită, unde vor expune zeci de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fosta Garnizoană din Piața Libertății se (re)deschide integral publicului, în calitate de gazdă pentru Beta – bienala de arhitectură/FOTO
Sunscape Festival își propune să crească nivelul de conștientizare al publicului privind Soarele și sistemul nostru solar, Calea Lactee, într-un limbaj artistic și accesibil, dezvoltând sentimentul de apartenență la o comunitate și spiritul civic. Soarele și protecția mediului reprezintă tema picturilor murale realizate de Alexei Luca și Șevaletul Anei la Giarmata, în perioada 5 septembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe Sunscape Festival, un eveniment unic ce promovează cultura și arta în lumina razelor solare
Agenția pentru Dezvoltare Regională are la dispoziție peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor și liceelor de stat, prin Programul Regional Vest. Acum, ghidul de finanțare este în consultare publică. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee
Top