Ne-am împotmolit speranțele în Geoană

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Este că ne-am plictisit în alegerile în care Klaus Iohannis făcea flic-flacuri în fața dezorientatei Viorica Dăncilă, turul doi al prezidențialelor din anul 2019? Doi din cei trei români prezenți la vot, statistic vorbind, au optat la ultimele alegeri pentru candidatul dreptei. N-a mai fost nicio emoție, era președintele în exercițiu, iar ea era bătaia de joc a clasei politice. Farmecul competiției a dispărut atunci, iar noi nu vrem asta de la cele mai importante alegeri de anul acesta, așa cum sunt percepute ele de alegătorul român.

În 2000, la fel. Ne-am speriat puțin de Vadim Tudor, dar scorul a fost la fel de plictisitor. Meciurile lui Traian Băsescu cu Adrian Năstase și cu Mircea Geoană au fost spectacol. Sarea și piperul electoral, cozi la secțiile de votare, scandal la urne, diaspora a contat, studenții și ei. La fel de efervescentă a fost runda Iohannis – Ponta, când ultimul a rămas în fotoliu să mestece popcornul ăla cumpărat din prea multă aroganță pentru o seară de vis la sediul PSD.

Ce vrem acum? Normal că nu vrem plictiseală. În calitate de spectatori, ce să vrem noi? Spectacol, corect! Poate activul de partid vrea ca Ciolacu să spulbere tot ce prinde din primul tur, de la Geoană la Lasconi, preferabil Simion, dar pentru noi ce rămâne din toată distracția promisă? Aproape că am convenit într-un material recent că avem de ales răul cel mai mic, dar hai să-l alegem și cu farmec, să merite mersul ăsta la urne, să primim cu bucurie eșecul.

Stânga are candidat puternic, dacă-i putem spune așa lui Marcel Ciolacu. Ar mai avea unul ce-și zice independent, Mircea Geoană, venit tot de pe meleagurile alea doctrinare, dar hai să vedem ce vine din drepta, de unde tot așteptăm să ne sară iepurele. Nu Ciucă, nu el, e prea dolofan și se mișcă greu în sondaje. Dar Elena Lasconi cea pusă pe gâlceavă, puțin țață, puțin elitistă, puțin creștin-tradiționalistă, puțin liberală, din toate câte puțin și mai deloc, bănuială venită chiar din propriul partid.

Sondajele ne arată un tur doi Ciolacu – Geoană. Toți ceilalți veniți mai dinspre dreapta am strâmba din nas, dar ce avem de făcut? Conform interpretării datelor din sondaje, singura luptă care se duce până la capăt ar fi cea între Geoană și Ciolacu. Ciolacu poate pierde, în ciuda aparatului de partid. Se zice că Geoană este singurul care îi pune lui Ciolacu existența politică în pericol. Deși aș vota pe cineva din dreapta, Elena Lasconi sau Ciucă, mă tem că ar fi un vot dat inutil, iar ce e inutil – ați ghicit! – e degeaba.

Nu pledez pentru un vot anti-Lasconi, mă doare inima să fac astfel de calcule, dar scorul din finală ar putea fi unul mult dezechilibrat în fața lui Ciolacu, iar competiția fără gust, fără saft, fără farmec, la urma urmelor. Vrem ceva echilibrat, să mai câștigăm timp două săptămâni pentru turul secund, atunci să ne dorim să ajungă Geoană cu Ciolacu în turul doi? Pentru asta nu noi trebuie să facem mare lucru, alegătorii de Lasconi sau Ciucă, nici ei, votanții de Șoșoacă sau Simion, ci chiar marele Mircea Geoană, despre care se spune că numai el poate pierde alegerile, la câte greșeli neprovocate poate face, confirmând porecla primită de la Ion Iliescu.

Pentru noi, timișenii, sunt și calcule mult mai simple, pragmatice: nu ne trebuie spectacol, nu vrem miză, ne lasă indiferenți competiția. Foarte bine. Strângem din buci și votăm cu crampe Marcel Ciolacu, așteptăm să meargă la Cotroceni, mai așteptăm ca Sorin Grindeanu al nost să ajungă președinte PSD, observăm cum se umflă pipota în noul baron local Alfred Simonis, numărăm centurile de sud, nord, vest și est dublate la jde mii de benzi, stadioanele și proiectele Timișului și mergem liniștiți la culcare.

