De la Proclamația de la Timișoara la Alianța Vestului sau despre manipularea cu separatismul

În seara de 11 martie 1990, prezentând la Telejurnal Proclamația de la Timișoara, care fusese citită în aceeași zi în Piața Operei, crainicul Cornelius Roșiianu o zugrăvește ca pe un document separatist. Carevasăzică Timișoara își dorea să se separe de România, a proclamat crainicul la singura televiziune existentă la acea vreme, generând un val de ură la adresa timișorenilor din partea unei populații total dezinformate.

ino-ardelean-editorial

Că asta a înțeles crainicul TVR din „Proclamație” sau asta i s-a impus să înțeleagă e o altă discuție, una despre manipulare, o discuție atât de actuală și azi. Mi-am amintit de acest episod în momentul în care am văzut cum este percepută de către unii nou înființata Alianță a Vestului.
Ca în urmă cu aproape trei decenii, retorica naționalistă a separatismului Transilvaniei a prins din nou viață. Ba unii au văzut aici și implicații externe (din nou Soros?) sau alte conspirații. O simplă lectură a documentului semnat de către cei patru primari demonstrează fără nicio tăgadă faptul că la mijloc nu e vorba de niciun separatism. Exprimă, în schimb, o nemulțumire vizavi de modul centralisto-dâmbovițean și mega-incompetent de conducere a Românei? Asta, da. Dar acest lucru nu e o noutate, fiindcă nu e normal ca unii să muncească, să trimită bani la București, iar alții să lenevească pe acești bani. Este o alianță împotriva „teleormanizării” României? Evident că da. Și e ceva rău în asta? Dar în niciun caz nu e vorba de separatism. OK, la urma urmei, putem discuta de acest lucru. Dacă Bucureștiul lui Dragnea vrea să ia calea Stambulului, cu ale sale vechi și totodată noi moravuri, evident că Alianța Vestului își va dori să rămână în Europa. Dar în acest caz alții au făcut separatismul. Are România nevoie de o descentralizare reală, și nu nepărat teritorială, ci una fiscală, prin care banii unei comunități să rămână la dispoziția acesteia? Indiscutabil, da. Fiindcă reversul este aceeași distribuire discreționară a fondurilor pe criterii politicianiste și subiective.

Despre descentralizare s-a vorbit de altfel și în amintita Proclamație de la Timișoara (care nu s-a rezumat doar la celebrul Punct 8), dar și în Rezoluția de la Alba Iulia, așa cum au menționat și cei patru primari. Și în documentul Alianței Vestului se vorbește de posbilitatea comunităților de a se a-și decide singure nevoile și obiectivele de dezvoltare. Cât despre obiectivele AVE, evident că sunt extrem de optimiste și nu știu cât de susțenabile. Dar asta tot din cauza centralismului.

Și ar mai fi câteva comentarii. Această alianță are și ea două, dacă nu trei viteze, ca să împrumut un termen din discuțiile din Uniunea Europeană. Cel puțin la nivelul atragerii fondurilor europene. Avem în primul rând, Clujul și Oradea care merg cu accelerația la maximum în acest domeniu. Aradul, care la un moment dat avea o viteză destul de mare, pare să fi obosit în ultimul timp. Și mai avem o Timișoară care merge cu motor gripat. Mai face un kilometru, iar se oprește, și tot așa. Sau ca să dau un exemplu concret, în aceeași perioadă în care Clujul anunța venirea a 30 de autobuze electrice, primarul Robu anunța achiziționarea a… 25 de trotinete electrice. Ca să nu spun că exact în ziua în care la Oradea se inaugura Podul Centenarului făcut pe bani europeni și în prezența comisarului Corina Crețu, care-l lăuda pe Ilie Bolojan pentru perfomanța în atragerea de fonduri, la Timișoara Robu exulta: „DIN NOU AM DAT MULTE! ZECE, DE DATA ASTA! Z-E-C-E!”, referindu-se la golurile date într-o poartă goală.

De aceea, până la implementarea unor proiecte din documentul AVE, mi-a atras atenția un punct: „Transferarea bunelor practici identificate la nivelul oricăruia dintre parteneri către toți ceilalți”. Dacă Robu ar aplica acest punct, lăsând la o parte imensele sale orgolii, și tot Timișoara ar avea mult de câștigat în urma acestei alianțe.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Poli 21 a spus: (decembrie 9th, 2018 at 15:05 )

Sa ne aducem aminte de intrebarea lui Vaida Voevod catre Maniu : oare am facu bine( era vorba de unirea cu Romania) ??

