Timișoara are două proiecte importante, pe fonduri europene, destinate unităților din domeniul sănătății. Ambele erau/sunt în pericol de a fi ratate, din cauza accesului pe șantier. Dacă la Clinica Balneo situația e mult mai clară, la Clinica ORL, unde primăria se ”luptă” cu clanurile țigănești, situația e ceva mai încurcată, spune Cosmin Tabără, viceprimarul care inițial a avut în subordine și Patrimoniul, iar acum a fost ”deposedat” de responsabilități de către primarul Dominic Fritz, supărat pe conduita politică a colegului său de administrație.
Clinicile Balneo și ORL. Ambele au primit finanțări europene nerambursabile pentru a fi modernizate și extinse, dar la ambele nu se prea putea ajunge la șantier din cauza lipsei accesului spre teren. La Balneo e ceva mai clar, acolo e un domeniu public, trebuia să existe efectiv o stradă, care a fost ”comandată” de municipalitate cu mulți ani în urmă, dar nu s-a realizat. Până la urmă cei care foloseau acel teren au înțeles situația și nu au fost probleme, spune Cosmin Tabără. Situația s-a complicat la Clinica ORL, unde terenul pe care trebuia să se intre în curtea clinicii, de pe strada Beethoven, ar fi deținut în comun de primărie și proprietarii casei de acolo. Deși a existat un acord inițial, ulterior s-a ajuns la circul de care știe toată lumea, cel în care viceprimarul Ruben Lațcău a spus că s-a luptat cu clanurile de țigani și a învins deja, chiar dacă nu există încă un proces.
”La Balneo există o nouă stradă care trebuia deschisă, Cezar ar fi trebuit să se numească. Aceasta există în planuri încă din 1935, dar nu a fost făcută niciodată. Curtea de Conturi a cerut ca problema să fie rezolvată și se va rezolva. Acolo proprietarii au înțeles și s-a conformat. Pe Beethoven e o casă privată, nu discut cum a intrat în posesia actualilor proprietari, de etnie romă, dar acel proprietar are o cotă parte din teren și o parte e aprimăriei, nu e delimitat. Am discutat cu ei, acolo nu era niciun acces, am discutat cu proprietarul și a permis accesul. Am demolat un gardși s-a lucrat o lună jumate, s-a demolat o clădire în spate. S-a și lucrat o lună și jumătate fără problemă. Ulterior au venit proprietarii în țară și au închis poarta, au încercat să profite. Evident că nu era discuția cu bani, doar că vom reface pavajul și gardul așa ne-am înțeles”, am aflat de la Tabără.
Dar au apărut ulterior problemele. A apărut solicitarea de bani, moment în care lucrurile s-au blocat.
”Au mai deschis poarta câteva zile, era o joacă cu „deschidem nu mai deschidem”. Am avut o discuție cu antreprenorul dela șantier, ulterior cu cei de la Patrimoniu și am decis: cât suntem coproprietari nu se va accepta. I-am anuțat că ieșim din indiviziune, le-am spus că vom avea succes în instanță. Eu acum cred că va rămâne acces pentru ORL, va trebui să aibă acces pompieri, ambulanță. Acolo nu e o luptă cu clanurile, ci o chestiune de bun simț. Dacă vor fi presiuni asupra lui Lațcău, voi fi de partea lui întotdeauna”, a mai declarat viceprimarul.
Deocamdată în acea speță s-a ajuns la obținerea unei ordonanțe președințiale, una care dă acces temporar, dar nu rezolvă în niciun fel problema. Deocamdată nu a fost acolo niciun proces, în plus nici măcar rezultatul acelei ordonanțe nu a fost încă pus în practică.
Comentarii prin facebook