Dacă am dormi mult, n-ar fi o problemă. Dar mă tem că ne sculăm după patru ani și nu mai știm în ce județ trăim. Poate bogat, aranjat, nu e exclus, dar și călărit de cineva prea puternic pentru o democrație așa cum ne-o imaginam în 1989. Vestea proastă e că finalul desenat mai sus e partea bună a scenariului. Există și varianta ca Timișul să revină la cenușiul din ultimele trei decenii.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (septembrie 25th, 2024 at 09:15 )

Când mergi pe calea machiavelică și nu te ghidezi după valori etice și morale, nu are rost să îți faci planuri prea detaliate pentru că acestea se vor schimba oricum după prima rundă de alegeri. Acum trebuie jucat ca la șah unde se fac mutări pe rând după deschidere. În cazul de față nu are niciun rost să-l votezi pe Ciolacu în primul tur pentru că el are locul asigurat în turul 2 și atunci ar trebui votat un candidat care oferă un minim de speranțe comparat cu un comunist din eșalonul doi sau un personaj needucat. Sigur că în turul 2 poate nu va fi o luptă strânsă dar acesta va trece și va fi uitat repede când se vor anunța măririle de taxe de la anul.
Chiar dacă Timișul a fost uitat de guverne în anii trecuți, totuși dezvoltarea a fost puternică, corupția a fost la un nivel mai scăzut, bugetarii șpăgari nu au agasat mediul de afaceri ca în alte zone iar economia locală a prosperat atrăgând o grămadă de investitori. Cu alte cuvinte județul a fost viu, ceea ce nu este puțin, iar acum să fie predat la cheie baronului local aspirant Simoni și clanului său securisto-interlop pentru niște promisiuni și un stadion redundant ar fi o păcăleală de proporții antologice. Greșeala noastră majoră este că nu am reușit să identificăm prin vot un Bolojan local care să reducă costurile cu aparatul administrativ și să se descurce prin fonduri europene alocate în domenii cheie nu în tot felul de proiecte fantasmagorice cum ne-a obișnuit actuala administrație condusă de maestrul Fritz.

Xxx a spus: (septembrie 25th, 2024 at 09:31 )

Să fim serioși singura , cu rezerve, dar singura variantă e Lasconi.

supapa a spus: (septembrie 25th, 2024 at 12:35 )

sa votezi cu Lasconi doar pentru ca nu te-ai uitat la Ferma Vedetelor sa vezi ce toapa e…. halal nivel.
Vorba lui Banciu: ce stie toapa de la sat ce inseamna geopolitica? Ea nu stie in ce emisfera e America de Sud.
Lasa-ti prostiile si votati Geoana

antiVrajeāla a spus: (septembrie 25th, 2024 at 13:09 )

Klaus Iohannis facea flic-flacuri🤪
Asa ceva e… Imposibil😂😂😂🤪

Dar e bine ca a fost decorat de diverse state chiar cu cea mai mare distinctie posibila. Sigur le-a meritat, ca nu interesele Romaniei l-au preocupat vreodata, ci cele personale si ale celor ce-l „ghidonau” pentru ca Romania e o buna vaca de muls. Felicitari alegatorilor sai, niste simpatici🤪, au acum ocazia sa-l mai voteze o data, chiar merita sa fie senator🤪, Pentru ca ii trebuie totusi o imunitate cat de cat, desi ea n-ar fi decat pentru declaratii politice. Dar de ce sa nu fie chiar si ministru? Cum sa ratam o asa oportunitate benefica pentru Romania?🤪

#🤪

Zdreanță a spus: (septembrie 25th, 2024 at 13:46 )

Problema de fond a alegerilor are la bază gradul de suportabilitate al votanților (a celor rămași în țară ) .După 34 de ani de la revoluție românii sunt buni executanți,fideli participanți la blaturi politice și buni încasatori a efectelor produse pe termen lung și în interes național de către clasa politică.Cu un Ciucă ieșit din formă și străin total funcției prezidențiale, cu un Ciolacu pregătit sau mai bine spus dospit pentru o rețetă prezidențială de tip covrig,cu un Geoană învins la prezidențiale,cu un Simion ce aduce aminte de apucăturile png-ului și cu o Lasconi scoasă din experimentele de laborator,România rămâne pe drumul așteptat și acceptat ce duce spre mult iubita lume nouă.Politicile duse de aleșii României din ultimii 20 de ani de democrație au fost într-o relație antagonică cu doleanțele votanților.Se pune problema ce votăm sau pe cine votăm?

George a spus: (septembrie 25th, 2024 at 14:09 )

Daniele, iar te-ai cufurit în cuvinte. Dar n-ai rezistat și a trebuit să tragi și o bășină.

horia a spus: (septembrie 25th, 2024 at 14:14 )

Avem 5 PSD in cursa: Geoana, Ciolacu, Birchall, Ciuca si Diaconescu.

