Ajunsă la cea de-a VII-a edițiem Gala Corneliu Coposu se va desfășura la Timișoara, pe 9, 10 și 11 noiembrie 2024, evenimentul principal fiind programat la Opera Națională Română. Printre invitații speciali se numără renumitul scriitor și istoric francez Thierry Wolton, criticul de teatru, scriitor și realizator TV Marina Constantinescu, soprana Teodora Gheorghiu Spiess și tenorul Sorin Coliban.
Evenimentele dedicate personalității marelui om politic Corneliu Coposu sunt în contextul celor 35 de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier în Europa de Est. Ele vor debuta pe 9 noiembrie 2024 cu deschiderea expoziției „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori”, pe malul Begăi (în dreptul Vilei Mal). Expoziția va putea fi vizitată gratuity până la 31 decembrie 2024. În aceeași zi, de la ora 17:30, este programată la Cinema Victoria o proiecție speciala a filmului documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Marius Boeriu și Dănuț Iacob de la Asociația 15 Noiembrie 1987, protagoniști ai filmului și ai revoltei anticomuniste de la Brașov.
Ziua de 10 noiembrie 2024 va începe la ora 10:00 cu o Sfântă Liturghie Arhierească și o slujbă de Parastas în memoria Seniorului, la Biserica Nașterii Maicii Domnului. După-amiază, într-un loc plin de încărcătură istorică, Memorialul Revoluției, va avea loc lansarea celei de-a doua ediții a „Jurnalului Interzis” al lui Corneliu Coposu, ediție îngrijită de Doina Alexandru. Invitații vor fi: Doina Alexandru și Tudor Călin Zarojanu, iar moderator Cosmin Budeancă.
Luni, 11 noiembrie 2024, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, începând cu orele 11:30, va avea loc o dezbatere pentru studenți și publicul larg, având tema „Am învățat să fim liberi? – 35 de ani de la Revoluție”. Vor participa invitați de prestigiu: Thierry Wolton (autorul monumentalei opere „O istorie mondială a comunismului”), Brândușa Armanca, Alexandru Gussi, Marina Constantinescu, Antonie Popescu și Dănuț Iacob (Asociația „Brașov 1987”). Întâlnirea va fi moderată de Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv – Fundația Corneliu Coposu. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Ziua de luni se va încheia cu evenimentul principal, la Opera Națională Română Timișoara, începând cu ora 19:00, care va avea 3 părți: premierea tinerilor câștigători ai concursului de eseuri organizat de Fundația Corneliu Coposu, conferința susținută de istoricul Thierry Wolton și concertul de gală al sopranei Teodora Gheorghiu Spiess și al baritonului Sorin Coliban, acompaniați la pian de Diana Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Marina Constantinescu.
Biletele se pot achiziționa pe platforma eventbook.ro
Veniturile obținute din vânzarea biletelor la acest eveniment, precum și donațiile primite, vor fi direcționate pentru construcția Bisericii „Memorial Corneliu Coposu” din Bobota, jud. Sălaj, satul natal al lui Corneliu Coposu.
Evenimentele fac parte din programul „Timișoara, 35 de ani de libertate”, dedicat Revoluției anticomuniste din decembrie 1989 și sunt organizate de Fundația Corneliu Coposu în colaborare cu Fundația Hanns Seidel, JTI Romania și Festivalul de Film și Istorii Râșnov.
Parteneri: Universitatea de Vest Timișoara, Opera Națională Română Timișoara, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Fundația Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, Societatea Timișoara, Memorialul Revoluției, Visit Timișoara, Ordinul Arhitecților România filiala Timiș, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Editura Vremea.
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara
Persoane de contact:
Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv Fundația Corneliu Coposu, 0745 076 791
Mihai Dragomir, coordonator evenimente, 0727 642 858
Mai multe detalii: www.facebook.com/FundatiaCoposu
Bilete pentru Gala Corneliu Coposu: https://eventbook.ro/other/bilete-gala-corneliu-coposu-2024
Fundația Corneliu Coposu din România, încă de la înființarea sa, în 1996, promovează principiile creștin democrate. Totodată, își propune să sprijine și să organizeze o serie de acțiuni pentru tineri (elevi, studenți) prin:
promovarea culturii memoriei și a adevărului referitoare la viața și activitatea lui Corneliu Coposu;
pregătirea și perfecționarea cunoștințelor culturale, tehnice, științifice, politice, manageriale ale tineretului (elevi, studenți sau absolvenți ai institutelor de învățământ superior) prin acordarea unor burse pe termen scurt sau mediu, în limita fondurilor Fundației Corneliu Coposu, în cadrul unor universități sau alte instituții de profil din țară și străinătate, pentru a-și însuși cunoștințele la nivelul standardelor internaționale;
organizarea de simpozioane, conferințe, comunicări științifice, schimburi de experiență.
Comentarii prin facebook