 
Poli 21 a spus: (decembrie 9th, 2018 at 15:09 )

C.T.Popescu ( pe care nu il simpatizez in mod deosebit) a spus un lucru mare : Transilvania putea sa fie o Elvetie a estului daca….

 
Obiectiva! a spus: (decembrie 11th, 2018 at 10:34 )

Se dovedește că Timișoara are și jurnaliști de carieră, profesioniști în adevăratul sens al cuvântului. Aceștia sunt : Domnii Ino Ardelean și Eugen Sas! Personal le mulțumesc și îi citesc cu plăcere.

 
anteconbega a spus: (decembrie 11th, 2018 at 13:26 )

Eu cred că pe locul I e jurnalista Iulia, pe locul al II-lea gazetarul Eugen, pe locul al III-lea ziaristul Inocenţiu. Menţiune, dna reporter pe social şi administraţie, publicista Otilia. Să fie primit! Sigur, Transilvania ar fi putut fi o Elveţie a Estului dacă ar fi fost locuită de elveţieni. Dacă nu, nu! Întrebarea dacă Alianţa celor Patru „Este o alianță împotriva „teleormanizării” României”, pare ciudată, câtă vreme la Timişoara blatul dintre Laie Bour şi PSD este vizibil şi pentru cei care au orbul galinelor liberale.

 
george orwell a spus: (decembrie 12th, 2018 at 18:15 )

Negociatorul unirii Vaida-Voevod: „Unirea noastră cu România veche nu putea să urmărească în nici un caz scopul ca noi dincolo, cu cultura noastră vest-europeană, să devenim precum cei de aici: un morman de mizerie bucureşteană! Aici te afli în mizerie, nu eşti nici măcar în Balcani, ci în Asia…. Noi, politicienii din Ardeal, ne-am urmat şcolile într-o ţară cu 52 de milioane de oameni şi nu într-un stat balcanic cu 7 milioane de locuitori. Înţelegem vechiul regat, dar politicienii şi oamenii de stat de aici nu înţeleg situaţia de dincolo, de la noi!”

 
anteconbega a spus: (decembrie 17th, 2018 at 07:50 )

„Ce i-a făcut pe pesediști să-și spumeze buzele? Două chestiuni. Unu: că de data asta românii fac pasul și pasul e oficial – și nu cu cereri către București, ci direct către Bruxelles. Doi: că s-a adus în discuție Proclamația de la Alba Iulia, cea pe care istoricii cu trecere la manuale o doresc uitată. Și un amănunt: zicea C. T. Popescu că ardelenii nu au dreptul la autonomie, pentru că în Proclamație se spune clar că e ”provizorie, până la întrunirea Constituantei”; doar că nu s-a mai întrunit niciodată Constituanta, Brătianu transformând Parlamentul dominat de el în Constituantă – e cam ce face Dragnea acum cu yo-yo-ul ăsta partid/guvern.”

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Robu „uită” de îngheață Drumul Boilor. Realitatea despre întâlnirea „convocată” de primarul Timișoarei pe tema centurii

Dacă nu ar fi o chestiune extrem de serioasă, s-ar putea zice că lucrurile următoare sunt desprinse de la Radio Erevan. În urmă cu două zile, Robu a afirmat că, în urma unui telefon pe care i l-a dat șefului DRDP a avut loc o întâlnire de lucru pe marginea Centurii de Sud. Numai că telefonul a fost dat de șeful DRDP, iar la întâlnirea cu pricina Robu n-a fost prezent. Mai mult, reprezentantul primăriei a cerut girație la intersecția centurii cu Drumul Boilor, în timp e Robu spune că e vorba de pasaj.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” de îngheață Drumul Boilor. Realitatea despre întâlnirea „convocată” de primarul Timișoarei pe tema centurii
Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Contrareplică marca Robu: confuzia dintre CNAIR și DRDP, „un fleac”

Primarul Nicolae Robu se miră de furtuna pe care a creat-o după ce a încurcat CNAIR cu DRDP. Într-o contrareplică dată celor de la DRDP Timișoara, Robu contiuă să-și asume merite pentru construirea centurii, cu toate că a constatat la final că proiectul nu e bun. În urmă cu două zile, printr-o postare pe Facebook,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contrareplică marca Robu: confuzia dintre CNAIR și DRDP, „un fleac”
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri de cantonament! Ripensia mai joacă un amical şi şi-a aflat încă un adversar din Antalya