Despre ce naiba vorbim?

schnaps a spus: (septembrie 25th, 2024 at 14:28 )

Klaus ministru? Eventual la Turism ori la Transporturi Externe(facem si asta de trebuie)

sntiVrajeāla a spus: (septembrie 25th, 2024 at 16:08 )

@schnaps Sau la Sport. „Golful e un sport accesibil”🤪 Golf, ski, tenis… cred ca are tot ce-i trebuie.
Desi cel mai bine ar fi sa avem Ministerul Tineretului Sportului Si Turismului, acolo s-ar potrivi perfect 🤪
De ce si al tineretului? Asta nu mai pot sa zic🤪

Sau… la educatie😅😂🤪

#🤪

Nemo a spus: (septembrie 25th, 2024 at 18:54 )

Ăsta e iepurele lu’ ĂĂĂ Ciucă, că de aia e foarte nervos și ușor malitios @Daniel.
Prostanacu fură din voturile Ciolacului încă din turul I, iar în logica elementară, pensionarii și asistații social care votează în turul I cu Mircică , în spirit de frondă votează de oftică cu adversarul lui Ciolacu și în turul II.

Dan a spus: (septembrie 26th, 2024 at 00:25 )

Sansa Timisului e cu PSD acum. Uitati cate investitii se deblocheaza datorita lui simonis + grindeanu + ciolacu: A9 spre Moravita, centura sud si vest, extindere spital judetean, drum legatura DN69 A1, institut oncologic + cale ferata szeged + stadion. Si mai urmeaza si altele. Fara investitiile lui simonis si sustinerea de care se bucura la bucuresti, Timisul ar fi condamnat la mediocritate. Nica si liberalii galbeni nu au facut nimic pt ca Timisul sa tina pasul cu clujul si bihorul conduse tot de galbeni. Asta e dovada clara ca nu am de ce sa pun stampia pe altcineva in afara de ciolacu. Pana la simonis(PSD) nimeni nu a tras pt Timis cum trage el.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Poli - Rapid

Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă

Echipa de old-boys a Rapidului va întreprinde la finalul acestei săptămâni un turneu cu două meciuri demonstrative la Timișoara și Arad, anunţă clubul giuleştean. Vineri, 27 septembrie, de la ora 16:000, Rapid o va înfrunta pe Politehnica Timișoara pe arena Dan Păltinișanu, acesta fiind unul din ultimele meciuri pe acest stadion înainte de demolare. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Pe data de 3 octombrie, de la ora 18, Fundația Art Encounters, împreună cu Librăria La Două Bufnițe, Comuna 30 și Alex Higyed, organizează un workshop creative unde puteţi învăța să creaţi dincolo de cuvinte. În acest proces artistic, vă puteţi alege o pagină de text și, cu atenție, veţi decide ce cuvinte să rămână...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creaţie dincolo de cuvinte. Fundația Art Encounters vă invită la un workshop de Blackout Poetry
La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria Timișoara a finalizat și lucrările de reabilitare a acoperișului corpului de clădire de pe str. C. Sălceanu, care aparține de Liceul Teoretic „J. L. Calderon”. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 120.000 de euro. „Am făcut lucrări la acoperișul clădirii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28
Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează, și pentru cei care o contemplă, iar pentru cei care-și doresc să-i descopere virtuțile, un loc perfect este splendida expoziție de pictură arabă deschisă în aceste zile la Galeria POD a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș. Joi,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat
Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai Politehnicii. Evenimentul va avea loc pe data de 27 septembrie 2024, începând cu ora 17:00, la Cinema Timiș. Gala va aduce în prim-plan realizările remarcabile ale comunității Alumni UPT și impactul lor la nivel global,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri
Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit, pe care ar trebui să îl repare și să îl folosească sub formă de soluție de cazare pentru șoferii și vatmanii pe care i-a atras la Timișoara din alte localități, pentru a acoperi necesarul pe aceste posturi. Locația era nefolosită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze
Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare este una proastă, e de părere edilul-șef, Dominic Fritz, răspunzând, astfel, unei interpelări a unui consilier local, care acuza faptul că acestea ar fi fost desființate. Acum se gândește o nouă licitație, care să aducă la Timișoara alte coșuri, pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata
Consilierii județeni au primit, joi, pe lista proiectelor de votat în ședința de plen, un proiect de hotărâre prin care ”privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 257.000.000 lei”, de către Consiliul Județean Timiș. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata finanțării unor proiecte proprii, respectiv pentru cofinanțarea unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș vrea să ia un credit de 257 de milioane de lei. Banii, folosiți pentru demolare stadion, Muzeul Banatului, drumuri
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii
Flavius Roşu, primarul comunei Şag, a anunţat că vrea să candideze pentru preşedinţia Asociației Comunelor din România (ACoR) – Filiala Timiş. În acest sens, la Şag se construieşte un nou sediu pentru asociaţia, care acum este condusă de primarul comunei Birda, Marius Stoian. Plasat pe lista PSD Timiş pentru Camera Deputaţilor, Flavius Roşu anunţa, zilele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, îşi depune candidatura pentru preşedinţia Asociația Comunelor din Timiş
Top