Foarte de acord cu cei care citesc cu o sănătoasă reținere schițele apărute în mass-media despre cum ar vrea autoritatea publică să susțină clubul de fotbal Politehnica Timișoara. Suntem în campanie electorală și, firește, există o doză de marketing al informației când Alfred Simonis a luat fața municipalității, arătând cam cum va arăta proiectul Poli. Însă dincolo de vânzarea unor idei pe post de realizări, este clar că există un interes pentru readucerea clubului în prima ligă, într-o cadență bine potrivită cu finalizarea noului stadion.
Care stadion nu ni s-a spus. Dacă Poli va căuta să suprapună fotografia de inaugurare a stadionului cu cea de confirmare a performanței fotbalistice, eventual printr-o promovare în prima ligă, atunci președintelui C.J. Timiș, Alfred Simonis i se mai lasă un timp de manevră. Căci marele stadion pentru care se așteaptă licitația de demolare, execuția, licitația, proiectarea, finanțarea fără sincope și ridicarea arenei de 30.000 de locuri poate fi gata și în 2028, înainte de noile alegeri locale, dar poate fi gata și în 2032, la celelalte.
Să presupunem că proiectul Lego al primăriei merge mai departe și nu ne mai facem griji pe care stadion va juca noua Poli, deși pentru decidentul politic nu este tocmai indiferent, stadionul cel mic fiind al municipalității, iar cel mare, al județului. Trecem de problema stadionului, trecem și de forma juridică de tipul FC Voluntari stabilită pentru acest club și ajungem în faza în care cu o finanțare de peste un milion de euro pe an din partea CJT și eventual PMT conducerea clubului va trebui să bifeze promovare după promovare.
În prima fază un milion de euro pe an. Participare poate fi în creștere deodată cu liga în care joacă echipa, dar care confort financiar nu oferă garanția unor promovări successive așteptate de patronatul public, așa cum ar cere-o și sincronizarea cu finalizarea stadionului. Multe județe și municipii cu participare din liga secundă oferă un buget consistent echipelor lor, iar succesul nu poate fi garantat doar prin cifra mare a sumei de finanțare. Aici intervine și managementul sportiv al clubului, transferuri, „noroc” la jucători și antrenori, liniște la echipa, iar asta nu e puțin lucru.
Nu întâmplător am spus „noua Poli” în rândurile de mai sus, iar formula asta cam zgârie multă lume, căci Poli e numai una. Iar când te pregătești să faci ceva nou, nu se poate să nu-ți zboare mintea la ce a pățit Nicolae Robu cu acea „nouă Poli”, ACS Poli. Situația de acum nu seamănă întocmai cu cea de după 2012, dar întrunește o grămadă de condiții pentru a atinge din nou punctul de fierbere: implicarea politicului, suspiciunile de fraudă ce vor plana între cele două sau mai multe tabere, resursele umane, dar nu numai.
„Noua Poli” poate fi chiar una mai veche, depinde de soluția juridică aleasă. Poate fi actuala SS Poli, fostă ASU, poate fi structura veche a Universității Politehnica, poate conta în calculul emoțional al unora din galeria alb-violetă, iar de aici poate porni o nouă fisură despre care nu știm cum ar putea fi gestionată de noul patronat. Nou patronat care nu este nici utopicul socios, cum visa tifoseria, nu este nici departe de politic și, în perspectiva unor ani de succes, nu va fi nici total „fără patron”, Autoritățile speră că odată pusă pe roate, afacerea Poli poate atrage investiții private, adică acționari, iar asta nu înseamnă deloc „fotbal fără patron”, o ideea infantilă a aceleiași grupare de suporteri.
Poate pentru președintele Alfred Simonis și primarul Dominic Fritz relația cu suporterii va fi cea mai complicată problemă a „noii Poli”, dincolo de bezelele aruncate de primul în timpul campaniei electorale de la locale. Cei doi administratori publici și patroni ai clubului, alături de conducerea UPT, vor trebui să decidă ce rol va avea tifoseria alb-violetă în viitorul clubului. Fără supărare, fără senzații că cineva sapă pe celălalt, ci pentru a avea lucrurile bine limpezite înainte de a porni noul proiect. În ce calitate va cânta atât de frumos peluza? De patronat, de sindicat sau doar din suflet de suporter?
Comentarii prin facebook