Divizionara secundă Ripensia Timişoara continuă antrenamentele din Timişoara, iar mâine va susţine al doilea amical al iernii, contra echipei Universităţii de Vest, ocazie cu care antrenorul Alexandru Pelici va stabili lotul care va pleca în pregătirea centralizată din Antalya. Reamintim că în această săptămână, „Ripi” a învins în primul joc al iernii Becicherecu Mic cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri de cantonament! Ripensia mai joacă un amical şi şi-a aflat încă un adversar din Antalya
CCIAT

Social vezi arhiva Social

Vestul țării se află sub Cod Galben de precipitații și polei

Vestul țării se află sub Cod Galben de vreme severă. Sunt așteptate precipitații mixte – ninsoare și ploaie – ce vor determina depuneri de polei. Județele vizate sunt Timiș, Arad și Bihor. Localitățile timișene afecatate sunt Sânnicolau Mare, Variaș, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Comloșu Mare, Periam, Cenad, Teremia Mare, Lovrin, Sânpetru Mare, Tomnatic, Saravale, Gottlob, Pesac...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vestul țării se află sub Cod Galben de precipitații și polei

Economic vezi arhiva Economic

Seminar privind aspecte de mediu, organizat de CCIA Timiș

Programul anual al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş de informare a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale în diferite sectoare de activitate, debutează cu seminarul dedicat mediului. Tema acestuia privește responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și a gestionării deșeurilor. Organizat în parteneriat cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seminar privind aspecte de mediu, organizat de CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vestul țării se află sub Cod Galben de vreme severă. Sunt așteptate precipitații mixte – ninsoare și ploaie – ce vor determina depuneri de polei. Județele vizate sunt Timiș, Arad și Bihor. Localitățile timișene afecatate sunt Sânnicolau Mare, Variaș, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Comloșu Mare, Periam, Cenad, Teremia Mare, Lovrin, Sânpetru Mare, Tomnatic, Saravale, Gottlob, Pesac...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vestul țării se află sub Cod Galben de precipitații și polei
Dacă nu ar fi o chestiune extrem de serioasă, s-ar putea zice că lucrurile următoare sunt desprinse de la Radio Erevan. În urmă cu două zile, Robu a afirmat că, în urma unui telefon pe care i l-a dat șefului DRDP a avut loc o întâlnire de lucru pe marginea Centurii de Sud. Numai că telefonul a fost dat de șeful DRDP, iar la întâlnirea cu pricina Robu n-a fost prezent. Mai mult, reprezentantul primăriei a cerut girație la intersecția centurii cu Drumul Boilor, în timp e Robu spune că e vorba de pasaj.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” de îngheață Drumul Boilor. Realitatea despre întâlnirea „convocată” de primarul Timișoarei pe tema centurii
Divizionara secundă Ripensia Timişoara continuă antrenamentele din Timişoara, iar mâine va susţine al doilea amical al iernii, contra echipei Universităţii de Vest, ocazie cu care antrenorul Alexandru Pelici va stabili lotul care va pleca în pregătirea centralizată din Antalya. Reamintim că în această săptămână, „Ripi” a învins în primul joc al iernii Becicherecu Mic cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri de cantonament! Ripensia mai joacă un amical şi şi-a aflat încă un adversar din Antalya
Viitorul arată bine în tenisul masculin românesc. Tânărul Filip Jianu, în vârstă de 17 ani, a obținut calificarea în semifinalele probei de simplu a juniorilor, la turneul Australian Open, primul Mare Șlem al anului. Jianu a trecut de americanul Cannon Kinglsey cu 7-6, 4-6, 6-4. Tânărul tenismen este al patrulea favorit al competiției, impunându-se după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Filip Jianu, tânăr tenismen român, în semifinalele Australian Open, la juniori
Programul anual al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş de informare a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale în diferite sectoare de activitate, debutează cu seminarul dedicat mediului. Tema acestuia privește responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și a gestionării deșeurilor. Organizat în parteneriat cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seminar privind aspecte de mediu, organizat de CCIA Timiș
Reprezentanții CNAIR au comentat „ultimele alegații prezentate pe pagina sa de facebook de primarul Timișoarei, domnul Nicolae Robu, referitoare la Centura Timișoara Sud”. Cei de la CNAIR transmit că directorul general Narcis Neaga nu a avut niciun fel de discuție cu Nicolae Robu nici telefonic, nici sub o altă formă. Într-o postare pe Facebook, primarul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNAIR îl acuză pe Nicolae Robu de lipsă de interes față de centura de Sud a Timișoarei
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top